Philips-topman luidt de noodklok: tekort aan ICT-vaardig personeel bedreigt onze welvaart

Geen categoriemei 03 2018, 10:00
Het is weer zover, een grote werkgever luidt de noodklok over 'een zorgwekkende ontwikkeling'. In de zo veel tijd stapt er een topman van een groot bedrijf naar voren, of van een werkgeversorganisatie, die vertelt hoe de welvaart van Nederland wordt bedreigd door tekort aan arbeiders/personeel/techniek en ga zo maar door. Nu hebben we een groot tekort aan ICT-vaardig personeel, aldus Philips-topman Hans de Jong.

Volgens De Jong zien de meeste Nederlanders het tekort aan technici louter als probleem van grote bedrijven en de industrie. ,,Het tegendeel is waar: er is een digitale revolutie gaande die de gehele maatschappij onderste boven zet."

Voortschrijdende automatisering, kunstmatige intelligentie en data-wetenschap dringen juist door in de zorg, onderwijs, de typische alfadomeinen, betoogt De Jong, die ook bestuurslid is van werkgeversclub VNO-NCW en technische brancheclub FME.

We hebben welgeteld 120.000 mensen nodig in de toekomst in de technische industrie. Een behoorlijk aantal en zeker ook een getal waarbij de nekharen overeind komen te staan. Toch is die noodklok vaak wel wat overdreven, aangezien het toch vaak weer vanzelf goedkomt. Voor we het weten, komt er een artikel in de krant waarin staat dat de noodklok wordt geluid, omdat we te veel ICT-vaardig personeel hebben.
Dat is het probleem in een gestuurde economie, uiteindelijk heeft die kunstmatigheid een slechte invloed op de natuurlijke ontwikkelingen binnen een samenleving. Als de overheid sterk gaat inzetten op promotie voor de technische sector, dan komen daar uiteindelijk te veel mensen op af, terwijl vaak bewustwording al genoeg is, om mensen zelf die keuze te laten maken. We kunnen niet mensen stimuleren of dwingen om bepaalde keuzes te maken, omdat het anders de collectieve welvaart bedreigt. Het blijven mensen met eigen wensen en eigen dromen, laat dat ook vooral zo blijven.
Neen, natuurlijk moet er geïnvesteerd worden in onderwijs, maar de vraag is op welke manier dat gebeurd. Door dwang en sturing vanuit de overheid, of vanuit de dynamiek en organische ontwikkelingen van de maatschappij?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten