Kabinet wil Taliban van jetje geven

Het kabinet wil Kunduz/Uruzgan nog een keer overdoen en wil special forces opleiden in Afghanistan. Hartstikke strak plan natuurlijk!

Wel twintig tot MAXIMAAL dertig commando’s en mariniers zullen mogelijk in Mazar-i-Sharif nieuwe mensen op gaan leiden tot Talibanjagers. Waar er nu zo’n honderd militairen, waarvan tien politietrainers, in Noord Afghanistan zitten, komen er dus misschien nog een paar bij. In mei wordt het plan voorgelegd aan de Tweede Kamer.

De mensen die er al zitten zijn vooral bezig met het opleiden voor simpele politietaken en deze nieuwe boys gaan de locals leren hoe je de gevaarlijkere zaken moet aanpakken. Beide missies zullen, bij goedkeuring, tegelijkertijd draaien.

Politiek ligt het allemaal wat gevoelig. Het is natuurlijk flink zuur als eerst wordt beweerd dat Afghanistan bijna Taliban-vrij is en even later volgens de BBC blijkt dat zo’n 70% na 17 jaar aanmodderen nog steeds in handen is van deze groepering. Eind januari vielen er bij een aanslag in Kabul zelfs nog honderd doden.

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) zeiden er alles aan te willen doen om het idee dat Afghanistan ‘een gebed zonder eind’ is te willen voorkomen. Mooi op tijd mee. Het Afghaanse leger en de politie worden al regelmatig onder de voet gelopen. Er is daar geen fuck bereikt, de mensen die straks worden opgeleid met ‘Special Forces kennis’ is alleen maar olie op het vuur. De Taliban leert van de tactieken of je nieuwe aanwinst loopt een keer over. Als Nederland eigen militairen daar agressieve operaties zou laten uitvoeren was de conclusie ‘onbegonnen werk’ allang getrokken.

Afghanistan is the graveyard of empires


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Top

  Prima idee! En, er vallen geen doden aan de kant van de Taliban. Want van pang pang en boem roepen, is nog nooit iemand dood gegaan, of zelfs maar gewond geraakt. Ik zeg doen!!!!!

  1. hans-e-pans

   Voel de volgende militaire actie van Nederland al aankomen Syrie. Ja jongens en meisjes, of toch gewoon mensen, Nederland wil weer graag meedoen. Het Nederlandse leger heeft genoeg schreeuwers om pang, pang en boem, boem te roepen.

 2. Stanly2000

  Zouden we niet eerst het trainen van de Nld militair verbeteren alvorens naar het buitenland te gaan. Ik heb begrepen dat er veel mis is met de opleiding tegenwoordig.

 3. Pescador

  Ze moeten zich niet met dat volk bemoeien dan gaat het daar een stuk beter.

 4. Frits Jansen

  Onze protestantse beeldenstormers in de 16de eeuw waren minstens zo erg al de Talibaan.
  In Iran verfoeien ze ook de Islamitische Staat, maar het westerse optreden in Afghanistan beschouwen ze als puur terrorisme. Je kunt ze honderd keer ongelijk geven, een feit is dat ze terug zullen slaan, en ons dus in gevaar brengen.

 5. Babaji538

  Bijleveld is toevallig mijn favoriet.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.