MemoGate: VVD'er Wiebes kreeg memo over afschaffen dividendbelasting en deelde die met anderen? Met wie wil hij niet zeggen

Geen categorieapr 23 2018, 9:00
Ondermijning van het parlement.
Afgelopen vrijdag deed oud-staatssecretaris van Financiën Wiebes voorkomen dat hij geen enkele memo had gezien (van ambtenaren) over de mogelijke afschaffing van de dividendbelasting. Maar wat blijkt? Hij heeft die memo hoogstpersoonlijk gekregen. Met wie hij die informatie -- over de gevolgen van dit politieke besluit -- vervolgens deelde weigert meneer te vertellen.

De VVD’er verklaarde vrijdag niet eens te weten om welke memo’s het ging en er niet over gesproken te hebben tijdens de onderhandelingen. Maar Wiebes zat in de deelsessie van de formatie waar over belastingen werd gesproken en nog veel pikanter: uit de afwijzing van een informatieverzoek blijkt dat niet alleen de onderhandelende partijen memo’s kregen, maar hij zelf ook.

Eerder zeiden verschillende kabinetsleden niets te weten over "ambtelijke stukken die gebruikt zouden zijn tijdens de formatie bij de beslissing over het afschaffen van de taks," aldus De Telegraaf. Vorige week al bleek dat die stukken wel degelijk bestaan. En nu dus dat Wiebes de memo heeft gehad... en nog met anderen heeft gedeeld ook.
Hilarisch genoeg zei hij vrijdag nog dat hij geen idee had over welke stukken de oppositie het had. Vandaag is het opeens "niet onlogisch" volgens hem dat hij dergelijke memo's ontving en ze gelezen heeft. Uh. Ja, dat is inderdaad niet onlogisch, maar waarom deed je dan eerst alsof je nog nooit van die stukken gehoord had.
Logischerwijze is de oppositie nu woedend:

Oppositiepartijen vermoeden dat de dividendbelasting vooral is afgeschaft omdat de VVD iets voor bedrijven wilde doen, maar dat ambtenaren in memo’s waarschijnlijk aangaven dat ze daar niet zo veel in zagen. Dat men zich het bestaan van deze ambtelijke stukken eerst niet meer herinnert en nu alsnog niet openbaart, dat komt dan wel heel goed uit. „Er wordt hier een rookgordijn opgetrokken”, zegt PvdA-Kamerlid Nijboer. Het parlement eist dat de waarheid wordt verteld als het expliciet naar zulke memo’s vraagt.

Met andere woorden, het kabinet -- met Wiebes voorop -- heeft er heerlijk in om zitten kletsen. Of, anders gezegd: ze hebben de Tweede Kamer (bewust) onvolledig en zelfs verkeerd geïnformeerd over de gang van zaken rond het afschaffen van de dividendbelasting.
De vraag is of met name het CDA net zo kritisch op het kabinet durft te zijn als de christendemocraten waren tijdens Rutte II, toen ze nog in de oppositie zaten. Want als dat wél zo is zal minimaal één bewindspersoon deze week ernstig in de problemen moeten komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten