De SP kiest liever niet voor besturen maar voor actievoeren: Marxisten kunnen natuurlijk niet anders

In Limburg stapten vijf Statenleden van de SP op, omdat zij het niet eens zijn met de koers van de partij. Met de nieuwe voorzitter, Ron Meyer, wil de SP meer actievoeren en minder besturen. De partij wil weer terug naar haar zogeheten ‘roots’, maar riskeert daardoor een partij in de marge te blijven . ‘Tegen’ iets zijn is altijd makkelijker dan besturen, maar na een korte tijd kiest de partij duidelijk toch weer voor de makkelijke weg.

“Maar nu lijkt het erop dat de SP genoeg heeft van het nemen van verantwoordelijkheid”, zegt Van der Wulp. “Met de gemeenteraadsverkiezingen in maart hebben ze een flinke tik gehad, vooral in plaatsen als Amsterdam en Utrecht, waar de SP vier jaar geleden ging meebesturen. En vorig jaar waren ze in de formatie eigenlijk nooit een realistische partij, ook omdat ze van tevoren de VVD al hadden uitgesloten.”

Daarmee lijkt de SP zich nu weer meer als protestpartij te profileren, zegt Van der Wulp. En daar hebben de Limburgse SP-bestuurders die gisteren opstapten moeite mee. De vertrokken gedeputeerde Daan Prevoo zegt nog altijd voorstander te zijn van een activistische houding, maar hij wijst ook op de noodzaak van de gulden middenweg. “Als je dingen ten goede wil veranderen, moet je een compromis kunnen sluiten.”

We kunnen niet doen alsof we verrast zijn, want het zit nu eenmaal in de genen van deze Marxistische partij. Het Marxisme gaat uit van conflict, een strijd. Een klassenstrijd waarbij er maar één de winnaar kan zijn: de arbeiders. Zonder strijd werkt het Marxisme niet en kunnen socialistische partijen niet van de grond komen.

Om precies deze reden zorgen deze socialistische partij ook altijd voor een fundamentele onvrede in de bevolking. Waar het eerst de onvrede die er al was wilde kanaliseren tot een arbeidersbeweging, kan de partij in deze moderne tijd alleen nog maar bestaan als het over strijd aanwakkert en conflicten aanwijst. Zij het economisch, zij het cultureel.

Links kan niet zonder de dialectiek, zonder de tweestrijd tussen een ‘onderdrukte’ en ‘onderdrukker’. Als er geen dialectiek meer is, dan zakt de partij in het moeras waar het ook vandaan is gekomen. Waarom een moeras? Omdat de ideologie geen vast fundament geeft voor een samenleving en een goed functionerende gemeenschap. Als de burgers tevreden zijn, is er namelijk geen reden meer voor een ‘socialistische partij’.

Laat de Marxisten lekker actievoeren, dan zijn wij ze in ieder geval kwijt en besteden ze hun energie en aandacht niet aan ‘echt belangrijk zaken: besturen en beleid implementeren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. DolleDries

  Een werkgever die de helft van het salaris van zijn werknemers verplicht inhoud zou nooit de beste vakmensen krijgen maar alleen nergens aan de bak komende lozers.

 2. Guus Geluk

  De SP is een waardeloze partij die in elk geval op landelijk niveau nimmer tot besturen in staat is gebleken.

  1. Uiterst Links

   Guus OnGeluk

   Jij bent moreel verwerpelijk persoon. Een schijnheilige farizeeër van het ergste soort. Een valse profeet die zijn vader (de duivel) trouw is

  2. Bloem

   Beste heer Geluk het is maar goed ook dat ze niet besturen, aan de andere kant bieden ze een prima tegengeluid. Het is altijd goed dat dit soort partijen de rechterzijde scherp houdt.

 3. JubbeFeenstra

  In de provincie waar ik woon zitten een aantal SP mensen als Statenlid. Eén is een keiharde Stalin communist. De rest weet best wat ze doet, maar ja, zitten niet in de coalitie dus mogen alleen wat oppositie voeren. Zit je niet in een coalitie dan is je aanwezigheid van weinig waarde. Dat is overal zo. Die mensen hebben een hobby en denken dat ze iets bijdragen aan de maatschappij. Niet dus. Bij de SP zit je bijna op eigen kosten. De paar euro die overblijven worden nog belast ook. Je bent zo’n 20 uur per week kwijt en daar moet je dan nog actie bij gaan voeren ook? Dat die Limburgers er dus mee ophouden is heel goed te begrijpen. Lilian Marijnissen moet nu de kar trekken maar zij heeft weinig charisma. Die Meyer is ook een verkeerde keus, die vecht met zijn mensen. Niet letterlijk maar je kunt ook verbaal iemand neersabelen.
  Kortom, de SP gaat er aan. De stemmers vertrekken al naar Groen Links.

 4. Ni28

  Rechts bouwt op, links vernielt. Niets nieuws onder de zon.

 5. sjun

  Ik vermoed dat Meester Kong alvast is begonnen met actievoeren.

 6. Frits Jansen

  Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe een SP Kamerlid een actie steunde van een comité waar ik deel van uitmaakte. Later ging dit Kamerlid zich inzetten voor de belangen van popmuziek maar dat draaide er op uit dat ze de belangen van de platenindustrie steunde die vaak belangen heeft tegengesteld aan die van de popmuziek.

  Moraal: het is mooi om de handen uit de mouwen te steken maar je moet je wel eerst bedenken wat voorrang heeft.

  Socialisten komen gegarandeerd in botsing met “De socialistische paradox”: arbeiders beschermen leidt tot duurdere producten – de de arbeiders niet meer kunnen betalen.

  1. sjun

   Sociaal-Democraten hebben dan weer de paradox van uitverkoop aan het grootkapitaal. Een verschijnsel dat zo uitstekend als salonsocialisme te duiden is. Bovendien, en dat vind ik persoonlijk nog een graadje erger, is de opmerkelijke ontvankelijkheid voor shariasocialisme dat onder andere in Amsterdam-West tot andersgelijke behandeling van burgers en inbreuk van de scheiding van overheid, justitie en moskee heeft geleid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.