Hilarisch AD geeft toe: Nederland moet extra gas kopen van Rusland

Ah, opeens is Vladimir Poetin onze beste vriend?

Maandenlang heeft het kabinet actie gevoerd tegen Rusland. Het Kremlin zou verantwoordelijk zijn voor al het slechte in de wereld, inclusief referendumuitslagen die de politieke elite niet bevallen. Rusland zou fake news verspreiden. Moskou wil het Westen kapot maken. Verkiezingsuitslagen worden op oneerlijke wijze beïnvloed. Rusland wil heel de wereld, of tenminste heel Europa, veroveren. En het Midden-Oosten erbij.

Jawel, Rusland is werkelijk het meest kwaadaardige land ter wereld. En Vladimir Poetin is de persoonlijke representant van de duivel.

En dan lees je dit opeens in het AD:

Het meeste importgas komt nu nog uit het relatief dure Noorwegen, maar het goedkopere Russische gas is in opmars. Rusland heeft bovendien plannen voor een nieuwe pijplijn naar Noordwest-Europa, de Nord Stream 2, waardoor het nog meer gas onze kant op kan laten stromen. Nederland wil bovendien de ‘gasrotonde’ van Europa te worden. Al wordt die ambitie, sinds de relatie met president Poetin is bekoeld, minder van de daken geschreeuwd.

Hilarischer dan dit wordt het niet. Door de idiote beslissing van het kabinet om de gaswinning in Groningen helemaal terug te draaien naar het nulpunt worden we afhankelijker dan ooit van Rusland; het land dat keer op keer beledigd wordt door datzelfde kabinet.

Moeten we Ollongren, Rutte en Pechtold nu ook “agenten van het Kremlin” noemen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Guus Geluk

  Dat Rusland desinformatie verspreidde, zich in Westerse verkiezingen moeide, is gewoon waar. Daar heeft het kabinet volkomen gelijk in. Ik begrijp dat populistisch rechts tot op het krampachtige af wil dwarsliggen en meer waarde hecht aan de woorden van het autocratische regime in Rusland dan de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers in Nederland.

  1. springmaarachterop

   Ik heb inderdaad meer achting voor de Russen onder leiding van Poetin dan die incompetente kloothufters waarvan jij zo hoog van de toren blaast Guus Gelul!

   1. Guus Geluk

    Springmaarachterop,

    Indien u een autocratisch regime hoger acht dan democratisch gekozen volksvertegenwoorders, heeft u weinig met democratie.

    1. springmaarachterop

     Er is gewoon democratie in de Russische Federatie Guus Gelul, maar weet jij veel als gristen VVD’er.

     1. Guus Geluk

      Springmaarachterop,

      Niets alles is wat het lijkt te zijn.

    2. HW

     Jouw kijk op de wereld is wel eenzijdig. In Rusland heeft Poetin ja-knikkers om zich heen verzameld en samen worden ze miljardairs, terwijl hier in Nederland het parlement vol zit met ja-knikkers, die de partijpolitiek moeten volgen, ook als ze er niet altijd mee eens zijn.

     Dus jouw democratie stelt in Nederland ook niets meer voor.

   2. Ernst Quispel

    Weten we toch: heel veel reaguurders hier hebben de smerige dictator Putin veel hoger zitten dan de eigen democratisch gekozen bestuurders.
    De NSB-ers hadden indertijd ook zo’n landverraderlijke voorkeur, dus de geschiedenis herhaalt zich.

    1. Guus Geluk

     Ernst Quispel,

     U zegt het juist.

     Er is sprake van een landverraderlijke loyaliteit.

     1. Ernst Quispel

      Is goed lieverd, de mensen die indertijd de NSB-ers bekritiseerden moesten in 1940 ook vluchten of werden opgepakt.

     2. tomygun

      Zo guus ook weer blij pedo wim stapt voor guus
      even uit de kast .
      Als ik dan toch over m,n nek moet gaan dan liever
      van teveel bier daar ga ik nu mee beginnen .

     3. Guus Geluk

      Tommygun,

      Uw inhoudelijke mededeling is mij helaas niet duidelijk geworden.

      Ik wens u een fijne Tweede Paasdag toe.

    2. springmaarachterop

     Mocht Poetin binnenvallen sta jij er gekleurd op Wim, jouw adres geef ik als eerste door….

     1. tomygun

      Spring ,
      Hoeft niet zij zijn allang genooteerd .
      de nsb ers lopen met hun naamkaartje testrooien .
      Eens een wim altijd een wim .
      Hoe zij het word democratie uit hun strot kunnen
      krijgen is mij een raadsel , zal wel een droom van hun zijn .

  2. wheelboy

   Guus ,
   Jij bent toch een Sp aanhanger of vergis ik me daar in .Jou partijtje is ontstaan in de tijd van de sovjet unie en waren daar dikke vrienden mee .Samen met leider Mao van China .Als ik me niet vergis waren deze 2 1000 keer erger als putin en zn consorten . Wat niet wegneemt dat het democratische gehalte van Rusland soms ver te zoeken is .Maar in tegenstelling van Nl .Kiezen zij hun gouverneur burgemeester en hun president en parlementen .Wat kiezen wij? Alles wat geen eindverantwoording draagt . Om het in deze tijd te houden .Zij johannes niet zonder zonde is werpe de eerste steen .

   En ik zij het afgelopen week al .Dat heel de EU wijst maar er wel gas van de rus koopt

   1. Guus Geluk

    Nee, ben niet van de SP, maar de SP was inderdaad nooit wars van geflirt met de Russische elites. De SP denkt kennelijk dat een socialistisch regime rozengeur en manenschijn is, redenen om deze onbetrouwbare partij met grote argwaan te bezien.

    1. Uiterst Links

     De SP is een pacifistische partij en is idd tegen de gevaarlijke oorlogsretoriek en de stompzinnige geroeptoeter gehanteerd door zowel neoconservatieven als neoliberalen

     1. Guus Geluk

      Uiterst Links,

      Maar van geroeptoeter en oorlogsretoriek is geen sprake.

    2. wheelboy

     Klopt Guus ,
     Ze hebben het goed voor bij de SP maar dan zullen ze als ze echt voor hun programma willen gaan een grote keuze moeten maken .Net als de andere linkse partijen .En wel kies je voor je eigen volk .Of kies je voor de hele wereld .

     Je snapt toch ook wel dat een sociale welvaartstaat met alles erop en eraan niet houdbaar is als je bergen met vluchtelingen/goudzoekers toe laat . Of je gaat bergen met schulden kweken .Of werkend NL ga je als melkkoe gebruiken .Anders kan het niet .

     1. Guus Geluk

      Wheelboy,

      De SP prefereert socialistische en autocratische regimes als die in Venezuela boven een krachtige democratische volksvertegenwoordiging.

      Eng partijtje.

     2. Guus Geluk

      Ik bedoel dat zij autocratische en socialistische regimes niet veroordeeld. Tevens ging deze partij een samenwerking met islamistische partijen aan.

      Eng partijtje.

   2. JanKlaasen

    Hahaha in Rusland kiest m,n zijn president, die mop kende ik nog niet.

  3. bifbof

   Misschien is het probleem dat onze democratisch gekozen volksvertegenwoordigers zich weinig democratisch gedragen ? (Het is maar wat ik denk hoor en niet belangrijk)

   1. Guus Geluk

    Bifbof,

    Uw stelling is niet correct.

  4. en_els

   Waar haalt uw persoon deze informatie vandaan? Heeft u een persoonlijke lijn met Poetin?

   Helaas, ook u haalt uw informatie uit de westerse media.

 2. fenderbender

  Toont maar weer eens aan de onze regering geen visie heeft, reageert ipv anticipeert,
  Als een blinde achter europa aanhobbelen, Poetin en alles wat ruski is de grond in boren.
  En nu met de bek vol tanden, want Poetin is onze beste vriend, en we hopen op een vruchtbare samenwerking.

  Flater na flater, in het bedrijfsleven worden zulke mensen acuut eruit gegooid.
  Waarschijnlijk begrijpen wij het niet goed en er zal ongetwijfeld weer een uitleg komen waar je geen touw aan vast kunt knopen

 3. Ni28

  Noem maar een aardige grote olieleverancier dan. Op de Noren en Amerikanen na zijn het allemaal schurken. Olie is bijna een synoniem van schurk.

  1. wheelboy

   Ni28.
   Niet voor een of ander maar vindt jij de Amerikaan geen grote schurk ? Joh dat zijn de grootste schurken op deze planeet . Zeker als het om geld gaat .Pak de pharma industrie .Die houden al decennia lang van alles en nog wat tegen .Overal oorlog voeren in landen waar ze geen sodemieter te zoeken hebben .

   Ik zal je eens 2 recente voorbeelden geven .Een fabrikant van de zgn epipen voor mensen die allergies zijn en dan zich zich zelf een spuit kunnen geven hoorde dat een collega fabriek stil lag . Kostprijs maken en epifirine 5 usd . Prijs pen ging omhoog naar 750 usd . Of johnson en johnson die jaren de tens tegen hielden omdat ze pijnpillen verkochten .Of de fabrikant van tabak die een sigaret uitvond die niet schadelijk was maar door alle us tabak fabrikanten werd kaal geplukt ivm drijgende rechtzaken .Of in de 20s vorige eeuw waar de pharma industrie werd opgezet zoals hij nu werkt .Waar div stoffen die in de natuur voorkomen en duidelijk al jaren genezing gaven verboden werden .Oa cannabis is er een van .Puur om zakken te vullen .En dit heeft echt miljoenen mensen het leven gekost .

 4. robroy

  Welnee joh Putin doet niet moeilijk, en als er minder gas te verdelen valt sluiten we toch als eerste links af, die vinden dat vast niet erg

 5. denk eens na

  De hele eu zet zich zelf schaakmat tegen poetin de meester strateeg.

 6. Ni28

  Ook de voormalige Oostbloklanden zijn nooit helemaal zeker van de toevoer van gas uit Rusland. Rusland voelt zich superieur in deze maar zoals praktisch alle landen rijk aan olie en gas stellen zij verder niets voor en lopen economisch achter. Rusland is behalve gas alleen succesvol met de kalasjnikov.

 7. Ni28

  Nederland is al niet zo groot en als je de noordelijke provincies kapot laat verdwijnen onder de zeespiegel wordt het nog minder. Dus mee stoppen is de enige optie.

 8. Bon-vivant

  “Door de idiote beslissing van het kabinet om de gaswinning in Groningen helemaal terug te draaien naar het nulpunt…”
  Onze DDS-“journalist” Michael van der Galien heeft weinig op met onze landgenoten in het noorden. Hij woont zelf waarschijnlijk veilig in de randstad.

  1. Uiterst Links

   Dat schreef ik net ook al. Te gek voor woorden!

   1. vigilante

    Michael van der Galien woont al jaren in Turkije

 9. Babaji538

  Als ‘mensen’ van het Algemeen Dagblad in eigen kring
  met elkaar zo omgaan, is nog tot daar aan toe,
  maar dan te denken, dat mensen in andere landen
  dit soort gedrag gaan tolereren, zegt me in ieder geval
  meer dan voldoende!
  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog in eigen kring.

 10. Frits Jansen

  Effe doordenken … dan krijgen ze dus in Rusland te maken met de steeds heviger aardbevingen – waar Groningen straks van verschoond wordt. Maar Poetin zal geen protesten dulden. Ik voorzie dat grote delen van Rusland onder water zullen lopen, naarmate door ongebreidelde gaswinning het land – letterlijk – steeds dieper zakt (moreel zakt Rusland al lang af).

  Een nieuwe sanctie tegen Rusland zal zijn om extra veel aardgas te kopen, want dan zakt het land eerder weg.

  Maar in ernst: de plannen in Nederland zijn niet om het gas straks ergens anders vandaan te halen dan uit Groningen, maar om aardgas innovatief overbodig te maken. Bijv. door met windmolenelektriciteit waterstofgas te maken.

  1. sjun

   Niet overal in Rusland is het zo dichtbevolkt als in Groningen Frits. Vooral op de plaatsen waar gas en olie gewonnen wordt zou je kunnen zeggen dat Rusland nog behoorlijk de ruimte voor huisvesting heeft.

   Die wilde plannen van overbodigheid van gas kunnen slechts daadwerkelijk waargemaakt worden bij inzet van kernenergie dat voor gewone gezinnen betaalbare constante stroom levert. Maar om een of andere ideologische reden wil het nog niet zo vlotten met zulke initiatieven voor behoud van hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Gelukkig is er dan ook nog de optie van inzet van Russisch aardgas waarmee en passant vermeden wordt jihadi’s, hun strategie van de baarmoeder, het terreurvoorbeeld van Mohammed om ongelovigen “angst aan te jagen” en de daarbij meekomende islamisering te financieren.

   1. Ernst Quispel

    Het is werkelijk creatief hoe Sjun de problematiek van ons aardgas binnen een alinea al weer weet te verbinden aan de islamitische baarmoederstrategie die ons Avondland wenst te verstikken.

    1. Rechtsaf

     @ernst wat de islam?! dat laat Ernst niet over zich heen komen natuurlijk..

   2. Bon-vivant

    Ja, onze sjun is mij er eentje…

    1. Guus Geluk

     Aardige man, maar het intellectueel-doen gaat soms wat moeizaam.

     1. Stanly2000

      Het intellectueel doen kan hij inderdaad beter over laten aan de drie bovenstaande wijze heren, maar vooral zuigers en trollen. Guus G., Bon-v. en EQ.

     2. Guus Geluk

      Nee, ik zie liever dat men gewoon Nederlands schrijft, in plaats van quasi-intellectueel geleuter.

   3. Pit

    @Sjun: Heerlijk om te zien en te lezen hoe jij het trollengebroed negeert en ze in feite keihard uitlacht. Zulke humor vind ik dan wel weer geinig!

  2. wheelboy

   Frits jansen.
   Wat denk je van geteidecentrales wadden en Zeeland een groot geteide gebied. Dan thorium reactoren. Dan heb je gas en olie alleen nog als smeermiddel nodig. Wind en zonne-energie zijn geen energie bronnen die voor continuïteit zorgen. Bij oa mist geen energie. Toh zie ik zelf waardeloze oplossingen van onze regering

 11. Uiterst Links

  Het was helemaal geen „idiote beslissing“ maar een erg verstandige en voordehand liggende beslissing om de gaswinning helemaal terug te draaien (een van de weinige goede maatregelen die deze regering neemt trouwens). Is een beetje solidariteit hebben voor je EIGEN LANDGENOTEN in het noorden soms te veel gevraagd? Dat lijkt me althans belangrijker dan het „onafhankelijk zijn van Putin“

  Trouwens zou het erg mee vallen met deze afhankelijkheid wanneer we nou echt in duurzame energie zouden investeren

 12. EllyD18

  Dit kabinet verkondigt eerst heel luid haar beslissingen en dan pas gaan ze plannen maken om deze uit te voeren en dan kan je weleens van een koude kermis thuiskomen. Deed Wiebes ook niet zoiets bij de Belastingdienst ?
  En dan die haatspugende roeptoeter Ollongren is helemaal de ondergang.
  Vriendjes blijven met de baas, dan zit je gebeiteld.

  1. Bon-vivant

   Ah, gelukkig haalt EllyD18 er Ollongren bij. Ik dacht, wanneer valt het O-woord bij dit item.

   1. Stanly2000

    Ja, hoe durft ze. Deze sympathieke dame is een resultaat van een net uitgegeven item: “Aftredende ministers: soms gaat het in Den Haag echt alleen om de poppetjes.”

  2. Stanly2000

   En Mark R. antwoordde op de vraag “Wat gaat dit kosten.” de historische woorden “DAT ZIEN WE DAN WEL WEER.”
   Vroeger was regeren vooruitzien, tegenwoordig?

 13. Rosasolis

  Jammer is het, dat onze gaswinning niet kan doorgaan in Groningen. Maar tenminste
  zal het een zorg minder zijn voor de bevolking, die zoveel problemen met hun woningen
  hebben gekregen. Wegens al die serieuze klachten van duizenden, kan die hevige boren
  niet langer doorgaan. Beter importeren van Rusland dan van dure Noorwegen. Dit zal ook waarschijnlijk relaties met Rusland verbeteren.

 14. tomygun

  Ik heb geen probleem met Vlad en ook niet met Trump
  probleempje oostblok landen geen geld geen gas simpel .
  Krantje erbij groote vonds in het midden oosten oops .
  Israel heeft ook veel gas , turky bedreigd Cyprus reden gas .
  En als de palingen wat liever waren konden ook zij aan het gas
  er is genoeg maar ja kan me niet vorstellen dat je een liedje
  krijgt hamas hamas hamas wil aan het gas .

 15. sjun

  Het lijkt me het beste nieuwe mensen voor een charme offensief in te zetten. Mensen met voldoende oog voor de historie zitten Peter de Grote als naam in en sturen koning Willem om de banden aan te halen. Zo verdient die man voor jaren zijn staatstoelage terug.

 16. Bon-vivant

  DDS citeert hier de volgende quote van het AD: “Het meeste importgas komt nu nog uit het relatief dure Noorwegen, maar het goedkopere Russische gas is in opmars.”
  Ik kan nergens een openbare bron vinden die ondersteunt dat Noors gas duurder zou zijn dan Russisch gas. Als de prijs niet uitmaakt is de keuze m.i toch snel gemaakt. Je wil toch niet afhankelijk zijn van een raar mannetje in het kremlin.

  Polen overweegt ook om zich minder afhankelijk te maken van die gekkies in Moscou.
  https://www.trouw.nl/home/noors-gas-moet-polen-verlossen-van-russische-afhankelijkheid~a046f29c/

  1. Guus Geluk

   Het valt mij op dat hoe verder naar het Oosten, hoe sterker de dreiging van de Russische elites wordt gevoeld. De vrienden van populistisch rechts en Polen schroefden dientegevolge het Defensie-budget fors op.

   Je zou hier een conclusie kunnen trekken.

   1. sjun

    Naast het opschroeven van het defensiebudget houden ze ook de grens dicht voor niet integreerbaar volk dat op de vetpotten afkomt. Zou het een met het ander te maken kunnen hebben? Je zou hier een conclusie kunnen trekken.

    1. Guus Geluk

     Het gaat weer over de migranten

     Je bent af!

     1. Ernst Quispel

      Sjun heeft eigenlijk maar één onderwerp:islam en immigratie van moslims.

     2. Guus Geluk

      Ernst Quispel,

      Vandaar zijn eigen forumpje.

     3. Holland

      Terecht, dat is het belangrijkste onderwerp waarmee Nederland te maken heeft. De import van kansloos bijstandsvolk ondermijnt de verzorgingsstaat en onze cultuur. Alle overige onderwerpen zijn business as usual.

    2. Pit

     @Sjun: Scherpe analyse Sjun, geheel in lijn met de realiteit!

 17. Paaldanseres

  … let maar eens op… binnenkort meerdere prijsverhogingen… want Gronings gas naar nul… en we worden ondertussen voorbereid op onvoorziene onkosten door het rijk… we gaan de dupe worden van duurder buitenlands gas en de zogenaamde dure CV pomp installaties. Jaja… de economie draait goed, zolang de kleine man maar betaald en zijn bek houd. Wat zijn het toch heldere dwaallichten, daar in de 2e slaapkamer. En de rat Rutte zag dat het goed was. Dat beetje gezichtsverlies naar Putin neemt ie dan ook maar op de koop toe. Hij heeft zijn ding weer gedaan om de Groningers tegemoet te komen.

 18. fusilier

  Ja Rusland heeft veel,heel veel grondstoffen. Op Amerika na de grootste voorraad steenkool.

 19. Gerlos

  Poetin de niet democratische gekozen dictator, corrupte en gevaarlijke president van Rusland is in mijn ogen geen knip voor de neus waard.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.