Een aardverschuiving! Kroonprins Saoedi-Arabië: Israëli's hebben recht op hun land

Geen categorieapr 03 2018, 10:00
Dit is een epische doorbraak.
We wisten al dat kroonprins Mohammed bin Salman Al Saud (MBS) bepaald niet ouderwets is, maar man, hij blijkt écht bereid te zijn om volledig te breken met het oude beleid van zijn voorgangers. Eerst pakte hij de interne corruptie al aan en liet hij weten dat wat hem betreft Iran aartsvijand nummer één is - en dus niet Israël - en nu komt daar nog eens bij dat hij het bestaansrecht van de joodse natiestaat publiekelijk erkent en respecteert.
In een interview met het Amerikaanse The Atlantic zegt MBS:

"Ik geloof dat de Palestijnen en de Israëli's het recht op hun eigen land hebben. Maar we moeten een vredesakkoord hebben dat de stabiliteit garandeert voor iedereen en dat leidt tot normale onderlinge relaties."

Dit is een doorbraak van jewelste. Saoedi-Arabië erkent Israël namelijk nog altijd niet. Als je de kroonprins serieus neemt krijg je de indruk dat hij wil breken met dat beleid als hij eenmaal koning wordt. Zo zegt hij ook:

"We hebben religieuze zorgen over het lot van de heilige moskee in Jeruzalem en over de rechten van het Palestijnse volk. Dit is onze zorg. Maar we hebben geen enkel probleem met welk ander volk dan ook."

Natuurlijk kan dit allemaal best een pr-stunt zijn. MBS is op dit moment in Amerika om daar steun te verkrijgen voor een diplomatiek (en mogelijk militair, wie zal het zeggen?) offensief tegen Iran, wat hij ziet als veruit de grootste vijand van zijn eigen land. In Amerika is het natuurlijk altijd verstandig om enigszins positief over Israël te spreken.
Maar toch. Geen andere Saoedische kroonprins of koning ging ooit zelfs maar bijna zo ver. MBS wil duidelijk een goede relatie hebben met Israël, al was het maar omdat dat land net zo'n aversie heeft tegen de gekke ayatollahs in Teheran als hij.

"We hebben veel (gemeenschappelijke) belangen met Israël en als er vrede is [tussen de Palestijnen en Israël] zijn er ook veel (gemeenschappelijke) belangen tussen Israël en de Golflanden."

Nou. We gaan zien waar dit heengaat. Maar de tekenen zijn overduidelijk positief.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten