Verenigde Staten dreigen uit de Iran-deal te stappen: Europese leiders knielen voor hun eisen

Geen categorieapr 30 2018, 8:00
In de tijd van Barack Obama geloofden we allemaal nog in de zogenaamde 'Iran-deal' waarin het land beloofde om geen onderzoek naar kernwapens te initiëren en ook geen tests uit te voeren. In de tijd van Donald Trump geloven we daar niet meer in en lijkt er stap voor stap een einde te komen aan deze deal.

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo heeft op reis in het Midden-Oosten hard uitgehaald naar Iran. "De VS is zeer bezorgd over Irans "destabiliserende en kwaadaardige activiteiten", zei Pompeo na overleg met de Israëlische premier Netanyahu in Tel Aviv.

Op een persconferentie met Netanyahu sprak Pompeo over "Irans gevaarlijke opeenstapeling van dreigementen tegen Israël en de regio". Hij noemde Irans steun aan terroristen, wapenleveranties aan de Houthi-rebellen in Jemen en steun aan het Syrische regime.

Zolang de Europese Unie niet meer garanties kan leveren over de strafbaarheid en de passiviteit van Iran, zullen de Verenigde Staten ervoor kiezen om uit de deal te stappen. De Amerikanen lijken niet te geloven in de motivatie van Iran om zich te houden aan de deal en ze lijken te zwichten voor de Israëliërs, die nooit geloofd hebben in de houdbaarheid van de deal.
De Europese leiders zullen er alles aan doen om Trump te houden aan de afspraken binnen de deal. De Amerikaanse president lijkt steeds beter te weten hoe het er aan toe gaat binnen de internationale diplomatie en passieve oorlogsvoering. Hij wordt er steeds beter in en weet met minimale middelen heel veel te bereiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten