Russische waarschuwing aan VS ‘geen loos dreigement’

Zoals eerder vandaag overal te lezen viel dreigt President Trump van de Verenigde Staten met een raketaanval op Syrische chemische installaties, vanwege de vermeende gifgasaanval. Rusland waarschuwde direct met tegenmaatregelen en zou zowel de raketten als de lanceerplatformen dreigen te vernietigen. Trump deinsde echter niet terug en dus wordt het spannend!

Peter Wijninga, veiligheidsadviseur van het Haags Centrum voor Strategische studies en voormalig luchtmachtcommandant, noemt het ‘een riskant verhaal’. Er zou volgens Wijninga weinig winst te halen vallen met zo’n aanval. President Assad zou namelijk, door de te genieten steun van Iran en Rusland, nergens voor terugdeinzen.

Wijninga acht de kans redelijk aanwezig dat Rusland een dergelijke aanval zal proberen tegen te houden en de raketten zal proberen neer te halen. De beste man haalt er verder wat lijpe technische kennis bij door te zeggen dat kruisraketten onder de radar vliegen en dit het neerhalen moeilijk maakt. Who cares? Als die dingen worden afgevuurd gaat Rusland reageren, dáár gaat het nu om.

Of Rusland vervolgens ook de raketinstallaties (de Amerikaanse schepen) zal bestoken is een tweede. Dit staat namelijk gelijk aan een oorlogsdaad. Het afvuren van raketten op Syrische installaties is dat echter óók. Hierbij moet ook nog vermeld worden dat er een landelijk gezondheidsrisico zou kunnen ontstaan wanneer dergelijke chemische installaties zouden worden bestookt.

Al met al klinkt het alsof de VS weinig te winnen heeft bij zo’n aanval op zowel politiek, militair-strategisch als -tactisch niveau. Assad is al een tijd aan de winnende hand, Rusland en Iran steunen hun bondgenoot en hebben allebei baat bij militair conflict. Zowel Rusland als Iran lijden namelijk onder economische sancties maar kunnen behoorlijk wat geld binnenhalen met een escalerend militair conflict. Vraag naar wapens brengt namelijk investeringen met zich mee. Óók hebben ze, mocht dit escaleren, niet als eerst de aanval ingezet dus krijgt Trump alle schuld.

Moeten we natuurlijk wel even bij vertellen dat Trump liever ook geen conflict heeft. Vlak na zijn lijpe tweet zei hij namelijk:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Ni28

  Helaas speelt Poetin zijn spel beter dan het Westen die gekozen heeft voor rebellen van allerlei aard. Strikt genomen is het Westen in Syrië illegaal en Poetin niet. Het Westen heeft met de islamitische lente verkeerde keuzes gedaan en zit nu met gebakken peren. Dankzij Obama en Clinton. Leven onder de dictators is geen pretje maar wat heeft men nu bereikt is veel erger en ook voor Europa. Als buitenstaander moet je geen partij kiezen tussen vechtende moslims want uiteindelijk heb jij het gedaan. Ook de onmiddellijke reactie op gifaanval zonder bewijzen(alleen Merkel weet het helemaal zeker)is gevaarlijk. Op deze wijze zal het Westen alle schuld krijgen voor verdere escalatie en gevolgen. Zeker nu de Russen de spel voorzitten.

  1. Ben Zine

   Dit wordt een historische blunder voor Trump, en wellicht het begin van het einde van zijn presidentschap.

  2. Bloem

   Na alles wat er tot nu toe gebeurd is, kan ik mezelf niet voorstellen dat Assad chemiche wapens heeft ingezet. Het heeft veel weg van het excuus om Ikak binnen te vallen. Daar bleken uiteindelijk ook geen weapons of mass destruction te zijn. Dit dreigt uit de hand te lopen

 2. Two Ravens Black Kettle

  Het ziet er naar uit dat we een oorlog gaan beginnen om Al Qaida en hun Ottomaanse en Saoedische handlangers op de troon te zetten in Damascus zodat ze de laatste niet Suni-restanten kunnen opruimen.
  Libya revisited.
  Vrijwel het gehele Kartel krijst en smeekt om bloed.
  Van de democrats tot de republicans en hun gillende bloeddorstige keukenmeiden in de MSM.
  Totale krankzinnigheid.
  Nog meer volksverhuizingen met als doel het Suni-kalief te herstellen.
  En de Ottomanen, de Arabieren en het Westers Industrieel oorlogsapparaat maar grijnzen.
  Het investeren in de islamitische doodseskaders en de genocide van de christenen en Yezedis en Assyriërs etc levert immers miljarden op.

  Wij staan aan de verkeerde kant in deze oorlog.
  In Libië speelde we de rol van de nazi’s die een land terug de middeleeuwen in bombardeerde en nu gaan we het dunnetjes overdoen.
  Samen met ‘onze’ bondgenoten die alle niet-Suni restanten in het M-Oosten en N-Afrika aan het opruimen zijn.

  En onze corrupte en moreel failliete MSM heeft over … pffff ja waar hebben ze het nog over. Over die gemene Victor Orban, safe spaces, zwarte Piet, het verbieden van Paasvieren en depressieve DJ’s.

 3. Gerlos

  Twee machts idioten die eigenlijk mekaar het licht in de ogen niet gunnen, levensgevaarlijk

 4. Veenstra

  Als ik Poetin zou zijn dan had ik allang een aantal duikboten ergens op de bodem van de zee daar liggen. Klaar om toe te slaan als Amerika gekke dingen gaat doen in de Zwarte Zee. Bovendien heeft het er alle schijn van dat de Russische technologie beter is dan die van Amerika. Met name het verstoren van computer gestuurde vliegtuigen en raketten.
  http://www.voltairenet.org/article185860.html
  Ondertussen zijn recent een aantal Amerikaanse drones ‘behandeld’ met de Russische techniek. Resultaat was dat die dingen hun doel niet haalden en ergens zijn neergestort.

  1. Steve Van der Vekens

   Heb je in China die lichtshows met die drones gezien? Mooi hoor.

 5. Floris

  Ik ben één van de weinigen hier die zich zelden of nooit over Trump heeft uitgelaten. Ik volg de man ook niet. Maar dit is echt te bezopen voor woorden.

  Er is geen enkel bewijs, maar wel zo tekeer gaan. Dan spoor je echt niet.

  Als het westen op oorlog uit is met een grootmacht als Rusland dan zijn we overgeleverd aan een stel kwaadaardige idioten.

  1. Ernst Quispel

   Teump spoort inderdaad niet maar vanwege het web van schandalen waarin hij verwikkeld is geraakt heeft hij wel dringend behoefte aan een oorlog.

   Dat is hetgeen hier werkelijk speelt.

   1. Lambertus

    Wie is Teump??

  2. RobertMarsman

   Trump moet je niet beoordelen op zijn woorden maar op zijn daden. Trump is zelf een diplomatiek strateeg. Dat heeft hij ook bewezen met Zuid-Korea. Toen ging hij ook ongeveer zo tekeer en toen riep ook de hele wereld dat hij gevaarlijk bezig was. Maar uiteindelijk heeft hij wel iets bereikt wat nog nooit een President bereikt namelijk een ontmoeting met Kim-Jung-Un.

   Willen we nu echt geloven dat Trump een oorlog wil riskeren met Rusland. Nee dat wil niet en dat heeft hij ook allang laten merken. Wie weet wat Trump echt wil. Ik zie het dus ook niet gebeuren.

   Trump moet je niet onderschatten. En je moet al zeker niet de media geloven. Iets wat Trump natuurlijk ook weet aangezien hij de media al vaak zat beschuldigd heeft van het brengen van fake nieuws en leugens. Hij weet dondergoed hoe hij ze moet bespelen.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Met Hillary -die eerder al Ottomania en SA hielp om Al-Qaida op de troon van Libya te zetten- zouden we al lang in een bloedige oorlog verzeilt zijn geraakt en had er geen enkele christen meer geleefd.
  Ik had meer hoop inzake Trump.
  Maar kennelijk is het ook maar een lapswans en van kopt tot huig onderdeel van de swamp.

  Echter
  Vooralsnog wacht ik de ‘actie’ af
  Maar is het meer dan een paar symbolische raketten op een few outposts of een doel waarbij de Russen niet vooraf verwittigd zijn zoals bij die vorige bespottelijke aanval (op dat vliegveld vorig jaar) dan is Trumpie af.
  S.W.A.M.P.

  Nogmaals
  Er is geen enkel
  Geen enkel bewijs dat Assad gifgas heeft gebruikt
  Waarom zou hij ?
  Hij heeft feitelijk gewonnen.
  Alleen Al-Qaida, de Ottomanen, de kopafhakkers van SA en de Oorlogskaravaan heeft hierbij iets te winnen.

  En die totale stilte in de verrotte MSM
  Zoals ze ook al zwegen bij de waanzin in Libya
  En orgastisch jubelden over de Arabische Lente (lees Islamitistisch reveille)

  En tegelijkertijd dapper zwijgen en wegkijken
  wanneer jonge Perzische kids in Iran in opstand komen of tienduizenden meisjes in Europese steden worden kapotverkracht door hun favo knuffel-religie.

  Maar ik wijd uit.
  Gaat Trump oorlog voeren voor Al-Qaida en Erdogan dan is ie af.

  1. denk eens na

   klopt 100%

 7. DolleDries

  Amerikaanse drones boven Syrië reeds gestoord door Russische elektronische wapens

  Voor het eerst gaf Iran foto’s vrij van de slachtoffers en verwoestingen van een Israëlische aanval.
  De gespannen situatie in het Midden Oosten dreigt helemaal uit de hand te lopen nu de Amerikaanse president volgens de media ‘op ieder moment’ kan besluiten tot een grootscheepse aanval op Syrië (2), en Rusland en Iran hebben besloten dat in dat geval niet alleen de Amerikaanse schepen en vliegtuigen worden aangevallen, maar ook doelen in Israël. Dat zal vergelding zijn voor de Israëlische luchtaanval op de Syrische T-4 basis, waarbij zeven militairen van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven kwamen.

  Voor het eerst heeft Iran de namen en foto’s vrijgegeven van de slachtoffers van een Israëlische aanval in Syrië, wat opgevat kan worden als een signaal aan het Iraanse volk dat het land deze keer militair zal terugslaan. ‘Israëls luchtaanval zal niet onbeantwoord blijven,’ onderstreepte Ali Akbar Velayati, topadviseur van opperleider Ayatollah Khamenei.
  Rusland en Iran besluiten tot militaire reactie
  Daarbij krijgt Iran de steun van Rusland. Alexander Lavrentiev, speciale Russische afgezant voor Syrië, liet in een langdurig overleg met de Iraanse onderadmiraal annex nationale veiligheidsadviseur Ali Shamkhnani weten dat Rusland daar begrip voor heeft. Hij stelde voor om Irans geplande militaire actie tegen Israël te combineren met de Russische plannen om de in de maak zijnde Amerikaanse-Britse-Franse aanval op Syrië te stoppen.
  In Moskou en Teheran is men ervan overtuigd dat de Israëlische luchtaanval op de Syrische T-4 basis het openingssalvo van die aanval is geweest, en dat tijdens het daarop volgende offensief ook Iraanse en zelfs Russische doelen zullen worden bestookt.
  Het Russische veto tegen de Amerikaanse motie in de VN Veiligheidsraad voor een onderzoek naar de gifgasaanval in Dhouma was een duidelijke boodschap van het Kremlin aan Washington dat de Amerikanen deze keer een militaire reactie kunnen verwachten. De Russische ambassadeur in Beirut verklaarde dat ‘als er een Amerikaanse aanval is… de raketten zullen worden neergehaald, en zelfs de plaatsen van waar ze worden gelanceerd een doelwit zullen worden.’
  Russen storen Amerikaanse drones
  Volgens NBC storen de Russen inmiddels met elektronische wapens de Amerikaanse drones die actief zijn boven Syrië. Zoals we gisteren al schreven heeft president Trump de aanvalsgroep rond het vliegdekschip Harry Truman opdracht gegeven zich bij de geleidewapen destroyer USS Donald Cook, die in de buurt van Syrië ligt, te voegen. Ook zouden er veel Amerikaanse gevechtsvliegtuigen boven het aangrenzende Jordanië in de lucht zijn (2).
  Vergeldingsaanvallen op doelen in Israël
  De Amerikanen lijken te hebben gehoopt dat de Russen hun vliegtuigen, troepen en helikopters uit de weg zouden halen, maar dat gebeurt dus niet. In Jeruzalem heeft de regering Netanyahu mogelijk gedacht dat het ook deze keer kan wegkomen met de zoveelste aanval op een basis in Syrië. Nu blijkt dat bombardement zo goed als zeker een rode lijn voor Rusland als Iran te zijn geweest, en moet de Joodse staat zich opmaken voor vergeldingsaanvallen op het eigen grondgebied. (1)
  WO-3 steeds dichterbij
  Het behoeft geen uitleg dat een bovenstaande escalatie genoeg explosieve situaties bevat om een nieuwe wereldoorlog in gang te zetten. We beseffen dat de meesten het niet willen horen, maar mocht het inderdaad zover komen dat er bij die confrontatie ook kernwapens zullen worden gebruikt, het gevaar bestaat op een plotselinge massale preventieve Russische aanval met kernwapens op doelen in Amerika en Europa. De oorlog zal dan maar kort duren, maar het Westen verslagen en volledig in puin achterlaten.
  Beste optie is als Trump zijn voornemen om zich uit Syrië terug te trekken alsnog uitvoert. Helaas is hij teveel omringd door ‘neocons’, die vast van plan lijken om op zeker moment de Derde Wereldoorlog te ontketenen, is het niet in Syrië, dan wel in of tegen Noord Korea, China en/of Oekraïne.

  1. Ernst Quispel

   DolleDries heeft weer eens een beetje zitten bijlezen op Xandershit.

   🙂

   1. DolleDries

    Ik ben blij dat jij die knappe analyse ook had gelezen.

    1. Pit

     @DD: Een onelinertje, verder komt de zuiger niet.

     1. Ernst Quispel

      Xander-n*euws is een notoir leugenachtige bron. Dolle Dries weet dat ook en daarom vermeldt hij deze bron niet.

      DDS weet het ook en daarom is rechtstreeks linken naar deze onzin ook terecht niet mogelijk.

     2. DolleDries

      Bij Ernst is iedereen en leugenaar, zelfs ik in hem ogen die de volle waarheid vertelde over liefde van Ernst voor de verenging Martijn.

     3. Ernst Quispel

      ” de liefde van Ernst voor de verenging Martijn.”

      Arme jongen toch!

 8. denk eens na

  p P OETIN beste schaakspeler van de wereld.

 9. fockingworst

  Het is jammer dat de Amerikanen de Russen hun afzetmarkt (van olie en gas)willen ontnemen en daar dus in Syrië veel slachtoffers bij maken.
  Daarbij doen de Amerikanen de rest van de wereld geloven dmv allerlei smerige trucjes en handlangers voor hun karretje spannen.
  Helaas (voor de Amerikanen)gaat dat dit keer niet lukken.
  De Russen zijn militair beter voorbereid dan 10-15jaar gelden en in geval van nood hebben ze ook nog es China vierkant achter zich staan. Ondertussen loopt onze msm al jaren de bevolking geestelijk te bespelen via het zogenaamde neutrale nieuws en diverse nieuwsprogramma’s.
  Dit altijd groffweg de Russen zijn slecht en hebben een verouderd leger en allerlei andere bashpraatjes.
  Ik hoop alleen voor die arme mensen daar dat het niet zover komt een echte grote oorlog op hun toneeltot nu toe is daar een en al ellende en de stroom moslims die daar horen komen hier met ook allerlei negatieve geolgen voor ons want de islam hoort hier niet en zouden we moeten weren en of ontmoedigen of zelfs bevechten waar nodig.
  Elke oorlog heeft alleen maar verliezers onder de bevolking.
  Voor machthebbers en grote wapenfabrikanten schepenbouwers en alles wat materieėl nodig is rondom een oorlog winnaars.

  1. DolleDries

   De telegraaf brengt het nieuws op het niveau van een voetbalwedstrijd.
   Terwijl we aan de rand staan van onbeschrijfelijk leed gebaseerd op leugens.
   Flikker maar een paar atoombommen op Amerika misschien dat ze dan genezen zijn van hun verslaving aan oorlog-

   1. Ben Zine

    Die yanks lijken inderdaad geobsedeerd door oorlog. Ze moeten zo nodig de politieagent van de wereld spelen en vinden zichzelf “exceptional”. Blijft toch een beetje raar en agressief volk.

 10. Ni28

  Ik moest toch terug denken aan de woorden van Pim Fortuyn: Als een wereldoorlog komt begint die in het Midden Oosten. En hij had over vele dingen gelijk.

  1. Ernst Quispel

   De oorlog begint niet in het Midden Oosten, die begint in de V.S. en in Rusland en die voeren proxy-oorlogen op een veilig terrein. Dat terrein is op dit moment het Midden Oosten maar was eerder Korea, Vietnam en Afghanistan.

 11. WWW

  Welke chemische installaties zijn dat dan? Ik dacht dat alles wel opgeruimd was na 2013 en er zijn ook sancties om geen grondstoffen meer te leveren. Nu zouden er plotsklap vele fabrieken en opslagplaatsen zijn? Dit moet een grap zijn.

 12. Frits Jansen

  Waarom staan ze zover van elkaar af op de foto? Omdat anders opvalt dat Poetin nog geen 1,70 is en Assad over de 1,90.
  Dat bepaalt de wereldpolitiek.

  1. Pit

   Putin heeft zwarte band judo, lengte is daarbij geen voordeel.

   1. Steve Van der Vekens

    Putin breekt Assad zo in twee.

 13. Ben Zine

  Met deze volkomen krankzinnige actie heeft Trump zijn definitieve brevet van onvermogen afgegeven. Om een enorm gewapend conflict te riskeren vanwege een false flag… Tijdens zijn campagne beloofde hij nog om zich niet verder met het Midden-Oosten te bemoeien. Dat was dus een keiharde leugen. Ik heb geen enkel respect meer voor die onbetrouwbare oplichter. Zijn tweets richting Poetin en Assad zijn een beschamende aanfluiting. Wat een waardeloze zak.

 14. Veenstra

  Trump blijkt een kletsneus te zijn. Trekt zijn dreigement alweer in.
  Nu is er geen tijdschema zegt hij, terwijl hij een paar uur geleden nog sprak over hooguit 48 uur.Denk dat zijn generaals beseffen dat Amerika flink het lid op de neus zal krijgen in Syrië en omgeving.De Russen hebben al diverse Amerikaanse drones lam gelegd met geavanceerde electronica. Maar ja, dat zijn van die dingen die je in de media niet ziet.

  1. PMG

   Nee Veenstraatje, dat weet jij alleen toch? Samen met Dwaze Droes de enige echte vrienden van ome Putin met info uit eerste hand. Kletsneus??? WTF is dat?

 15. Bes Tolen

  Het Westen heeft uiteindelijk vaak de Deep State als beslisser, die al een aantal Amerikaanse presidenten in het zand heeft doen bijten. Het Romeinse Rijk bestaat nog altijd en haar imperialisme is de eeuwen door het meest bepalend voor het voeren van oorlogen. De betekenis van Rome en haar buitengebeuren is in de negentiger jaren van de vorige eeuw gegroeid. Daarom zijn ook de oorlogen in Joego Slavië geëscaleerd en met voorspelbare verliezers. Slecht voor Europa, dat voor de zoveelste keer faalde waar alle begrip voor haar situatie door immense propaganda en zinsbegoocheling was verdwenen. En nog steeds ontbreekt. Het lot van Europa ligt ook nu nog altijd in verkeerde handen, foute Roomse lieden, slaafs tegenover van waaruit het imperialisme in volle omvang wordt bedreven, de VS. Vooral gesteund door Groot Brittannië en Frankrijk. Groot Brittannië onder aanvoering van lieden uit de City. Frankrijk onder het nieuwe juk, dat de Fransen zelf nog niet lijken te kennen maar wel eens heel Rooms zou kunnen blijken. Het kan slecht af lopen als democratische krachten geen kans zien de oorlogshitsers onder controle te krijgen. Oorlogshitsers, die je nooit bij name mag noemen. Opdat de wereld het niet door heeft wie het zijn.

  1. Steve Van der Vekens

   May moet de aandacht van haar falen afleiden he, en ze wil het nieuwe vrije UK stevig op de kaart zetten.
   Zo in Trump zijn kont kruipen…
   Ik vind dat het Westen zich hier niet mee moet moeien.
   En de bruingetaande zonnekoning uit Frankrijk lijkt zichzelf ook op de kaart te willen zetten.

 16. Lambertus

  Trump laat zich ophitsen door Theresa May die eerder het Skripal verhaal in de schoenen van Rusland heeft geschoven, terwijl er 0% bewijs is dat Rusland hier iets mee te maken heeft en/of te winnen.
  Vervolgens volgen allerlei landen om zonder bewijs Rusland te beschuldigen in opdracht van May. Dan is ze voorlopig even van haar interne probleem Brexit verschoont, want dat gaat een regelrechte ramp voor de UK worden. Macron heeft een enorm economisch probleem in Frankrijk met begrotingstekorten, stakingen en een tanende reputatie, dus die wil ook actie om de aandacht te verleggen.
  Een zogenaamde gifgas aanval in Syrië wordt dus gelijk gelinkt aan Assad, die dit soort acties in deze fase van zijn oorlog nooit zou doen. Macron wil ingrijpen, belt iedere dag met Trump, May wil natuurlijk ook gelijk mee doen nu het Skripal schandaal zonder bewijzen blijft. Al met al, een groot politiek false flag verhaal wat kan escaleren omdat Trump ook wil laten zien dat hij niet dezelfde slappe zak is als Obama.
  Donald Trump moet nu gewoon het voortouw nemen om met de enige andere 2 wereldleiders, Putin en Xi Jinping, het hele Midden-Oosten gedoe op te lossen.
  En als deze drie het eens kunnen worden, dan wordt dit medegedeeld aan de veroorzakers van alle ellende in het Midden-Oosten sinds 1914, en dat zijn Engeland, Frankrijk, Turkije en Saoedi Arabië.
  Dan kunnen ze gelijk gezamenlijk het Israël afronden, wat na 70 jaar tot op heden nooit gebeurd is.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Recente_geschiedenis_van_het_Midden-Oosten

  1. Holland

   “Dan kunnen ze gelijk gezamenlijk het Israël afronden, wat na 70 jaar tot op heden nooit gebeurd is.”
   —————————————————————————
   Welke invulling had Lambertus hieromtrent in gedachten?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.