Paul Cliteur tegen Wierd Duk: 'Het Westen lijdt aan Occidentofobie!'

Geen categorieapr 03 2018, 9:00
Zelfhaat is tegenwoordig heel normaal in Europe en zéker in Nederland.
Onlangs kwam het Reformatorisch Dagblad flink onder vuur te liggen omdat de krant meewerkte aan een campagne van Civitas Christiana, een conservatief-katholieke actiegroep. De groep maakte onlangs een folder, die door de krant verspreid werd, tegen de "pornografisering van het publieke domein." Daarbij keerden de katholieken (en de gereformeerden dus ook) zich met name tegen een reclamecampagne van Suit Supply waarbij overal posts werden opgehangen van tongzoenende mannen.
Het is niet zo gek dat een conservatieve christelijke organisatie en krant daar niet over te spreken zijn. Maar toen ze de folder verspreidden kwamen ze direct hard onder vuur te liggen vanuit LHBTI-hoek. Ze zouden middeleeuws zijn, ouderwets. Fascistisch zelfs. Homohaters die geen plek hebben in de Nederlandse samenleving.
Zoals Wierd Duk terecht schrijft is het verschil met de manier waarop diezelfde linkse LHBTI-activisten reageerden op een "recente, soortgelijke postercampagne met zoenende mensen." Die richtten zich op "de vrije partnerkeuze van allochtone vrouwen." Zo zie je op de poster onder meer dat een islamitisch meisje met een joodse jongen kust. Maar:

Dat beeld was tegen het zere been van islamitische, links-feministische en ’anti-racistische’ organisaties. Die zagen in de campagne een poging van ’extreem-rechts’ om moslims te demoniseren. De gemeente Amsterdam probeerde de komst van de posters te saboteren en een D66-wethouder in Haarlem informeerde zelfs in de plaatselijke moskee of daar wel draagvlak bestond voor de omstreden billboards.

Hoogleraar Paul Cliteur (inderdaad, prominent lid van Forum voor Democratie) heeft daar geen goed woord over tegen Duk (die tegenwoordig gelukkig voor De Telegraaf schrijft en niet meer voor het overdreven politiekcorrecte AD). "Het is de politieke correctheid van deze tijd: orthodoxe christenen mag je naar hartenlust bekritiseren, maar moslims zijn zielig," zegt hij. Wat natuurlijk honderd procent klopt.
Hoe komt dat toch, dat conservatieve christenen het systematisch moeten ontgelden maar dat hun critici geen kwaad woord spreken over fundamentalistische moslims? Cliteur legt de vinger op de zere plek. In het Westen -- en zeker in Nederland -- lijden we aan Occidentofobie. Oftewel: aan een fobie voor alles dat Westers (en eigen) is. Thierry Baudet noemt dit Oikofobie. Een ander woord, maar het komt op hetzelfde neer.

"Het is zelfhaat. We geven het Westen van alles de schuld, zijn bovenmatig gepreoccupeerd met de minder mooie kanten van onze maatschappij en geneigd om niet westerse samenlevingen op te hemelen. Hoe hebben we zo dwaas kunnen worden? Dat is heel moeilijk om te begrijpen."

Cliteur doet er verstandig aan om het artikel over cultuurmarxisme te lezen waar Baudet onlangs naar linkte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten