Winnaars in de eerste ronde Dividenddebat: Jesse Klaver (GroenLinks), Farid Azarkan (DENK) en Robbert Coenmans

Geen categorieapr 25 2018, 19:49
De eerste rond, die van de Tweede Kamer, over de heisa rondom de memo's van de dividendbelasting is voorbij. De grote politieke winnaars zijn Jesse Klaver (GroenLinks) en Farid Azarkan (DENK). Azarkan ontpopte zich als ware fractieleider van DENK en Klaver bewees dat hij dé oppositieleider is van de leider van links Nederland.
De leider van GroenLinks pakte alle coalitiepartijen heel hard aan en duwde ze allemaal in een hoekje. Door middel van common sense en nét verkeerd geconstrueerde antwoorden van de coalitieleiders kreeg Klaver ze allemaal klein. Sterker nog, hij liet door middel van zijn vragen Alexander Pechtold (D66) nog arroganter lijken dan die van zichzelf al overkomt. ''U kunt toch niet beweren dat u er echt niets van wist?'', reageerde klaver, zichtbaar geïrriteerd, op het antwoord van Pechtold. ''De heer Klaver kan geagiteerd reageren en sneller praten..'', begint Pechtold in zijn reactie en direct had hij de zaal tegen zich.
In het publiek riep zelfs een man ''Het is een schande!'', toen Sybrand Buma (CDA) geen antwoord gaf op de vragen van de oppositie. Elke keer wijzend op het feit dat die het zich niet kan herinneren en het ook niet kan vertellen, omdat die de stukken niet gelezen heeft. ”Wanneer heeft u niet kennis genomen van welke stukken?”, vraagt Farid Azarkan op een sluwe en grappige wijze.
Het is kenmerkend voor zijn hele houding en inbreng deze dag, de andere winnaar van deze ronde. Hij komt scherp over en weet met humoristische, doch inhoudelijke vragen en reacties een sterk staaltje politieke oppositie neer te zetten. ”Ik houd wel van Dijkhoff en zijn losse stijl. Een buitengewoon intelligente man, al verbloemt die dat soms in de beantwoording. (..) Hoe groot acht hij de kans dat iemand in de omgeving van de premier hem niet iets vertelt over de memo’s en wat zegt dat over het kritisch vermogen van het team rondom de premier als het niet gebeurd is?” Hij komt door zijn stijl leuker en beter over dan de man die hij voor de komende tijd vervangt: Tunahan Kuzu. Azarkan heeft meer de gun factor, dus als DENK breder wil scoren moeten ze Azarkan aanhouden.
Een andere grote winnaar, niet een politicus, is twitteraar Robbert Coenmans met zijn epische samenvatting van de reacties van de coalitiepartijen:
ca2fc916-3c92-4b50-bb21-9021e4fd8878
Wie is de grote verliezer? Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Natuurlijk, ik had zelf verwacht net als veel mensen dat één van de coalitiepartijen de grote verliezer zou zijn in de eerste ronde, maar Baudet heeft echt steken laten vallen. Nogmaals, de fractieleiders van de coalitiepartijen hebben een bar slechte vertoning opgesteld, maar Baudet is de hele eerste ronde geen één keer opgestaan.
Het enige wat die heeft gedaan is op het laatste moment zijn eigen inbreng leveren (nog geen eens alle tijd benuttend) door middel van een recording van Mark Rutte af te spelen: ''Liegen mag niet, het is een zonde. Hij heeft gejokt.'' Erg grappig en origineel, maar als je betoog daarna inhoudelijk niet appelleert en je rest van de middag jezelf niet heb laten horen, is het een beschamende vertoning. Een toneelstukje voor de bühne. Even op social media zetten en dat is het dan maar. Je hebt een taak als volksvertegenwoordiger, om het Kabinet te controleren en oppositie te bedrijven. Doe dat vooral.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten