CBS over digitale zombies: jonge mensen zijn verslaafd aan social media en het aantal neemt toe

Volgens mij heb ik het al vaker gehad in artikels over de verslaving van jonge mensen aan digitale communicatie en smartphones. Veel jongeren zijn een soort ‘zombies’ geworden waardoor ze bijna overal als er de tijd voor is hun smartphone grijpen en minutenlang naar hun schermpje staren. Niet alleen jongeren hebben er last van tegenwoordig, maar ook ouderen grijpen steeds meer naar hun smartphone, zij het als tijdverdrijf, zij het tegen eenzaamheid.

Van de mensen tussen 18 en 25 jaar zei vorig jaar 29 procent verslaafd te zijn. Drie jaar geleden was dat nog 19 procent. Sociale media nemen ook steeds meer tijd in beslag: van de jongvolwassenen is 29 procent 3 tot 5 uur per dag bezig met Facebook, Instagram en andere netwerken. In 2015 was dat nog 17 procent.

Een belangrijk motief lijkt de angst te zijn om dingen te missen: 34 procent is daar volgens het CBS bang voor. Bijna een kwart van de jongeren wordt naar eigen zeggen onrustig als ze berichten niet meteen kunnen lezen en 37 procent ervaart het als vervelend als ze geen toegang hebben tot het internet. Ook ervaren sommigen een slechte nachtrust door de verslaving.

Het is toch een beetje triest als de jonge generatie haar jeugd verzuimd door een machientje in hun handen en de ‘angst om iets te missen’. God mag weten wat wij in het leven allemaal wel niet missen. Ik zou toch liever gaan voor af en toe naar een lezing gaan of een politiek evenement in plaats van gedreven naar ELK evenement gaan. Het voelt veel fijner als je direct wordt uitgenodigd, of als je af en toe je gezicht laat zien aan mensen. Dan wordt je gewaardeerd en voelen de momenten met elkaar extra speciaal. Daarnaast kan je je tijd besteden aan veel nuttigere dingen, zoals persoonlijke ontwikkeling, sport, muziek, kunst en cultuur.

De jeugd is nu gewend aan technische snufjes, maar een digitale ‘detox’ kan in de toekomst nog weleens heel belangrijk gaan worden voor jonge mensen. Als we geluk hebben komt er een tegenbeweging waarbij er behoefte is aan meer analoog leven. Kijken naar de zonsondergang, genieten van de maaltijd, glimlachen door een mooi nummer, in plaats van het digitaal meemaken en opnemen. Dat zou fijn zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. EU kok

  Vreemd, ik hoor hoofdzakelijk van vrienden/kennissen dat ze er juist mee stoppen vanwege de totale oppervlakkigheid der gedeelde berichten.
  Want hoe spannend is het om te weten dat Henk of Ingrid gisteren spruitjes hebben gegeten.

  1. van Urk

   Net zo spannend als het lezen van wat onze EU kok op DDS te melden heeft . 😉

   1. Ni28

    🙂 🙂

 2. Rosasolis

  Afgelopen zaterdag was er hoofd artikel in Trouw over vele studenten en jonge mensen,
  die geen smartphones of mobiel telefoons meer hebben. Met fotos van velen die nu hun abonnement op een gewone vaste telefoon hebben hersteld of aangevraagd. Een aantal hebben een oude telefoon vanuit de zolder van hun ouders gehaald, of een moderne type vaste telefoon van een (KPN) winkel gehaald. Een aantal mensen hebben een prive tel. nummer aangevraagd. En waarom gaan zij naar de oude vaste telefoon?
  1. Omdat men wordt te vaak gestoord door ongewenste communicatie.
  2. De smartphones zijn duur, en vaak werken ze niet zo goed.
  3. De smartphones worden vaak gestolen uit je tas of vanaf je werk tafel.
  4. Een vaste telefoon abonnement is aanzienlijk goedkoper dan dat van de
  Smartphone.
  5. De vaste telefoon werkt altijd. Gaat nooit kapot, en hoeft je het nooit op te laden.
  6. Je belt wanneer je wil, en als je een prive nummer heeft, wordt je nooit gestoord
  met ongewenste berichten in de midden van de nacht. Je geeft de nummer van je
  vaste telefoon door aan familie, collegas, en vrienden.
  Zelfs in tijden van nood werkt de vaste telefoon beter dan een mobieltje. Vorige jaar
  toen mijn man een beroerte kreeg in de midden van de nacht, heb ik eerst meteen mijn mobieltje gegrepen om 112 te bellen. Maar de verbinding was slecht. Dus ik rende naar beneden naar de VASTE TELEFOON. Waar ik een zeer duidelijk verbindingen kreeg, en een ambulance kon krijgen via een zeer bekwame vrouw van 112. Die mij
  verdere noodzakelijke vragen stelde terwijl ik wachte op het ambulance, die al onderweg was. Later heb ik ontdekt dat deze dame van spoedhulp 112 meteen mijn antwoorden door kon geven aan de verplegers van de Ambulance Dienst, terwijl zij al onderweg waren. Later toen ik terug belde om haar te bedanken, zij ze tegen me,
  dat vaak de vaste telefoons werken veel beter dan de smartphones en mobiels…als het gaan om redden van mensen levens.
  Volgens de KPN komen er nu steeds meer aanvragen voor vaste telefoons.
  Mijn oude vaste telefoon is nu zeker 20 jaar oud en doet het nog steeds prima. Ik had gedacht dat ik een levende fossiel ben, met een antieke telefoon…Toen ik zag een jonge kerel met exact hetzelfde oude vaste telefoon die ik heb van zoveel jaren geleden, en fotos van andere jonge mensen, die een de grote oude grijze kpn telefoon van de zolder pakten, die het nog steeds goed doet met de oude knoppen, of een draaiwiel. Er was zelfs bij dit artikel een foto van een jonge vent, die een nog oudere zwarte kpn telefoon van zijn oma kreeg. Een echte antieke die nog steeds werkte. Geen storingen meer, geen ongewenste smsjes meer. Volgens dit artikel van Trouw is de
  de vaste telefoon dienst weer in opkomst. Omdat het noch steeds de enige altijd betrouwbare sterke telefonische verbinding is. Vrienden, haal je oude, nog steeds goed werkende vaste telefonen uit de zolder. Zij werken nog steeds prima. En laat je niet
  verleiden dat je naar en gehoorspecialist moet gaan, die je gaat vertellen dat je een
  hoor apparaat moet krijgen omdat het geluid van je mobiel zo vreselijk is!
  Kortom: Leve het terugkeer van de Vaste Telefoon! Die nooit faalt, die altijd goed
  hoorbaar is ook voor mensen die niet meer goed horen op de smartphones en andere soort mobieltjes. De vaste telefoon was er veel eerder en heeft in haar lange geschiedenis haar klanten bedrogen. Mogen wij hopen dat onze vaste telefoon dienst mag door gaan? Laat de KPN wat nog meer prachtige moderne vaste telefoon modelen maken. Maar onze grootste telefonische dienst mag nooit opheffen, omdat het wordt bedreigd door de commercialiteit van de mobiel zendertjes. Wat mooi was die foto van een jonge student die een ouwe telefoon van zijn oma kreeg, met een draaischijf, in perfecte staat. Je kan zo’n antiek nog steeds aansluiten bij de KPN, als hij het nog goed doet zonder probleem.

  1. Frits Jansen

   Ik heb het twee maanden zonder smartphone moeten doen, omdat ik het ding kwijt was (In een diepe rivier laten vallen) en geen nieuwe wilde kopen voordat het nieuwste Samsung model uit was.

   Ik bel weinig met mijn telefoon maar kan ‘m niet missen alleen al voor banktransacties. En om de weg te vinden.

   En om deze irritante stukjes te tikken.

 3. Syntha

  Wel, om eerlijk te zijn, ik heb een mobiel..die ik lang niet altijd aanheb, tot wanhoop van mijn familie…

  En ik zeg altijd: dames en heren, ik heb hele leuke hobbies, schilderen, tekenen, porselein, keramiek, naaien, borduren, poppenhuis bouwen, enzenz.
  Wanneer jullie mij ala minuut willen bereiken, heb ik ook nog een huislijn. Jawel.

  Maar die verslaving… wij zitten met lekker weer op het balkon en wat zien wij? Mensen, meestal jonge mensen,op de fiets, lopend, stuk voor stuk met een mobiel in de hand. Lopend..nou okay, je gaat niet zo hard, maar fietsend wel.

  Een tijd terug is op de rotonde een jong meisje geschept door een vrachtwagen, die druk op haar mobiel bezig was, de chauffeur had haar niet gezien…met dodelijke afloop helaas.

  Wij zeggen weleens tegen elkaar: wanneer zij geen mobiel meer hebben, door wat voor oorzaak dan ook, weten ze niet wat ze doen moeten.

  Ik ben niet bang dat ik een conv mis op mijn mobiel, pak het later wel op. Ik heb hem voor als ik onderweg pech krijg en gewoon omdat ik het leuk vind zo’n geval.

 4. Frits Jansen

  Verslavingen treden vaak op als iemand niet op een normale manier aan bevrediging kan komen.

  Conclusie: verslavingen kun je alleen bestrijden door de oorzaken te bestrijden.

  Dat geldt trouwens niet voor fysieke (“chemische”) verslavingen – maar dat zijn digitale verslavingen gelukkig niet.

  De diepere oorzaak is dat websites als DDS een wig drijven tussen groepen in de samenleving waardoor de werkelijkheid in ons land allengs grimmiger wordt.

  Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

 5. Steve Van der Vekens

  Wanneer mensen tijdens het zinken van de Titanic een smartphone hadden, waren ze het zinkende schip al waterspartelend voor social media aan het filmen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.