RuslandGate: opgepakte Noor bekent dat hij spioneerde. Volgens Rusland wilde hij informatie over Russische nucleaire onderzeeboten

Nee, het is niet alleen Rusland dat anderen bespioneert.

Vorig jaar werd de 62-jarige Frode Berg aangehouden in Rusland. De Russen verdachten hem ervan dat hij een spion was. Op het moment van zijn arrestatie had hij 3.000 dollar bij zich. Dat zou, volgens de Russen dan, bedoeld zijn als tipgeld voor informatie over Russische nucleaire onderzeeboten.

De advocaat van Berg geeft nu toe dat zijn cliënt inderdaad werkzaamheden verrichtte voor de militaire inlichtingendienst van Noorwegen. “We weten dat wat Berg in Rusland deed deels werk voor de inlichtingendienst was, maar we zijn in de steek gelaten door degenen die hem naar Rusland gestuurd hebben,” aldus zijn advocaat.

Berg riskeert nu een gevangenisstraf van minstens tien jaar en maximaal twintig jaar. Dat is nogal wat. Het goede nieuws voor hem is dat een land als Noorwegen hem vrijwel zeker niet aan zijn lot zal overlaten; niet nu hij publiekelijk aan de schandpaal genageld wordt, tenminste.  Als zijn land hem de rug toekeert zal niemand — zeker geen buitenlanders — zich nog willen inzetten voor Noorwegen. En dus moet hij op de één of andere manier wel geholpen worden. De enige vraag is hoe. Maar dat is aan de Noren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. DolleDries

  Goed speurwerk van de Russen

 2. Babaji538

  Men noemt dat ‘communicatieadviseur’, voor 2 weken.
  Vroeger, in mijn jeugd, stond er in “Het Schakeltje” te Berkel-Enschot,
  of in de plaatselijke krant een advertentie.
  De bedrijfsnaam werd genoemd, waar ze voor stonden
  en hoe je ze kon bereiken.
  Geen foto.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.