Video! Sneue ziekenhuisdictator laat journalist arresteren omdat hij hem “niet vertrouwt”

Er zijn beelden opgedoken van hoe een stel hospitaalfascisten een journalist arresteren vanwege… ja, vanwege wat eigenlijk? De man mocht eerst niet filmen, maar daarna wel een vrouw interviewen. Terwijl hij daarna op de vrouw stond te wachten, werd hij in de boeien geslagen en afgevoerd. Vanwege “huisvredebreuk”.

Onderzoeksjournalistiekprogramma ZEMBLA heeft vandaag een video gepubliceerd waarin te zien is hoe één van hun medewerkers, Ton van der Ham, zonder aanleiding wordt gearresteerd en weggesleept uit het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Van der Ham was daar om de lezing bij te wonen van een vrouw die ongeneeslijk ziek is vanwege een medische fout van het UMCU.

Maar eenmaal daar wordt Van der Ham al snel tegengehouden door een woordvoerder. Die geeft geen reden voor de weigering van Van der Ham, alleen dat hij hem “niet vertrouwt.” Een reden daarvoor kan hij niet geven, maar alleen dat “vertrouwen emotie is.” Uiteindelijk mag de ZEMBLA-journalist wel de terminaal zieke vrouw interviewen na haar lezing, en Van der Ham wacht enkele uren op haar.

Voordat de vrouw echter tevoorschijn komt, keert de tirannieke “emotiewoordvoerder” van het UMCU terug. Hij heeft beveiliging meegenomen die hem zonder aanleiding beginnen te sommeren weg te gaan. Voordat de verbouwereerde Van der Ham kan reageren, voeren zij een burgerarrestatie uit en slepen zij hem weg. De man kan nog net zijn baas bellen om te vertellen wat er staat te gebeuren. Daarna wordt van het bankje weggesleept richting de uitgang en overgedragen aan de politie. Daar brengt hij de rest van de dag door in de cel, nadat het ziekenhuis tegen de politie vertelt dat Van der Ham zich “agressief” gedragen zou hebben. ZEMBLA schrijft:

“Tijdens het opstellen van de camera, terwijl de eerste mensen de zaal al verlieten, kwam de beveiliging van het ziekenhuis op hem af die hem sommeerde weg te gaan met de camera. Van der Ham weigerde dit, omdat hij immers een afspraak had. Hij werd door de beveiliging hardhandig vastgepakt en meegenomen naar een kamer waar hij werd vastgehouden tot de politie kwam. Na uren in een cel te hebben doorgebracht en te zijn verhoord is Van der Ham rond halfelf ’s avonds vrijgelaten. Van het gesprek van Van der Ham en de woordvoerder van het ziekenhuis zijn beelden. Ook de aanhouding door de beveiliging is vastgelegd.”

Waanzinnige toestanden natuurlijk. En daarbij zorgelijk dat de politie zich heeft laten meeslepen in een onfrisse inperking van de persvrijheid door een ziekenhuis dat duidelijk gefaald heeft in de behandeling van een zieke mevrouw.

En ik begrijp het: Ton van der Ham werkt voor ZEMBLA, en dus voor BNNVARA. Dus wellicht dat sommigen het verleidelijk vinden om iets van ‘ja maar jullie zijn links en stom’ te roepen. Want Francisco van Jole en Paul de Leeuw. En ja: die twee zijn ook heel stom. Veel andere VARA-medewerkers ook. Maar daar gaat het hier niet om.

Hier is gewoon een naargeestige woordvoerder bezig met het voor zijn PR-karretje spannen van de politie. Dat raak. aan één van de kernvoorwaarden voor een vrije samenleving: een vrije pers. Die beknotten is zo ongeveer de eerste les uit de serie ‘hoe opereer je als dictator in het Midden-Oosten’. Kennelijk hebben ze in Utrecht nu ook wel oor naar die literatuur, en dat is niets meer dan gewoon ronduit beschamend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Frits Jansen

  De politie moet bepalen of er inderdaad sprake was van huisvredebreuk. In het algemeen zijn daar twee stappen bij: eerst moet iemand gezegd worden dat hij niet welkom is, en daarna moet hij het verzoek te vertrekken negeren. Het ziekenhuis kan de gemaakte afspraak negeren, al is dat niet helemaal zoal het hoort.
  Tegenwoordig zijn veel journalisten geen verslaggevers meer maar relbeluste stukjesschrijver die de feiten hooguit als aanleiding zien. Dat ziekenhuizen zulke lui niet over de vloer willen hebben kan ik mij voorstellen

  1. robroy

   Soms vraag ik mij echt af of jij nog wel zuiver tikt ,Randdebiel

  2. Ernst Quispel

   Ik kan me inderdaad goed voorstellen dat ziekenhuizen niet op dit soort sensatiejournalistiek zitten te wachten het zekere voor het onzekere nemen.
   Ik heb hier wel begrip voor.

 2. Vit

  Hmm, voorbeelden van islamisering komt dus bij DDS niet door de ballotage, dat geeft te denken.

 3. JanKlaasen

  “Dus wellicht dat sommigen het verleidelijk vinden om iets van ‘ja maar jullie zijn links en stom’ te roepen. Want Francisco van Jole en Paul de Leeuw. En ja: die twee zijn ook heel stom. Veel andere VARA-medewerkers ook.”

  Kleuter journalist

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.