Een aardverschuiving! Kroonprins Saoedi-Arabië: Israëli’s hebben recht op hun land

Dit is een epische doorbraak.

We wisten al dat kroonprins Mohammed bin Salman Al Saud (MBS) bepaald niet ouderwets is, maar man, hij blijkt écht bereid te zijn om volledig te breken met het oude beleid van zijn voorgangers. Eerst pakte hij de interne corruptie al aan en liet hij weten dat wat hem betreft Iran aartsvijand nummer één is – en dus niet Israël – en nu komt daar nog eens bij dat hij het bestaansrecht van de joodse natiestaat publiekelijk erkent en respecteert.

In een interview met het Amerikaanse The Atlantic zegt MBS:

“Ik geloof dat de Palestijnen en de Israëli’s het recht op hun eigen land hebben. Maar we moeten een vredesakkoord hebben dat de stabiliteit garandeert voor iedereen en dat leidt tot normale onderlinge relaties.”

Dit is een doorbraak van jewelste. Saoedi-Arabië erkent Israël namelijk nog altijd niet. Als je de kroonprins serieus neemt krijg je de indruk dat hij wil breken met dat beleid als hij eenmaal koning wordt. Zo zegt hij ook:

“We hebben religieuze zorgen over het lot van de heilige moskee in Jeruzalem en over de rechten van het Palestijnse volk. Dit is onze zorg. Maar we hebben geen enkel probleem met welk ander volk dan ook.”

Natuurlijk kan dit allemaal best een pr-stunt zijn. MBS is op dit moment in Amerika om daar steun te verkrijgen voor een diplomatiek (en mogelijk militair, wie zal het zeggen?) offensief tegen Iran, wat hij ziet als veruit de grootste vijand van zijn eigen land. In Amerika is het natuurlijk altijd verstandig om enigszins positief over Israël te spreken.

Maar toch. Geen andere Saoedische kroonprins of koning ging ooit zelfs maar bijna zo ver. MBS wil duidelijk een goede relatie hebben met Israël, al was het maar omdat dat land net zo’n aversie heeft tegen de gekke ayatollahs in Teheran als hij.

“We hebben veel (gemeenschappelijke) belangen met Israël en als er vrede is [tussen de Palestijnen en Israël] zijn er ook veel (gemeenschappelijke) belangen tussen Israël en de Golflanden.”

Nou. We gaan zien waar dit heengaat. Maar de tekenen zijn overduidelijk positief.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. HW

  Weer PR voor steun tegen Iran. Zij vormen een grotere bedreiging dan Israel.

 2. Nasrani

  Geweldig nieuws! Israel wordt openlijk gesteunt. Voorheen steunden vele landen Israel maar durfden er niet openlijk voor uit te komen. Tijden veranderen ten goede voor Israel, voor de zichzelf palestijnen noemende arabieren wordt de steun steeds minder, behalve Europa ( en onze minister Kaag) zijn nog van die arabieren.

 3. Babaji538

  Yes, we can!
  Petra Hermans

 4. Uiterst Links

  Man man man, is men vergeten wie de hoofdsponsor is van terrorisme ?

  1. denk eens na

   Dat moet volgens jou Trump zijn.

   1. Uiterst Links

    Klopt. Weet je waar organisaties als Taliban en ISIS vandaan komen?

    1. denk eens na

     Poetin.

 5. B. Pascal

  Saoedi Arabië erkent Israël, wil gewoon geen bom op de rotskoepel moskee!

  Ze voelen dat Israël van zich afbijt op dit moment, Israël schuwt niets!
  Vrienden worden is geen slecht idee!

  1. Steve Van der Vekens

   Israël heeft ballen die elders enorm gemist worden, en dat is mooi om naar te kijken.

 6. denk eens na

  De kroonprins is zeker bang voor een hele grote paddestoel boven zijn paleis.

 7. Uiterst Links

  SA levert de grootste bijdrage aan terrorisme en islamitisch extremisme en toch zie je domrechts juichen.

  De onnozelheid op deze site is niet in woorden uit te drukken

 8. Uiterst Links

  SA is een kwaadaardige oliestaat en de grootste sponsor van het wahabisme en jihadisme. Domrechts lijkt dit niet te snappen

 9. HW

  Geweldig, links heeft dat gajes hierheen gehaald en rechts heeft het allemaal gedaan.
  Wegkijken en struisvogelpolitiek van links heeft deze ellende veroorzaakt.
  @Uiterst Links gaat zelfs zover, dat hij steun toezegt aan de Taliban en Isis.
  Waarschijnlijk ook een linkse moslim, die de weg kwijt is.

 10. Ritter

  Trump is een geweldige president.

  Wat Obama niet lukte, lukt Trump wel.

  Neem nu het kalifaat van ISIS. Obama heeft 4 jaar lang geprobeert het Kalifaat te vernietigen. Dat lukte Obama niet. Trump lukt het (met help van de Russen) in 8 maanden.

  Obama kon geen doorbraak forceren met NK; Trump dwingt NK om aan de tafel plaats te nemen.

  Ook in het Midden-Oosten kan Trump tot een deal komen om vrede tussen Israel en de Palestijnen te bewerkstelligen.
  ———-
  Trump’s sanctions and hardline rhetoric brought North Korea to negotiating table, experts say
  http://www.foxnews.com/world/2018/03/07/trumps-sanctions-and-hardline-rhetoric-brought-north-korea-to-negotiating-table-experts-say.html

  1. Pit

   @Ritter: Neem nu het kalifaat van ISIS. Obama heeft 4 jaar lang geprobeerd het Kalifaat te vernietigen. Dat lukte Obama niet.

   Barack Hoessein Obama had een dubbele islamitische agenda. Obama is bekend met de islam en is in de traditie grootgebracht. Logisch dat je dan niet succesvol bent in het tegengaan ervan.

   Een citaat uit zijn speech in Egypte (4 juni 2009)

   Obama vecht tegen de negatieve (vaststaande) beeldvorming van de islam.

   Ik (Obama) heb de islam op drie continenten leren kennen voordat het naar de regio kwam waar het voor het eerst werd geopenbaard. Die ervaring bracht mij tot de overtuiging dat de relatie tussen Amerika en de islam gebaseerd moet zijn op wat islam is en niet op wat het niet is. En ik beschouw het als een onderdeel van mijn verantwoordelijkheid, als president van de Verenigde Staten, te vechten tegen de negatieve beeldvorming van de islam, waar zich dat ook maar voordoet.

   Bron: https://blogs.wsj.com/washwire/2009/06/04/obamas-speech-in-cairo/

   Mevrouw Lopez heeft de oath of office (inauguratie) erop nagelezen en kon nergens terugvinden dat de president van Amerika de islam moet verdedigen tegen negatieve beeldvorming.

 11. Ritter

  “Met zijn toespraken in Riyad en Warschau markeerde hij zijn visie voor Oost-Europa en het Midden-Oosten en met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël voldeed hij aan de opdracht van het Amerikaanse Congres (uit 1995!). Daarmee bracht hij nieuwe dynamiek in de vastgelopen onderhandelingen. Het vasthouden aan de versleten mantra’s, zoals door de Palestijnse autoriteit en de verstarde EU, zal een gepasseerd station blijken te zijn. Trump’s trein rijdt door. De bakens zijn verzet.”

  https://opiniez.com/2018/01/24/een-jaar-trump-media/

 12. sjun

  Mogelijk hebben we met een moslim te maken die wat beter thuis is in de Koran. Daar staat immers geschreven in soera 5:21 en soera 26:59 dat het land aan de Joden behoort.

  1. Pit

   @Sjun: Het schijnt dat veel moslims niet kunnen lezen.

 13. Gerlos

  Als dat maar goed gaat in Saoedi Arabië met al die veranderingen.

  1. Ni28

   Ja, hij zou vermoord kunnen worden, dat is best mogelijk. Vijanden genoeg.

  2. Ni28

   Slecht nieuws voor onze trollen.

 14. Ni28

  Trump is de eerste Amerikaanse president die vooruitgang geboekt heeft in het Midden Oosten met name in Saudi Arabië. Zo uitspraak van een Arabier was tot nu toe ongehoord. Maar over Trump alleen het slechtste, nietwaar?

  1. Bloem

   Beste Ni28, u slaat de spijker op zijn kop.
   +++

 15. Pindas

  Geloof die gladde uitspraken toch niet.Dit is poliklieke onzin!Je denkt toch zeker niet dat ze de steun van Amerika kwijt willen raken{SA}door het nalaten van dergelijke ONGEMEENDE uitspraken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.