Kabinet wil Taliban van jetje geven

Geen categorieapr 12 2018, 21:00
Het kabinet wil Kunduz/Uruzgan nog een keer overdoen en wil special forces opleiden in Afghanistan. Hartstikke strak plan natuurlijk!
Wel twintig tot MAXIMAAL dertig commando's en mariniers zullen mogelijk in Mazar-i-Sharif nieuwe mensen op gaan leiden tot Talibanjagers. Waar er nu zo'n honderd militairen, waarvan tien politietrainers, in Noord Afghanistan zitten, komen er dus misschien nog een paar bij. In mei wordt het plan voorgelegd aan de Tweede Kamer.
De mensen die er al zitten zijn vooral bezig met het opleiden voor simpele politietaken en deze nieuwe boys gaan de locals leren hoe je de gevaarlijkere zaken moet aanpakken. Beide missies zullen, bij goedkeuring, tegelijkertijd draaien.
Politiek ligt het allemaal wat gevoelig. Het is natuurlijk flink zuur als eerst wordt beweerd dat Afghanistan bijna Taliban-vrij is en even later volgens de BBC blijkt dat zo'n 70% na 17 jaar aanmodderen nog steeds in handen is van deze groepering. Eind januari vielen er bij een aanslag in Kabul zelfs nog honderd doden.
Minister Blok (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) zeiden er alles aan te willen doen om het idee dat Afghanistan 'een gebed zonder eind' is te willen voorkomen. Mooi op tijd mee. Het Afghaanse leger en de politie worden al regelmatig onder de voet gelopen. Er is daar geen fuck bereikt, de mensen die straks worden opgeleid met 'Special Forces kennis' is alleen maar olie op het vuur. De Taliban leert van de tactieken of je nieuwe aanwinst loopt een keer over. Als Nederland eigen militairen daar agressieve operaties zou laten uitvoeren was de conclusie 'onbegonnen werk' allang getrokken.
Afghanistan is the graveyard of empires
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten