Belachelijk: twaalf van de tien ministeries schenden eigen privacywetgeving ondanks twee jaar voorbereiding

Reorganisaties, ICT en beleidsvoering zijn niet echt de positieve aspecten bij de overheid. Sterker nog, de overheid faalt er bijna elke keer in om grote projecten en reorganisaties goed uit te voeren. Kijk maar naar de Belastingdienst en de chaos die daar heerst. Volgende faalactie: ministeries schenden nationale privacywetgeving, ondanks twee jaar voorbereidingstijd.

Zelfs het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de invoering van de wetgeving, is zelf nog niet klaar met het doorvoeren van de vereiste maatregelen. “De finish is in zicht. ​We zetten nog een tandje bij om de klus te klaren”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Dat zo veel minsteries niet voldoen is ‘een slechte zaak’, reageert een woordvoerder van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. “Juist de overheid moet als wetgevende partij het goede voorbeeld geven”, zegt zij. Daarom legt de AP de focus van het beleid ook op de overheid de komende anderhalf jaar.

De overheid, een centralistische organisatie met belangrijke informatie over burgers, organisaties en bedrijven. Een centraal punt voor hackers om gegevens te kunnen stelen van miljoenen mensen. Hét orgaan dat nationale wetgeving implementeert en controleert. De overheid, een organisatie die faalt in het op orde hebben van de eigen bescherming en gegevens van burgers. Het is een schande.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. NoDoubt

  Het lijkt mij het beste de hoofdfiguren te ontslaan, zij hebben gefaald. Want indien een boete dan is de burger de dupe.

 2. Arubano

  12 van de 10 ministeries? Huh?
  Daar is winst gemaakt.

 3. Frits Jansen

  ik word stapeldol van al die bedrijven die mij mails sturen vanwege de nieuwe privacy-wetgeving. Er zijn ook phishing trollen bij die hopen dat je ze toestemming geeft om je te spammen. En een mail in het Roemeens, omdat ik ooit op een Roemeense site een Roemeens treinkaartje kocht. Maar desgevraagd stuurden ze me meteen een Engelse vertaling.
  Van het Russische reisbureau waar ik treinkaartjes kocht voor Oezbekistan heb ik niets gehoord. Zal ook wel niet meer komen na de oorlogsverklaring over de MH17.

 4. Ni28

  De ministeries verzuipen in eigen regels, er zijn er al zoveel en nu komt er nog meer bureaucratie bij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.