Column Jan Roos: Mensen als Paul Rosenmöller? Links lullen, alleen niet de staatsruif willen vullen

Jan Roos vertelt over lui als oud-GroenLinks-leider Paul Rosenmöller, die eerst vol overtuiging nivellering verdedigen, en later hun best doen om de hoogste salarissen in de overheidssector nog wat af te toppen. In zijn eigen omgeving kent Jan ook een paar van deze ‘biefstuksocialisten’, en hij vertelt er graag over.

Vrienden van mijn ouders waren bloedrood. Echte socialisten met echte idealen over gelijke verdeling, maar verder waren het overigens best aardige mensen. Totdat sociale mobiliteit grip kreeg op hun bestaan. Het eigen bedrijf van hem begon te lopen, en zij maakte promotie op promotie. Dan komt daar natuurlijk het bijbehorende salaris en belastingschijf bij. Van het hele idee dat de rijken de armen moeten onderhouden bleef weinig over. Van links-idealistische praatjes veranderde het gespreksonderwerp in gefoeter op de enorme belastingdruk. Blijkbaar is eerlijk delen makkelijker als je aan de ontvangende kant staat.

Zo bescheurde ik me ook altijd over mijn ex-schoonvader. Een felle SP’er met een uitgesproken hekel aan alles wat ook maar een beetje op rechts leek. Ondertussen deed hij er werkelijk alles aan om zo min mogelijk belasting te betalen. Met veel bombarie kon hij opscheppen over die constructies die niet bekend mochten worden bij de belastingdienst. Links lullen, alleen niet de staatsruif willen vullen, zeg maar.

Ik kan nog wel even doorgaan met dit soort voorbeelden. Het komt er allemaal op neer dat mensen graag gebruik maken van de zogenaamde “sterke schouders” totdat hun schouders net zo sterk zijn. Dan mag het wel allemaal een pondje minder met dat gedeel van rijkdom.

Minder lachwekkend vind ik mensen die ons jarenlang vanuit Den Haag hebben bestookt met hun socialistische prietpraat, maar achter de schermen alleen maar hun eigen zakken aan het vullen zijn. Zo ook Paul Rosenmöller, die vandaag in De Telegraaf totaal voor gek staat. De GroenLinks-prominent heeft namelijk gelobbyd voor hogere topsalarissen. Dat is zoiets als Marianne Thieme die stiekem lobbyt voor legbatterijen en varkensflats. Of Femke Halsema die haar kinderen snel van een zwarte school afhaalt als ze stopt met haar functie in de politiek. Oh wacht, dat is echt gebeurd.

Enfin. GroenLinks is voor de bühne altijd tegen hoge salarissen in de (semi-)publieke sector, maar in de achterkamertjes dus blijkbaar toch voor. Rosenmöller – een geboren miljonair, die een cursus plat Rotterdams deed om in zijn vakbondstijd meer volks over te komen – is dus, net als zoveel prominenten van zijn clubje, een ordinaire biefstuksocialist. Het is maar goed dat zijn idolen Mao en Pol Pot niet meer leven, anders had deze daad van links bedrog nog gevaarlijk voor hem kunnen zijn. In Nederland zal hij er in ieder geval weinig last van hebben, want de GroenLinks-stemmer maakt het allemaal niet zo heel veel uit. Zolang Jesse Klaver maar leuk lacht is er immer niks aan de hand, toch?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Babaji538

  Het is blijkbaar eng om nieuwkomers
  echt een plek te gunnen.
  Petra Hermans

 2. Steve Van der Vekens

  Beukman keert zich ook.
  Dat was voorspeld, alle linksen zullen hun kar keren wanneer zij dreigen verketterd te worden.
  Ze gaan op in de massa.

  1. Frits Jansen

   Zij gaan op voor de kassa.

   1. Steve Van der Vekens

    Vooral in de Primark.

 3. Frits Jansen

  Zoals gebruikelijk is dit ingewikkelder dan Jan Roos denkt.
  Toch heeft Rosenmöller ongelijk, maar om een andere reden.
  Een van de fusiepartners van Groen Links mag cd voormalige Communistische Partij Nederland geweest zijn, maar Rosenmöller blijkt gelukkig niet tegen marktwerking op de arbeidsmarkt. Dat moet een rechtse columnist toch plezieren.

  Bepaalde experts hebben op de arbeidsmarkt hun prijs. Het is een kwestie van realiteitszin om dat te erkennen.

  Wat Rosenmöller alleen miskent is dat mensen nog heel andere drijfveren hebben dan geld alleen. Briljante jonge academici kunnen ook goed werk doen bij de AFM. Wat zij aan ervaring missen maken zij goed door hun inzet. Sommige mensen vinden het plezieriger het algemeen belang te dienen dan voortdurend achter commerciële targets aan te rennen, en een pak slag te krijgen als ze onverhoopt last krijgen van hun geweten en verzuimen klanten te belazeren.

  Ik vrees dat hier doorheen speelt dat de AFM als ambtelijke organisatie een slechte werkgever is. Niet door gebrekkige betaling maar doordat de sfeer in veel overheidsorganisaties te snijden is. Goede managers weten korte metten te maken met naar ellebogenwerk, en te voorkomen dat iedereen zich op probeert te werken met scheermesjes aan zijn ellebogen.

  Gek dat Rosenmöller dat niet beseft, als voormalige vakbondsman (honderd jaar geleden).

 4. Ben Zine

  Rosenmöller heeft het woord “hypocrisie” een nieuwe dimensie gegeven. Een salonsocialist in hart en nieren. Ik hoor hem nog roepen over Fortuyn, vlak voor de moord: “Dit is niet rechts, dit is EXTREEM-RECHTS” !!! Wat een foute man is dat. Fortuyn het graf in demoniseren, zich profileren als maoïstische voorvechter voor de armen met in zijn portemonnee een miljoenenvermogen afkomstig van de Dreesmann familie. En nu lobbyen voor mensen die al een vet salaris hebben om ze een nog vetter salaris te geven. Er zijn echt geen woorden voor. Je zou hem schizofreen kunnen noemen, alleen op die manier valt zulk gedrag te verklaren.

 5. Ernst Quispel

  Misschien kan Jan zich beter gaan richten op het vullen van zijn eigen zak. Dat is waarschijnlijk een groot probleem.

  1. Blue monday

   Wat zou dat schuiven, een echt stukje van Jan Roos bij DDS?

   Onze vaste columnist van het plaatselijke suffertje schrijft beter en raker en doet het voor noppes.

   Alleen al dat verzinsel over die vage rode kennissen van Jantje om de linkse graaier te duidden….die had ik nog nooit gehoord.

   We weten allemaal dat Jantje stiekem SP stemt met zijn inkomen, voor die paar extra tientjes aan schrijfwerk houdt hij natuurlijk vol een volbloed rechts mannetje te zijn….de stumpert

   1. Top

    Vriendje van Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en uitkeringstrekker

  2. Top

   Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en uitkeringstrekker.

   1. JanKlaasen

    Meesterlijke reactie weer, Top, toppie. Kun je eens iets anders verzinnen? Dit wordt eentonig.

  3. Gerrit9

   Inhoudelijk weer sterk van Ernst. Frits is gelukkig behept met meer verstand.
   Die Rosenmöller snapt niets van de modale mens, compleet wereldvreemd, arrogant en hypocriet zoals het een moderne linkse politicus betaamd. Dat viel me al op toen hij de idealen van GL verdedigde en iedereen wist te overtuigen dat beveiliging voor Fortuyn absoluut niet noodzakelijk was. In zijn beleving een belachelijke suggestie. Iedereen heeft hem daarna ziet stotteren en schutteren; einde politieke carrière. Zo’n iemand mag toch niet aan de knoppen zitten? Iemand met zo’n reputatie is politiek toch gebrandmerkt en geruïneerd? Maar niet in ons NL waar de baantjescarroussel lekker doordraait. Waarom winden burgers zich hier toch zo over op? Wat een arrogantie en wat een onkunde. Uiteindelijk komt alles uiten moet je verantwoording afleggen voor je daden, behalve een politicus; die krijgt een riante wachtgeldregeling, moet even in de luwte blijven om vervolgens ergens burgermeester, commissaris van de koning, wethouder, in de raad van bestuur of leider van onderzoekscommissie te worden. Het is toch bijzonder dat politici die zo door de mand vallen, die zo’n brevet van onvermogen tentoonspreiden, door hun vrienden op belangrijke posities worden geplaatst? Heel Ernstig, maar goed, ik zal nu wel een rechtse extremist, racist en fascist zijn…. ik ben er trots op!

  4. Signaal

   Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en uitkeringstrekker.

  5. Roughwood

   De pot verwijt de ketel… Misschien wordt het ook eens tijd dat u een baan gaat zoeken. Of wilt u beweren dat u er wel één heeft? Lijkt me zeer onwaarschijnlijk gezien uw 24/7 aanwezigheid hier. Wat klopt er overigens inhoudelijk niet aan het verhaal van Jan? Ik hoor het graag van u! Zal wel geen reactie komen, Quisling en inhoud gaan nu eenmaal niet samen…

 6. EllyD18

  Weet je wat ik niet begrijp ? Dat er bedrijven zijn die deze ex-kamerleden in dienst nemen. Wat kun je nou toch beginnen met zo’n man ?

 7. JanKlaasen

  Zielig figuur die Jan Roos. Totaal mislukt, kan alleen nog bij de DDS terecht. Na zijn scheiding, wat natuurlijk niet aan hem lag moet nu ook zijn ex schoonfamilie het ontgelden. Evenals de vrienden van zijn ouders.
  Diep triest.

 8. Ni28

  ‘Rosenmöller blijkt gelukkig niet tegen marktwerking op de arbeidsmarkt’.
  Daar is zijn familie steenrijk van geworden. Als je dan de grote socialist nog uit gaat hangen heb je vast vergeten dat je bij kapitalisten hoort. Zoals vele die makkelijk aan geld zijn gekomen vertonen deze tegenstrijdige beelden. Rijk door kapitalisme maar intussen hokken met K. Marx, hij moet het geld toch haten als goed is? Hij bewijst hiermee een echte socialist te zijn.

 9. Seneca

  ik was verbaasd over dit bericht. Paultje is echt niet dom en hij heeft zelf meer dan genoeg geld. Ik heb eens gehoord dat hij multi miljonair zou zijn. maar de baas van de AFM is een meisje en het zou best mogelijk zijn, dat hier sprake is van een erotische dagdroom.

 10. Pindas

  Als een linkspoot probeert om “rechts”te trappen vliegen de ballen ALLE kanten op!

 11. Verlazques

  Meneer Jan R. U hebt kennelijk wat gemist vanuit de jaren 60/70/80 van de vorige eeuw. Zulks wordt een salonsocialist genoemd. Misschien had u ook een cursus Rotterdams moeten volgen.
  Overigens wel waar dat dit miljonairszoontje een achterbakse snaak is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.