Mark Rutte kan het Dividenddebat alleen overleven als Wiebes vertrekt: wordt het offer getolereerd?

Tijdens het schrijven van dit stukje duurt het nog een half uur voordat het debat omtrent de dividendbelasting begint. Het is nu duidelijk dat Mark Rutte en Eric Wiebes allebei van de memo’s wisten. Nader onderzoek van de vrijgegeven documenten geeft ook aan dat alle coalitiepartijen ervan af wisten.

Wiebes heeft het afschaffen van de dividendbelasting gebruikt om Shell en Unilever te overtuigen om te blijven. Hij heeft het middel ook gebruikt om bij Shell wat bewegingsruimte te krijgen aangaande het onderwerp ‘Gronings gas‘.

Pikant is dat Wiebes het afschaffen van de dividendbelasting zelfs als troef in de onderhandelingen met Shell over het terugbrengen van de aardgaswinning in Groningen zag. De ‘afspraken’ of ‘gewijzigde arrangementen’ zouden ook ‘m.b.t. de aardgaswinning’ te maken zijn, zo staat in het stuk.

Sowieso wist het hele kernteam toen van de memo’s en de onderhandelingen met Shell en Unilever. Dat kan niet anders. Zeker niet als je kijkt naar deze passage:

Zelfs na afloop van de onderhandelingen zou opnieuw contact gezocht worden met Shell en Unilever, zo schetsen ambtenaren van Financiën in een notitie van eind augustus aan Wiebes. Dat zou gebeuren na bespreking aan de zogeheten fiscale tafel, waar Wiebes namens de VVD zelf onderhandelde met afgevaardigden van CDA, D66 en ChristenUnie, en de hoofdtafel. Aan die tafel onderhandelde Rutte met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Rutte zegt steeds dat hij zich niets herinnert van stukken over het afschaffen van de dividendbelasting.

Iedereen aan die tafel moet ervan geweten hebben. Voor veel fractievoorzitters kan dit fiasco nog resulteren in slechts een flinke waarschuwing, maar voor Wiebes en Rutte wordt het zeer spannend. Onze premier kan het debat, in politiek opzicht, alleen nog heelhuids verlaten als Wiebes aftreedt. Zeer moeilijk voor Rutte, maar er zijn natuurlijk meer bewindslieden afgetreden waar ook Rutte verantwoordelijkheid had moeten nemen. In de vorige zaken kon Rutte zich nog verschuilen achter ‘ik wist het niet’. Nu is het duidelijk dat die het wel wist.

Stelt u zich voor, Wiebes wordt politiek gezien geofferd om Rutte te laten blijven, zal dat binnen de gelederen van de VVD nog wel getolereerd worden? Er zijn maar zo veel mensen om politieke te offeren en er zijn maar zo veel kansen voordat de emmer leeg is. Het is duidelijk dat er minimaal één iemand weg moet, anders verliest de regering heel veel van haar geloofwaardigheid. Dat zou fataal zijn in een coalitie met maar één zetel meerderheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Frits Jansen

  Wiebes viel mij op door zijn gevoel voor humor. Het zou jammer zijn als hij geofferd wordt.
  Bovendien is hij nu minister van economische zaken terwijl het om een fiscale aangelegenheid gaat, en de Minister van Financïen (Hoekstra) dus verantwoordelijk is. De regel is dat Ministers ook verantwoordelijk worden gehouden voor de fouten van hun voorgangers.
  Maar de regel is ook dat er geen regels zijn voor aftreden. De Kamer beslist geval voor geval of ze nog vertrouwen hebben in een minister, een beetje in tegenspraak met de regel die ik net noemde.

  1. DolleDries

   Wiebes viel mij op door zijn gevoel voor humor.
   Ja het is best jammer dat Tommy Cooper dood is, dat was een mooie vervanging dat was nog eens humor,

   1. Peter Selie

    +++++

  2. Koos sssss

   Nog even en je schrijft hier, dat Heinrich Himmler uitblonk door zijn gevoel voor humor. Wiebes is een rioolrat en ons land is beter af, als dit sujet een beroepsverbod bij de overheid krijgt.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Ach ben je mal
  Ten eerste wordt Wiebes niet geofferd
  We leven namelijk in een nep democratie
  En dan de vraag wat de VVD gelederen zouden doen ?
  Die knikken Ja en Amen
  Zoals ze al jaren Ja en Amen knikken.
  Aangezien het Ja en Amen Knikkende robotten zijn zonder eigen wil.

  VVD’s denken louter aan geld, hun glanzende auto, de villa, het gebral met hun mede VVD’rs
  Een oorspronkelijke gedachte zul je daar niet aantreffen.
  De samenleving waarin hun kinderen in de toekomst moeten opgroeien zal ze aan hun reet roesten.
  Ik ken er een paar.
  Probeer voor de grap eens een boompje op te zetten inzake islamisering, massa-immigratie of de vlucht van Joden uit Europa.
  Op zijn allerbest zal je een oorverdovende stilte tegen moet waaien.

 3. Florissa

  Als je met een verhaal komt bij de belasting en ze geloven je niet, dan is er geen redden meer aan en slachten ze je het liefst ter plekke af. In de top gaat het heel anders,ze houden elkaar gewoon de Hand boven het hoofd,of het nou om declaratie,huisbezit,of miljarden gaat,met de juiste ‘vrinden’ komen ze overal goed mee weg,het merendeel hoort wel in Den Haag,maar dan in de gevangenis van Scheveningen ,Maar niet in een Penthouse of het kabinet .

 4. buitenbeentje

  Deze keer werkt plausible deniability niet. Als Rutte mag blijven zitten is het niet alleen de regering die zijn geloofwaardigheid (nog meer) kwijtraakt.

  Iets zegt me dat Penthouse en Buma niet voor niets in de kamer zijn blijven zitten. Die wassen hun handen in hun eigen afval.

 5. Zcooby

  Deze aal of slang weet zich wel weer eruit te manoevreren hij heet niets voor niets mr.Teflon. Bij mij kon hij allang zijn biezen pakken.

 6. denk eens na

  Iets met een kar en stront.

 7. Ni28

  De VVD moet tot op het bot verrot zijn als zij Rutte nog willen redden. Het gezicht van Rutte is al geen gezicht en die van de VVD wordt steeds meer gehavend door leugen en bedrog die aan steeds meer aan het toenemen is. Voor het redden van Rutte zal de VVD hoge prijs betalen.

 8. EU kok

  Ik snap Wiebes wel.
  Beetje handelen, beetje geven, andere zaken ervoor terugkrijgen, met als eindresultaat dat de grote werkgevers in Nederland blijven.
  Dat er iets tegenover de gederfde inkomsten uit de gaswinning moest komen is logisch.
  Ik vind dat Wiebes het goed opgelost heeft.
  Zou zonde zijn als hij moest vertrekken.
  Rutte? hebben we een betere? Ik kan zo een twee drie geen betere met een groter netwerk weten.

  1. Guus Geluk

   “Rutte? hebben we een betere? Ik kan zo een twee drie geen betere met een groter netwerk weten.”

   Een meer geschikte politicus is er inderdaad niet.

   1. Vit

    Kun je nagaan wat een stelletje ongeregeld de rest is, een man als Putin moet nog geboren worden vrees ik.

    1. Guus Geluk

     Vit,

     Poetin is een autocraat. In een democratisch coalitieland komt zo’n persoon nooit aan de macht.

     1. swetsnek

      Die zit er al lang zaadstengel praat geen poep Wiebes vliegt eruit let maar op. En de rest van de regering is werkelijk zo ongeloofwaardig geworden en dus niet te handhaven klaar.
      Wat een alzheimer club hou toch op

     2. Guus Geluk

      Zwetsnek,

      Nee, dat verwacht ik niet. De coalitie krijgt op z’n falie van de oppositie, maar uiteindelijk blijft iedereen gewoon aan.

     3. Ernst Quispel

      Nee, Wiebes blijft rustig zitten en liep gisteravond geen schrammetje op.

   2. Holland

    Gisteren wijdde Guus de Flapdrol 34 reacties aan de ontkenning dat Rutte de Rat loog. Vandaag drukt hij wijselijk zoveel mogelijk zijn snor: een pathologische leugenaar verdedigen is ook niet zo makkelijk, vooral niet als je zelf dienaangaande een totale zeperd en flop hebt gehaald.

    Totdat zijn billenmaatje Kokkie even een debielenopmerking maakt die positief uitpakt voor de Rat Rutte: en ja hoor, Guusje schiet gelijk uit zijn hol om dat triomfantelijk te bevestigen.

    Guus, je bent minder waard dan het hondenvuil onder een schoenzool. Smerig trollend maffiamaatje.

    1. Guus Geluk

     Holland,

     Wat bent u voorspelbaar.

     1. Holland

      Briljante reactie Guus Flapdrol! Je gaat af als een gieter omdat je een totale onbenul bent. Vieze trol.

     2. Guus Geluk

      Holland,

      Uw commentaar zit bomvol kleinerende opmerkingen, maar als drammerige trol bent u daar zeer bedreven in. Kom maar terug als u wat bent uitgeraasd.

      Post Scriptum: gisteren heb ik herhaaldelijk benadrukt dat ik bewijs wilde zien voor de stelling dat Rutte zou hebben gelogen, aangezien het in theorie mogelijk was dat de memo’s enkel door de financieel woordvoerders was besproken. U zeilt weer langs de feiten, maar, als drammerige trol, heeft u weinig met de feiten.

     3. Holland

      Guus, alle 34 reacties (gisteren) van jou om Rutte de Rat uit de wind te houden, waren vol vuur over de onkreukbaarheid van Maffia Rutte en de onmogelijkheid te bewijzen dat hij loog. Dat is van een bedroevend opportunisme, aangezien al volop duidelijk was dat deze aanvoerder van het georganiseerde misdaadsyndicaat ‘kabinet’ ieder woord wat hij over dividend-gate sprak een grote leugen was.

      Vandaag is -voor de zoveelste keer- gebleken dat Rutte inderdaad een pathologische leugenaar is. Een maffia-hoofdman die alles a

     4. Holland

      … die alles aan elkaar liegt en jij verdedigt hem nog steeds. Dat maakt je tot een minderwaardig mens: je vindt het immers normaal vindt dat landsbestuurders liegen, draaien en konkelen en steunt dat ook nog. Vandaar dat ik je een vieze rat noem, een kleine kruimeldief in dienst van de georganiseerde overheidsmisdaad.

     5. Guus Geluk

      Holland,

      Uw verwijten met betrekking tot het maffia-syndicaat negerend, kan ik bevestigen dat ik gisteren meende dat er geen mogelijkheid was om te bewijzen dat hij loog. Op dat moment was het immers in theorie mogelijk dat de memo’s waren besproken aan de zijtafel van de financieel woordvoerders, mede omdat de mede-onderhandelaars eveneens ontkenden een herinnering te hebben met betrekking tot memo’s van de ambtenaren op diverse ministeries.

      Een pathologische leugenaar? Nee, voor de pathologische leugenaars moet je bij andere landsbestuurders zijn.

     6. Holland

      Guus, je bent onder gezeken door degene die jij onvoorwaardelijk steunde – die vieze Rat Rutte. En nog verdedig je hem, na de zoveelste keer liegen en draaien. Dan zijn er twee mogelijkheden: of jij bent een volslagen blinde debiel, of een betaalde overheidstrol.

      Ik denk eigenlijk dat je beide bent.

     7. Guus Geluk

      Holland,

      Dat is uw goed recht.

     8. Floris

      “mede omdat de mede-onderhandelaars eveneens ontkenden een herinnering te hebben met betrekking tot memo’s van de ambtenaren op diverse ministeries.”
      —————————————————————-
      Ze hebben dus allemaal een potje zitten liegen. Afgesproken werk.

      Het kwalijke van Guus Gelul schuilt erin dat hij, in plaats van deze politieke doodzonde in harde bewoordingen te veroordelen, blijft zeggen dat Rutte zo bekwaam is en dat liegen in de politiek er nu eenmaal bij hoort.

      Dat zegt nogal wat over deze trol.

     9. Holland

      Guus-Zachtgekookt-Ei weerspreekt het niet: iedereen mag hem dus -met zijn volle instemming en goedkeuring- voortaan een blinde debiel en betaalde overheidstrol noemen. Waarvan akte.

     10. Guus Geluk

      Holland,

      Zeker, zoals ik u een drammerige trol mag noemen. We kennen immers een vrijheid van meningsuiting.

     11. DutchDropveter

      VMMU is een recht het is alleen een kunst het als individu het adequaat en verstandig toe te passen. Daarin schiet Guus aardig te kort. Anders had hij namelijk wel door gehad dat hij op het verkeerde platform actief is. Kan hij ook niks aan doen daarom reageert hij enkel met DFFT omdat hij net zo uitgepraat is als Buma 🙂

 9. Babaji538

  Tijdens het spelletje “Cluedo” ram ik met de loden pijp
  in de studeerkamer als mevrouw Scarlett gewoon
  de hele handel stilletjes tegen de vlakte.
  Petra Cecilia Maria Hermans

 10. Pescador

  Als rutte niet vertrekt hebben we zo weer een probleem, die eikel blijft problemen veroorzaken. Wiebes heeft gewoon opdracht gehad en was zo dom om die uit tevoeren en later nog dommer om erin mee te liegen met rutte.

 11. Pedrito

  Dit hele leugenkabinet moet gewoon optiefen ! Probeer als burger eens met zo’n hoeveelheid leugens en bedrog je staande te houden binnen een arbeidsorganisatie. Nee dat wordt ontslag en direct door naar de bijstand, omdat je werkloos bent door eigen toedoen en het recht op WW verliest.

 12. Vit

  Ik vermoed zo dat Kwiebes zal vertrekken, want we kunnen Rutte die geweldige staatsman niet missen natuurlijk.

  1. Pit

   Ik dacht zelf aan Wiebes én Rutte

 13. dannyvermeulen69

  En zo gaan de zaken voor de gluiperige gladjassen .welk gewin hebben ze zelf kwiebes en pinokkio van de arme jongens van Shell en Unilever ??waarom deze verzwijg actie? ach ja de arme jongens van Shell en Unielever en hun dubieuze politieke zaken partners meer meer meer graai graai graai

 14. Gerlos

  Niks opofferen, iedereen doet een plas en we gaan verder zoals het was. Stel je voor nieuwe verkiezingen en wat krijgen we dan voor ellende over ons heen. Nee bedankt.

 15. Pit

  Het beleid van Rutte:

  Lasten MKB ⬆️ +
  BTW ⬆️ +
  Lasten ZZP ⬆️ +
  Energie-rekening ⬆️ +
  Immigratie ⬆️ +
  En macht EU ⬆️ +

  Maar wel:
  Lasten multinationals ⬇️ –
  Democratie & Referenda ⬇️ –

  1. Guus Geluk

   Nadat een partij als D66 de representatieve democratie probeerde te slopen met een halfbakken referenda, heeft dit kabinet de moed getoond de democratie te repareren en de bedreiging(en) daarvan doeltreffend te elimineren. Een pijltje in de hoogte bij democratie.

   1. Pit

    @Geen Geluk: Leuk geprobeerd, doorzichtig, zwak en lafjes, maar wel een poging, zij het een uiterst slappe poging.

    Het smoren van de stem des volks (referenda) met de snelheid van het licht, is de meest ondemocratische parlementaire actie tot nu toe. Dat zal deze kartelpolitieke partijen altijd nagedragen worden. Het is een schandalige wanstaltige vertoning die in 2018 de geur van lijken in de kast verspreidt. De oude politiek (1848) is reeds lang overleden, in deze moderne maatschappij is daar geen ruimte en plaats meer voor. Ook jij, Geen Geluk, behoort tot dat armzalige politiek gespuis dat alleen nog stuiptrekt omdat haar laatste uren allang hebben geslagen.

    #5over12

    1. Guus Geluk

     Pit,

     Ik pleeg altijd te zeggen dat oud, goud is; in deze casus.

   2. Janna47

    Kennelijk kent u de definitie van democratie niet…of uw IQ is dermate laag dat u het niet goed begrijpt….lijkt me eerder eigenlijk.

    1. Guus Geluk

     Jamna47,

     Geen van beiden: ik ken de strikte definitie van democratie goed en begrijp ook hetgeen ermee wordt bedoeld.

 16. nienke

  Waarom Rutte niet weg hij heeft dit ook veroorzaakt, iedereen bij de VVD. wordt weggestuurd behalve Rutte.
  Hij kan dus doorgaan met z’n vieze spelletjes en leugens.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.