Peiling in Amsterdam: Wouter Bos (PvdA) is dé favoriet voor de positie als burgemeester

De krant Parool heeft een ‘representatieve peiling’ gehouden in Amsterdam en heeft de vraag gesteld wie de Amsterdammers het liefst als burgemeester zouden willen zien van de hoofdstad. GroenLinks is de grootste in de gemeenteraad, maar het is uiteindelijk niet een GroenLinkser geworden. Het is ook geen D66’er geworden, maar een PvdA’er! Wouter Bos welteverstaan. 

De huidige bestuursvoorzitter van het VUmc-ziekenhuis in Amsterdam staat er bijvoorbeeld niet alleen goed op bij PvdA-kiezers, maar ook bij mensen die voor GroenLinks, D66 en VVD stemden. Dat zijn de grootste partijen in de hoofdstad. Dat Wouter Bos bekendstaat als een prominent Feyenoord-supporter lijkt de hoofdstedelingen niet uit te maken.

Het maakt de respondenten overigens weinig uit of de nieuwe burgemeester een man of een vrouw wordt en van welke afkomst hij of zij is. Ze zien het liefst iemand die boven de partijen staat en betrouwbaar is.

Femke Halsema was in de media vooral aangeduid als favoriet, maar in de peiling komt naar voren dat de meningen nogal verdeeld zijn. Daarnaast zegt een meerderheid het niet te boeien of het een man of een vrouw is, de gemeenteraad wil juist wel graag dat de nieuwe burgemeester een vrouw wordt. De uitkomst van deze peiling gooit daarom nogal wat roet in het eten.

Dat de meeste mensen een PvdA’er willen is wel een verrassing, want de sociaal-democratische partij is al veel langer bezig met een dramatische val in de politiek. De peiling geeft wel aan dat de meeste mensen vooral willen dat iemand komt die boven de partijen staat. Bos is daar wel een persoon voor, want hij is nooit echt een ideologische sociaal-democraat geweest. Het is ook wel te veel gegrepen misschien om te denken dat er ooit een ‘rechtse’ burgemeester komt voor Amsterdam.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Pescador

  Doe maar dat hij een pvda´r is is geen probleem ik denk dat het een goed en eerlijk mens is. En laten we eerlijk zijn erger dan nu kan niet.

  1. ayreonaut

   Wel eerlijk blijven. Ze kunnen altijd Sylvana nog voordragen.

   1. Frits Jansen

    Sylvana heeft al toegezegd dat ze het desnoods zwart wil doen.

 2. Floris

  Bos zou geen slechte keus zijn.

  1. Frits Jansen

   Ik wil niet discrimineren, maar Amsterdam hoort eigenlijk een Joodse burgemeester te hebben. Van der Laan was een tussenpaus, Patijn ook al, zo is het wel genoeg.

   1. Pit

    @Flits: Goed dat jij zo schrijft, daarmee geef je mooi aan dat je een zuigtrol bent.

 3. Frits Jansen

  Maar Woutertje peinst er niet over want als bestuursvoorzitter van het VUMC verdient hij veel meer dan hij als burgemeester kan verdienen.

  En was hij niet verantwoordelijk voor de TV opnames die stiekem in de polikliniek van het VUMC werden gemaakt?

  Bovendien: gezien het verkiezingsresultaat van de PvdA moeten juist alle PvdA burgemeesters weg.
  Tenslotte is Bos besmet omdat hij in 2008 voor veel te veel belastinggeld een paar banken redde. Als excuus voert hij aan dat ze heel snel moesten handelen.

  Wie in noodsituaties niet snel en trefzeker kan beslissen is niet geschikt voor burgemeester van Amsterdam.

  1. Frits Jansen

   Ik opteer voor Khadija Arib, al was het maar omdat ik me erop verheug dat heel xenofoob Nederland zal ontploffen van ontsteltenis als twee van de drie grootste steden in Nederland worden bestuurd door moslims, nadat ook Arnhem al “gevallen” is.

   1. Pit

    @Flits: Goed dat jij zo schrijft, geeft mooi aan dat je geen flikker begrijpt van wat er gebeurt wanneer de islam steeds meer voet aan Nederlandse wal krijgt.

    1. Frits Jansen

     Ik zeg toch dat Nederland zal ontploffen van ontsteltenis?

     Alleen durf ik er een fles Coca Cola om te verwedden dat het verwachte Armagheddon zal uitblijven.

     Wilders is niet gauw van zijn stuk te brengen maar ik verheug me op de aanblik van een ontredderde Wilders als Nederland *niet* instort na een islamitische machtsovername, en Wilders moet aanzien dat moslim-bestuurders zelfs beter orde kunnen houden dan de slappe linkse hap waar hij altijd zo over Melkert.

 4. Gerlos

  Voordeel van de twijfel.

 5. Ernst Quispel

  Een betere bestuurder lijkt me lastig te vinden.

  1. denk eens na

   Eens , de rest is k,ut

 6. springmaarachterop

  Wouter Bos is in ieder geval goed in geld in niet gedempte putten smijten, dus wat dat betreft past hij wel in dat open riool aan de Amstel, maar ik gun het dat linkse volk van harte die PVDA ellende….

 7. palko

  Wouter Bos lijkt me in ieder geval een betere optie dan Jozias van Aartsen, de huidige waarnemend burgemeester van Amsterdam. Al is dat, gebiedt de eerlijkheid te zeggen, niet zo moeilijk. Als Wouter Bos snel de term ‘Geen woorden maar daden’ in de praktijk brengt is het gauw afgelopen met het kraken van huurwoningen door illegale inbrekers uit Afrika en Azië.

 8. EU kok

  Blijft de DDS reageerders dan helemaal niets bespaard.
  Meneer Bos, mevrouw Arib of heel misschien mevrouw Halsema.
  Het kan toch eigenlijk niet erger.
  Morgen weer die rode onbetrouwbare Hondt met gestuurde peilingen.
  Waar hebben die lieve, vredelievende reageerders het toch aan verdiend?

  1. Guus Geluk

   :-)).

  2. Ernst Quispel

   🙂

  3. Floris

   Trollenhumor van Cock en zie wie erop af komen? Jut en Jul.

   Wat zijn de heertjes toch voorspelbaar.

   1. Ernst Quispel

    Jouw gevoel voor humor is inderdaad nagenoeg afwezig, Floris. Ik kan deze bitterheid dus wel begrijpen.

   2. EU kok

    Arme Floris.
    Eerst Nederland ontvlucht vanwege fiscale redenen.
    Wordt zijn gedroomde Walhalla nog harder overspoeld door moslims dan het door hem verafschuwde Nederland.
    Totaal aan het einde van zijn financiele en verbale Latijn heeft hij geen enkele mogenlijkheid een omgeving te vinden welke binnen zijn financiele mogelijkheden ligt en voldoet aan zijn waanideeen betreffende de medemens.
    Zondag in de grote kerk van Torrevieja zal ik 2 kaarjes en enkele pesetas aan het goede doel Floris spenderen.
    Achja, ik help waar ik kan en het binnen mijn mogelijkheden ligt.

    1. A3aan

     Hé, EU kwakzalver, een ad hominem van tien regels die vertellen hoe stront jaloers je op Floris bent, dan doe je toch iets niet zo goed knul.

     Als Bos zo zou reageren wordt hij zeker geen burgemeester van Amsterdam.

 9. Adriaan

  Ik denk dat het Kuzu gaat worden.

 10. Duke

  Met namen als Halsema en Pechtold mag je als Amsterdammer blij zijn als het Wouter Bos gaat worden. En hoe eerder hoe beter, want die VVD zakkenvuller maakt er een potje van.

 11. PMG

  Als Woutertje Bos iets niet is dan is het PVDA-er. Wouter Bos is zakkenvuller van hoogste niveau. PVDA-ers komen er bij Shell namelijk niet in.

 12. Pindas

  Zou ik ook doen want die man{WB} heeft een abonnement op miskleunen dus laat hij Amsterdam dan ook maar naar de kloten helpen!

 13. sjun

  De de meest vertrouwenwekkende PvdA-er in Amsterdam is momenteel Sebastiaan Timmermans. Nog niet bekend van salonsocialistische stunts, subsidiecultuur en potverteren. Heeft geen steekpenningen aangenomen en ook nog geen betuttelfascistische voorstellen gedaan. https://amsterdam.pvda.nl/wieiswie/sebastiaan-timmermans/

  Staat nu al beter aangeschreven dan humorloze Halsema en penthouse Pechtold.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.