Authentieke brieven van Anne Frank naar Amerikaanse penvriendinnen tentoongesteld

Anne Frank staat bekend als hét fenomeen van de onderdrukking en de misdaden van de nazi’s. Haar verhalen over haar leven schetsen een authentiek en gedetailleerd beeld over de context waarin de joden leefden tijdens het nazitijdperk. In de Verenigde Staten wordt in een dorpje het briefverkeer tentoongesteld tussen twee Amerikaanse meisjes en Anne Frank en haar zus, Margot.

,,Ik ben een packrat, ik bewaar alles”, zegt de inmiddels overleden Betty in een opgenomen interview, waaruit de BBC citeert. Maar het duurt tot elf jaar na de oorlog voor ze ontdekt van wie zij en haar zus eigenlijk penvriendinnen zijn geweest.

Betty zit in 1956 in de auto als ze op de radio hoort dat op Broadway een toneelstuk wordt opgevoerd dat gebaseerd is op het dagboek van Anne Frank. Tot die tijd heeft ze niet meer aan de brieven gedacht. ,,Ik zei: oh, dat is mijn Anne Frank.”

Met haar moeder koopt ze een aantal exemplaren van het dagboek. ,,We hebben de hele avond gelezen en gehuild omdat we van niets wisten.”

We naderen 4 en 5 mei en dit soort verhalen verlichten altijd een deel van mijn ziel. Na een aantal generaties is de kans groot dat mensen niet meer begrijpen of beseffen wat we nou eigenlijk herdenken en waarom 4 en 5 mei zo speciaal zijn in Nederland. Een vrije dag? Lekker drinken? Voltanken op een festival? Het is allemaal een onderhevig aan consumptie en consumentisme. De gedachten achter deze dagen worden steeds vager en onduidelijker.

Juist dit soort gebeurtenissen, zoals het opduiken van nieuwe brieven of gedetailleerde verhalen over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, zorgen voor meer begrip en beter besef over wat we nu precies herdenken en wat we mee moeten nemen, de toekomst in,


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Bij het Anne Frank Huis geldt een verbod op het dragen van keppeltjes.

  Hoe pathologisch ziek moet je dan wel niet zijn ?

  Het is gekmakend dat Jodenhaat weer helemaal bon ton is in grote delen van linkse kring om nog maar te zwijgen over de massale import van antisemieten door Frau Merkel’s schandknaapje-met-de-lange-neus.
  Joden verlaten in grote getale de Europese steden and nobody seems to care.

  Over 100 jaar is Europa Jodenvrij
  Met de complimenten van de huidige generatie wegkijkers.

  1. Ernst Quispel

   Ziek hoe de eerste reactie in deze draad al weer over moslims gaat.

   Er is geen wezenlijk verschil tussen Jodenhaat en moslimhaat.

   1. Two Ravens Black Kettle

    In acht regels sprak ik welgeteld 0 keer over moslims
    U in twee zinnen tweemaal.

    Uw racistische middeleeuwse hatelijke en antisemitische opvattingen sijpelen vrees ik keer op keer als moddervette stroop door uw woordenrij heen.
    Niet fraai hoor
    Nope
    Niet fraai.

    Zoals ik bovenaan reeds aangaf.
    Het antisemitisme binnen linkse kringen is virulent.
    Zie ondermeer de perikelen bij Labour in Engeland of het gratis geld jihadisten-knuffelen van de huidige regering.

  2. Henk-Jansen

   Het verbod op keppeltjes is alweer afgeschaft. Bovendien gold het voor álle religieuze uitingen dus ookk voor hoofddoekjes alleen wordt dat deel altijd stiekem achterwege gelaten door rechts.

 2. Henk-Jansen

  De gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog waren verschrikkelijk en mogen nooit meer gebeuren. Helaas leert de mensheid het nooit en moet en zal er een zondebok zijn die alle schuld in de schoenen geschoven kan worden. In de tweede wereldoorlog waren dat de joden en tegenwoordig zijn de moslims aan de beurt.

  1. Floris

   “In de tweede wereldoorlog waren dat de joden en tegenwoordig zijn de moslims aan de beurt.”
   ——————————————————————————-

   Ernst-Henkie gooit er een Godwin tegenaan.

   Bovendien slaat hij de plank volkomen mis. Moslims worden door de overheid vertroeteld als was het een beschermde diersoort.

   Er is echter een toenemend aantal mensen dat in de gaten heeft dat moslims een soort nazisme avant-la-lettre aanhangen dat in dit deel van de wereld niet thuishoort.

   Oliedomme politici dachten dat olie en water wel konden mengen en hebben de bevolking opgezadeld met het grootste probleem van de eeuw.

   1. Henk-Jansen

    “en hebben de bevolking opgezadeld met het grootste probleem van de eeuw.”

    Doe toch normaal man. Er is alleen een probleem omdat rechts er een probleem van maakt. Deze heksenjacht op alles wat Islamitisch is doet mij erg denken aan wat er met de joden voor de tweede wereldoorlog is gebeurd en dat is zeer beangstigend.

    1. Floris

     U wint de struisvogel-award van de maand april.

    2. Holland

     Henk-Jansen is de vleesgeworden onnozelheid. Niet alleen zijn grijze massa ook zijn DNA is gepolicorseerd waardoor wegkijken zijn eerste natuur is geworden. Misschien is onnozelheid nog te eufemistisch. Totale debiliteit komt dichter in de buurt.

   2. Ernst Quispel

    Joden werden door de rechtsstaat in Duitsland ook beschermd tot het moment dat het bruine tuig de rechtsstaat verkrachtte.

 3. DolleDries

  Die Jodenvervolging in Amsterdam met de vole medewerking van de ambtenaren toen is nu big business. Gezien de aanvallen op Joden in die stad nu werkt men wat dat betreft ook aan de toekomst-

 4. waakhond

  Ik weet wel waarom 4 en 5 mei belangrijk is.
  Ik weet sindts kort wat mijn opa heeft gedaan tijdens de oorlog.
  Hij was betrokken bij wapendroppings en hij haalde eten voor een weeshuis in Amsterdam.
  Mijn oud tante heeft samen met een vriendin in de gevangenis gezeten omdat ze spotprenten weg bracht voor een verzets krant.
  Ze werdt verlinkt we weten voor de dag van vandaag niet wie dat is geweest.

 5. waakhond

  Zeg Henk je moet eens beter uit je doppe kijken op YouTube!!!!!!
  Op Egiptiese televisie werdt een niet gelovigen uit gemaakt voor geestelijk gestoorde en moest hij van de presentator naar de sigiater.
  Terwijl hij juist door het programma was uitgenodigd!!!

  1. Henk-Jansen

   Religieuze komen overal voor, Waakhond. Ik kan me ook nog wel uitspraken herinneren van Amerikaanse christenen atheïsten ook kwaadaardige, en door demonen bezette wezens vindt.

   1. Henk-Jansen

    Religieuze idioten*

   2. Floris

    Henkie doet weer een jij-bak.

    Henkie moet in de hoek gaan staan met een ezelskop op z’n knar.

   3. sjun

    Waarom zouden we zo’n mentaliteit nog langer binnenhalen en bepamperen? Beter lijkt het me deze te bestrijden door voorlichting in onderwijs, buurtwerk, media en pers. Maar om een of andere reden wordt de bezwering “islamofobie” gepreveld zodra bezorgde ingezetenen hun maatschappelijke verantwoording nemen daar werk van maken in de blijde verwachting deze mensen verketterd te krijgen, hun familie vogelvrij te verklaren, hun maatschappelijke kansen te minimaliseren of af te breken en hen langs die weg de mond gesnoerd te krijgen.

  2. Meester Kong

   Zach op jou tuup een grefoo uitgemaakt voor geestlijk gehandikapte, dat was wel waar.
   mooi waachont- humor

 6. waakhond

  Ja Henk maar u gebruikt het nu als Smoes.
  Dat maakt het niet minder erg.
  Ik heb tot nu toe geen uitzending gezien in de VS waar niet gelovig zijn zo
  Gedemoniseerd wordt als daar in Egypte.

 7. waakhond

  In het ergste geval zeggen ze dat mensen die niet in god geloven
  niet geloven
  Omdat ze een zondig leven willen leiden.
  Of dat we naar de hel gaan omdat we niet geloven in god.

  1. Henk-Jansen

   Ik heb meerdere malen teksten als: ‘atheïsme is een mentale ziekte’ en ‘Atheïsme is de gewaarwording van het kwaad op aarde’ op Amerikaanse christelijke websites voorbij zien komen. En die teksten komen akelig dicht in de buurt bij de uitspraken van de Egyptische presentator.

 8. waakhond

  Zeg meneer Kong ik dacht dat u een hekel had aan geloof
  Blijkt u toch een TROL te zijn.
  onbewust Henk helpen grappig hoor!!!!!
  Heel erg geestig.

 9. waakhond

  Maar ik begrijp het hoor andere uitlachen geeft je een warm gevoel in je buikje.

 10. waakhond

  Ja oké websites.
  Ik had het over openlijk op TV niet over websites.
  Maar oké je hebt een punt.
  Alsnog maakt het niet minder erg.

  1. Floris

   Nee Waakhond, hij heeft geen punt. In de christelijke wereld is het slechts een minderheid die zo denkt, voornamelijk laagopgeleide Amerikaanse biblebelters. In de islamitische wereld is het de overgrote meerderheid.

   1. Henk-Jansen

    Ik wil graag de bronnen zien waar je het vandaan hebt gehaald dat ‘de overgrote meerderheid’ van moslims zeer vijandig tegenover atheïsten staan.

 11. waakhond

  Ja dat begrijp ik Beste Floris maar ik heb hem alleen gelijk gegeven in dat ze bestaan niet in hoeveelheid aanhangers.
  Zijn kleine puntje is amper met het blote oog te zien.

  1. Floris

   @ Waakhond: jij-bakkers zijn per definitie drogredenaars. Hun enige doel is de discussie van de essentie af te leiden.

   1. Henk-Jansen

    Nee, om de hypocrisie van de persoon aan te tonen. Iets met een splinter en een balk?

    1. Pit

     Waarbij je expres de discussie verzwakt en niet ingaat op de essentie van de uitkomsten. Jij doet namelijk altijd een ‘maar-zij-doen-het-ook-je’

   2. Floris

    Ik ben geen christen, Henkie, dus ik voel me niet aangesproken.

    Wat ik wél zie is dat het christendom vanaf de basis een veel betere boodschap aan de mensheid af heeft gegeven dan de agressieve en intolerante islam.

    Ook is het zo dat de westerse wereld, die mede gevormd is door het christendom, op vrijwel alle terreinen veel meer heeft bereikt dan de islamitische wereld die is blijven hangen in obscurantisme.

    Wat westerlingen zoals jij bezielt om dat weg te willen poetsen ten faveure van een religie die overduidelijk barbaars is en al 1400 jaar mensen in een geestelijke gevangenis houdt is voer voor psychologen.

 12. Two Ravens Black Kettle

  Vorige maand werd de 85-jarige Mireille Knoll, ooit ontsnapt aan de Holocaust, afgeslacht door producten van het Groot Sociaal Experiment.
  Doodse stilte in de NLse Staatsmedia
  De afgelopen jaren zijn honderdduizenden vrouwen en meisjes door islamitische bendes verkracht in de Europese steden terwijl de politiek, justitieel apparaat en hun handpoppen in de media wegkeken en de daders hand en spandiensten verleenden.

  Nog nooit is de jodenhaat zo virulent aanwezig sinds WO2 dan nu
  Enige Oorzaak: Massa-immigratie uit antisemitische landen.
  Bewust beleid van opeenvolgende kabinetten.
  Plain and simple.

 13. waakhond

  Oké dan maak ik een eind aan dit gesprek.
  Ik wens u alle een fijne avond.

  1. swetsnek

   Jij ook nog een fijne avond

 14. waakhond

  Dank

 15. Babaji538

  Wat dacht u van “Simon Wiesenthal”?
  Geef jezelf niet teveel eer, of trots, Nederlanden.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.