Servische Nationalist 10 jaar cel door hoger beroep maar toch vrij

Vojislav Seselj, oprichter van de rechts-nationalistische Servische Radicale Partij, kreeg tien jaar cel in hoger beroep maar is al weer op vrije voet.

De Servische Radicale Partij, alleen al door de naam met geen mogelijkheid ‘gematigd’ te noemen, veroorzaakte de oorlog in de Balkan en is verantwoordelijk voor zo’n 100.000 doden in Bosnië-Herzegovina, waaronder 8.000 in het welbekende Srebrenica. Vrij voor de hand liggend dat de oprichter van deze partij dus een rechtszaak aan de broek kon krijgen. Zou je denken…

Er werd in eerste instantie 28 jaar celstraf voor de man geëist wegens moord, foltering, vervolging van zo’n beetje alles wat niet-Servisch was, maar hier was het Joegoslaviëtribunaal het niet mee eens. Het bewijs werd ontoereikend geacht en je boy was in 2016 al weer vrij. Dit werd als een grote nederlaag gezien voor het tribunaal.

In hoger beroep werd echter tien jaar geëist en deze straf werd uiteindelijk opgelegd want nu was het bewijs waarschijnlijk ineens wél toereikend. Omdat de man al twaalf jaar in voorarrest heeft gezeten door de VN, is hij dus al weer op vrije voet. Wel is te hopen dat de man inmiddels andere hobby’s heeft gevonden. In 2014 had de man al een slechte gezondheid, hij leed namelijk aan darmkanker. Weer een nieuwe partij oprichten zal er dit keer dus gelukkig niet meer in zitten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Koos sssss

  Misschien is de werkelijkheid heel wat complexer dan dat de auteur van dit fraaie artikel zelfs maar kan dromen. Misschien heeft de auteur geen flauw benul waarover die schrijft.

  In een paar minuutjes vond ik met een beetje googlen bijvoorbeeld dit artikel in Trouw.
  https://www.trouw.nl/home/waar-zijn-al-die-duizenden-lijken-van-srebrenica-~a3057027/

  De waarheid ligt niet zo zwart/wit, als de autoriteiten ons wel wilden doen geloven.
  Dus die vrijspraak kon best wel eens redelijk zijn.

 2. Frits Jansen

  Een paar jaar geleden doorkruiste ik voormalig Joegoslavië. Een huiveringwekkende ervaring. Terwijl je van Polen tot Roemenië rustig naar de laatste sporen van de joude oorlog kunt kijken, besef je hier dat het conflict niet is opgelost doch slechts bevroren.
  Anders dan veel mensen denken is dit geen religieus conflict tussen Rooms Katholieken, Oosters-Orthodoxe Katholieken en moslims, maar tussen Serviërs en de rest van de wereld. Ze voelen zich de trotse heersers van voormalig Joegoslavië die veel van hun grondgebied verloren aan “separatisten”, en voelen zich gesteund door hun “broedervolk” de Russen.
  Een klein atoombommetje op Belgrado moet toch helpen om ze een toontje lager te laten zingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.