Amsterdam moet kijken naar Venetië: toerisme is niet per se positief, het kan zwaar tegenwerken

Venetië heeft heel veel moeite om de toeristen te verwerken en een goede leefomgeving te creëren voor haar eigen inwoners. Het doet mij een beetje denken aan Amsterdam en wat er kan gebeuren als Amsterdam dit pad blijft bewandelen van adoratie van toeristen. Op een gegeven moment is het klaar, maar ook te laat. Dat laat Venetië heel goed en pijnlijk zien.

Het is een opmerkelijk gezicht in de binnenstad van Venetië: metalen toegangshekjes. De Italiaanse toeristentrekpleister heeft ze tijdelijk neergezet om de bezoekersstroom beter in de hand te kunnen houden.

Als de hekjes dicht zijn, moeten toeristen een andere route nemen, zoveel mogelijk om de binnenstad heen. Inwoners kunnen wel door de poortjes lopen.

Venetië heeft zo’n 50.000 inwoners; die zien jaarlijks 30 miljoen toeristen naar hun woonplaats komen. Eerder werd al bekend dat de stad een poging gaat doen om megacruiseschepen te weren.

Dit is toch niet normaal? Natuurlijk, Amsterdam is als stad anders en het heeft ook nog veel meer inwoners, maar we moeten wel leren van dit soort voorbeelden. Het adoreren van toeristen en het afhankelijk worden van toerisme heeft een zeer groot nadeel: toeristen kunnen de stad overspoelen en de leefbaarheid beschadigen.

Begrijpt u niet wat ik bedoel? Denkt u dat het allemaal wel meevalt? Bekijkt u dit filmpje maar eens:

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. denk eens na

  toeristen zijn van harte welkom

  1. A3aan

   Yep, ’t zijn net moslims, het moeten er alleen niet te veel worden.

   En 1, 2, 3…

 2. meanstreak2099

  toeristen kunnen amsterdam niet kapot maken, daar zijn ze zelf al lang mee bezig

 3. Bloem

  Amsterdam is gewoon een museumdorp. Er wordt hier de fout gemaakt door geen onderscheid te maken tussen de historische binnen stad en de lelijke ring daaromheen. In de binnenstad wonen alleen figuren van buiten Amsterdam

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.