Stroom vluchtelingen naar Italië is met 90 procent verminderd: ze gaan via Griekenland

Geen categorieapr 13 2018, 18:00
Het aantal 'vluchtelingen' dat over de Middellandse Zee Italië probeert te bereiken is met negentig procent afgenomen. Vorige maand zijn er 1400 mensen aangekomen op het Italiaanse vasteland. Het is geen signaal dat het goed gaat met de situatie in de Middellandse Zee. Het is een zero-sum game in dit geval, ze gaan nu via Griekenland.

In Griekenland kwamen juist meer migranten aan: in de eerste drie maanden van dit jaar waren het er ruim 7900, een stijging van een derde vergeleken met een jaar eerder. Naar Griekenland reizen voornamelijk Syriërs en Irakezen die via Turkije de oversteek maken.

Het aantal migranten dat de afgelopen drie maanden over zee in Spanje aankwam, is gelijk aan dezelfde periode vorig jaar. Vooral Marokkanen maken die oversteek, gevolgd door mensen uit Guinea en Mali.

Het blijft een onhoudbare situatie, waarbij hele dorpen overspoeld worden door migranten. Dit is nog geen eens een overdrijving, maar de realiteit. In Italië bijvoorbeeld heeft het dorpje Corvione nu meer asielzoekers dan inwoners. Dit is een perfecte weergave van de verhoudingen tussen het aantal Afrikanen en het aantal Europeanen. Het is ook de kern waarom deze migratie langzaam maar zeker het continent kan ontwrichten op de langere termijn. Sociale integratie is zoek en uiteindelijk zal het systeem kunnen imploderen door de druk die er op wordt gezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten