Verenigde Staten dreigen uit de Iran-deal te stappen: Europese leiders knielen voor hun eisen

In de tijd van Barack Obama geloofden we allemaal nog in de zogenaamde ‘Iran-deal’ waarin het land beloofde om geen onderzoek naar kernwapens te initiëren en ook geen tests uit te voeren. In de tijd van Donald Trump geloven we daar niet meer in en lijkt er stap voor stap een einde te komen aan deze deal.

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo heeft op reis in het Midden-Oosten hard uitgehaald naar Iran. “De VS is zeer bezorgd over Irans “destabiliserende en kwaadaardige activiteiten”, zei Pompeo na overleg met de Israëlische premier Netanyahu in Tel Aviv.

Op een persconferentie met Netanyahu sprak Pompeo over “Irans gevaarlijke opeenstapeling van dreigementen tegen Israël en de regio”. Hij noemde Irans steun aan terroristen, wapenleveranties aan de Houthi-rebellen in Jemen en steun aan het Syrische regime.

Zolang de Europese Unie niet meer garanties kan leveren over de strafbaarheid en de passiviteit van Iran, zullen de Verenigde Staten ervoor kiezen om uit de deal te stappen. De Amerikanen lijken niet te geloven in de motivatie van Iran om zich te houden aan de deal en ze lijken te zwichten voor de Israëliërs, die nooit geloofd hebben in de houdbaarheid van de deal.

De Europese leiders zullen er alles aan doen om Trump te houden aan de afspraken binnen de deal. De Amerikaanse president lijkt steeds beter te weten hoe het er aan toe gaat binnen de internationale diplomatie en passieve oorlogsvoering. Hij wordt er steeds beter in en weet met minimale middelen heel veel te bereiken.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Ritter

  Onder Obama hadden landen als Iran en NK en organisaties als ISIS; het Moslim Broederschap, enzovoorts vrij spel……………onder Trump is het heel andere koek.

  Vrede door kracht. Dat is het realistische motto van Trump.

  De resultaten van dit beleid zien we al met de komende onderhandelingen met NK die door Trump naar de onderhandelingstafel zijn gebracht.

  —–
  Nucleaire deal met Iran is ongekende catastrofe
  https://www.trouw.nl/home/nucleaire-deal-met-iran-is-ongekende-catastrofe~adee6fa7/

 2. DolleDries

  Deze man is een verademing.

  1. JanKlaasen

   @DD. Vind ik ook, als je kinderen niet luisteren geef je ze ook een hoek! Amerikaans systeem! Met de riem!

  2. Pit

   @DD: Inderdaad, kijk vooral naar de wapenfeiten!

 3. Babaji538

  Barack Obama werd een beetje overschat.
  Je moet nou eenmaal met geld leren omgaan.

  Nou, heb ik de VVD altijd een goede partij gevonden.
  Het moet fijn zijn, om dagelijks, vele blijde berichten
  uit het land te mogen ontvangen, om deze vervolgens
  prachtig weten weg te drukken.

  Ik zie dan ook, bij andere kranten, die niet zo waardeloos
  zijn, als “The Daily Standard”, geen enkele berichtgeving
  over Joods slachtafval in het buitenland. Misschien, dan
  over zo’n 80 jaar.

  Ik ben blij, dat ik de gave bezit,
  wat langer en verder weg, te kunnen kijken.
  Petra Hermans

  1. Mart

   Obama was en is een ondergeschoven moslim,uiteraard met alle simpaty voor de islam.

   1. Guus Geluk

    Nee hoor, president Obama was een vroom progressief christen.

    Hemel, wat een onzin wordt hier soms verkondigd.

    1. Steve Van der Vekens

     President Obama had achterin het Witte Huis een ‘moslimkamertje’ waar hij stiekem vier keer per dag op zijn tapijt tot Allah ging bidden.

 4. Ni28

  De ayatollahs zijn uiterst onbetrouwbaar en Iran is samen met Rusland de destabiliserende factor in het MO. De Iran deal houdt deze ongewenste situatie in hand. De slachtoffers zij ook de Europeanen die overspoeld worden door immigranten, de wrange vrucht van de Iran/Russische spelletjes. Weg met deze slappe deal. Trump, doe de ogen van de EU open!

 5. meijer61200

  Trump heeft het druk met het opruimen van de rotzooi die Obama er van heeft gemaakt. Hij is een prima leider, kijk eens naar de economie aldaar.Hij mag wat bot uit de hoek komen af en toe, hij is wel de man van de aanpak, zeker wat het uiterst onbetrouwbare Iran betreft. Een man als Trump zouden we hier ook moeten hebben, in plaats van de geboren leugenaar/oplichter Rutte.

 6. denk eens na

  Wat een topper deze president Trump, mee lopers zijn er genoeg ,niet aan Trump besteed

 7. Frits Jansen

  Iran is een wonder van rust en welvaart tussen de buurlanden Irak (waar de Amerikanen een complete puinhoop van maakten door Saddam H. te verdrijven) en aan de andere kant Pakistan en Afghanistan. Interessant: het zwaar Islamitische Iran vindt Afghaanse vluchtelingen maar nix.

  Goed, als Islamitische republiek is Iran niet altijd een pretje voor vrouwen. Maar een kernoorlog beginnen? Ik zie ze er niet voor aan.

  Trump evenwel gaat uit van “alternatieve facts” ingestoken door de oppermachtige Joodse lobby in de VS, die het veelbekritiseerde beleid van Israël dook dik en dun steunt, en voor hen is Iran bij uitstek een zondebok.

  Ik hoop dat Trump het verstand opbrengt om geen domme dingen te doen. Anders wordt (het veel grotere) Iran een tweede Irak, waar het nu bijna verslagen Daesch (ISIS) een nieuwe periode van ongekende bloei kan beleven. En die zullen ook Europa veroveren.

  Enfin, de vele EU Haterd op dit doen zullen juichen als “Brussel” wordt overgenomen door ISIS, en elke dag een nieuw filmpje op YouTube zet van de onthoofding van een afgezette EU hotemetoot.

  Een schrijnender voorbeeld van “De duivel uitdrijven met Beëlzebub” is nie5 denkbaar.

  1. meijer61200

   Wat een statement; “Goed, als Islamitische republiek is Iran niet altijd een pretje voor vrouwen. “Hoe dom en naief kun je zijn???

   1. Holland

    Meijer61200: Frits Jansen is onvoorstelbaar dom en schrikbarend naief. Iedere megalomane bijdrage van deze ‘globalistische trol’ is een aanfluiting.

  2. Kees

   Volgens mij moet je dringend terug naar de AA.

 8. Hermann

  Hij is een uitermate vriendelijk heerschap. Er gaat bij hem nergens op welk gebied dan ook enige dreiging vanuit. Behalve dan bijv. de handel. >wat de Amerikanen willen. ‘We zeggen tegen iedereen: quota’s, dan geen tarieven’, aldus handelsminister Wilbur Ross afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Washington. Het probleem: kunstmatige restricties op export zijn in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. De Frankfurter Allgemeine Zeitung berichtte op basis van interne EU-stukken dat de Europese regeringsleiders de eis van de VS onacceptabel vinden.<
  To be continued

 9. EllyD18

  Macron en Merkel kunnen de pot op.

 10. fusilier

  Trump komt in aanmerking voor de nobelprijs voor de vrede.

 11. Florissa

  Obama is een moslim ,en de regeringen in Europa bestaat uit meelopers en druiloren ,meer hoef je niet te weten.

 12. Gosselaar333

  Is Frits de broer Henk Janssen ?? Qua niveau scheelt het niet veel geloof ik. Werkt vooral op mijn lachspieren dit soort sprookjes vertellingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.