De afgelopen maanden hebben laten zien dat ook dit Kabinet de rit gaat uitzitten

Mark Rutte heeft gisteren met een punt achter de zin laten zien dat hij ook dit Kabinet de rit zal laten uitzitten. Met zulke pragmatische partijen in één Kabinet gaat dat ook niet al te moeilijk zijn. Kleurloosheid heeft dus een voordeel: lekker de rit uitzitten met af en toe een ‘Kabinetcrisisje’ ingestudeerd. Een kind kan de was doen.

Na het referendum waren de partijen het al snel eens over de aanpassingen aan de Sleepnetwet. D66 en ChristenUnie waren voor de aanpassingen, het CDA en de VVD waren niet zo onder de indruk van de uitslag van het referendum. Toch hebben ze het snel kunnen verwerken in een propositie waarvan zij denken dat het de wensen van de kiezer tegemoet komt. Dat kan alleen als je een kleurloze coalitie hebt.

Mark Rutte is natuurlijk de koning van het onderhandelen en pragmatiek. Ik wil niet stellen dat hij geen ideologische drijfveren heeft, maar Rutte is door en door een bestuurder, geen politicus. Met het aantreden van Mark Rutte als leider van de VVD heeft de liberale partij nu bijna een decennium aan de knoppen kunnen draaien en het beleid weten te bepalen. Zet daar een pragmatische D66 bij, een nog steeds wat smaakloze CDA en een partij met Goddelijk plichtsbesef, de ChristenUnie, en dan ben je klaar. Geen ideologische verzetjes, geen rare oprispingen, gewoon lekker normaal doen.

Aan de ene kant is dat erg goed, want de economie loopt weer goed (alle fundamentele fouten aangaande Keynesiaanse beleid even buiten gelaten) en dan is het goed dat je een stabiele coalitie hebt die de middelmaat voorzet. Aan de andere kant wordt de ideologische aspecten van de politiek sterker en zal de komende verkiezingen er gekozen worden voor echte ideologen en demagogen. Van GroenLinks tot Forum voor Democratie. Dat krijg je van smaakloos en grijze beleidsvoering: het wordt saai voor een bevolking die hard gaat op polarisatie en politieke demagogie.

Al met al, chapeau Rutte, ik ben het fundamenteel met je oneens vaak, maar je weet het toch elke keer weer voor elkaar te krijgen om een coalitie bijeen te houden (Rutte I even vergeten natuurlijk).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. robroy

  Nee hoor

 2. Duke

  Rutte 1, Crematoriumkabinet 1. Met de PVV werd er wat cake uitgedeeld, maar dat was snel op. Na het pootje lichten van de PVV begon de ellende met het Kunduz-akkoord pas echt op gang te komen.
  Rutte 2, Crematoriumkabinet 2. De burger moest op vele fronten bloeden door de samenwerking van de VVD en PvdA.
  Rutte 3, Crematoriumkabinet 3. Organenroof en het mondddood maken van de burger met D66 in de coalitie. Reken er maar op dat Rutte doorgaat tot alles is vergaan. Nou ja bijna alles, Rutte zijn toekomst in Europa natuurlijk niet.

 3. sonar

  Lars is ziende blind en horende doof.

 4. Heinz

  Dat lijkt mij een gewenste zaak. Een stabiele coalitie zoals de redacteur dit stelt. Klaar om door te pakken.

 5. Pit

  Rutte krijgt van mij helegaar niets, laat staan een compliment. Ik heb een hekel aan leugenaars en hun leugens.

   1. robroy

    neulveter ben jij zeg gelukkig is het zondag

   2. Ni28

    De Washington Post natuurlijk weer.

    1. Ni28

     En wat heeft trouwens Trump met Rutte te maken, wij hebben het over onze kabinet.

     1. Guus Geluk

      Ni28man,

      Trol Pit geeft aan niet van leugenaars te houden, maar spreekt niettemin zalvend over Trump.

 6. EllyD18

  Het enige wat telt bij Rutte is de rit uitzitten.
  Nog nooit zo’n ruggengraatloos kabinet gezien.

 7. Dollaert

  Als ik die foto zie, word ik al onpasselijk. De hele rit uitzitten. Dag AOW met 65 , dag leuke veilige toekomst voor ouderen. Dag Nederland. Ik zal mijn begrafenis verzekering eens gaan controleren.

 8. Babaji538

  Graag, nog, € 100,- terug te vorderen richting
  de Gem. Tilburg, inzake vervalsing ID-kaart Recherche Tilburg.
  Eine Zigarette, bitte!
  Petra Hermans

 9. Ni28

  En meteen weten wij wat de hoogste doel van dit kabinet is, de rit uitzitten, want daar gaat het om. Wat er intussen gebeurt is van minder belang. De pluche zit intussen goed. En zo kleurloos zal de kabinet ook niet zijn. Vooral voor de ouderen want die gaan het weer het meest voelen met de ouderenhater Rutte aan de top. Met jaknikken komen zij de vier lange jaren door, die kans is er altijd tenzij het te lang wordt voor D66.

 10. Frits Jansen

  DDS ziet natuurlijk het liefst een kabinetscrisis, want hoe meer chaos hoe meer vreugd.
  Maar laten we wel wezen, kabinetten dienen ervoor om het landsbelang te dienen. Politiek meningsverschil hoort bij de politiek, maar is geen reden om af te treden. Dat is pas aan de orde als een bewindspersoon het vertrouwen van de Kamer verliest.
  Waar je eerder bang voor moet zijn dat het kabinet zozeer op overleven is gericht dat ze geen risico meer nemen, en dan gebeurt er te weinig. Enfin, voorlopig doen ze nog van alles, en DDS is lekker ontevreden, dus nemen ze voldoende risico.

 11. Rosasolis

  Hoewel regeren met D66 heel moeilijk gaat, kan CDA het goed vinden met zowel VVD als CU. Deze 3 partijen zijn eens met vele plannen van hun ministers en staats-secretarissen. En omdat zij elkaar als partijen in het regering coalitie respecteren en de wil tonen om samen te werken, zie ik geen problemen met deze 3 partijen.
  En Rutte realiseert dat hij met 4 partijen moet samenwerken. Het gaat dus goed met
  die drie partijen, maar er zijn grote problemen met D66. Niet alleen met hun wensen en plannen, maar ook van wegen het feit dat zij denken dat zij de “enige Intellectuele partij” zijn in de coalitie. Ik ben ben benieuwd hoe het verder gaat met de zeer bevoegde, intelligente CDA, VVD, en CU coalitie regeringsleden, in hun hoge functies
  wanneer er nog meer problemen komen uit de D66 kring. Kunnen deze 3 zich samen verdedigen, en voorkomen dat de 2de kamer gaat vallen, wegens het huidige beleid van D66? Ik hoop zo, want het alternatief zal voor ons land een ramp zijn!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.