Vergeldingsactie van Trump: hij vindt het geslaagd, maar het is vooral symbolisch

Vergeldingsactie van Trump: hij vindt het geslaagd, maar het is vooral symbolisch

Er zijn veel reacties geweest op de vergeldingsactie, geleid door Donald Trump in samenwerking met de Britten en de Fransen. Rusland is nog vrij mild in de reactie, maar wil wel een spoedzitting van de VN. De coalitie vindt het een geslaagde actie, maar het was een aanval op symbolische doelwitten waar geen doden zijn gevallen. Is het wel zo geslaagd?

Het Pentagon zegt dat er in totaal 105 raketten zijn afgevuurd op drie doelen, waarvan het merendeel door de Amerikanen. Syrië heeft volgens het Pentagon zijn luchtafweergeschut ingezet, maar deed dat pas na de aanval, waardoor er geen raketten zijn neergehaald. Eerder zeiden Russische defensiebronnen nog dat een groot deel van de westerse projectielen was onderschept.

De Amerikaanse generaal McKenzie zei op een persconferentie dat het hart van het Syrische chemische-wapenprogramma is geraakt. "Ik ben ervan overtuigd dat Assads mogelijkheid om chemische wapens te maken ernstige schade is toegebracht."

Verschillende bronnen van informatie, verschillende visies, verschillende reacties. Het is weer een wirwar van feiten en gebruik van framing. Het lijkt vooral een discussie te zijn in de toplagen, waarbij het voor ons, burgers, niet duidelijk is wat er nu werkelijk gebeurd. In de Koude Oorlog was het ook op een aantal punten dat er een escalatie plaats kon vinden en dat zal nu ook zo zijn.

Als het beleid geslaagd is, omdat het een schrikreactie veroorzaakt heeft het weinig impact, want er zijn geen belangrijke doelwitten geraakt en de Russen en Syrië waren al gewaarschuwd door de coalitie zelf, direct of indirect.

Een holle symbolische actie, misschien maar goed ook, want anders waren we echt verder van huis.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties