Activisten doen er alles aan om lawaai te kunnen maken en het gaat ze ook nog lukken

Er is een debat gaande over de Dodenherdenking en de lawaaiactivisten van ‘Geen 4 Mei voor Mij’. De groep wil lawaai maken tijdens de Dodenherdenking, omdat ze ook ‘gekleurde slachtoffers’ gerepresenteerd willen zien in de tradities van 4 mei. Er was al geen sprake van racisme en discriminatie in de rituelen van 4 mei, maar zij vinden toch van wel.

De politiek heeft verbolgen gereageerd en er is nu ook nog een onderzoek naar de strafbaarheid van hun eventuele acties.

En dus stapt de woordvoerder van de actiegroep vanmiddag naar de rechter om het verbod van burgemeester Van Aartsen alsnog aan te vechten. Een kansrijke zaak? De Utrechtse advocaat Tomlow, die zich veel bezig houdt met openbare ordezaken, denkt van niet. Er is een recht om te demonstreren, maar niet ten koste van alles, weet hij. ,,Cruciaal is dat deze groep lawaai wil maken. Daarmee zouden ze een plechtigheid verstoren die gevolgd wordt door miljoenen Nederlanders en die onze hele samenleving bindt. Ik verwacht niet dat er een rechter is die dat zal toestaan.”

Het feit blijft, dat het niet uitmaakt wat de juridische implicaties zullen zijn. Activisten van dit kaliber voelen en ervaren alsof ze ‘aan de goede kant van de geschiedenis staan’ en menen dat ze moreel gelijk hebben. Dat steunt hen om alsnog lawaai te gaan willen maken. Deze illusie en de decentralisatie van de organisatie zorgen ervoor dat het uiteindelijk nagenoeg onmogelijk wordt om ervoor te zorgen dat men geen lawaai maakt tijdens de plechtigheid.

Het gaat hier namelijk om een combinatie van de context, de anonimiteit binnen het massale van de plechtigheid, en het middel, lawaai maken. Je ziet niet aan iemand of die lawaai gaat maken of niet en je kan ook niet net doen alsof je in de hoofden van mensen kan kijken. Letterlijk iedereen kan gaan staan schreeuwen en lawaai maken. Dit is dan ook uiteindelijk de crux van het hele verhaal. We kunnen verontwaardigd doen en juridische middelen er bij gaan slepen, maar als het gebeurd is, is het gebeurd. Dan is de plechtigheid verstoord en het hoeft maar één persoon te zijn.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  “And the fascists of the future will call themselves the anti-fascists”

  1. Lars030

   TRBK: Inderdaad, exact dat!

   Dit is we-e-r van dat extreemlinkse kraak- en reltuig uit de hoek van Antifa, De Grauwe Eeuw en nog van die andere doperwtjes. Get a life!

 2. palko

  De beroepsdemonstrantjes die te onpas opstaan tegen Zwarte Piet, de Gouden Eeuw, de Dodenherdenking etc. etc. noemen zich antifascisten maar zijn gewoon actifascisten!

 3. Ni28

  De corrigerende tik zou op zijn plaats zijn voor deze ondankbare honden. Dit is alleen mogelijk doordat er geen respect voor gezag en is door het Linkse leventje van alles kan en alles mag. De docent voor de klas werd Piet of Marietje en oom agent zijn pet paste ons allemaal. En nu zijn wij zover gekomen dat de slachtoffers van de WO2 geen eer kunnen krijgen die zij verdienen. Die idiootjes die lawaai willen maken zijn zo dom dat zij zich niet eens kunnen voorstelling maken van een oorlogsituatie. Het is toch een game?
  Lees dit:
  https://opiniez.com/2018/05/02/open-brief-aan-de-actiegroep-geen-4-mei-voor-mij/

  1. Seneca

   @Ni28
   geen tik. direct doodschieten dat is namelijk de enige taal die dit tuig verstaat.

  2. Steve Van der Vekens

   Ik begin er trouwens sterk aan te denken of ‘het verbod op de corrigerende tik’ mensen doet ontsporen. Kijk maar eens naar de jeugd en kinderen

 4. springmaarachterop

  De Molukse harde kern van Ajax alsmede veteranen hebben aangekondigd maatregelen te treffen wanneer actievoerders de herdenking met lawaai gaan verstoren.

  https://www.telegraaf.nl/video/1990889/keiharde-botsing-ajax-hooligans-en-activisten-dreigt

 5. DolleDries

  Het is een rare gewaarwording… De kogel kwam zoals is gebleken van links, het geweld, de vernielingen en de haat komt van links, ook van de Antifa dwazen gesponsord door Soros, waarbij soms het leger en tanks ingezet moeten worden om het geweld van links in te dammen. Zo ook weer in Parijs, de eens zo mooie stad.
  Door Elise Nijmegen

  Teken de petitie zodat dat tuig iets anders gaat doen dan mensen in elkaar slaan en andermans bezittingen in de fik steken.
  AntiFa formeel erkennen als een terroristische organisatie
  Waarom wordt Antifa in Nederland nog steeds niet erkent als terroristische organisatie?
  Het is de hoogste tijd dat gewelddadige haat zaai club Antifa als terroristische organisatie gezien gaat worden
  Soros, u weet wel die man die de zaakjes in naam van de rijken der aarde in Brussel achter de schermen regelt en meedoet aan de plannen van de NWO. Links is de rechterhand van de islam dat ook niet schuwt voor geweld, hun wil kracht bijzetten door middel van de jihad en niets liever willen dan de wereld domineren met hun, in mijn ogen, sharia waanzin. In Hongarije hebben ze het spelletje van Soros wel door en die hebben ondertussen hun maatregels getroffen om de invloed van Soros buiten de landsgrenzen te houden.
  Soros, volksvijand nummer één
  Wie is George Soros?
  Daar zouden wij als land een voorbeeld aan moeten nemen en stoppen met de asielwaanzin en de grenzen dichtgooien om de veiligheid van de Nederlandse bevolking te verhogen. Helaas hebben wij eurofiele, pro-islam politici zonder ruggengraat en vaderlandsliefde en mijns inziens zouden deze vervangen moeten worden door politici die het geld van de Nederlanders wel aan Nederland en de Nederlanders willen teruggeven.
  Teken de petitie als u ook schoon genoeg heeft van deze anti-Nederlandse politici die soms last hebben van dementie, het zich niet herinneren en dan onder druk toch weer wel, onbetrouwbaar zijn gebleken, elkaar de hand boven het hoofd houden en slaven schijnen te zijn van de EU.
  Volksmotie van wantrouwen Rutte III
  Laten wij als Nederlandse bevolking wel ons gezonde realistische verstand gebruiken en elkaar als bezorgde burgers steunen. Leg contact en wissel ideeën uit met elkaar zodat we onze vrijheid behouden en onze kinderen kunnen blijven genieten van de Nederlandse cultuur en tradities.
  Door Elise Nijmegen

 6. meijer61200

  “De politie zal streng toezien op het handhaven van de openbare orde”aldus interim burgemeester Van Aartsen. Mochten er toch rellen uitbreken doordat weldenkende mensen het recht in eigen hand nemen, dan horen we een week later dat de toezichtcamera’s in de off- modus stonden helaas, wegens onderhoud. Het is toch wel een veeg teken aan de wand dat de burgerij meer en meer het recht in eigen hand neemt, nu de politiek weigert op te treden tegen dit armzalige extreem linkse uitschot.De nieuwe fascisten zijn onder ons, zij noemen zich (oa) AFA.

 7. Ernst Quispel

  Uit de reacties blijkt dat Vuijsje het wel scherp zag.

  1. Top

   Blablabla. Blaaskaak. Pisvlek en uitkeringstrekker.

  2. Ni28

   Dat jij op de kant van dit tuig staat verrast niemand meer. Ga maar gerust lawaai maken, het past bij jou.

 8. Mariposa78

  Niet van eigen hand, maar erg goed en duidelijk geschreven.
  En nu maar hopen dat de boodschap luid en duidelijk aankomt.

  Die schreeuwers willen helemaal niet herdenken

  De dodenherdenking op 4 mei. Eigenlijk weet ik niet beter dan dat we de slachtoffers van de Holocaust herdenken. Dat deden we op de lagere school en later op de middelbare school en ’s avonds met je ouders en grootouders.

  Niks aan de hand, zou je zeggen.

  Maar er kwamen steeds meer groepen die ook herdacht wilden worden. De omgekomen soldaten in de verschillende missies bijvoorbeeld. Best. Ik vind alles best, wat dat betreft. Herdenk alle doden in alle oorlogen, doe in die stilte wat je wil, niemand die je gedachten kan lezen.

  Nu is er een groep die tijdens de twee minuten stilte wil gaan schreeuwen. Op de Dam. En precies tijdens die twee minuten stilte.

  Het is pijnlijk, er zit een verdacht luchtje aan en het is stuitend dom.

  Het herdenken van de doden die tijdens een oorlog zijn gevallen heeft namelijk een aantal redenen.

  Door aan de gevallenen te denken, eer je die niet alleen (die merken dat overigens niet) maar ook hun familie en uiteindelijk onszelf, zodat hun dood niet tevergeefs is geweest.

  De verhalen die rondom de herdenking worden verteld – maakt niet uit door wie – vertegenwoordigen iets van een algemene moraal. Dit was goed, en dát was fout. En dát dus nooit meer!Het herdenken van oorlogen draagt dus bij tot vrede.

  Die gezamenlijke stilte ver­tegenwoordigt tevens een onzichtbare band tussen mensen, hoe je ook denkt, waar je ook vandaan komt.

  Nu kun je schreeuwen omdat jouw doden niet worden herdacht, terwijl je meent dat je daar recht op hebt, maar daarmee verpest je je eigen belangen. Je kunt vinden dat in het openbaar misschien de doden die jij wil herdenken, niet herdacht worden, maar niets weerhoudt je ervan dat te doen op elke andere plek.

  Vraag maar oud-nazi’s en fascisten. Die vinden altijd wel een symbolische plek om hun oude kame­raden te bejubelen. Zolang ze niets kapotmaken en niet oproepen tot geweld, mogen die wat mij betreft doen wat ze willen. Ik herdenk daarentegen de mensen die dat mogelijk hebben gemaakt door van de Duitsers te winnen.

  Die schreeuwers willen ­helemaal niet herdenken. Ze willen een ‘maatschappelijke discussie’, maar niet door woorden en argumenten te ­gebruiken, maar door te schreeuwen. Ze willen er waarschijnlijk niet aan dat wij herdenken dat wij zo’n grote schreeuwer tot stilte hebben gedwongen!

  https://www.parool.nl/opinie/die-schreeuwers-willen-helemaal-niet-herdenken~a4596829/

 9. Anders55

  tis maar goed dat ik in het Oosten van Nederland woon; ik had deze ‘meneer’ wel willen ontmoeten/ willen zien; alleen zou hij het niet erg fijn vinden denk ik zo?
  een beetje fatsoen en een beetje respect is blijkbaar niet iets wat hij van huis uit heeft mee gekregen? maar dat had ik em graag bij willen brengen?
  ergens tegen zijn; is okee?
  demonsteren; is okee?
  maar niet op een dag als deze
  wat is het nut om een overgrote meerderheid zo tegen de ‘haren’in te strijken?
  persoonlijk vind ik het een pedant mannetje wat z’n gelijk wil halen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.