Europese breuk in Kabinet zichtbaar rondom Europese 'democratische waardenfonds'

Geen categorieapr 20 2018, 16:00
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de oprichting van een fonds voor het promoten van 'democratische waarden'. Het grapje moet 1,3 miljard euro gaan kosten, maar in het Kabinet vormt er zich nu een breuk over deze peperdure NGO spekker. D66 en het CDA zijn voor en de VVD en de ChristenUnie zijn tegen het voorstel.

De stap is ingegeven door het feit dat democratische waarden in landen als Hongarije en Polen zwaar onder druk staan. Veel Nederlandse fracties hebben voorgestemd, maar de VVD vindt de koerswijziging onbegrijpelijk. Niet alleen gaat het veel geld kosten, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen, hij twijfelt ook zeer of het überhaupt nuttig is om te doen.

„Als je dit vanuit Brussel gaat doen, dan zijn die lokale organisaties besmet. Dit instrument slaat rechtstreeks terug in het gezicht van Brussel”, aldus Van Baalen.

Van Baalen heeft in dit opzicht natuurlijk helemaal gelijk (dat ik dat nog eens mocht zeggen!), want het is een soort verkapte propagandamachine vanuit de Europese Unie die in landen als Polen en Hongarije frictie moet veroorzaken tussen de oppositie en de regering. De NGO's waar Orban het zo vaak over heeft en waar hij tegen strijdt, zullen dan inderdaad 'besmet' zijn. Op deze manier zullen meer burgers zich tegen de Europese Unie keren en schiet het instituut zichzelf inderdaad in de eigen voet.

Het CDA is volgens de ochtendkrant positief, omdat ‘juist in het midden van Europa landen onder druk staan’, aldus europarlementariër Jeroen Lenaers. Dit tot ergernis van de ChristenUnie en de VVD.

Neen, dit instrument kan tegen elk land gebruikt worden die niet de 'juiste visie' gebruikt en de 'goede normen en waarden' hanteert in politiek beleid. Ergo, tegen het beleid ingaat van de Europese Unie. Dat is op indirecte en oneigenlijke wijze het beïnvloeden van het politieke klimaat van een soeverein land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten