Britten willen een economische blok met ex-koloniën tegen de EU maar schieten zichzelf in de voet

Het Britse Rijk, een plaatje voor romantische verhalen en sidderende nachtmerries. Een verhaal van economische superioriteit en economische slavernij. Een verhaal over vrijheid en onderdrukking. Dit verhaaltje leek te zijn beëindigd, maar toch zal het een vervolg krijgen hoogstwaarschijnlijk. Het Verenigd Koninkrijk wil een economische blok vormen tegen andere blokken als de Europese Unie.

Natuurlijk, Theresa May heeft niet zo veel keus. Als premier van het Verenigd Koninkrijk moet zij een nieuwe toekomstvisie creëren om als groot land verder te kunnen gaan buiten de Europese Unie. Daarvoor wil ze het Gemenebest gebruiken, het voormalige rijk van de Britten. De 52 voormalige koloniën komen elke twee jaar bijeen op een top om zaken te bespreken, maar May wil dit instituut omvormen tot een economisch machtsblok.

Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, want May is zelf verantwoordelijk voor strengere immigratieregels tegen onder andere de burgers van voormalige koloniën. Daarnaast is het verleden wel het verleden, maar heeft het nog steeds invloed op het heden en de toekomst. India is een nationalistische koers ingeslagen, cultureel en economisch. Het is een wereldmacht geworden waar de Britten rekening mee moeten houden en dat betekent toch echt andere verhoudingen.

Naast deze culturele en historische fricties, heeft de Britse koningin Elizabeth haar zoon Charles opgegeven als opvolger als voorzitter van het Britse Gemenebest. Het is geen functie dat je krijgt door erfelijkheid, maar het is nog maar de vraag of de voormalige koloniën het blijven ‘pikken’ dat er elke keer een Brit als hoofd wordt aangewezen. Als het een echt economisch blok gaat worden, dan zal er waarschijnlijk flink gesleuteld worden aan het instituut en de organisatorische structuur en regels.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ernst Quispel

  “een economische blok”

  Ni28 maakt school.

  1. swetsnek

   Al vroeg aan de drank merk ik ? je lever is al twee keer zo groot ga zo door dat lucht op lol

  2. Ni28

   Waar heb je het over warhoofd? Last van warmte? Een koele handdoek op je hoofd en de computer even uit.

   1. Ernst Quispel

    Ik begrijp heel goed dat je de grap niet doorgrondt.

    🙂

    1. Ni28

     Oh, was het een grap? Onder grap versta ik helaas wat anders. De wegen van Quispel zijn ondoorgrondelijk.

     1. Ernst Quispel

      🙂

     2. Ni28

      Het was anders heel inhoudelijk voor iemand die anderen inhoudsloosheid verwijt. Komt niet verder dan modder gooien.

 2. Ni28

  Als je afgaat Q. dan kunt je beter wegblijven. Wat je ook doet. Dat houden we tegoed voor de volgende keer.

 3. Heinz

  Doe nog maar een referendum of de Britten het ermee eens zijn.

  1. sjun

   De uitslag kon je wel eens tegenvallen nu er steeds meer bewustzijn bij Britten doordringt van hoe hun cultuur en waarden verkwanseld worden en op welke manier zij belobbyde meningen voor feiten verkocht krijgen.
   https://www.youtube.com/watch?v=9LAsqVmvKXY

 4. A3aan

  De Britten moeten vooral doen waar zij zin in hebben, zou Nederland óók moeten doen, met VOC mentaliteit handelen zoals de EEG en eerstens Juncker een schop onder zijn kont geven in plaats van in zijn kont te kruipen. Die man, onder de plu van Soros, is als de nagel in de doodskist van Nederland en al de Europese landen. Denk eens in, géén gelden naar Brussel maar investeren in eigen land, de Nederlander is uitstekend in staat de eigen broek op te houden.

  1. Frits Jansen

   De VOC was een onderneming met een eigen militaire afdeling, om onderhandelingen zo nodig letterlijk en figuurlijk kracht bij te zetten. Menige Indonesiër heeft dat niet overleefd.

   Wil Europa met z’n vele miniatuur-staatjes nog een rol blijven spelen op het wereldtonee, dan zullen de landen moeten samenwerken. Dus is de EU bitter noodzakelijk. We betalen trouwens niet alleen aan de EU, we krijgen ook subsidies van ze. Bijv. landbouwsubsidies. Daar kun je tegen zijn, maar het gebeurt wel. En dan is er het Europese structuurfonds. Nooit van gehoord? Informeert u zich beter voordat u een mening debiteert!

 5. Frits Jansen

  Een genante demonstratie dat de Britten 100 jaar achter lopen.

 6. Frits Jansen

  Dat de Britten romantische dromers waren die in een ver verleden zijn blijven hangen wist ik al, maar dat het zoo erg was … Het is tragi-komisch dat de Britten de leiding willen nemen over een groep giganten als Australië, Canada en India.
  De volgende stap is nu dat ze de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten in 1776 gaan aanvechten. Was die wel legaal? Is Elizabeth niet de baas van Trump??
  En Theresa May blijft maar dure jurken kopen. Ze zou een voorbeeld moeten nemen aan Angela Merkel, die wars is van uiterlijk vertoon.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.