Friezen en Groningers weer de straat op vanwege gaswinning: regering doet niet genoeg

Jos @ FPS-Groningen / Flickr. GRONINGEN STAD - Woningcorporatie Patrimonium vervangt met spoed 850 cv-ketels in huurwoningen in Groningen. Uit een recente controle van enkele tientallen ketels bleek dat bij 15 procent levensgevaarlijke rookgassen, waaronder koolmonoxide, vrijkwamen. De operatie kost Patrimonium 1 miljoen euro. De controle van de ketels vond plaats na klachten van enkele huurders. Komende weken worden alle 850 ketels gecontroleerd. De ketels die rookgassen lekken, worden binnen 24 uur vervangen, de niet-defecte ketels binnen drie maanden. Het gaat om ketels van tussen 15 en 19 jaar oud. Patrimonium heeft inmiddels de gemeente, collega-corporaties, de leverancier en de GGD Groningen ge•nformeerd. Uit onderzoek van onderhoudsbedrijf Energiewacht blijkt dat ook in vierhonderd koopwoningen een cv-ketel hangt, die een gevaar kan vormen voor de gezondheid. Energiewacht gaat onderzoeken welke ketels lekken. Zondoig worden de ketels vervangen. De gedupeerden krijgen geen schadevergoeding, maar ze kunnen wel bij Intergas tegen een gereduceerd tarief een nieuwe ketel kopen.
Foto: Jos @ FPS-Groningen / Flickr. GRONINGEN STAD -

De Friezen en de Groningers gaan de straat op om te protesteren tegen de regering en de gaswinning. Er blijkt vooral een aversie te zijn tegen ‘fracking’ en het gebruik van chemicaliën om gas omhoog te pompen. De regering lijkt een ambigue positie in te nemen in de gaswinning waarbij het gaswinning wil stoppen, maar wel een nieuwe locatie heeft aangewezen om te ‘fracken’. 

Wethouder Henk Bakker van Zuidhorn zei bij RTV Noord: “Wij vinden exploitatie van dit gasveld niet verstandig. En fracken zien we helemaal niet zitten. Gif in de bodem is nooit duurzaam.”

Gisteravond laat werd een aardbeving van 2,8 gemeld bij Garsthuizen, zo’n veertig kilometer van Pieterzijl. Er zijn ongeveer twintig schademeldingen binnengekomen.

Pieterzijl is een nieuwe locatie van de NAM waar ze mogen boren en dat zorgt ervoor dat de visie op het beleid van de regering nogal ambigue is geworden. Er lijkt meer focus te liggen op fracking als tijdelijke ‘oplossing’ voor de gaswinning dus het is terecht dat de burgers de straat op gaan. Bij de bewoners lijkt er ook steeds meer een frictie te ontstaan tussen de Regio en de Randstad. Gaswinning is dus van een specifiek onderwerp gegaan naar een groter en symbolische onderwerp.

 

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

2 reacties

  1.   

    Het wordt nu wel een beetje gezeik van die Noordelingen.

    1.   

      Ze hebben groot gelijk. Gisteren was er weer een aardbeving.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!