‘Het Koningshuis is een nachtmerrie, privatiseer het!’

Het Koningshuis moet van z’n macht gestript worden. Dat zegt filosoof Floris Schleicher vandaag op Koningsdag in een ingezonden artikel. Volgens Schleicher is de monarchie namelijk een peperdure nachtmerrie, die best gefinancierd zou kunnen worden via het vragen van commissie voor ceremoniële taken. Kortom: de monarchie kan uitstekend worden geprivatiseerd.

Max Pam, columnist van de Volkskrant, heeft voor ons ontdekt waarom we het koningshuis nooit zullen afschaffen. Op 24 april schreef hij namelijk in zijn column dat het koningshuis waarschijnlijk heel populair is doordat ze voorziet in de droom dat gewone jongens een meisjes op een dag met een prins of prinses kunnen trouwen. Ondanks de hoge kosten voor het koningshuis zal volgens hem het koningshuis dan ook nooit worden afgeschaft. Dit zou gelijkstaat aan het afschaffen van een droom! Maar volgens mij er is een oplossing die het beste van beide werelden biedt: het koningshuis privatiseren. Privatiseren klinkt op het eerste gezicht misschien als een gek idee, maar privatiseren kan op allerlei andere overheidsterreinen die we niet meer willen betalen. Waarom privatiseren we het koningshuis dan niet? Ik zal enkele argumenten geven waarom dit een goed idee is.

Een monarchie gaat in tegen belangrijke democratische en meritocratische waarden. Door te stemmen hebben burgers inspraak op overheidsbeleid, maar dat er geld naar het koningshuis gaat is sinds jaar en dag een zekerheid. Door instemming van het volk kan het kiezen en weten wat het krijgt en zijn er herverkiezingen waarbij een volk politieke actoren ter verantwoording kan roepen. Dit ontbreekt bij het koningshuis. We hebben totaal geen controle over wat we krijgen. En vergis u niet in het belang hiervan, want de koning heeft nog altijd macht; hij ondertekent onze wetten. Daarnaast stelt een staatshoofd die aan zijn machtspositie komt zonder daar iets voor te hoeven doen een slecht voorbeeld voor zijn landgenoten.

Verder kost het koningshuis de belastingbetaler enorm veel geld. Koning Willem Alexander alleen al ontvangt een uitkering (!) van 5,6 miljoen. Dit is maar een schijntje ten opzichte van het volledige bedrag dat naar het Koningshuis gaat zoals dit laatst werd ingeschat door het Republikeins Genootschap: 350 miljoen. Zij die denken dat het koningshuis dit goed maakt door haar handelsmissies, vergeten dat het Koningshuis dit geld ook voor ons kan opleveren als we het Koningshuis privatiseren.

Dus laten we er voor kiezen dat ook het koningshuis voortaan haar eigen geld moet verdienen. Ze kan dit voor al haar ceremoniële functies vragen, maar bijvoorbeeld ook via merchandise verdienen. Het zijn immers celebrity’s. Als het koningshuis voor velen de droom is die Max Pam beschrijft valt moet een dergelijk verdienmodel vast werken. Tegelijkertijd hoeven wij republikeinen ons dan niet te ergeren dat wij gedwongen zijn bij te dragen aan politieke ongelijkheid.

Kortom, laten we de droom privatiseren, omdat het een nachtmerrie is om de droom van een ander te betalen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

103 reacties

 1. EU kok

  Het Koningshuis is een nachtmerrie.
  Kabinet Rutte is een nachtmerrie.
  Enz, enz, enz.
  Oh oh wat slapen sommige mensen slecht.

  De auteur is een politiek filosoof?
  Floris Schleicher behaalde een master in Philosophy, Politics and Economics aan de Universiteit Leiden. Momenteel is hij bezig met een onderwijsmaster aan dezelfde universiteit. Zijn interessegebieden binnen de filosofie zijn onder andere het gedachtengoed van de Frankfurter Schule en van de hedendaagse filosofen Byung-Chul Han en Slavoj Žižek.

  1. Guus Geluk

   Aan de weg-met-onsers is de monarchie niet besteedt.

   1. Holland

    De aal in een emmer snot is tevens een oranjeklantje. Wie verbaast dat?

    1. Guus Geluk

     Holland,

     Ik wens u uiteraard ook een goede koningsdag toe.

     1. Holland

      Ik woon in een republiek, godzijdank. Aan die flauwekul hoef ik dus niet mee te doen.

     2. Guus Geluk

      Q.E.D..

     3. Ernst Quispel

      Holland is geen Nederlander.

     4. Holland

      Wat wordt er bewezen Guus?

     5. Guus Geluk

      Holland,

      Refererend aan mijn eerste reactie op dit artikel.

     6. wheelboy

      Guus Geluk en anderen
      Ik wens jou ook een goede konigsdag toe .En iedereen .Ondanks ik geen voorstander ben van een monarchie . Enne we hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn .Maar respecteer en probeer met argumenten een ander te overtuigen .Daar helpt schelden en vloeken niet bij .

  2. Ernst Quispel

   Elke adolescent met een bachelor mag voor DDS stukkies schrijven.

   1. Holland

    Elke nihilistische, negatieve, denigrerende trol mag op op DDS een reactie plaatsen.

  3. Frits Jansen

   Franfurter Schule: gaat dat niet over worsten?

   1. Holland

    Ja Frits, de Frankfurter Schule gaat over worsten. Erg knap dat je dat weet hoor.

    1. Ernst Quispel

     Er zijn op dit blog reaguurders die er vast van overtuigd zijn dat de Frankfurter Schule nog steeds het denken van de politieke elite bepaalt.

     🙂

     1. Holland

      Niet alleen van de politieke elite. Van iedereen die links geinfecteerd is in het onderwijs, de media en de politiek.

     2. Floris

      Quisling heeft moeite met het leggen van historische verbanden.

      Dat kan je ook niet van hem verwachten want daar heeft hij de hersens niet voor.

     3. Ernst Quispel

      Q.e.d.

      🙂

     4. Floris

      De trol is uitgeluld.

     5. Ernst Quispel

      Het is gewoon waar, roept Floris. Alle linkse partijen, maar ook het onderwijs en de universiteiten hebben trouw gezworen aan de Frankfurter Schule. Al honderd jaar de dominante ideologie.

      Echt waar!

      🙂

     6. Floris

      De matige havist Quispel tracht de boel te ridiculiseren. Daar valt hij meestal op terug als hij zich inhoudelijk niet staande kan houden.

      Misschien kan een artikel uit een van z’n favoriete kranten hem een beetje op weg helpen:

      https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/05/er-waart-een-cultuurmarxistisch-spook-door-ons-diversiteitsdebat-12834268-a1572226

  4. Frits Jansen

   Ik vrees dat hij uit de school van Cliteur en Ellian komt, die ook Baudet opleidde tot agitator.
   Zoals in deze “school” gebruikelijk is er bij zulke verhalen “geen feit tussen te krijgen”.

   Als een meerderheid van de Nederlanders van het Koningshuis af wil kunnen ze dat regelen door de Grondwet te veranderen. Twee lezingen en klaar is kees. Als ze bijv. de Amerikaanse grondwet willen veranderen moet drie kwart van de deelstaten daar mee instemmen.

 2. Ernst Quispel

  Het is pijnlijk om te zien dat sommige mensen het symbool van een nationale staat met een rijke geschiedenis wensen op te geven met als enig argument dat je er een paar belastingcenten mee uitspaart.

  Het is hetzelfde geborneerde volk dat meent dat geld aan kunst en cultuur zonde van de centen is.

  1. Holland

   Ook Ernst is een oranjeklant en staat met zijn muts en toeter langs de route. Alle republikeinen zijn in zijn ogen proleten en kunsthaters.

   1. denk eens na

    gesubsidieerde kunst wel ja , gek he!

    1. denk eens na

     Om over cultuur maar te zwijgen.

   2. Ernst Quispel

    Holland kan niet langs de route staan. Hij woont al jaren niet meer in Nederland. Hij meent wel voor ons te mogen bepalen dat we het Koningshuis moeten afschaffen.

    1. Holland

     Quispel kan altijd langs de route staan en doet dat ook. Hij woont namelijk nog steeds in het overvolle en natuurarme Nederland. Hij meent tevens voor ons te mogen bepalen dat we het koningshuis tot in lengte van dagen moeten handhaven.

     1. Ernst Quispel

      Nee, ik stel vast dat de overgrote meerderheid van ons volk dat wil.

     2. wheelboy

      Quispel .
      Ooit een referendum geweest of de bevolking een koningshuis wil ja of nee? Nee dus .

      Dan worden er halve waarheden verteld . Of achter gehouden .Wist je wat een van de redenen was dat Wilhelmina aftrad? Indie verloren rampspoed geboren Haar uitspraak .Maw ze had niets geleerd van 40-45 wilde zelf Indonesie weer leeg plunderen .

      Dan het lul verhaal als de koning op bezoek gaat dan verdient hij zijn geld terug dmv opdrachten NL industrie .Zie je het al voor je Alex die een paar mri scanners van Phillps verkoopt aan de Chinees .Kom op zeg die handelsmissies dat regelen die zakenlui zelf wel .Alex kan niets uitmaken binnen een bedrijf of moet als groot aandeelhouder shell zijn .

     3. Guus Geluk

      Wheelboy,

      Uit peilingen bleek constant het brede draagvlak van de monarchie onder het volk en de aanwezigheid van honderden Nederlanders langs de route in Groningen, alsmede de “Oranjegekte” spreekt boekdelen.

      Koning Willem-Alexander is gegroeid in zijn rol door het “gewoon” en benaderbaar zijn, zoals nuchtere kaaskoppen dat graag zien, te combineren met de waardigheid van het koningschap.

      Alleen als het volk de monarchie zat is, verdwijnt die. Als het volk de monarchie tot in lengte der dagen steunt, blijft de monarchie tot in lengte der dagen aanwezig.

     4. wheelboy

      Guus .
      Je zegt het goed uit peilingen .Nou weten we allemaal hoe betrouwbaar peilingen zijn.

      Komt bij je tweede stuk .Als er een volk mak en niet de barricades opgaat dan zijn het Nederlanders wel . Ze klagen steen en been maar de straat op met spandoeken .Een hand vol .

      Pak dan de Ieren .Die werden door de EU verplicht watermeters aan te laten sluiten .Ieren betalen hun water in hun belasting .Nu lang verhaal kort in Dublin echt tienduizenden die de been op gingen en 75% betaald de rekening niet .Of Fransozen als die het niet aanstaat staan ze ook op de barricades . Wanneer heb jij de laatste echt grote protest mars hier gezien .Ik ergens in de 80s toen men tegen kernwapens protesteerde.

     5. Guus Geluk

      Wheelboy,

      Kijk om u heen, om het met Jesse Klaver te zeggen, het volk loopt uit voor inhuldigingen en koningsdagen. Dacht u dat iedereen z’n oranje pakkie aantrok als er geen draagvlak voor het koninklijk huis was? De monarchie leunt écht op het draagvlak van het volk en het draagvlak is er.

      Wat de barricaden betreft: nuchtere Nederlanders zijn niet zo van de barricades, maar van compromispolitiek. En het leeuwendeel van de volksvertegenwoordigers – vooral op rechts – is pro-monarchie.

   3. wheelboy

    Holland .
    Daarom hebben de Fransozen zoveel cultuur en Kunst .Idd gewoon een lul verhaal .Alleen geen 10 tallen miljoenen voor een victor bougie woogie .LOL

 3. denk eens na

  Wie wil er betalen voor een wespen kolonie?

 4. Bloem

  Pff is het dan zoveel beter dit geld te besteden aan een president. Waarom niet gewoon naar Nederlands gebruik niveleren de koning houdt zich aan de Balkenende norm of we snijden de koning/president functie helemaal weg. We hebben immers een democratisch proces waarbij reeds een premier wordt aangesteld

  1. wheelboy

   Bloem ,
   stel je eens voor .Je schaft het konings huis af .Vervolgens krijgt rutte de naam President ipv minister president .Wat kost het dan meer ? Niets .Als Rutte morgen zegt ik stop ermee dan krijgt hij 10 jaar wachtgeld . Dus daar zit het hem niet in .Kijk eens wat je jaarlijks kwijt bent aan de koning .Dat zijn 10 tallen miljoenen . Komt bij een koning is ook een laatste restant van een 18 eeuwse dictatuur . Dat hoort niet bij een moderne samenleving .Die kiest zijn staatshoofd . ipv erfopvolging .

   1. Bloem

    Beste heer Wheelboy ik ben het met u eens dat Rutte for president een schrikbeeld is. Onze koning is een hoofdzakelijk ceremonieel staatshoofd. Dit betreft een grote kostenpost. De koning vervangen door een president is lood om oud ijzer en net zo duur. Daarom opperde ik de Balkenende norm, immers de koning is vermogend genoeg om zonder toelage te kunnen. Of de positie van koning of een president helemaal te schrappen en door te gaan met de premier. De premier is geen staatshoofd doch een vertegenwoordiger van het volk. Dus niet de leider van het volk

    1. wheelboy

     Bloem ,
     Niet alleen alex en vrouw en kinderen krijgen een toelage .Maar ook andere van de familie .Niet allemaal maar toch . Wat jij oppert een premier dat is wat ik eigenlijk zeg in mijn verhaal maar net ietjes anders . Verander de naam van premier in president laat hem hetzelfde doen als nu alleen wij kiezen hem direct en klaar . En ja je hebt ook gelijk als je stelt moet hij gezien zijn vermogen zoveel geld krijgen .
     President is goedkoper als een Koning .Je betaald alleen voor hem/haar. Nu heb je een heel gezin en aanverwante samen met div stulpjes die je moet onderhouden .

     1. Ernst Quispel

      De overgrote meerderheid van ons volk wenst het Koningshuis te behouden.
      De rest betreft loze praatjes voor de gezelligheid .

 5. Duke

  Republikeinen zijn zielige figuren, allemaal.

  1. denk eens na

   Sta je al met je vlaggetje te zwaaien? Zit je al vanaf 6.00 uur met je kannetje koffie langs de route? En een glimp van koning pils om kunnen vangen?

  2. wheelboy

   Duke
   Dan lopen er veel zielige figuren op deze aardkloot .Want zoveel konings huizen zijn er niet meer .En op het onze na (zover ik weet ) ook nog allemaal inteelt ook . Want het trouwde met neef nicht . En in Europa zijn er eigenlijk maar 2 koningshuizen (spanje weet ik niet ) .Nl Oranje Nassau en saxen coburg gotha . De laatste zijn de windsor (naam in 1918 vervangen ivm 1e wereld oorlog) koningshuizen van Denemarken noorwegen zweden tsaar van rusland griekse koning .Allemaal Saxen coburg Gotha van afkomst .

  3. Ni28

   Waarom? Als je iets zegt moet je het ook uitleggen. Anders lijk je op Quispel de EE kok.

  4. Ni28

   Waarom?

 6. meijer61200

  Dikke Willem en zijn golddigger, beiden van dubieuze herkomst, vinden het allemaal prachtig! De miljoenen stromen binnen, nieuwe vliegtuig is onderweg, zodat ze op tijd de burgeroorlog kunnen ontvluchten. Wat kan eens mens zich nog meer wensen. Ik begrijp overigens niet dat de geestelijk minder validen onder ons, zoals Guus G. en Ernst Q dit continue menen te moeten etaleren, en deze op zich leuke site doorlopend vervuilen met hun merkwaardige braaksels. Is er geen moderator bij DDS? Iets met IP ban? Daar zou DDS erg veel mensen een plezier mee doen.

  1. Guus Geluk

   Wat bent u toch een verschrikkelijke zuurpruim, heer Meijer.

  2. Ernst Quispel

   Verder wel een gelukkig mens, meijer?

  3. Frits Jansen

   Bent u de trol van dienst die de discussie moet aanzwengelen ter wille van de lucratieve clicks?

   1. Ernst Quispel

    Nee, ik reageerde slechts op de depressieve inbreng van meijer.

 7. Frits Jansen

  Deze discussiebijdrage toont veeleer de nutteloosheid van filosofen dan de nutteloosheid van het koningshuis aan. Bovendien wordt pijnlijk duidelijk dat filosofen niet kunnen (of willen) rekenen.

  Het dichtstbijzijnde alternatief voor een Koning is een ceremoniële president, zoals ze die in Duitsland hebben. De vorige was een partijloze dominee, een soort super-afsluiter, ideaal. Nu is het een socialistisch politicus. De afspraak is dat hij of zij zich niet rechstreeks met politiek bemoeit, en dat omgekeerd de Kanzler(in) geen commentaar geeft op de Bundespräsident.

  Het is een heel slim systeem om de hoogste baas weinig macht te geven. In Frankrijk en de VS loopt de president zijn ministers voortdurend voor de voeten.

  De Duitse bondspresident woont op Slot Bellevue in Berlijn, een schitterend kasteel dat ook wel een paar centen kost. Treedt de president mettertijd af, dan houdt hij de rest van z’n leven een kantoortje.

  In de VS zie je een hang naar toch een soort erfelijk presidentschap, althans waar presidenten familie zijn van hun voorganger: Bush sr. en jr. zijn recente voorbeelden, met Hillary werd het andermaal geprobeerd.

  Het is wel dringend gewenst dat de Koning bij ons uit de Regering gaat. Dat is een idioot 19de eeuws compromis toen de Koning door de Grondwet van 1848 zijn macht verloor.

  En dan moet het ook uir zijn met het idee dat de Koning niets mag zeggen wat de Ministers niet hebben goedgekeurd. Die “ministeriéle verantwoordelijkheid” wordt meeste verkeerd begrepen. Het is in de eerste plaats een regel die de Koning verbiedt beleidsbeslissingen te nemen – wat nu ondenkbaar is maar in de tweede helft van de 19de eeuw nog wel eens mis ging toen Willem III “niet van het stuur af kon blijven”. Nu is alleen nog over dat de oppositie de MP aan zijn kop kan zeuren als de Koning zich niet volstrekt op de vlakte houdt.

  Kortom, de Koning moet zijn vrijheid van meningsuiting terug. En als hij dan rare dingen gaat zeggen? Dan moet de MP zeggen “Daar ga ik niet over” (dat zou hij trouwens vaker moeten kunnen zeggen). De Koning wordt vanzelf gestraft met verlies aan populariteit als hij het te grijs maakt.

  Toen de voor-vorige Duitse president zich liet ontvallen dat de moslims er in Duitsland *gewoon* bij horen werd er wel rechts gemopperd, maar de Kanzlerin deed de kwestie snel af met de constatering dat het een goede gewoonte is dat zij en de president “elnander gegenseitig nicht kommentieren” (wederzijds geen commentaar op elkaar geven).

  Rutte heeft ooit gezegd dat hij bang is nog veel vaker de uitspraken van de Koning te moeten bespreken als de Ministeriële Verantwoordelijkheid wordt afgeschaft.

  In Duitsland zijn ze meer gewend dat de Bondsregering zegt “Daar gaan wij niet over” want ook de deelstaten mogen van alles besluiten zonder inmenging van “Berlijn”. Voor Nederlanders is dat moeilij k voorstelbaar omdat ons land sinds 1798 een “eenheisstaat” is.

  Zoals Nederlanders ook niet begrijpen dat “Brussel” in een federaal Europa niet meer maar juist minder te vertellen heeft. België is nog maar betrekkelijk recent gefederaliseerd om Vlaanderen en Wallonië meer zelfstandigheid te geven.

  Ach, kwaadaardige volksmenners zetten de dingen wel vaker op hun kop.

  1. wheelboy

   Frits Janssen
   Leuke van het verhaal is .Dat Nederland (de bataafse republiek) een van de eerste republieken was en nu een van de laatste landen met een monarchie .
   En als ik me niet vergis is daarom ook de kleur van onze vlag aangepast .Was eerst rood oranje (de prinsen vlag )Werd het later door de republikeinen aangepast naar rood ipv oranje .Al bestaan hier discussies over .Ander verhaal gaat dat het oranje niet goed zichtbaar was tov rood .

 8. Peter Loosduinen

  Voor alle azijnpissers op deze site.
  Even lachen !!

  Een transportvliegtuig met Belgische special forces aan boord is onderweg naar Irak. De sergeant zegt tegen zijn mannen: ”Voor een paar oren van een ISIS-strijder geef ik € 200,- en voor een kop met een baard € 500,-! “

  Het bericht wordt onder luid applaus en gejuich door de stoere mannen ontvangen! Het vliegtuig landt en de militairen lopen een voor een naar buiten.

  Na een uurtje komen ze al weer terug met tassen vol oren en afgehakte hoofden met baard… De geëmotioneerde sergeant zegt: “Zijn jullie helemaal gek geworden?! Dit is alleen maar een tussenlanding op vliegveld Charles De Gaulle!!!”

  1. Ernst Quispel

   Humor van Peter.

  2. Original NL

   Hijs leuk!!

  3. Seneca

   @Peter
   Lachen, een leuke mop.

  4. Ni28

   🙂

 9. DolleDries

  Het is natuurlijk het toppunt van middeleeuws achterlijkheid.

 10. Original NL

  In 1976 riep de jonge prins tijdens een fotomoment in Ierland tegen de aanwezige fotografen: ‘alle Nederlandse pers opgerot’.
  …..kijk het kost een paar honderd miljoen maar je krijgt er wel wat voor terug…….
  Het koningshuis is iets uit het verleden wat anno 2018 toch eigenlijk nergens meer op slaat.
  Dat het populair is bij een groot deel van het volk verbaast me niets…kijk maar eens wat voor figuren er langs de kant staan als de sprookjes koets langs komt.Dom volk.

 11. Rosasolis

  Onze monarchie staat voor de geschiedenis van Nederland. Dit is nu uniek voor
  Europa. Maar er kan bezuinigd worden op vele onkosten. De jurken van Maxima zijn prachtig, maar veel te duur. Zij kan ook mooi uitzien zonder al die pracht en praal.
  Maar volgens de radio nieuws van ochtend, is de koning zeer geliefd over ons hele land.
  Hij is in zijn functie helemaal gegroeid. Niet meer nerveus met speeches geven. Koning Alex is geliefd door velen wegens zijn natuurlijk gevoel voor sympathie voor mensen die het moeilijk hebben. Vorige jaar was hij op bezoek in de arme Schilders wijk in Den Haag, en spraak met de gewone bevolking daar. En vandaag zal hij praten
  met vertegenwoordigers in Groningen, over de gaswinning ramp in dit provincie.
  De meisjes groeien snel op. Maar waarom moet Amalia miljoenen krijgen wanneer zij
  18 jaar wordt?

  1. Original NL

   …De jurken van maxima zijn veel te duur..

   Ja en 500 paar schoenen ook…maar haar uitkering ligt dan ook iets boven bijstands niveau.

 12. rhinestone66

  Ach, rond Koningsdag moeten de republikeinen weer eens eens van zich laten horen. En dat mag uiteraard. Mijn vraag is wat een verkiezing van een president dan moet kosten. Net als een koning moet een president ook beveiligd worden, een salaris krijgen, kunnen vliegen, etc etc. Maar om het te privatiseren: zoals de meeste niet-commerciele mensen kijkt u naar de kosten. U vergeet wat WA opbrengt. Namelijk allerlei orders (miljarden per jaar) en veel goodwill voor Nederland. Ik denk niet dat een president dat kan nadoen. Mocht je zijn WA’s salaris willen uitbetalen zoals een private onderneming dat doet, zou zijn salaris veel hoger moeten zijn.

 13. Ni28

  Voor de meeste mensen is een Koningshuis vooral een sprookje met een hoop op een goede einde. De functie van de koning is geen verdienste maar erfrecht. Dat staat haaks op de begrippen van democratie tenzij het in een andere vorm gegoten wordt zoals in Nederland namelijk de constitutionele monarchie. De koning is dus niet de alleenheerser maar staatshoofd zonder politieke macht. Ik denk zelf dat dat wel meevalt, de koning is de hals die de hoofd doet draaien. Hij heeft vast meer invloed in de politiek dan ons men doet denken maar mag zich niet in het openbaar laten horen. Wat is beter een goede koning of een goede president? In dit geval de koning als ie goed blijft. In de andere mogelijkheid blijf je met een slechte koning zitten terwijl een slechte president weggestemd kan worden. En is goedkoper. Dat zou doorslaggevend moeten zijn in een land war alles om het geld draait en waar telkens bezuinigd wordt. Behalve op de multinationals en de Koningshuis.

 14. Kees

  Ik vind het niet logisch dat wij moeten betalen voor een van de rijkste families ter wereld!

  1. Floris

   Zeker niet als je beseft waar die rijkdom vandaan is gekomen. De eerste Oranje-koning (Willem III) kwam zo arm als een kerkrat aan in Scheveningen en stierf schatrijk door allerlei manipulaties die het daglicht niet konden verdragen.

   De hele geschiedenis van deze familie stinkt als een beerput.

 15. Floris

  Het koningshuis is een kostbare operette die niets maar dan ook niets toevoegt.

  Behalve dan voor zachtgekookte eieren als Quisling en Gelul die graag in sprookjes geloven.

  1. Ernst Quispel

   In het goede gezelschap van de overgrote meerderheid van het Nederlandse volk.

   Jij gaat er trouwens niet over, Floris, iemand die al dertig jaar in het buitenland woont kan ik geen Nederlander noemen.

   1. Floris

    “In het goede gezelschap van de overgrote meerderheid van het Nederlandse volk.”
    ———————————————————————-
    Dit valt niet hard te maken. Het is derhalve een loze bewering.

    1. Guus Geluk

     Floris,

     Mogelijk heeft u vanuit het verre buitenland de feestvreugde van het volk gemist en de omvang van de schare in Groningen die de koning toezong.

     1. Floris

      En dat is volgens jou de overgrote meerderheid van Nederland?

      Heel veel mensen komen op zo’n dag af omdat het een gezellig feestje is. Nederlanders houden van zulke feestjes en komen vooral op het bier af.

  2. Ernst Quispel

   Dat het Koningshuis een sprookje is lijkt me overigens juist. Zonder sprookjes is het leven leeg en betekenisloos.

   1. Ni28

    Vandaar dat je zoveel sprookjes hier verzint. En toch ben je leeg en betekenisloos.

   2. Floris

    “Zonder sprookjes is het leven leeg en betekenisloos.”
    ————————————————————-
    Voor kinderen en zwevers zoals jij misschien, niet voor rationele mensen.

    1. DolleDries

     Ernst geloofd in kindersprookjes.

  3. Guus Geluk

   Dat klopt, het overgrote deel van het volk gelooft graag in een sprookje.

   Daarom bestaat het koninklijk huis en loopt de stad uit als de koninklijke familie arriveert.

   1. Floris

    Het koninklijk huis bestaat omdat er geen politieke wil is om het af te schaffen. Die wil was er bij links vroeger wel maar omdat Beatrix heel sluw de kant van links koos is dat weggeëbt.

    https://www.vn.nl/hoe-beatrix-de-linkse-elite-paaide-2/

    1. Ernst Quispel

     Als de overgrote meerderheid van het Nederlandse volk dit symbool van nationale eenheid op handen draagt is het in een democratisch land niet zo vreemd dat de politieke wil ontbreekt om het af te schaffen.

     Het irriteert niet alleen maar het is ook betekenisvol dat hier het hardst wordt geroepen om afschaffing van het Koningshuis door reaguurders die al jaren niet meer in dit land willen wonen.

     1. Floris

      Wederom gaat Quisling er zonder bewijs van uit dat de overgrote meerderheid het koningshuis steunt. Dat is een zwaktebod. Dat links zich heeft laten paaien is puur opportunisme. Lees het artikel, trollemans.

     2. Floris

      De autist Quisling ziet weer spoken. Ik roep niet om afschaffing, ik geef slechts mijn mening.

      Daar houdt Quisling niet zo van, mensen die een hem onwelgevallige mening hebben.

      Dat heeft hij gemeen met de dictators in Brussel.

     3. Guus Geluk

      Floris,

      Fijn dat u er weer een groot links-islamitisch complot in ziet, maar de overgrote meerderheid wil de monarchie echt behouden. Een kleine minderheid aan Republikeinen wil af van de monarch.

      Leest u het genoende artikel in de Volkskrant: de auteur stelt dat het Republikeins Genootschap niets heeft kunnen bereiken, omdat de steun voor de monarchie onverminderd groot is.

     4. Ernst Quispel

      Dat de overgrote meerderheid van het Nederlandse volk het Koningshuis steunt is een keihard feit.

      https://nos.nl/artikel/2170371-meer-steun-voor-de-monarchie-vertrouwen-in-koning-gestegen.html

     5. Floris

      “Fijn dat u er weer een groot links-islamitisch complot in ziet”
      ——————————————————————
      Waar haalt Guusje deze onzin vandaan?

      Uit z’n Rutte-duim?

     6. Floris

      Ernst gelooft de staatsTV onvoorwaardelijk.

      Aandoenlijk.

     7. Guus Geluk

      Floris,

      Enerzijds komisch dat u weer met links komt opdraven, anderzijds jammer dat u IPSOS onder de staatstelevisie schaart.

      U lijkt niet voor rede vatbaar.

     8. Ernst Quispel

      Mensen die spreken over de ‘staats-tv’ met de impliciete suggestie dat die van regeringswege dan wel het ‘partijkartel’ de feiten zou manipuleren leven in een klein rechts-populistisch universum. Ze hebben hun eigen feiten waar ze beter mee uit de voeten kunnen.

      Tegen deze verdwazing is geen kruid gewassen.

     9. Floris

      Mensen die niet door hebben danwel ontkennen dat de NPO zo links als de neten is, ook de NOS die geacht wordt neutraal te zijn, leven in een autistisch universum.

      Vandaag werd duidelijk dat dergelijke lieden graag in sprookjes geloven. Dat was een veelzeggende bekentenis.

     10. Guus Geluk

      Floris,

      De peiling werd uitgevoerd door het gerespecteerde peilingsbureau IPSOS en niet door de NOS.

      Eerder stelde ik al dat de koning in zijn rol gegroeid is en daardoor ook steeds meer het vertrouwen van Nederlanders heeft ingewonnen. Men vindt zelfs al dat hij het beter doet dan zijn moeder.

     11. Floris

      Of IPSOS geloofwaardig is staat niet vast. Met statistieken en peilingen kan flink gerommeld worden. We leven in tijden dat zelfs sociale wetenschappers “onderzoek” doen waarvan de uitslag al van te voren vast staat.

      De enige manier om er echt achter te komen hoe de bevolking erover denkt is een referendum. Maar ja, daar houden de regenten niet zo van.

      In België is het koningshuis helemaal niet populair maar toch blijft het zitten. Hoe verklaar je dat dan?

     12. EU kok

      Floris mijmert:De enige manier om er echt achter te komen hoe de bevolking erover denkt is een referendum.
      .
      Tuurlijk. En bij een opkomst van 60% en een voor percentage van 60% zegt Floris nog vrolijk: 36 procent is voor dus 64 procent is tegen.
      Het maakt voor Floris niet uit, elke informatiebron welke zijn mening niet ondersteund wordt door hem niet geaccepteerd.

     13. Floris

      Daar hebben we trol nummer 3.

      Ga toch koken, mens.

     14. Guus Geluk

      Floris,

      Dat is in theorie mogelijk, maar IPSOS heeft er geen belang bij en andere peilingbureaus wijzen ook op zo’n meerderheid voor de monarchie.

      Over België kan ik niet goed oordelen. Ik ken de wijze niet waarop men daar de familie afzet, maar mogelijk heeft eigenlijk niemand in België zijn vingers aan het koningshuis willen branden.

     15. Floris

      De situatie in België laat zien dat een koningshuis ook kan blijven zitten zonder veel steun van de bevolking. Het is de politiek die er over gaat.

      Ik denk dat de meeste mensen zich er simpelweg niet druk over maken.

      Waar ik me ook over heb verbaasd is dat er zo weinig ophef is geweest over de schandalige levensstijl van Bernard. Zoals een Belg eens tegen mij zei: “zulke schoften komen overal mee weg”. En zo is het.

     16. Guus Geluk

      Floris,

      Ik denk dat het in Nederland anders ligt dan in België. Hier is de meerderheid van de politiek vóór het koningshuis (uit m’n hoofd: alleen SP en GL zijn echt Republikeins), omdat de meerderheid van Nederlanders ook voor de monarchie is.

     17. Floris

      Ook de PvdA was voor gefaseerde afschaffing van de monarchie.

      Dat is veranderd toen Bea links begon te paaien. Het opportunisme druipt er van af.

     18. Ernst Quispel

      Mij is niet bekend dat de PvdA een ‘gefaseerde’ afschaffing van de monarchie voorstond. In elk geval herinner ik me niet dat het ooit in een partijprogramma is neergeslagen. Wel stond het in een pamflet van Nieuw Links maar dat is nooit formeel beleid geworden.
      Het is zeker zo dat in de PvdA in de laatste helft van de vorige eeuw er sterke Republikeinse sentimenten bestonden. Dat sentiment is verbleekt toen de politieke rol van het Koningshuis gaandeweg minder relevant werd. Het laatste verzet is weggeëbd toen ook de rol van de Koningin bij de Kabinetsformatie is geschrapt.

      Het Republikeinse sentiment is een hobby van een kleine groep, het Republikeinse Genootschap’, geworden. Het algemene inzicht is nu dat met afschaffing van de monarchie er veel wordt verloren en weinig problemen worden opgelost.

    2. Ni28

     De eerste socialistische koninkrijk ter wereld. Alles is mogelijk. Zo koninkrijk verliest wel aan glans door zulke streken. En bij de socialisten natuurlijk ook maar die hebben geen last van gedraai.

   2. Ni28

    Hopelijk voor de koning is het niet de enige reden, lijkt mij.

   3. Pit

    @Floris: Ja dat trollengajes is van het hardnekkige soort. Achterbaks, leugenachtig, schofterig en kwaadaardig.

    1. Guus Geluk

     Rechts-Pit,

     Doe eens niet zo triest.

 16. Gerlos

  Ik wens het koningshuis nog een hele lange toekomst met over vele jaren een nieuwe koningin Amalia. Het kost wat maar het brengt ook veel op aan buitenlandse handelsmissies en andere zaken. Nog nooit iets gehoord of gelezen wat een president per jaar kost, of hebben we liever een frau Merkel aan het roer.

 17. Bes Tolen

  Alleen met een heleboel onnozele kletspraat is een koningshuis te handhaven. Valse romantiek doet de rest. De intelligentie en daarmee de wil om van Nederland een fatsoenlijke republiek te maken, ontbreekt. Het koningshuis heeft geen positieve bijdrage geleverd de laatste decennia waar dat hard nodig was. In tegendeel; men heeft de massa immigratie en de gevolgen gesteund.

 18. meijer61200

  Schleicher heeft niet bepaald ongelijk; Nazaten van een verderfelijke nazi, de dochter van een misdadiger uit Argentinië, een vader die pedofilie heeft uitgevonden zo ongeveer, en alvast een splinternieuwe Boeing klaar gezet zodat het hele armetierige zooitje kan vluchten naar Argentinië. En vanaf daar roepen; “Houdt allen moedig stand, en weest bereid uw leven te geven voor uw koningshuis”. Na afloop weer snel terug naar NL en vrolijk verder met uitvreten. En de domme Hollander ondergaat alles gelaten en staat te zwaaien met de driekleur…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.