Kabinetsplan naait arbeidsgehandicapten

Het omstreden plan van het kabinet om meer arbeidsgehandicapten aan het werk te krijgen, blijkt niet te werken.

De huidige regels omtrent arbeidsgehandicapten zijn zo dat werkgevers het volledig cao-loon betalen aan deze beperkte werknemers. De gemeente geeft vervolgens een subsidie aan het bedrijf. De nieuwe regeling zou ervoor zorgen dat de werkgever alleen nog de productieve uren betaalt, de rest wordt aangevuld door de gemeente tot het minimumloon, zogenaamde loondispensatie. En hier begint het naaien. Het minimumloon is namelijk in de meeste gevallen lager dan een cao-loon.

Omdat deze groep arbeidsgehandicapten onder de noemer ‘bijstandsgerechtigden’ valt, zijn er allerlei regels omtrent woon- en partnersituatie die een belemmerende factor zijn voor deze groep werknemers. Meer werken betekent korting op toeslagen. De nieuwe regels zouden dus eigenlijk alleen voor alleenstaande arbeidsgehandicapten enigszins kunnen helpen (behalve als je in een arme gemeente woont).

Onderzoeker Patrick Koot bij het Centraal Planbureau (CPB) beweert dat de maatregelen niet zullen leiden tot meer arbeidsgehandicapten in dienst. Sterker nog, het nettoresultaat is nul! Vandaar ook de petitie van ‘Wij staan op!’ die willen dat er een eerlijker plan op tafel komt te liggen. Het is inmiddels al 76.000 keer ondertekend.

Zowel Patrick Koot en Amber Bindels (woordvoerder van ‘Wij staan op!’) zijn uitgenodigd door de Tweede Kamer om te praten over het plan, mooi op tijd wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. EU kok

  Kabinetsplan naait arbeidsgehandicapten???
  Wat kan rechts beleid toch heerlijk effectief zijn.
  Nu maar weer wachten op die linkse jankers alhier die vinden dat de overheid alles voor iedereen moet regelen.

  1. loes530

   vind dit wel discriminatie

 2. Henk-Jansen

  Een mooi voorbeeld van rechts beleid hier. De rechtse dds’ers zullen hun vingers erbij aflikken.

  1. Holland

   Henk-Jansen gaat van het verkeerde idee uit dat mensen met immigratie- en islam-kritiek (gelabeld als ‘rechts’) voor het overige ook ongenuanceerd rechts zijn. Helaas Henkie. Wilders bijvoorbeeld, streeft een realistisch beleid na op genoemde twee punten, maar heeft verder een heel sociaal verkiezingsprogramma.

   Henkie haalt sociaal en socialistische door elkaar. Weet hij veel.

   1. Henk-Jansen

    ‘realistisch’ 😀

    1. Holland

     Quispel ten voeten uit. Wie nog twijfelde is nu overtuigd.

     1. EU kok

      Holland een buitenlandse economische paranoïde vluchteling?
      Ik ben overtuigd.

     2. Holland

      De snackbar is net dicht gegaan en EU kok komt met zijn vette patatvingers nog even Quispel bevredigen.

     3. EU kok

      Dat was weer een aflevering van Hollands next Topreactie.
      Hoe is het met de rust in uw hoofd?

  2. Tguard

   Henk Jansen het is duidelijk dat je partijprogramma’s niet graag doorleest.

  3. wheelboy

   Henk Jansen
   Ik ben zon rechtse PVV er . Na het schijnt heb jij heel het idee achter PVV en FvD niet begrepen .Kort en bondig zorg goed voor je eigen volk en niet voor de halve wereld .En dat houd in dit geval in dat deze mensen gewoon een normaal loon moeten krijgen wat een valide collega ook zou krijgen .En gewoon subsidiëren vanuit de overheid .Gehandicapt zijn zou niet aan de bedelstaf veroordeeld moeten zijn . Deze mensen hebben er niet om gevraagd gehandicapt te zijn .

   Waar rechts vaak voor streng en rechtvaardig staat wat ik zelf terecht vind .Staat links voor slap en onrechtvaardig hoe tegen gesteld het ook klinkt .En dat zal ik meteen toelichten .

   Ben maar eens een werkende NL .Krijg jij een pc huursubsidie zorgtoeslag enz .Ben dan eens gehandicapt en werkende .Meneer das inkomst afhankelijk (links beleid) .Jij werkt je verrot en krijgt niets zoek het maar uit .Een ander zit thuis steekt geen poot uit en wordt van alle kanten geholpen voor het luttele bedrag van 19 euro per 4 weken .

   Deze mensen die gehandicapt zijn willen vaak graag werken .En dan moet het niet zo zijn dat men gene pensioen krijgt en onder het minimum moet gaan werken dat zet echt geen zoden aan de dijk .

   Komt bij dat er dan ook een stuk acceptatie kan komen . Want nog al te vaak wordt gedacht oh rolstoel dan zullen ze boven in ook wel wat te kort komen .

 3. Ni28

  De kabinetten Rutte naaien altijd iemand. En altijd daar waar de weg van minste weerstand is. Asociaal gedrag heeft geen richting, links kan het net zo goed als rechts dus dat is lulkoek.

 4. DolleDries

  Dat is mooi lullig voor JanKlaas. Die wordt liever genaaid door Ernst.

 5. buitenbeentje

  De VVD naait gehandicapten en chronisch zieken al sinds ze deel uitmaken van regeringen. Dat is het “liberale” gedachtegoed, je ziet maar dat je jezelf redt en als dat lukt verhogen we de belasting. Nagenoeg alle bezuinigingen op de zorg, van wieg tot graf komen uit de pen van de VVD, de groep naaien die zich niet kan verdedigen is het optimale genot voor een VVD-er (na het frauderen natuurlijk).

  Rutte lacht.

 6. Babaji538

  Het was mevrouw Edith Schippers, toch,
  die met de mooie eretitel van “verwarde mensen”
  heel respectvol zou komen.
  Goed hard, lekker genieten en samen delen.
  Nazisme of fascisme, de keus of keuze is
  en staat nog altijd vrij!

  Ik zou aanbevelen om met heroïnespuit in de arm
  achter de laptop naar de promotie video
  via het (corrupt) media netwerk te kijken, naar

  “Learning from failure”.

  Let wel, er is nog hoop, waarschijnlijk,
  binnenkort, komt er een nieuwe video
  hoe je het vertrouwen van de andere mens
  weer kunt terugwinnen!

  Wat me écht goed doet, is dat bepaalde hulpverleners
  laten zien, dat ze niet hautain zijn maar de GGZ Nederland
  de rug toekeren en voor zichzelf een praktijk beginnen.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.