Machteloze Grapperhaus geeft toe: ik “weet niet” wat te doen tegen haatpredikers

Dat is dan onze minister van Justitie en Veiligheid.

Toen het bekend werd dat het CDA tijdens deze kabinetsperiode verantwoordelijk zou zijn voor het departement Justitie en Veiligheid haalde heel Nederland opgelucht adem. Ein-de-lijk werd het ministerie uit de hebberige klauwen van de VVD gescheurd. We zouden een minister krijgen die a) competent is en b) het ministerie niet als zijn persoonlijke lobbygroep behandelde.

Op zich is Ferdinand Grapperhaus zeker een verbetering ten opzichte van zijn recente voorgangers. Helaas betekent dat niet dat meneer werkelijk een voorbeeld voor allen is. Tijdens het debat over haatprediker Fawaz Jneid in de Tweede Kamer gaf de CDA’er namelijk toe dat hij “niet weet” wat te doen tegen dat soort haatzaaiers.

“Ik zeg u daarom in alle eerlijkheid dat ik op dit moment niet weet of we dit soort uitspraken met het strafrecht kunnen oplossen,” aldus de man die het OM richting en leiding dient te geven. Dat is dus hetzelfde OM dat Jneid zou moeten vervolgen.

Het enige wat hij kan doen, zei hij verder, is Jneid af en toe een gebiedsverbod opleggen. Maar uitspraken als “vijand van de islam” vallen volgens hem écht binnen de grenzen van de wet. Let wel, hij zei dat gisteren dus publiekelijk in de Kamer. Daarmee geeft hij Jneid en andere haatpredikers een haatbrief om dat soort retorische aanvallen te herhalen en zelfs te verhevigen… en als een dappere aanklager alsnog besluit om Jneid voor de rechter te slepen zal de advocaat van de haatbaard hem de uitspraak van Grapperhaus ongetwijfeld voor de voeten gooien, wat een mogelijke veroordeling nóg lastiger maakt.

We hebben het er maar weer mee te doen. Op de één of andere manier blijft Nederland nog altijd bestaan, ondanks de volstrekte incompetentie van onze ministers. Dat zegt toch wel het één en ander over onze veerkracht. Nu hopen dat types als Jneid die veerkracht niet permanent vernietigen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. DolleDries

  Ach gut en tegen Wilders werd een heel blik los getrokken

  1. B. Pascal

   We leven in een samenleving waarin je geen waarde-oordeel mag geven omtrent een houding of manier van doen. Want tja! De wet eist eerst bewijs! Dus eerst moet de boel in de soep lopen. Je mag niet problemen voorkomen. Eerst moet je problemen hebben, anders kun je niet bewijzen. Een hele vreemde bezigheid, dankzij het humanisme! Dankzij de verlichting!

   Wanneer je vrouw vreemd gaat, ze schreeuwt het van de daken. Maar je kunt het nog niet bewijzen. Leef je dan door zonder dat er wat aan de hand is? Is je gevoel dan uitgeschakeld?
   De overheid dient haar volk lief te hebben! Wanneer het volk wordt bedreigd door een kwade macht, moet dan eerst bewezen worden (in het land zelf) dat de kwade macht het volk wil kwaad doen? We zijn heel ver van huis! We oogsten wat we gezaaid hebben. We zitten klem in onze eigen tang.

 2. DutchDropveter

  Volgensmij is het precies het zelfde als roken en drinken met geloof. Je moet het ontmoedigen. Maak de leeftijd eerst maar eens 18+ zodat iedereen vrij een geloof kan kiezen en niet dat het onder het mom opvoeding maar even geindoctrineerd word of nog erger door besnijdenissen kinderen letterlijk worden verminkt.

  Ultieme vrijheid van religie begint bij je 18e levensjaar puur om te voorkomen dat volwassenen hun kroost hersenspoelen en er vanuit eerwraak geen weg meer terug is.

 3. Ni28

  Minister van Justitie weet niet wat zo goed als hele land wel weet. Onze ministers bakken er over het algemeen niet veel van. En zo blijven haatpredikers rustig haat verspreiden terwijl als iemand ze het land uit wilt zetten voor de rechter mag verschijnen. Vrouwe Justitia is in deze wel erg blind.

  1. DutchDropveter

   Ik denk dat hij doelt op het probleem dat je zo iemand wel kan weren maar dan zoeken ze het internet op en dan is er helemaal geen zicht meer op.

   Daarom geloof 18+ maken pak het probleem aan bij de voedingsbodem / wortels.

 4. fusilier

  Haatpredikers enkele reis Guantanamo Bay, daar weten ze er wel raad mee .

 5. Frits Jansen

  Grapperhaus was een slimme advocaat, en hoogleraar (arbeidsrecht), maar hier staat hij populistisch te klungelen. Populistisch omdat hij weet dat het strafrecht hier volstrekt niet toereikend is, en hij het er toch over heeft, omdat “het Gezonde Volksgevoel” dat wil. Voor de duidelijkheid: ook dictators beroepen zich graag op dat gevoel.

  Om te beginnen staat het bij die Jnaid helemaal niet voorop dat hij haat zaait. Hij zegt dat Aboutaleb geen goede moslim is, een opvatting die uit de mond van een radicale moslim volstrekt geen verrassing is. Ik denk dat ze in de Hollands “bible belt” ook vinden dat veel mensen hun geloof niet “zuiver” belijden.

  Het probleem ligt bij de vermoedelijke(!) dwazen die in ‘smans uitlatingen aanleiding zien om Aboutaleb wat aan te doen, en misschien wel naar de andere wereld te helpen. Staat op afvalligheid naar streng islamitisch recht niet de doodstraf?

  Als je het hoofd koel houdt moet je constateren dat het met de veiligheid van Aboutaleb vooralsnog geweldig meevalt.

  Van haat gesproken: een structurele oplossing is om de voortdurende haatcampagne jegens moslims (zoals Wilders c.s. die al tientallen jaren voeren) te beëindigen. Want een kat in het nauw maakt rare sprongen, en heethoofden onder de moslims die zich gehaat voelen komen inderdaad tot terrorisme.

  1. WimsulsumCode

   @Fritz-Wim heeft echt geen enkel idee waar hij het over heeft.
   Hij staat voor Jneid te pleiten dat haat zaaien voor hem niet voorop staat.
   Alleen Arnoud van Doorn is de enige autochtone Nederlander die deze bepleiting maakt.
   Maar ja, Fritz, Arnouid en hoofdwim Wim, komt allemaal uit de Den Haag enclave.

   Welterusten Fritz!

  2. Guus Geluk

   Frits Jansen,

   Complimenten met deze heldere analyse.

 6. buitenbeentje

  Vijand van de islam is een aanval op de Nederlanders en dus racistisch volgens zijn eigen OM. Minder, minder, minder haatpredikers. Mag ik dat wel zeggen?.

 7. Ni28

  En Pechtold wordt na alle verwachtingen ook niet vervolgd voor zijn kwetsende uitspraak want wat stellen die paar gekwetste Russen voor in verhouding tot de Marokkaanse minderheid?

 8. Pit

  Waar geen wil is, is geen weg.

  1. WimsulsumCode

   Inderdaad .
   Er zou teveel kritiek komen van de zeer, zeer, zeer warme pleitbezorgers

   1. WimsulsumCode

    En daarbovenop @Pit heb ik maanden terug ook al eens aangegeven dat ik niet begrijp dat het dossier dat in belgie (een EU lidstaat) ligt met strafbare feiten op basis waarvan die haatimam het land werd uitgezet, niet kan worden gebruikt in een strafzaak in Nederland.Sytrafbare feiten gepleegd door een Nederlander in een andere EU lidstaat.
    gelukkig bracht Hiddema dit gister in, en tot mijn grote verbazing blijkt ministerie van Justitie er nog nooit echt moeite voor te hebben gedaan.
    De opmerking van Fritz-Wim aka Arnoud van Doorn geeft al aan dat als je lang genoeg wacht en stuntelt dat de sympathie voor deze haatimams stijgt.

 9. J.C.

  Jarenlang de grenzen wagenwijd openhouden en “thee drinken” om de zaak in het gareel te proberen houden heeft de misdaad welig doen tieren en gemaakt dat de misdadigers nu ook grenzeloos te werk gaan.

  Het ministerie is inderdaad machteloos geworden……..

 10. fenderbender

  Hey grapjas zo moeilijk is het niet,

  Criminaliteit, 3 strikes, out, geen nederlands of dubbel paspoort, = eruit

  Verslaafden, hulp bij afkicken, niet? geen zorgverzekering, eigen verantwoording/risico.

  Bijstand, dagbesteding of werk via gemeente, niet?, uit de bijstand

  Begin daar maar mee, dan krijg je al behoorlijke opruiming

 11. Ni28

  De imam is eigenlijk onze minister de baas. In het land van oorsprong is het ook zo, de imams regeren. Minister Grapperhuis geeft eigenlijk toe dat het hier ook al zo is.

 12. denk eens na

  Ongewenst vreemdeling laten verklaren , simpel toch. Of anders opsluiten voor godsdienstwaanzin . Hij mag zelf kiezen

  1. DutchDropveter

   INTERNET….

 13. HW

  Als een intrekkingswet als het raadplegend Referendum of een wet van het doneren van je lichaam aan de staat zo vlot door een parlement komt, dan kan ik alleen concluderen, dat het politieke onwil is om hier iets aan te doen.
  Beide maatregelen worden ook niet gedragen door een grote meerderheid van de bevolking maar wel door onze zogenaamde democratie klakkeloos doorgevoerd.
  Echter dit uitdragen van een voor ons land wereldvreemde ideologie, die zo vol haat is voor andersdenkenden en daarmee te sterk afwijkt van onze waarden, wordt, ondanks alle commotie die de politiek aan de dag legt, gewoon toegestaan. De hele politieke elite blijft wegkijken.
  Het is te gek voor woorden, dat men geen maatregelen wil nemen.

 14. garriet60

  het is in NEDERLAND wel zo veilig !! dat ze ook de burgemeester van Rotterdam maar moeten beveiligen hoe maf moet je zijn ! om deze REGERING nog te geloven .! ik in ieder geval al een hele tijd niet meer .de een kraamt er van alles uit en krijgt een huis aan geschoven wordt niets mee gedaan ! de ander zegt 1 x minder waar het publiek het enkele xxxx uitroept die moeten ze voor het gerecht dagen !! een ding weet ik welhaast zeker op deze MANNIER GAAT NEDERLAND NAAR DE KLOTEN met zo,n REGERING !!

 15. poldi

  En waarom lukt het Belgie wel om een haatimam het land uit te zetten ?
  Deze haatimam predikt nu ik Nederland en er wordt hem niets in de weg gelegd.

  Wat zijn we toch een afgrijselijk slap land geworden !
  Ik snak naar een keiharde aanpak.
  Een land waarbij van een spel de tekst “kolonisten” wordt verwijderd en dat vanwege kritiek van een stelletje pro-Palestina imbecielen.

 16. AS210854

  Wegkijker grabflaus, wat denk je van niet meer wegkijken maar gewoon je werk doen waarvoor je ook nog een riant salaris krijgt.

 17. Viertel

  Tja, Ferdi Grapperhaus stond wel met een bek vol tanden toen Hiddema het woord nam. Voor een minister was dit een beschamende vertoning. Overigens, de stomste fout heeft Aboutaleb gemaakt. Als burgemeester moet hij neutraal blijven. En zich dus niet bemoeien met allerlei geloofszaken. Maar ja, Ahmed is ook moslim en moslims kennen nu eenmaal niet de scheiding tussen kerk en staat. Geen derde termijn dus voor deze salafisten-burgemeester!

 18. Rosasolis

  Blijkbaar is het probleem: wanneer is het een echte haat preek van een van fanatieke
  imams, en wanneer is het suggestief maar niet een directe haat preek?…Kortom, waar is de grens van suggestie en directe, harde haat berichten? Dit is ook een groeiende probleem. Arabisch en Turks zijn heel oude talen, en kunnen gebruik maken van “codes”,
  die moeilijk zijn voor niet-moslims te interpreteren. Waarschijnlijk is dit wat Grappenhaus
  bedoeld met dit grote probleem? Jaren geleden, na 9/11 in Amerika, heb ik uit de bibliotheek een Engelse vertaling van de koran gelezen. Met de hoop meer achter te komen van wat bezielt die kwaadaardige geloof om tot zulke vreselijke daden te komen tegen onschuldige mensen. Maar ik heb ontdekt dat de Koran heeft als geloof, geen enkele rode lijn dat de geschiedenis van de islam verbind! En het geeft geen hoop voor
  mensen die onder grote problemen lijden. De koran is behalve een niet-samenhangende leiding gevende boek, een leer dat zeer gevaarlijk agressief primitieve levenswijzen doorgeeft, dat helemaal niet in onze 21 C. past. Maar oh wat is het
  moeilijk te bepalen wanneer het “losse uitlatingen” zijn van een arme oude bezeten imam, en een jongere man die veel gevaarlijker is? Hoe moet het met geboren Nederlandse Imams die flauwe, maar nog niet fanatieke boodschappen doorgeven? Justitie heeft het nu heel moeilijk
  te bepalen wanneer het nog kan…of wanneer het staatsgevaarlijk is. Ik vraag me af wat onze oude CDA minister justitie Ernst Hirsch-Ballin zou doen met dit huidige situatie? Wij kunnen de islam helaas niet verbieden, maar wij kunnen altijd strikte
  regelen vormen van wat wel kan en wat niet. Dit volgens ervaring in onze gemeentes.
  Voor degenen die bezorgd zijn, na de recente nationale gemeente verkiezing is de CDA de grootste winnaar, omdat onze oude sterke partij wil onze oer-oude Nederlandse waarden handhaven en doorzetten. Nederland heeft zich gered door vele stormen in het verleden, en wij zijn er nog steeds. Wij hebben geen nieuwe sensatie
  partijen nodig. De F.v.D. moet proberen enkele vriendjes van andere partijtjes te krijgen om hen te steunen, anders zullen zij….ongeacht al de media reclame gewoon
  achteruit gaan. Wij hebben dit sensatie bewust F.v.D. partijtje helemaal niet nodig.
  Zij hebben geen enkele hoog-geschoolde mensen die kunnen een bijdrage leveren
  voor onze politiek! A.u.b. DDS redaktie, doe een keer een artikel over een regeringslid
  die het volgens jullie normen, het goed doet in onze regering? Waarom nooit een rapport over een regeringslid die het goed doet? Is het volgens de redaktie van DDS
  zo slecht gesteld met onze regering? Ben ik nu zo dom gesteld dat ik moet geloven dat alle regeringsleden volkomen waardeloos zijn en dat Thierry & Theo onze redders in het hoogste nood zullen zijn, om Nederland van de “afgrond” te redden? Wij gewone Nederlanders houden nog steeds van onze tradities. En een ervan is: als een partij genoeg stemmen heeft gekregen, moeten de anderen willen samenwerken. Of afhalen.
  De F.v.D.was niet de grote winner in Amsterdam. De grote winnaar was de CDA, in Amsterdam en in alle gemeentes van Nederland. Omdat wij onze oude waarden en tradities willen behouden van ons land. En ook dat wij bewust zijn voor gevaren .

 19. RS

  Dan laat die Hiddema het toch doen ? Een minister van Justitie onwaardig deze grapjas………….

 20. nienke

  Het is toch goddomme niet normaal wat deze griezel uitkraamt.
  En dat kan allemaal in dit land, gekker kan het toch niet worden.
  Belgie trapt die vent eruit en Ned. ontvangt hem met open armen.
  En deze laffe minister van justitie is te schijterig om die gevaarlijke idioot het land uit te trappen.
  Wat gaat er toch van ons land worden met zulke slappe, bange, politici die kruipen voor alles wat moslim is.
  Het gaat er echt van komen dat ons land naar de klote gaat met dit soort angsthazen.
  Zou zeggen oppakken die hufter en smijt hem het land uit.

 21. Pit

  In 1996 wisten we het al. Tegenwoordig horen we daar niets meer over want zulk nieuws doet pijn.

  Allochtonen zijn in de grote steden oververtegenwoordigd onder de zedendelinquenten. Volgens gegevens van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland maken zij 75 procent uit van de verkrachters en 69 procent van de aanranders.

  https://www.trouw.nl/home/driekwart-van-verkrachters-in-grote-steden-is-allochtoon~a6e74840/

 22. nienke

  Een minister van justitie die NIET weet wat te doen met deze levensgevaarlijke figuren die hier hun haat en gal kunnen spuwen iedereen kunnen uitschelden, hoe is dit in godsnaam mogelijk.
  Lijkt wel of we in een derde wereld land leven.
  Waarschijnlijk weet hij het wel maar een beslissing nemen durft meneer niet, doodsbang voor represailles van de kant van de islam.
  Het lijkt erop dat zij nu al de baas zijn in dit land, ongelooflijk triest.

 23. Frits Jansen

  Sinds de PvdA “op weg is naar de uitgang” hoor je zelden meer over “de maakbare samenleving”, maar politiek willen we wel 100% veiligheid, alleen willen we die combineren met een rechtsstaat en deinzen we terug voor een militaire dictatuur. Wilders zal er niet voor pleiten, maar moslimlanden zijn heel veilig, doordat ze een dief niet pamperen, maar zijn hand afhakken.

  Het probleem is hier dat een fanatieke imam geloofsgenoten beschuldigt niet volgens de islamitische regels te leven, en dat sommigen zijn woorden kunnen opvatten als een aansporing om Aboutaleb c.s. wat aan te doen. Het probleem ligt meer bij de idioten die met geweld naar een zuivere islam streven.

  Het verbaast me dat Grapperhouse alleen aan straf- en bestuursrecht denkt. De Rijdende Rechter had Fawas Jnaid privaatrechtelijk een spreekverbod opgelegd, met een dwangsom van € 10.000 per overtreding.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.