Bizar: ministerie hield informatie over financiering moskeeën achter voor gemeenten

We wisten al dat informatie over buitenlandse financiering van moskeeën achter werd gehouden door het ministerie, maar het hield dus ook de informatie achter voor gemeenten, al werd gezegd dat de informatie wel geleverd zou worden. Hier zijn Nieuwsuur en het NRC achter gekomen door hetzelfde onderzoek.

Op 4 oktober 2017 stelde het kabinet in een Kamerbrief dat het lijsten met namen van moskeeën die in Koeweit of Saudi-Arabië financiering hebben aangevraagd, had “gedeeld met gemeenten” van de desbetreffende moskeeën. Dit bleek dus niet te zijn gebeurd.

De informatie werd alsnog versneld met gemeenten gedeeld toen het ministerie lucht kreeg van het onderzoek van NRC en Nieuwsuur. Dat gebeurde op 14 november 2017. Binnen één dag werden gemeenten alsnog op de hoogte gesteld van de informatie die NRC en Nieuwsuur reeds hadden. Driekwart van de gemeenten die voorkomen op de lijsten was tot dat moment niet geïnformeerd, geeft Sociale Zaken nu toe.

Dit is een groot risico dat is genomen in het verleden. Alsnog informatie verstrekken nadat men erachter komt dat journalisten ‘snuffelen’ maakt het nog erger en meer beschamend.

De regering neemt oneigenlijke risico’s en heeft fundamenteel verkeerd gehandeld. In combinatie met de fiasco aangaande de memo’s van de dividendbelasting staat de regering er heel slecht voor.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Ernst Quispel

  Lars heeft kennelijk niet gehoord wat Minister Blok heeft toegelicht ter zake van het geheim houden van deze gegevens.
  Ik kan het wel gaan uitleggen maar Lars kan natuurlijk ook zelf de krant lezen,

  1. nogmaals

   Quispel heeft kennelijk niet begrepen dat het er om gaat dat het kabinet heeft gelogen toen werd gezegd dat gegevens waren gedeeld met de betreffende gemeenten. En dat deze gemeenten pas werden geïnformeerd vlak voordat deze gegevens in de media zouden worden bekendgemaakt.
   De sneer van Quispel richting Lars is dus volkomen onterecht.

   1. Ernst Quispel

    Blok heeft aangegeven dat het op straat gooien van deze precaire diplomatieke informatie veroorzaakt dat landen die informatie niet meer beschikbaar zullen stellen.

    1. hans-e-pans

     Je zou dat ook chantage kunnen/moeten noemen.

   2. Rechtsaf

    @Nomaals Ernst zal er alles aan doen om de islam te verdedigen, ipv afstand te nemen van deze vorm van financiering..

    1. Pit

     @Rechtsaf: De opzettelijke onwetendheid kan inmiddels worden aangemerkt als sadistisch en kwaadaardig. Overal ter wereld staat feitelijk vast dat islam een destructieve ideologie is die totale onderwerping voorstaat.

     Lieden die zulks verdedigen zou een enkeltje Razende Bol moeten geven, gewoon omdat de islam de oorlog heeft verklaard aan degene die niet buigen.

  2. Koos sssss

   Nou blinkt ons kabinet uit in het beliegen en bedriegen van de bevolking. We mogen er gevoeglijk vanuit gaan, dat ook minister Blok de boel aan elkaar vastliegt.
   En als je een leugen in de krant zet, wordt het daarom nog geen waarheid.

  3. Ni28

   Leg a.u.b. niets uit. Aan leugens ontbreekt het ons niet.

 2. Babaji538

  Lars, ik ben benieuwd
  hoe lang deze situatie nog houdbaar, is.
  Het is totaal onverantwoord gedrag.
  Met alle gevolgen voor de mens, van alledag.
  Deze periode, onder Mark Rutte, zal erg slecht
  de geschiedenis ingaan.
  Iets anders kan ik er niet van maken.
  Petra Hermans

 3. DolleDries

  Ondertussen blijk steeds meer dat het volk nog meer in de maling is genomen met de z.g gif aanslag in Engeland en de gifgas aanvallen in Syrie.

  1. Steve Van der Vekens

   Was al te denken, alles om de ware problematiek maar niet onder ogen te moeten komen. Als Engeland niet goed optreedt, dan zit men daar met een half gezonken schip.

 4. DolleDries

  De zogeheten “Berlijn draagt een keppel” betoging ter ondersteuning van de Joden in Duitsland werd gestopt na bedreigingen aan deelnemers.
  Nadat een Syrische immigrant een Israëlisch staatsburger met een keppel had aangevallen vorige week in Berlijn, lieten de reacties niet lang op zich wachten. De controversiële bondskanselier Angela Merkel is onder andere naar voren getreden en veroordeelde het als een “andere vorm van antisemitisme”, dat wil zeggen een “andere vorm” die het land wordt binnengebracht door migranten van Arabische origine. Merkel was ook van mening dat de strijd voor de joden een centraal thema is in Duitsland, hoogstwaarschijnlijk vanwege de “eeuwige schuld” die de Duisters met zich mee moeten dragen vanwege de holocaust.
  De organisatie Jüdisches Forum organiseerde een manifestatie in de vorm van een wandeling met keppels als hoofddeksels, ter ondersteuning van de Joden in de Duitse hoofdstad. De manifestatie werd echter na slechts vijftien minuten neergelegd vanwege de bedreiging voor de deelnemers.
  Vertegenwoordigers van het Jüdisches Forum, die verantwoordelijk waren voor de organisatie van de betoging, zeiden dat ze de demonstratie moesten stoppen omdat de situatie “te bedreigend” was, schrijft Focus online.
  Onder andere kan men in de video zien hoe een man de vlag van Israël steelt terwijl een andere man voor de voeten van een deelnemer spuugt.

 5. poldi

  Overal rijzen statige moskeeën en geen ambtenaar die zich af vraagt hoe die gefinancierd worden. De meeste bezoekers zijn nou niet echt het toonbeeld van succesvol geïntegreerde medelanders en bungelen mede door het vasthouden aan eigen cultuur en religie meestal ergens onderaan de sociale ladder. Geld uit eigen kring om de moskeeën te financieren zal dan niet heel erg waarschijnlijk zijn zou een nuchter mens kunnen denken, maar nee, niet bij onze leiders. Moe van zoveel (bijna kwaadaardige) naïviteit wordt je.

  1. poldi

   En eindelijk dringt door dat de zogenaamde fascistische xenofoben en hun zogenaamde populistische voorlieden een heel wat realistischer beeld van de wereld hebben dan de pamperende wegkijkende verdoezelende bakfietsende salonsocialisten van GroenLinks, D66, de PVDA-afgang en een groep kerkelijk gebonden politici te samen.

 6. B. Pascal

  Aan de vruchten herkend men de boom.

  Je hebt een mand vol rotte vruchten; kies jij er één uit?

  De God ( van Abraham, Izak en Jacob ) wel!

 7. Ni28

  Transparantie is een vies woord voor deze regering. Leugen en bedrog past beter bij ze. Door hun staat het land in de uitverkoop. Fysiek en geestelijk wordt Nederland uit elkaar gerukt. Het enige positieve is dat de economie groeit maar niemand heeft er wat aan. Behalve de multinationals en de regering die zich van hun afhankelijk maakt. De burger en de MKB is er de dupe van. Islamisering gaat door en de regering werkt daar aan actief mee door de Arabische geldstromen voor de moskeeën te verzwijgen. Gisteren kon de plaatsvervangende schaamte zich van je meester maken als je de consequent liegende premier zag die aan populaire geheugenverlies lijdt zoals de meeste ministers doen. Geheugenverlies is niet strafbaar tenslotte. Niet alleen een leugenaar maar een schurk die zich blijft als premier handhaven en kennelijk steeds door mag gaan. Een vloek voor het land.

 8. fenderbender

  Er is een verschil tussen horen en luisteren wat er ons word verteld. En wat wat er ons niet word verteld.
  De arrogantie van Blok, Rutte, en de Boer bij Pauw naar Klaver toe liet dit ook weer duidelijk zien.
  Het volk snapt het niet en hoeft het ook niet te snappen, het is te dom om het grote plaatje te zien, dus doe geen moeite.

  Als de belastingen hun werk zou doen hoeven er geen geldstromen of donaties worden gemeld, simpel.
  Dan ziet men ook wie er belang heeft bij het bouwen van moskeeen e.d.

  Alle grote partijen, links of rechts zijn hetzelfde, tegenstand word belachelijk gemaakt en buiten spel gezet, of het nu wilders of klaver is, achter de schermen bepalen lobbyisten de dienst, of dat nu een sjeik. tabak, of pharma is, money rules.
  Maar dat is complotdenken, dus ook belachelijk.

  De oude politiek, den Uyl, van 8gt, Wiegel was ook niet alles, maar 1000x beter dan wat we nu hebben.
  Nieuwe politiek zorgt voor zichzelf en de zijnen, thats it.

  Wellicht word het tijd voor de jonge garde , Klaver, Baudet, Thiemen, ze zijn geloofwaardiger dan dat hele zooitje wat er nu zit.

 9. Viertel

  De leugenaar in deze kwestie is de Minister van Sociale Zaken. Op 4 oktober 2017 (datum van de brief aan de Tweede Kamer met de leugens) was dat PvdA-er Lodewijk Asscher. Volg met dit in het achterhoofd nog eens zijn inbreng gisteren in het Kamerdebat over de memo’s dividendbelasting. Hoeveel kilo’s boter kan een mensenhoofd hebben…?

 10. Steve Van der Vekens

  En het linkse gepeupel heeft zich over die malafide geldstromen nooit vragen gesteld.
  En vervolgens maakt men die salafisten stemgerechtigd en richt men der partij:ISLAM of NIDA (om de hoofddoekdragers te paaien) op.
  Van enige democratie is hierbij geen sprake.

 11. Ruud562

  In 2017 zat de PvdA in de regering met een Asscher als vice-premier. Die Asscher had minderheden in portefeuille (zo is dankzij zijn toedoen het prachtige Sinterklaasfeest om zeep geholpen). Minderheden, dus ook het faciliteren van de islam. Met andere woorden: 1+1=2.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.