Luchtvaartmaatschappijen worden gewaarschuwd: er kunnen luchtaanvallen uitgevoerd worden op Syrië

Geen categorieapr 11 2018, 10:00
Eurocontrol heeft luchtvaartmaatschappijen laten weten dat ze er verstandig aan doen het oostelijke deel van de Middellandse Zee zoveel mogelijk te vermijden. Er wordt namelijk ernstig rekening gehouden met een luchtaanval op Syrië in de komende 72 uur.
Niet alleen kunnen er in die periode raketten worden afgevuurd op Syrische doelwitten, maar het is ook mogelijk dat radionavigatieapparatuur dan verstood wordt. "Bij de planning van vluchten in het oostelijk Middellandse Zee/Nicosia moet terdege rekening worden gehouden met de situatie," aldus Eurocontrol op zijn website.
Het is met name wachten op actie van Amerika. Donald Trump zei eerder al dat Bashar al-Assad "een hoge prijs" zou betalen voor de vreselijke chemische aanval op Douma. Bij die aanvallen kwamen tientallen mensen -- waaronder vrouwen en kinderen -- op bijzonder brute wijze om het leven. Het was niet de eerste keer dat het Syrische regime massavernietigingswapens inzette tegen het eigen volk, maar anders dan Obama meende Trump het toen hij eerder zei dat hij dat soort wangedrag niet zou accepteren.
Daarom wordt er ernstig rekening gehouden met een Amerikaanse aanval op Syrië. Waar en hoe zwaar precies weet niemand. Het kan blijven bij een aanval op een vliegveld of twee. Op een paleis van Assad of twee. Op luchtafweergeschut. Op Syrische troepen. We weten het niet. Als Trump wil kan hij het Pentagon opdracht geven om het Syrische leger in een paar dagen tijd een dodelijke slag toe te brengen. Assads legertje kan dan totaal weggevaagd worden.
Maar ja, wat krijg je ervoor terug he? ISIS is -- gelukkig! -- min of meer kapot, maar er zijn nog genoeg organisaties in de regio die het Westen bepaald ook geen warm hart toedragen en die staan te springen om de macht over te nemen in Syrië.
Daarom is de kans groot dat een Amerikaanse aanval behoorlijk beperkt zal zijn -- hoewel het er tegelijkertijd wél op gericht zal zijn om Assad serieuze schade toe te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten