Duo van KIRAC doorbreekt de linkse kunstenaarswereld met simpele vragen: tot huilen aan toe

In een goed artikel van Wierd Duk in De Telegraaf wordt er een beschrijving gegeven van het duo Stefan Ruitenbeek en Kate Sinha, ook wel KIRAC (Keeping it Real Art Critics) genoemd. Dit duo doorbreekt de ‘kitscherige en linkse kunstenaarswereld’ met behulp van hele simpele vragen. Het is een menselijke manier van kijken naar de wereld en kunst, waarbij elke pretentie wordt losgelaten.

Het gaat om een heuse tegencultuur, die zeer actief is op internet, constateert Stefan Ruitenbeek, en die door tegenstanders te makkelijk als ’extreem-rechts’ wordt weggezet. In de kern betreft het een soortgelijke reactie op het vastgeroeste establishment als het studentenprotest van mei ’68. Ruitenbeek: „Ik denk dat de behoefte van veel mensen aan het speelse van kunst tegenwoordig wordt bevredigd in die rechtse subcultuur op het internet. In dat spel met symbolen en betekenissen. In het extravagante van hoofdrolspelers als de conservatieve homoseksueel Milo Yiannopoulos. En in de humor waarmee regressief links wordt weggeblazen. Dat is beeldschoon om naar te kijken.”

KIRAC’s uitdagende video’s vallen hier eveneens onder. Is het kunst omdat het provocerend is? Ruitenbeek: „Het is helemaal niet zo provocerend. We laten slechts zien hoe simplistisch en niet representatief veel geaccepteerde cultuur-uitingen zijn.” Kate Sinha: „Wij reageren op het soort kunst dat naar een vastgelegde conclusie toewerkt. Dat is vaak politieke kitsch, die de lust tot vernietiging prikkelt.”

Tot het irritante en beschamende aan toe, plaatst het duo en publique kritiek op kunstwerken en de kunstenaars. Curatoren en bezoekers worden lastige vragen gesteld, zoals ‘waarom ze het mooi vinden’. Lastige vragen, omdat het ingaat tegen het hele beeld die de bezoekers en de kunstenaars hebben. Het is een wereldje uiteindelijk dat uit onhandigheid aan elkaar hangt. Het is een grote bubbel van zelfbevestiging en het geven van bevestiging in een wereldje waarin de kunst verheven is tot een absurde grap. ”A joke that has ceased to be funny”, zoals Roger Scruton het zou verwoorden. De vragen zijn soms zo confronterend, dat ze zelfs iemand aan het huilen hebben gekregen.

Enfin, Duk beschrijft het duo als een kunstfenomeen dat op de golf van de nieuwe tegencultuur meebeweegt. Hij noemt Baudet, Trump, of Murray. Een rechts-conservatieve tegenbeweging die de gevolgen van politiek-correct links denken probeert te corrigeren. Daar wordt je voor uitgestoten en sociaal door geïsoleerd. KIRAC heeft ook veel over zich heen gekregen, zoals de labels ‘racist’ en ‘sexist’, omdat ze vonden dat een kunstwerk alleen maar wordt tentoongesteld, omdat de kunstenaar een Zuid-Afrikaanse zwarte vrouw is en ook nog een lesbisch.

Een heel goed stuk en de video is ook leuk om te bekijken. Volg KIRAC zou ik zeggen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Pit

  Links en kritiek? Een gevaarlijke cocktail, voor je het weet schieten ze je door je kop.

  Opdat wij niet vergeten!

  #6mei2002

 2. denk eens na

  aLLES waar links in geloofd blijft niets van over als je simpel even door vraagt, op een gegeven moment komen ze op de proppen met het gevoel daar waar logisch denken ver van verwijdert is

  1. Frits Jansen

   Zie ik PVV-spelling?

   Zo’n links “idee” is bij voorbeeld het steunen van zwakkeren in de samenleving. Vinden we dat belachelijk?

   Ook als je dat echt vindt moet je aan de openbare orde denken. Als je uitgeprocedeerde asielzoekers aan hun lot overlaat gaan ze uit stelen, en hongerende kunstenaars zijn ook tot veel in staat.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Goed stuk Lars.
  Dit duo kende ik nog niet.

  Er is wel een stille -voor de MSM volledig onzichtbare- revolutie gaande.
  Volgens mij is het gesprek tussen Jordan Peterson en de MSM-robot van dienst (ditmaal was het Cathy Newman maar je zou haar zo kunnen inwisselen met een Marielle Tweebeeke, Twan Huys, Ghislainne Plag of elke staatsambtenaar van Staatsradio 1 en de Staatstv.) al 10 miljoen keer bekeken.

  10 miljoen keer is er afgestemd naar een 30 minuten lang interview tussen een klinisch psycholoog en de Virtue signalling Policor robot van dienst.

  Op youtube (ondanks hun radicaal linkse insteek en constante verwijderingen van niet linkse filmpjes) zijn honderden zo niet duizenden inspirerende verlichte intellectuele geesten aan te treffen die de Fake News van de MSM vaarwel hebben gezegd en de voortdurende stroom van beledigingen en haat van zich af laten stuiteren.
  Sterker nog
  De steen gaat de andere kant op rollen.
  Daarom willen de fascisten van de EUSSR, de MSM en iemand als Frau Merkel youtube (en Facebook) aan banden leggen.

  Ik kan hier zo meer dan 100 namen neerzetten waar ik dagelijks op afstem maar op een of andere manier gaat die niet door de netwerkfilter. Van klassieke liberalen tot conservatieve (kleurlingen) van atheisten tot agnosten naar gelovigen, van rellerige homo’s tot kalm sprekende intellectuelen. Het is een paradijs vergeleken met de monotone PC eenheidsworst wat dagelijks uit de Fake News MSM-Machine rolt.

  Niet voor niets zijn kranten als NSB Handelsvod, de bezettingskrant Trouw en de Volkskrant in een vrije val beland.

  Het is dan ook de grootste tijd dat de NPO, het mondorgaan van de Politiek Correcte religie, volledig wordt ontmanteld.

  Of desnoods een tussenoptie
  Laat de mensen kiezen of ze willen betalen voor deze gelijkgeschakelde Gutmensch zelfverheerlijking of niet.

 4. Ben Zine

  Fantastische vrouw die Kate. En heerlijk hoe ze al die policor “deskundigen” met hun hoogmoed en linkse betweterigheid volledig te kakken zet, en daarbij heel rustig en beschaafd blijft. Dit is de nieuwe generatie die mij hoopvol stemt. Precies 50 jaar na Mei 1968, na de rellen in Parijs, waarbij de linkse studenten de “counterculture” vormden, zijn de studenten van toen het establishment van nu geworden. En nu, een halve eeuw later, de geschiedenis herhaalt zich, wordt de counterculture niet door links gevormd, maar door rechts. Vrijwel altijd worden rechtse mensen door links afgeschilderd als dom, niet ontwikkeld en laag opgeleid. Kate Sinha laat exact het tegenovergestelde zien. Echt fantastisch hoe ze genadeloos door al die policor hypocrisie heenprikt.

 5. denk eens na

  KIRAC heeft een beetje overgenomen wat Paul Jan van Wint en Rob Muntz deden een beetje een slap aftreksel.

  1. denk eens na

   Rambo en RAMBO voor volwassenen.

 6. Seneca

  Dit duo belicht de ongelooflijke leegheid van het linkse brein.

 7. H.A.M. Burger

  Heb de film in de balie een eind gezien, en ga een eind mee in hun opvattingen, maar toen Ruitenbeek in een gesprek met Ten Tije zijn mening als de enige waarheid presenteerde ben ik afgehaakt!

 8. Blue monday

  tis al net zo slecht als “linkse” cultuur/kunst.

  zet de subsidiekraan dus maar snel dicht…

 9. Frits Jansen

  Dat de hedendaagse bezwaren tegen moslims als twee druppels water lijken op de bezwaren van de nazi’s tegen de joden was al eerder opgevallen.

  Nu wordt een nieuw stokpaard van de nazi’s van stal gehaald: de “entartete Kunst”.

  Dat bepaalde kunstuitingen slecht voor discussie vatbaar zijn kenmerkt ze juist als kunt.

  Met kunstsubsidies ligt het ingewikkeld. Denkbaar is dat kunstenaars bij wijze van broodwinning kunst produceren, puur *omdat* daar subsidies voor zijn.

  Aan de andere kant is vernieuwende kunst vaak economisch niet rendabel, althans aanvankelijk. Wie in “martktwerking” de oplossing ziet voor alle hedendaagse problemen zal zulke kunst afkeuren. Maar kunst is geen gewoon “product”. Kunt moet vernieuwend zijn, en dan faalt de markt. Wie geld wil verdienen kan zich beter beperken tot (edel-)kitsch.

  In vroeger tijden waren vernieuwende kunstenaars afhankelijk van mecenassen, vaak geestelijken. Mozart leefde van aartsbisschoppen.

  Een modern mecenaat zou helemaal zo gek nog niet zijn, want dan kan het auteursrecht worden afgeschaft, dat nu voor “zielige” kunstenaars heet te zijn, maar in feite alleen maar een melkkoe is voor entertainment multinationals.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.