Amsterdam moet kijken naar Venetië: toerisme is niet per se positief, het kan zwaar tegenwerken

Geen categorieapr 28 2018, 20:00
Venetië heeft heel veel moeite om de toeristen te verwerken en een goede leefomgeving te creëren voor haar eigen inwoners. Het doet mij een beetje denken aan Amsterdam en wat er kan gebeuren als Amsterdam dit pad blijft bewandelen van adoratie van toeristen. Op een gegeven moment is het klaar, maar ook te laat. Dat laat Venetië heel goed en pijnlijk zien.

Het is een opmerkelijk gezicht in de binnenstad van Venetië: metalen toegangshekjes. De Italiaanse toeristentrekpleister heeft ze tijdelijk neergezet om de bezoekersstroom beter in de hand te kunnen houden.

Als de hekjes dicht zijn, moeten toeristen een andere route nemen, zoveel mogelijk om de binnenstad heen. Inwoners kunnen wel door de poortjes lopen.

Venetië heeft zo'n 50.000 inwoners; die zien jaarlijks 30 miljoen toeristen naar hun woonplaats komen. Eerder werd al bekend dat de stad een poging gaat doen om megacruiseschepen te weren.

Dit is toch niet normaal? Natuurlijk, Amsterdam is als stad anders en het heeft ook nog veel meer inwoners, maar we moeten wel leren van dit soort voorbeelden. Het adoreren van toeristen en het afhankelijk worden van toerisme heeft een zeer groot nadeel: toeristen kunnen de stad overspoelen en de leefbaarheid beschadigen.
Begrijpt u niet wat ik bedoel? Denkt u dat het allemaal wel meevalt? Bekijkt u dit filmpje maar eens:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten