Schokkend! Maatschappelijke diensttijd komt er voorlopig toch maar niet. Jongeren hebben namelijk geen zin om slaven van de staat te worden

Geen categorieapr 12 2018, 8:00
Je verwacht het niet.
Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid heeft besloten dat hij het plan om een maatschappelijke diensttijd in te voeren maar beter kan uitstellen. De reden? Jongeren hebben er helemaal geen zin in.
Blokhuis wilde aan het einde van dit jaar al van start gaan met het project.
Hartstikke leuk, maar er is een probleempje: die jongeren hebben daar helemaal geen zin in. Blokhuis heeft dus niet genoeg vrijwilligers om daadwerkelijk iets uit te voeren.
De jongeren klagen dat de exacte plannen weinig gedetailleerd zijn -- ze weten dus niet wat er echt van ze verwacht wordt. Daarnaast zijn ze bang dat er druk om te presteren op ze wordt gelegd. Daar hebben ze natuurlijk geen trek in aangezien ze dit vrijwillig doen.
Wel hoopt Blokhuis dat hij deze zomer kan beginnen met enkele "proefprojecten." Organisaties die daar aan mee willen doen kunnen in totaal 25 miljoen euro subsidie krijgen. In 2021 zal dat bedrag zo'n 100 miljoen euro zijn.
En nu komt er een detail dat veel meer aandacht verdient:

Wie deelneemt aan de maatschappelijke diensttijd krijgt een streepje voor als hij naar een overheidsbaan solliciteert. Het kabinet wil met het bedrijfsleven een soortgelijke afspraak maken.

Het is dus 'vrijwillig,' maar wel met de kanttekening dat als je niet meedoet, het moeilijker voor je moet worden om een baan te vinden. Dat noemt Vadertje Staat dan vrijwillig.
Ik niet. Ik noem dat chantage.
Reden te meer om dit project helemaal te schrappen. Als jongeren vrijwilligerswerk willen doen kan dat al lang. DAar hebben ze Vadertje Staat verder niet bij nodig. En ze feitelijk dwingen om 'vrijwilligerswerk' te doen door te dreigen dat het anders lastiger voor ze wordt om een baan te vinden is ronduit schandelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten