Nederlandse visserij gaat donkere tijden tegemoet: Brexit en verbod op pulsvisserij zijn de strop

De Europese Unie wil een algeheel verbod op pulsvisserij en dat gaat de Nederlandse vissersbranche hard raken. Sterker nog, de toekomst van de Nederlandse visserij hangt aan een zijden draadje als de economische en institutionele ontwikkelingen op deze manier verder gaan. Waar de visserij nog in 2017 een goed resultaat boekte, zal het in de toekomst toch echt wel anders gaan.

Door de Brexit bestaat ook het gevaar dat het Verenigd Koninkrijk zijn wateren afsluit voor vissers uit andere landen, waardoor die een kleiner gebied van de Noordzee moeten delen.

Een ander risico is de wet die voorschrijft dat kleine bijvangst verplicht mee aan wal moet, en niet meer overboord gegooid mag worden. Deze zogeheten aanlandplicht is nu al gedeeltelijk ingevoerd, maar gaat volgend jaar voor alle soorten vangst gelden.

Dat gaat de kottervissers mogelijk 20 tot 30 miljoen euro kosten, voorspellen onderzoekers van Wageningen Universiteit.

Torenhoge kosten, institutionele veranderingen, bizarre verboden en regels, het zit onze visserij niet mee. En dat pulsvissen? Dat is helemaal nog zo slecht niet, maar de tegenstanders hebben gewonnen met lobbyen. Zo ziet men goed dat de Europese Unie niet gaat om ‘fairness’, maar om lobbyen en belangenbehartiging op supranationaal niveau. Het is landje pesten in de kaders van de wet. Het instituut wordt tegen elkaar gebruikt: diplomatie op een totaal ander niveau.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

74 reacties

 1. Ernst Quispel

  De Brexit pakt uit als een totale ramp, niet alleen voor de Britten, maar ook voor landen als Nederland die handel drijven met dit geïsoleerde land.

  En dan te bedenken dat er nog zwakzinnigen zijn die een Nexit bepleiten.

  1. Henk-Jansen

   Deze lieden hebben totaal hun grip op de werkelijkheid verloren. Ze kunnen beter naar de door hun zo bewierookte landen Hongarije en Polen emigreren.

   1. Luwadder R1

    Lieden die klaar komen op EU -de Eurofielen dus- DIE!!! hebben totaal de grip op de werkelijkheid verloren. De Europese Clan cq Brusselse poppenkast cq alcoholistenclub wil dat het VK zoveel geld moet betalen om te voorkomen dat er meer landen uit die Brusselse poppenkast gaan. May pakt het verkeerd aan die poppenkast had geen cent moeten krijgen, laten ze de colere krijgen. Elk land dat de Brusselse poppenkast verlaat heeft groot gelijk. De Eurofielen willen dat Nederland koste wat het kost lid blijft, let wel het lidmaatschap kost voor Nederland meer dan het opbrengt. Het komt ook over alsof de Brusselse poppenkast het enige alternatief is alsof dat alles is. Nou Eurofielen er is ook een Europese vrijhandels associatie waar Zwitserland en Noorwegen in zitten dat is veel stabieler en ze bemoeien zich niet met de interne politiek. In tegenstelling tot de Brusselse poppenkast die alsmaar meer macht en geld wil hebben om nog meer drank in te slaan waarschijnlijk. En laten ze de oren hangen naar Frankrijk om het pulsvissen te verbieden. Frankrijk wil niet mee met de techniek. En Nederland – wat in feite maar een wormvormig aanhangsel is en niets te vertellen heeft in die poppenkast- heeft het nakijken. Het is overigens WEL zo dat de vissers het mocht doen bij wijze van proef, en dat hebben ze niet gedaan. Maar ook de Brusselse poppenkast wil terug in de tijd. Als we toch terug gaan in de tijd kunnen we ook wel terug naar de eigen munteenheid. Wordt het leven ook een stuk goedkoper. wat dat betreft hebben de Noren en de Zwitsers het goed bekeken : geen EU lid en hebben hun eigen munteenheid.

  2. DutchDropveter

   Totale ramp? zullen we naar de eerste jaren van de EU kijken? was dat dan ook allemaal koek en ei? Nee Ernst je hebt je korte termijn visie bril op en weigert naar het geheel te kijken dat 10 a 20 jaar verderop ligt zo hypocriet weer en wederom 10.000 reacties plaatsen met de zelfde reactie om je mening maar op te leggen. Jij bent de discussie niet waard want we moeten jou eerst gelijk geven (wat je niet hebt) om mee te doen aan jou debat!

  1. sjun

   Altijd minder dan de geweldige toestroom via Calais dankzij Brussekse quotering die nu vermeden kan worden gekost zou hebben.

   1. Heinz

    Het Britse Hogerhuis maakt gehakt van Theresa May’s wens om de Europese douane-unie te verlaten.

    http://www.businessinsider.nl

 2. Equilibrium

  zwakzinnigen.
  Het is nogal een belediging.
  Iemand die zo beredeneerd heeft eigenlijk zijn kruit verschoten.

  1. Ernst Quispel

   Je vindt een Nexit wel een goed idee?

   1. DutchDropveter

    Het beste idee van alles. Terug naar een eigen valuta en samen met wat “stabiele” landen een soort handelsvedrag zoals CETA / TTIP op zetten echter dan zonder de DS.

    En dat mag voor mij wat kosten fouten uit het verleden kosten nou eenmaal altijd geld. Begrijp goed toen Wilders in 2008 onderzoek liet doen om eruit te stappen dit allemaal te duur was maar deze kosten zijn een fractie van het geld dat nu de zuidelijke landen invloeit namens Nederland.

    Hoef je het niet mee eens te zijn maar hier moet je het wel mee doen. Niet iederen WIL of KAN zoals jou denken en STOP nou eens met je mening op te leggen!!!! Begin bijna te geloven dat u woonachtig bent in de biblebelt elkaar indoctrineren bedriegen en afzeiken als het even niet gaat zoals JIJ het wil.

    1. Heinz

     Wat denkt U dat het kost en de rompslomp er omheen om uit de Euro te stappen naar een eigen valuta? En dan daarbij om weer in Euro’s te betalen en ontvangen in de handel met de ons omringende landen ? Zit je als land weer met een valuta risico.

     1. sjun

      Maar ondertussen blijft je spaargeld hetzelfde waard in plaats van de jaarlijkse waardevermindering via de achterdeur die nu plaatsvindt doordat de geldpersen in Zuid-Europa blijven draaien. En dan zijn er nu nog de Zuid-Europese schulden waaraan Nederland maar verplicht blijft meebetalen. . Hoe vlotter die gulden komt, hoe beter het zal zijn om te voorkomen dat er een levendige lokale ruileconomie gaat ontstaan die de staat van haar inkomsten berooft.

     2. DutchDropveter

      Het zal best wat tientallen miljarden kosten (niet in een keer maar verspreid over een geheel decenia) Ik zie daar niet zo tegen op liever een goede investering in ons eigen land dan in de zuidelijke landen welke over 10 jaar nog lang niet op eigen poten kunnen staan

      Om over de expansie drift maar te zwijgen of het nieuws van afgelopen week niet gehoord. Het is gewoon Ruslandje pesten en de stabiele landen mogen het circus betalen (Voornamelijk Nederland en Duitsland).

      Waarom ruslandje pesten? De Sovjet Unie heeft na de ontmanteling met alle lidstaten een verdrag getekend dat er tot 2040 niet deel genomen kan en mag worden aan een andere Unie. Wat doet de EU? Juist de EU is als eerst fout niet Rusland daarmee is het dus letterlijk Ruslandje (ex sovjet landjes pesten)

      Ik wil wel eens weten als Griekenland denkt fuck jullie met je EU wij voegen ons bij Rusland hoe lelijk er hier over geschreven zou worden. Ow wacht de Grieken hebben daar mee gedreigd en de media en Brussel deden er lelijk over dus hoe wil je je feiten hebben?

 3. Guus Geluk

  Ja, de Brexit gaat Nederland ontegenzeggelijk schaden, hoe enthousiast de Nederbrexiters deze stap ook toejuichen.

  Dat is voor de Pulsvisserij niet anders.

  “Bedrijfsleven bloedt bij harde Brexit”
  https://www.rd.nl/vandaag/politiek/bedrijfsleven-bloedt-bij-harde-brexit-1.1461031

  1. Vit

   Terug naar een EEG lijkt mij prima, dat werkte als waar het voor bestemd was. Als andere landen hun broek niet kunnen ophouden doen ze kennelijk iets verkeerd.

   1. Vit

    bestemd = bedoeld.

   2. sonar

    Vit kwippelmans Guus Gans en hun ruggeglibgers denke dat de wereld vergaat door nexit ,dan ben je echt de weg kwijt.
    Het zijn een stelletje onrust stokers en betweters ,de geschienis heeft geleerd dat de mensen inventief zijn en oplossingen bedenken.
    Maar die gasten zijn in alles zwartgallig en ziende blind en horende doof.

    1. van Urk

     Sonar@ Anders is er ook nog de Europese vrijhandelsassociatie waar we lid van kunnen worden. Dat wordt tenminste niet bestuurd door ondemocratische dronkaards, Utopia-dromers en bemoeials.

    2. Ernst Quispel

     “Vit kwippelmans Guus Gans en hun ruggeglibgers denke dat de wereld vergaat door nexit ”

     Nee, de wereld vergaat niet en jouw Nederlands is reuze creatief.

   3. van Urk

    En zo is het Vit. De EU zorgt er alleen maar voor dat deze landen die het verkeerd doen niets tekort komen door landen die het wel goed doen.

    1. Henk-Jansen

     Beste van Urk, de EU is de grootste reden dat wij het zo goed doen. Dankzij de relatief zwakke euro en de vrijhandelszone hebben landen als Nederland en Duitsland gigantische handelsoverschotten gekregen, gaan de economische groeicijfers door het dak en is de werkloosheid op het laagste punt sinds de crisis. Dan is het wel zo eerlijk dat wij de minder goed presterende landen financieel compenseren.

     1. van Urk

      Henk-Jansen@ Duh! We deden het voor de EU net zo goed met onze keiharde valuta de Gulden! Ook binnen de EU krijgen wij net zo goed te maken met een crisis. Dat hebben we zojuist nog meegemaakt. En als wij het nu zogenaamd het beter doen hoe kan het dan dat ons leger opeens pang, pang moet gaan roepen en onze vissersvloot compleet gehalveerd is? Nee u zet zichzelf een valse spiegel voor dat besmet is door de EU doctrine.

     2. Henk-Jansen

      Beste van Urk, Dat het leger pang pang roept is een politieke keuze geweest. Betaal je liever geld voor zorg of voor kogels? Dat het aantal vissersboten teruggelopen is kan meerdere oorzaken hebben maar is irrelevant gezien het geringe aandeel van de visserijsector in de economie als geheel. U komt niet op mij over als iemand die verstand van economie heeft dus houdt u zich maar met vissen bezig en laat het denken over de economie maar aan anderen over!

     3. Holland

      “U komt niet op mij over als iemand die verstand van economie heeft dus houdt u zich maar met vissen bezig en laat het denken over de economie maar aan anderen over!”
      ————————————————————————-
      Onze economie-professor plagieert hier Ernst Quispel wel heel nadrukkelijk. Dezelfde denigrerende toon om de opponent monddood te maken, dezelfde vermeende superioriteit.

      En nog bezweert Quispel dat hij alleen onder zijn eigen account reageert.

      Ga je mond spoelen met zeep Henkie, je stinkt uit je bek.

     4. van Urk

      Henk-Jansen@ Die politieke keuze is genomen omdat zij daar gewoon de centen niet meer voor hebben. Daar zitten de Grieken en Juncker in zijn wijnkamer nu mee te pronken. Als het echt goed ging met ons land dan zag ons leger er nog evengoed rendabel eruit. maar 18 houwitsers tegenover 480 uit de jaren tachtig of 4 fregatten tegenover de 22 uit diezelfde tijd is wel zielig vindt u niet vooral als zij ook nog achterstallig onderhoud vertonen. Maar toch tussendoor de Russen uitdagen.

     5. van Urk

      Holland@ Henk-Jansen snapt ook niet dat veel bedrijven aan de wal afhankelijk zijn van de visserij. hij beseft niet dat er dan een kettingreactie zal gaan ontstaan als een tak van onze economie in gaat storten. Zoveel verstand heeft hij van economie.

     6. van Urk

      Henk-Jansen@ P.S. Ik zie op ons bedrijventerrein vele vrachtauto,s staan uit verschillende landen. Gisteren zag ik ze van Turkije, Kroatie, Tjechie en zelfs uit Kazachstan vandaan komen. En vandaag zal er wel weer een vrachtvliegtuig richting de USA of Japan ons vis vervoeren. Zo irrelevant is deze tak van onze economie! Ons land staat hoog op de wereld genoteerd op visserijgebied.

     7. Ernst Quispel

      Ik heb met Henk Jansen, waarvan ik de bijdragen waardeer, verder niets te maken.
      De paranoïde gedachten dat hij en ik dezelfde persoon zijn zijn onjuist.

    2. Ernst Quispel

     Ik meen me te herinneren dat de heer van Urk een fanatiek voorstander van de Brexit was.
     Denkt hij daar nu nog zo over?

     1. van Urk

      Ja zeker! Het is de keuze van dat land waar wij niet mee over moeten gaan bemoeien. Vergeet niet dat Groot Brittanie op een moeizame manier lid is geworden omdat de Fransen er niks in zagen. Nu lopen de Fransen te jammeren dat zij eruit gestapt zijn omdat zij erachter zijn gekomen dat zij daarmee geld mislopen. Ik hoop dat wij ooit die keuze ook zullen gaan maken voordat het te laat is. Gewoon weer onze eigen ding kunnen gaan doen.

     2. Ernst Quispel

      Dan zullen de belangen van de Nederlandse vissers de heer van Urk weinig kunnen schelen; de Brexit waar hij zo enthousiast over is is een ramp voor de Nederlandse visserij.

     3. van Urk

      Quispel@ Nee het verbod van de puls en de aanlandingsplicht zijn de meest kritische factoren. Met de Britten kun je net als de Noren gaan onderhandelen. Vergeet niet dat er ook veel Nederlandse vissersschepen onder Engelse vlag varen.

     4. DutchDropveter

      @ernst @guus

      Alle begin van verbetering kost geld dit is het begin kost misschien wat geld maar we komen er gegarandeerd beter uit dan mèt de EU.

     5. van Urk

      Ernst Quispel@ Ik ben van alles op de hoogte. Alleen zie ik de Brexit niet als grootste ramp voor onze visserij. Het is juist beschaamder dat een land als Frankrijk dat nog wel EU-lid is de Nederlandse vissersvloot nooit echt getolereerd heeft in hun wateren waarbij zelfs onze vissersmannen belaagd werden door pesterijen en waarvan zelfs hun vervoer op de haven in brand werden gestoken. Nu hebben zij ervoor gezorgd dat het pulsen waarschijnlijk definitief einde verhaal wordt. Logisch dat de Britten eruit gestapt zijn met zulk arrogante EU partners als de Fransen.

     6. van Urk

      Er zijn gebieden genoeg te vinden. Dat de Noordzee helemaal “overbevist” wordt is ook weer een hoax. https://www.visserijnieuws.nl/nieuws/groot-deel-noordzee-niet-of-nauwelijks-bevist

     7. van Urk

   4. Guus Geluk

    Vit,

    Het is een open deur, maar: de Europese Economische Gemeenschap bestaat niet meer.

    1. Vit

     Dat was me ook al opgevallen, de vervanger daarvan heeft wat meer geld nodig voor hun hobby’s.

   5. Ernst Quispel

    Zou Vit het geen goed idee vinden als we teruggaan naar de VOC?

    🙂

  2. Stanly2000

   Guus G.

   De pulsvisserij heeft niets te maken met de Brexit, maar alles met de hier zo bejubelde EU.

   1. van Urk

    Guus@ Het verbod van de pulsvisserij is mede dank van Rutte zijn arrogante vriend Macron.

    1. Guus Geluk

     van Urk,

     Macron heeft slechts één agenda: het belang van Parijs. Andersom staat bij Rutte Nederland op één, twee en drie.

     1. Floris

      De eerste zin is juist.

      De tweede niet.

      De pulsvisserij is een innovatie van jewelste, maar wordt de kop in gedrukt omdat de Fransen dat willen. Een schoolvoorbeeld van regressie en machtsmisbruik.

      Fuck deze EU.

     2. van Urk

      Guus@ Maar Macron heeft de hoogste woord en alle ideeen. Rutte dat ONS land moet vertegenwoordigen heeft totaal eigenlijk niks te vertellen wat Macron en Merkel bekokstoven. Zo democratisch steekt de EU nou eenmaal in elkaar.

     3. Ernst Quispel

      Is Floris voorstander van een Nexit?

     4. Floris

      Wat vindt Quispel van de schandalige beslissing om de pulsvisserij te verbieden?

     5. Guus Geluk

      van Urk,

      Daarmee is nog een nadeel van de Brexit benoemd: dat we een eurosceptische politiek partner zijn kwijtgeraakt.

      Naast het gedoe over de Britse wateren met betrekking tot de pulsvisserij dan.

     6. Guus Geluk

      Floris,

      De tweede zin acht ik ook juist.

      Van machtsmisbruik kan echter geen sprake zijn, omdat alles keurig volgens het boekje is gegaan.

     7. Floris

      Volgens het boekje…

      Een innovatie wordt om zeep gebracht omdat Frankrijk dat wil.

      Geheel volgens het boekje.

      En Guus zag vanuit z’n benedenwoning in Hardinxveld-Giessendam dat het goed was.

     8. Guus Geluk

      Floris,

      Ja, omdat het Europees Parlement daar, meen ik, mee heeft ingestemd.

      Overigebs ben ik het er niet mee eens: maar meer zorgen maak ik me om de Brexit, waarvan de gevolgen, aldus dit onderzoek, nu al merkbaar zijn.

     9. Floris

      Ja Guus. Een prachtige innovatie sneuvelt vanwege politiek gekonkel en gelobby.

      Een vies spel.

     10. Ernst Quispel

      Floris ontwijkt mijn vraag. Hoe onthullend.

      In hoeverre de beslissing in Brussel om de pulsvisserij te verbieden kan ik eerlijk gezegd niet overzien. Ik zag wel Nederlandse biologen op de tv verklaren dat de pulsvisserij veel schadelijker is voor de visstand en het leven in de oceanen dan de Nederlandse vissers ons willen doen geloven.
      ‘Schandalig’ lijkt me dus wat kort door de bocht.

      https://www.theguardian.com/environment/georgemonbiot/2015/feb/09/we-should-be-outraged-by-europe-slaughtering-sea-life-in-the-name-of-science

     11. Floris

      “Floris ontwijkt mijn vraag. Hoe onthullend.”
      ————————————————-
      Zoals je weet heb ik schijt aan jou en beschouw ik je als een minderwaardig mens. Ik voel me dan ook niet geroepen om jouw vragen op commando te beantwoorden. Ik ben je hondje niet.

      Maar vooruit, deze keer zal ik je van dienst zijn.

      Ik zie echt wel dat een Nexit economisch bijzonder schadelijk voor Nederland zou kunnen zijn.

      Daar staat tegenover dat ik van mening ben dat het beleid van de EU nog veel schadelijker is. Ik heb het dan met name over het open houden van de buitengrenzen, het policorisme, het aan het infuus houden van insolvabele landen die nooit in de EU hadden moeten worden toegelaten en de niet aflatende expansiedrift die ons in een conflict met Rusland dreigt te rommelen.

     12. van Urk

      Quispel@ Er zijn biologen of natuurwetenschappers die volgens mij de weg zijn kwijtgeraakt en zelf ook niet weten wat zij willen. Denk maar aan de aanlandingsplicht. Eerst mag je niet alles meenemen wat in je net komt en nu mag alle bijvangst opeens wel meegenomen worden omdat een of ander Schotse kok het voedselverspilling vond dat je de bijvangsten weer terug in zee gooit. En wat denk je van al die jonge vissen die nu geen kans meer krijgen om volwassen te worden terwijl deze biologen altijd gemopperd hebben dat je niet mag vissen in gebieden waar de broedkamers van deze vissen liggen. De zaak is krom en dat is het gewoon. Ook de negatieve verhalen die de ronde gaan over de puls is weer een lulpraatje van iemand die van de visserij of zeeleven geen verstand van heeft. https://www.visserijnieuws.nl/nieuws/pulsvisserij-dubbel-voordeel-voor-zeebodem

   2. Guus Geluk

    Stanly200,

    Lars: “Door de Brexit bestaat ook het gevaar dat het Verenigd Koninkrijk zijn wateren afsluit voor vissers uit andere landen, waardoor die een kleiner gebied van de Noordzee moeten delen.”

    1. van Urk

     Diezelfde landen die klakkeloos windmolens op hun eigen visgebieden hebben neer geplant.

    2. DutchDropveter

     Psst Guus kwestie van tijd dat er een Nexit komt het is gewoon beginnen met aftellen 😉

 4. van Urk

  Ze hebben hun lesje in 1672 nog niet geleerd zeker. Anno 2018 steekt de jaloezie van onze oude vijanden nog steeds de kop toe. Boycotten die twee arrogante kutlanden die alleen maar van onze successen willen graaien en zelf niet aan innovatie willen gaan doen!

  1. DolleDries

   Mee eens Urk over een poosje de gezonde vis, groente en fruit niet meer te betalen.

 5. DolleDries

  Als we de massamedia moeten geloven is het Westen, en vooral Europa, nog steeds een baken van moraliteit voor de hele wereld. Probleem is dat daar in de rest van de hele wereld inmiddels heel anders over wordt gedacht, met Rusland en China voorop. Daar zijn ze de oorlogen en leugens van de Verenigde Staten, en van hun immer volgzame schoothondjes in Europa, spuug- en spuugzat. Afzonderlijk kunnen ze nog niet tegen Amerika op, maar gezamenlijk vormen Rusland en China inmiddels een formidabele economische en militaire macht die op zeker moment, als de agressieve en gevaarlijke provocaties van Washington, Londen, Brussel en Parijs niet ophouden, keihard zullen uithalen, en het Westen in verrassend korte tijd kunnen verslaan.

  De Chinese Global Times wees eerder deze week maar weer eens op de erkende leugens over Saddams ‘massavernietigingswapens’, die gebruikt werden om de invasie van Irak in 2003 te rechtvaardigen. Dat scenario wordt de laatste jaren en zeker maanden herhaald in Syrië. Bewijs dat Assad in Douma een chemische aanval uitvoerde is er niet, en nu ook het OPCW dat niet heeft gevonden wordt plotseling beweerd dat de Russen alle sporen zouden hebben ‘uitgewist’.
  Wie gelooft buiten de goedgelovige –om niet te zeggen onbenullige- Europeanen en Amerikanen deze zoveelste nepnieuws onzin nog? Het antwoord is: bijna niemand. De Chinese staatskrant concludeert dan ook dat het zogenaamde gebruik van chemische wapens enkel een voorwendsel is om in Syrië te blijven en daar af en toe wat bases plat te bombarderen. Niettemin is Assad de oorlog tegen ISIS en de door het Westen gesteunde jihadgroepen aan het winnen.
  Met provoceren Rusland bedreigt het Westen de wereldvrede
  Maar ‘uit Washingtons aanval op Syrië, waar Russische troepen zijn gestationeerd, blijkt een ernstige minachting voor Ruslands militaire capaciteiten en politieke waardigheid. Alsof hij een scholier een uitbrander gaf zei Trump dat Moskou, een van ’s werelds grootste kernmachten, zijn ‘duistere pad’ moet verlaten,’ vervolgde de Global Times.
  ‘Het is verontrustend dat Washington verslaafd lijkt te zijn geraakt aan het op deze manier verketteren van Rusland. Rusland is in staat om een verwoestende vergeldingsaanval op het Westen uit te voeren. Ruslands zwakke economie wordt geplaagd door Westerse sancties en de druk op zijn strategische ruimte (door bijvoorbeeld de illegale CIA/EU staatsgreep in Oekraïne, en de militaire opbouw van de NAVO langs de Russische grenzen in Oost Europa). Dat het Westen Rusland op zo’n wijze provoceert is onverantwoordelijk voor de wereldvrede.’
  ‘De situatie wordt nog steeds aangewakkerd. De regering Trump heeft gezegd dat er meer aanvallen zullen komen. Maar hoe lang deze militaire actie zal doorgaan tot Rusland terug vecht, zoals het eerder heeft beweerd, blijft onzeker. De Westerse landen blijven Rusland in een hoek drukken, maar schijnen niet bang voor een mogelijke tegenaanval. Hun arrogantie is voer voor risico en gevaar.’
  VS is schurkenstaat geworden, Trump geen haar beter dan Obama
  China en Rusland zullen de komende jaren op zowel politiek, economisch, financieel als militair vlak steeds nauwer met elkaar gaan samenwerken, en de wereld er –vooral achter de schermen- van overtuigen dat de Verenigde Staten, samen met de volgzame bondgenoten in Europa, een schurkenstaat is geworden, en het daarom afgelopen moet zijn met diens status als enige supermacht.
  Voordat hij president werd beloofde president Donald Trump het heel anders te doen, en de door Obama gestarte illegale oorlog in Syrië te stoppen. Helaas hebben de neocons zijn presidentschap onder grote druk gezet en inmiddels feitelijk overgenomen, zodat hij op dit moment geen haar beter is.
  Chinezen en Russen kunnen toekijken hoe Westen eigen ondergang bewerkt
  Het uitblijven van een directe tegenactie van Rusland moet daarom niet worden gezien als een teken van zwakte – integendeel. Alles wat de Russen hoeven te doen is achterover leunen en toekijken hoe het Westen zich op het internationale toneel steeds meer als een onredelijke, grillige en waanzinnig geworden misdadiger gedraagt (en dat komt mede omdat de Westerse elite de meest barbaarse en antihumane ideologie ooit, de islam, als belangrijkste bondgenoot heeft gekozen, en middels o.a. massa immigratie aan de eigen bevolking probeert op te dringen).
  Her en der beginnen bij steeds meer Westerse burgers, ook in Nederland, de ogen open te gaan voor dit oorlogsimperium dat dagelijks door de reguliere media met leugenpropaganda wordt ondersteund. Dat blijkt ondermeer uit de opkomst van door de elite zo verguisde populistische partijen, zowel aan rechter- als linkerkant van het politieke spectrum.
  De strategie van de Russen –en ook Chinezen- door zich in te houden en gewoon toe te kijken hoe ‘wij’ in steeds sneller tempo aan onze eigen ondergang werken, lijkt effectief te zijn, al was het alleen maar omdat de kosten van dat oorlogsimperium onbetaalbaar zijn geworden, en een nieuwe financiële crisis slechts een kwestie van tijd is.
  Moet de Nieuwe Wereld Orde slang onthoofd worden?
  Mocht de gevestigde globalistische orde zich niets van alle zorgen blijven aantrekken, en het Kremlin inderdaad steeds verder in een hoek drukken, dan kan die door de Chinezen voorspelde plotselinge preventieve (kern)aanval wel eens realiteit worden. Als machteloos toekijkende gewone burgers kunnen wij dan alleen maar hopen dat de Russen het dan beperkt houden tot Washington, Brussel, Londen, Berlijn, Parijs en ook Rome (het Vaticaan).
  Dan zal de Westerse kop van de Nieuwe Wereld Orde slang, die een bedreiging is gaan vormen voor al het leven op aarde, zijn onthoofd, en krijgen we misschien een nieuwe kans op vreedzame samenwerking en het herstel van nationale soevereiniteit, zonder dat één zich almachtig en moreel superieur wanend blok met economische en militaire chantage alles en iedereen probeert te onderwerpen.

  1. Henk-Jansen

   DolleDries die Trump ‘geen haar beter dan Obama’ vindt. Dat ik die dag nog mee mag maken 😀

 6. Vit

  Een organisatie die nog steeds 200 miljoen per jaar (exclusief reis en verblijf kosten van parlementsleden) besteed aan een zinloze maandelijkse verhuizing en dan nog meer geld geld nodig heeft kan bij mij weinig waardering oogsten.

  1. A3aan

   Zo is dat Vit. Die Fransosen hadden er beter aan gedaan die 200 miljoen, of althans het Franse aandeel daar in, als er tenminste voor de Fransen daar iets van over zou blijven, in de innovering van de visserij kunnen steken. Pulsvisserij om maar iets te noemen maar nee, de Fransen vinden de methode uit het jaar kruik voor hun méér dan voldoen.

   1. van Urk

    A3aan@ Maar wij moeten wel voor hen betalen om hun methode uit het jaar kruik te blijven gaan doen. Anders worden die Franse boeren of vissersmannen weer boos en houden zij onze vrachtchauffeurs weer tegen op de Franse snelwegen.

 7. Fortiori

  Op het gebied van vrij grensverkeer heeft mevr. May een nederlaag geleden. Heel die Brexit is een kostbare exercitie gebleken. Het eind is nog niet in zicht. Slimheid in de overtreffende trap wat Nederland ook nog geld kost bovendien.

 8. Svetlana

  Ik ben blei dat het met de vissers in NL heel slegt gat. 🙂

  1. Ernst Quispel

   Volgens mij ben je een tamelijk trieste trol, Svetlana.

   1. Vit

    WH aka Ernst heeft het tegen zichzelf.

    1. Ernst Quispel

     Nee, domme sukkel.

     1. Vit

      Halve tamme WH aka Ernst ontkend weer eens.

  2. van Urk

   Svetlana@ Dat is dan ook jammer voor de islamitische eigenaren van een visverwerkingsbedrijf, vissersschepen of visrestaurants hier in ons land. Want die zijn er ook.

 9. AS210854

  Van de EU mag de BPM ook niet, dus laat nu je ballen ook zien.

 10. Frits Jansen

  Visserijrechten zijn een splijtzwam. Daarom is IJsland nog steeds niet toegetreden tot de EU.

  De marine klaagt dat ze in vredestijd niets te doen hebben, en hun budget wordt navenant verlaagd.

  Tijd voor een VOC aanpak! Onze marine moet onze trotse vissers beschermen. Wie die een haar krenkt mag de zeebodem van dichtbij gaan bekijken.

  In Den Haag zitten duizenden ambtenaren die wel voor minder belangrijke zaken smoezen hebben verzonnen.

  Michiel de Ruyter II mag de Britten subtiel herinneren aan de Tocht naar Chatham, en als ze de hint niet begrijpen zal de hele Engelse vissersvloot binnenkort op de Noirdzeebodem geparkeerd worden.

  Wreed? Er is toch een roep om terugkeer van de VOC mentaliteit?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.