Vergeldingsactie van Trump: hij vindt het geslaagd, maar het is vooral symbolisch

Geen categorieapr 14 2018, 16:10
Er zijn veel reacties geweest op de vergeldingsactie, geleid door Donald Trump in samenwerking met de Britten en de Fransen. Rusland is nog vrij mild in de reactie, maar wil wel een spoedzitting van de VN. De coalitie vindt het een geslaagde actie, maar het was een aanval op symbolische doelwitten waar geen doden zijn gevallen. Is het wel zo geslaagd?

Het Pentagon zegt dat er in totaal 105 raketten zijn afgevuurd op drie doelen, waarvan het merendeel door de Amerikanen. Syrië heeft volgens het Pentagon zijn luchtafweergeschut ingezet, maar deed dat pas na de aanval, waardoor er geen raketten zijn neergehaald. Eerder zeiden Russische defensiebronnen nog dat een groot deel van de westerse projectielen was onderschept.

De Amerikaanse generaal McKenzie zei op een persconferentie dat het hart van het Syrische chemische-wapenprogramma is geraakt. "Ik ben ervan overtuigd dat Assads mogelijkheid om chemische wapens te maken ernstige schade is toegebracht."

Verschillende bronnen van informatie, verschillende visies, verschillende reacties. Het is weer een wirwar van feiten en gebruik van framing. Het lijkt vooral een discussie te zijn in de toplagen, waarbij het voor ons, burgers, niet duidelijk is wat er nu werkelijk gebeurd. In de Koude Oorlog was het ook op een aantal punten dat er een escalatie plaats kon vinden en dat zal nu ook zo zijn.
Als het beleid geslaagd is, omdat het een schrikreactie veroorzaakt heeft het weinig impact, want er zijn geen belangrijke doelwitten geraakt en de Russen en Syrië waren al gewaarschuwd door de coalitie zelf, direct of indirect.
Een holle symbolische actie, misschien maar goed ook, want anders waren we echt verder van huis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten