Klaas Dijkhoff (VVD) staat met zijn rug tegen de muur en stamelt zich door het debat

Het was al bekend dat Klaas Dijkhoff, als fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij (VVD) het erg moeilijk zou krijgen. Ook staat Dijkhoff bekend om zijn droge en ietwat nonchalante houding en reacties. Deze houding komt hem goed van pas tegen een passievolle en drammende Thierry Baudet of Geert Wilders, maar zoals we konden zien in het debat schiet hij daarmee ook in zijn eigen voet.

”Rommelig en niet netjes”, noemt Dijkhoff de gang van zaken rondom de memo’s van de dividendbelasting. Deze uitspraak is ook gelijk representatief voor de rest van zijn betoog over de chaos rondom de memo’s. SP’er Lilian Marijnissen dringt Dijkhoff er op aan dat het gaat om liegen en onbetrouwbaarheid en ook Geert Wilders (PVV) en Lodewijk Asscher (PvdA) benadrukken de onbetrouwbaarheid en de leugens in dit proces. ”Ik wil eerst de antwoorden van de premier afwachten alvorens ik overga op andere kwalificaties. Ze worden er in elk geval niet mooier op.”

Licht gegniffel en gelach uit de Kamer geven niet aan dat het gaat om lachen om zijn droogheid en humor, maar juist vanwege het feit dat het volkomen ongeloofwaardig is. Dijkhoff komt in de beantwoording er niet goed vanaf en gaat letterlijk stamelend door zijn antwoorden op de vragen heen. Kleine stiltes en hardop nadenken laten als acties een fractievoorzitter zien die bungelt tussen de waarheid vertellen en zijn vrienden in de regering beschermen.

”Ik vind dit een complexe zaak, aangezien het de vraag is of het gaat om stukken tussen de regering en de Kamer of formatiestukken tussen partijen in een coalitie. Het laatste hoeft niet naar de Kamer.” Hij heeft hierin natuurlijk een punt, maar dan valt wel op dat Dijkhoff zich verschuilt achter een semantische discussie en formele en informele regeltjes. Hij werpt zelf een wolk van mist op waarin hij ook niet weet hoe hij het pad voor zich verder moet bewandelen. Als klap op de vuurpijl geeft Dijkhoff zelfs het advies om strengere en betere afspraken te maken rondom de geheimhouding van stukken.

Uiteindelijk gaat het over de algemene kennis en common sense aangaande de menselijke interactie. Farid Azarkan (DENK), vandaag erg goed in het debat, legt de vinger op de zere plek. ”Ik houd wel van Dijkhoff en zijn losse stijl. Een buitengewoon intelligente man, al verbloemt die dat soms in de beantwoording.” ”Hoe groot acht hij de kans dat iemand in de omgeving van de premier hem niet iets vertelt over de memo’s en wat zegt dat over het kritisch vermogen van het team rondom de premier als het niet gebeurd is?”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. sjun

  Vergeleken bij Mark Rutte komt Farid Azarkan betrouwbaar over. Daar moeten voor hem vandaag verzilverbare politieke puntjes te sprokkelen zijn.

 2. Stanly2000

  Wat een klucht. Iedereen lijdt aan geheugenverlies en volharden on het uiten ven onwaarheden (leugens).

  1. oeioeivogel

   @Stanley2000
   Klopt! Het lijkt wel een groot Alzheimercafe. Straks vergeten zij nog het verteer af te rekenen.

 3. Ni28

  Dijkhoff probeert elke vraag in de kiem te smoren met korte en anders geestige antwoorden maar het komt vooral arrogant over. Dat is hij ook wel en dat maakt elke debat met hem bijna onmogelijk. Maar leugens verdedigen is moeilijk, je moet altijd twee keer liegen en heel goed kunnen onthouden. Je moet bijna een paardenkop voor hebben.

 4. Babaji538

  De mensen in het buitenland voelen geen noodzaak
  zich te verlagen.
  Petra Cecilia Maria Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.