Schokkend! Maatschappelijke diensttijd komt er voorlopig toch maar niet. Jongeren hebben namelijk geen zin om slaven van de staat te worden

Je verwacht het niet.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid heeft besloten dat hij het plan om een maatschappelijke diensttijd in te voeren maar beter kan uitstellen. De reden? Jongeren hebben er helemaal geen zin in.

Blokhuis wilde aan het einde van dit jaar al van start gaan met het project.

Hartstikke leuk, maar er is een probleempje: die jongeren hebben daar helemaal geen zin in. Blokhuis heeft dus niet genoeg vrijwilligers om daadwerkelijk iets uit te voeren.

De jongeren klagen dat de exacte plannen weinig gedetailleerd zijn — ze weten dus niet wat er echt van ze verwacht wordt. Daarnaast zijn ze bang dat er druk om te presteren op ze wordt gelegd. Daar hebben ze natuurlijk geen trek in aangezien ze dit vrijwillig doen.

Wel hoopt Blokhuis dat hij deze zomer kan beginnen met enkele “proefprojecten.” Organisaties die daar aan mee willen doen kunnen in totaal 25 miljoen euro subsidie krijgen. In 2021 zal dat bedrag zo’n 100 miljoen euro zijn.

En nu komt er een detail dat veel meer aandacht verdient:

Wie deelneemt aan de maatschappelijke diensttijd krijgt een streepje voor als hij naar een overheidsbaan solliciteert. Het kabinet wil met het bedrijfsleven een soortgelijke afspraak maken.

Het is dus ‘vrijwillig,’ maar wel met de kanttekening dat als je niet meedoet, het moeilijker voor je moet worden om een baan te vinden. Dat noemt Vadertje Staat dan vrijwillig.

Ik niet. Ik noem dat chantage.

Reden te meer om dit project helemaal te schrappen. Als jongeren vrijwilligerswerk willen doen kan dat al lang. DAar hebben ze Vadertje Staat verder niet bij nodig. En ze feitelijk dwingen om ‘vrijwilligerswerk’ te doen door te dreigen dat het anders lastiger voor ze wordt om een baan te vinden is ronduit schandelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Guus Geluk

  “Het is dus ‘vrijwillig,’ maar wel met de kanttekening dat als je niet meedoet, het moeilijker voor je moet worden om een baan te vinden. Dat noemt Vadertje Staat dan vrijwillig.”

  Ik begrijp niets van deze stelling: als men niet deelneemt aan de dienstplicht (die het deelnemers makkelijker maakt een overheidsbaan te vinden) maakt de overheid je het moeilijker om een baan te vinden?

  Verder is er in mijn optiek niets mis met de maatschappelijke dienstplicht.

  1. corfo

   @ Guus G.
   Zoals je zelf al opmerkt is er van alles mis in dit z.g. “rijke” landje :
   Wat Vadertje Staat “vrijwillig” noemt, is absoluut niet vrijwillig; hetzelfde geldt voor het woord “democratie” in dit “rijke” landje, die democratie bestaat niet meer Guus, maar dat ben je kennelijk vergeten in je blinde haat jegens alles en iedereen die anders denkt als jij.

   1. Guus Geluk

    corfo,

    Zoals u ongetwijfeld bekend is ben ik dat niet met u eens. Juist nu is de vertegenwoordigende democratie op haar hoogtepunt.

    1. corfo

     @ Guus G.
     (U mag trouwens wel “jij” tegen mij zeggen, hoor Guus)
     Dat we ’t niet eens zijn is bekend, inderdaad, maar u maakt mij nog toch aan ’t lachen !
     Welke “democratie op haar hoogtepunt” bedoelt u dan ?
     Het referendum moet weg, een met “nee” afgestemd referendum komt met een “ja” uit den Haag terug.
     U moet zich niet laten leiden door Den Haag of @ Kwispel, hr. Guus, kijk om u heen en volg de nog betrouwbare media.

 2. scherpschutter1943

  De militaire dienstplicht is nooit wettelijk afgeschaft, alleen de opkomstplicht werd tijdelijk geschorst maar deze kan zo weer worden ingesteld. Mijn advies is: Wordt nooit soldaat of vrijwilliger ingeval van de dienstplicht. Nederland is niet meer te redden. De VVDers doen nooit iets voor niets. Als ze een scheet laten moeten ze betaald worden. En die enge Buma van het cda gaat zelf maar maatschappelijke dwangarbeid plegen zonder betaling. De christenen hebben als motto “De heer is mijn herder maar met geld kom je verder”. $En als de dienstplicht er weer wordt doorgedrukt dan zijn alleen de 1 paspoorthouders de klos want de 2 paspoorthouders (turken) zeggen dat ze al dienstplichtig zijn in Turkije(afgekocht met nl. belastinggeld)

 3. Onzin456

  Het is jammer dat zoveel jongeren niet in de diensplicht wil gaan, maar wie kan het ze kwalijk nemen? Het leger is zo achteruit gegaan dat ik zelf niet eens vrijwilliger ervoor zou willen zijn. En tegenwoordig zijn de studielasten vele malen groter geworden waardoor we er eigenlijk geen “tijd” voor hebben.

 4. Uiterst Links

  Dienstplicht = moderne slavernij

  1. corfo

   @ Uiterst Slinks.
   Dan hebben héél veel mensen nog héél veel geld tegoed van de NL-staat.
   Er is dus, als ik goed begrijp, niet veel veranderd met de toestand m.b.t. de slavernij van eeuwen geleden ?
   @ Slinks………………..laat je nakijken.

  2. van Urk

   Uiterst Links@ Het is geen slavernij als je er ook iets voor terug kan krijgen. Zelfs dienstplichtige militairen kregen gewoon hun loon en priveleges van de staat (gratis openbaar vervoer en zorg). Het is gewoon geven en nemen. Doe je wat voor je land dan zal het land ook wat voor jou gaan doen.

 5. nienke

  Het lijkt mij voor vele jongeren hartstikke goed de dienstplicht en dan kunnen ze daar ook nog een leuke baan aan over houden als zij dat leuk vinden.
  Vroeger moest je in dienst en heb vele jonge gasten meegemaakt die het daar zo naar hun zin hadden en ook nog een goede baan in het leger kregen.
  Volgens mij niet slecht dus.

  1. van Urk

   Vroeger trokken werkgevers ook sollicitanten voor die de militaire dienst hadden afgerond. logisch natuurlijk. Ook werkgevers eisen loyaliteit, inzet en discipline van hun werknemers. Het is overduidelijk dat dat de jeugd tegenwoordig luier zijn geworden (zie het geval met studenten met psychische klachten die een schoolopleiding nog niet eens aankunnen) en wat meer achter hun broek nagezeten moeten gaan worden. Ik vindt dat ze tegenwoordig teveel eisen zonder zelf een tegenprestatie willen gaan doen.

   1. Guus Geluk

    van Urk,

    Het betreft hier een maatschappelijke dienstplicht. De militaire opkomstplicht herinvoeren, zoals het CDA wenste, werd het liberale gedeelte van deze coalitie kennelijk te gortig.

    1. van Urk

     Guus@ Maatschappelijk dienstplicht is voor mij ook een goed middel om de jeugd wat meer motivatie in te pompen en dichter bij de maatschappij te brengen i.p.v. alleen maar in hun eigen hokje te leven met hun telefoontjes.

     1. Guus Geluk

      van Urk,

      Er is niets mis met een maatschappelijke dienstplicht.

  2. Rosasolis

   @ Nienke, als studente jaren geleden, kwam ik uit een arme gezin, en ik was blij dat mijn studiebeurs betaalde voor mijn opleiding. Maar mijn ouders konden mij niets verder geven om van te leven. Dus kreeg ik een baan voor zaterdagen: van 6:00 uur ‘smorgens tot 6:00 ’s avonds werken als hulp in een kleine ziekenhuis: bloemen verzorgen, maaltijden rond brengen, koffie of thee met gebak rondbrengen, post en tijdschriften rondbrengen. Ik werd goed betaald en mocht gedurende mijn diensturen gebruik maken van
   2 goede maaltijden. En vaak kon ik rustig zitten om bij te komen. Ik was nooit te moe om de volgende dag (zondag) mijn dienst te geven in een kerk koor, en als soliste tijdens de dienst. Die 2 weekend bannen hebben mij geholpen voor mijn kamerhuur te betalen, en ook studieboeken, eenvoudige boodschappen, en wat kleding. Het was niet zoveel, maar op die manier kon ik aan al mijn hele studie jaren deelnemen. Een van de grootste vreugde van mijn leven, was toen ik een eenvoudige brief van de universiteit
   in de post kreeg…Met angst en beven opende ik die brief, die kwam na mijn eindexamen: ik was helemaal geslaagd, en ook Cum Laude!

 6. Nederlandse_Patriot

  Zelf was ik ook nog niet zo lang geleden 18. Ik ben fervent voorstander van herinvoering van de militaire dienstplicht. Je wilt niet weten wat een wanorde er is op scholen. Geen discipline meer. Maar tegelijkertijd wel constant om geld en uitkeringen vragen van Vadertje Staat. De enige optie die studenten als ik hebben, is lid worden van een studentenweerbaarheid.

  1. van Urk

   Tijdens de militaire dienst kreeg ik het gevoel dat er juist meer saamhorigheid ontstaat tussen verschillende Nederlandse jongeren van verschillende achtergronden en culturen. Mijn kamergenoten bestond uit Tukkers, Groningers, een Hagenees, een Nederlandse Koreaan en een Nederlandse Syrier terwijl anderen bijvoorbeeld sliepen met een Surinamer, Marokkaan een Brabander en iemand vanuit de wadden. Allemaal droegen wij de groene uniform met onze trotse nationale vlag op onze mouwen. Dat is juist een goede voedingsbodem als men weer terug gaat in de maatschappij. Zie hoe de maatschappij er nu voor staat sinds de opkomstplicht is uitgesteld. De redactie van DDS hebben er hun handen aan vol gekregen met wat er nu weer loos is in onze maatschappij.

 7. rexm

  Zo is het ook begonnen in de voormalige DDR, nu op een slinkse wijzen.

  1. van Urk

   Wat meer structuur in onze maatschappij is niks mis mee. We leven nu in een maatschappij van Lui, chaotisch en onbetrouwbaar.

 8. Babaji538

  O kijk, onze militairen doen vrijwilligerswerk.
  Petra Hermans

 9. Rex Gildo

  Maatschappelijke dienstplicht is een uitvinding van gristelijke politici in samenhang met een betuttelende overheid.
  Er wordt voorbijgegaan aan het feit, dat Nederland een ruime traditie heeft op het gebied van vrijwilligerswerk.
  Dat gebeurt dus door mensen, die het graag doen.
  Zodra het een verplichting wordt, is men minder gemotiveerd om iets voor anderen te doen.
  Daarbij is het ook een slinkse manier om iemand voor niets arbeid te laten verrichten.

  1. van Urk

   Rex Gildo@ De meeste vrijwilligers zijn vaak juist volwassenen waarvan sommigen waarschijnlijk zelf de dienstplicht ondervonden hebben. Deze dienstplicht is voor een generatie bedoelt die gewend zijn alleen hun hand op te houden i.p.v. ook er iets voor terug te willen gaan doen. In uw visie kweekt men alleen maar luie mensen waarvan niks uit eigen handen vandaan zullen komen. Dat zie ik tegenwoordig al op de werkvloer hoe jongeren meer lopen te spelen met hun telefoon dan dat zij inzicht en inzet willen gaan tonen op hun werk. Men wordt luier en minder socialer aan hun omgeving.

 10. Rosasolis

  Dit idee was eerst van CDA afkomstig. Toen het duidelijk werd dat er een ernstige te kort aan medewerkers in de zorg was, en is. Ik ben voor dit plan om studenten aan een bij-baantje te helpen, terwijl er meer hulp kan komen in verpleegtehuizen, bejaarden tehuizen, en ook voor mensen die in een gewone huis of flat leven, en hulp nodig hebben. CDA heeft dit plan uitgebreid geschreven enkele maanden geleden in het partij blad.
  Het gaat om lichte takken, helemaal vrijwillig, voor een paar uurtjes gedurende de week of op de weekend. En natuurlijk zou alle werkzaamheden betaald worden. Dit zou wat zakgeld voor de studenten kunnen opleveren. Er zijn nog steeds vele arme studenten die wat extra geld kunnen gebruiken. Ik zou een sterke jonge man of vrouw nu kunnen gebruiken om me te helpen in mijn tuin voor 1 of 2 uurtjes in de week.
  Als een student gedurende 1 of 2 jaar heeft geholpen met lichte takken in een verpleegtehuis of bejaardentehuis, vindt ik het helemaal terecht dat er een vorm van waardering plaats vindt; dat de directie een mooie brief schrijft over ieder student. Zo’n brief laat zien dat hij/zij een betrouwbare, serieuze medewerker is. Kortom, als die bekende uitdrukking schrijft: “wij zijn in de wereld om elkaar te helpen”, nietwaar?

  1. Lambertus

   Wat voor lichte takken bedoel je nu?

 11. Duke

  Eens met het artikel. Vrijwilligerswerk moet vrijwillig zijn en niet een verplichting.

  1. van Urk

   Duke@ Maatschappelijke Dienstplicht is dan namelijk ook geen gewoon vrijwilligerswerk dat je vrijwillig doet. Deze dienstplicht is juist voor jongeren dat eigenlijk lak heeft aan vrijwilligerswerk en liever achterover op de bank settelen. Net als militaire dienstplicht bedoelt is om iedereen zover te krijgen hun land te beschermen voor dreigingen van buitenaf als uit cijfers blijkt dat maar 5% hun leven willen geven voor het vaderland .

   1. Duke

    Lak hebben aan vrijwilligerswerk is een keuze die je moet kunnen maken. Daarom is vrijwilligerswerk vrijwillig en geen verplichting. ‘Wie geen vrijwilligerswerk doet, moet dan maar een maatschappelijke dienstplicht vervullen’, tornt aan dat vrijwillige principe. En verplichte arbeid is slavernij, precies zoals uiterst links in het kort concludeert. Dat je een bonus of korting ervoor krijgt, doet daar niets aan af.

 12. fusilier

  Ken mensen van het geboortejaar 1955, moesten 18 maand in militaire dienstplicht ,zonder een cent te makken . Gewoon soldij en meer niet. Diezelfde mensen kunnen ook nog even doorwerken tot 67 . Zij hebben genoeg gedaan voor hun vaderland en hun steentje bij gedragen aan de welvaart , maar worden dubbel gepakt door dit achterlijke kabinet .

  1. Floris

   “Ken mensen van het geboortejaar 1955, moesten 18 maand in militaire dienstplicht ,zonder een cent te makken . Gewoon soldij en meer niet.”
   ———————————————————————————-
   Als ik me het goed herinner gold die 18 maanden alleen voor dienstplichtige (onder)officieren. Voor soldaten was het volgens mij een stuk minder.

   Ik vond de soldij aanvaardbaar. Je had tenslotte ook gratis kost en inwoning en dergelijke.

   Zelf heb ik mijn diensttijd als een prachttijd ervaren. Maar ik was gezegend met een zeer uitdagende functie die veel voldoening gaf. Ik heb er later veel profijt van gehad.

 13. Lambertus

  Gewoon dus een ‘ organisatie’ oprichten om wat ‘proefprojecten’ op te starten, subsidie binnen harken, evalueren en vervolgens weer verbeterde ‘proefprojecten ‘opstarten zodat je over 3 jaar de beschikbare pot geld van €100.000.000,00 bij kunt schrijven op de rekening van de órganisatie’ ?
  Ik denk dat dit best gaat lopen, wie doet er mee om wat op te starten???

 14. Vit

  Met militaire dienstplicht is ook niets mis mee, al is het maar 6 weken bij mammie vandaan in de busch, daar knappen de meeste watjes al van op.

  1. Floris

   Nou Vit, als dienstplichtig officier in de jaren 80 heb ik andere ervaringen. Ik zag overal op kazernes dezelfde lamlendigheid en de door de VVDM gestimuleerde weerstand tegen discipline.

   Nu, zoveel jaren later en met een mentaliteit die nog veel dieper is gezakt, verwacht ik weinig van een herinvoering van de dienstplicht.

   Het zou bovendien een zeer kostbaar project zijn en militair ook niet nodig (dat was het naar mijn mening in de jaren 80 ook al niet meer).

   1. Vit

    Ik heb mijn diensttijd ook als een prachttijd ervaren, veel teamwork maar ook in je uppie gedropt worden in de busch van Noorwegen, ik kom er nu nog regelmatig.

    1. Pit

     @Vit: Hoewel dienstplichtig, wilde ze mij niet hebben, Na driemaal dispensatie had het mij wel leuk geleken, al zou mijn gage met bijna 50% dalen ten opzichte van mijn salaris toen.

     1. Vit

      Ik hoefde niet want broederdienst maar ben er als KVV’er ingerold.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.