Een jaar na installatie zijn er al 18 parlementsleden vertrokken: Tweede Kamer wordt een lachertje

We zijn nu ongeveer een jaar verder, maar toch zijn er nu al 18 parlementsleden die hun biezen hebben gepakt, zij het om welke reden dan ook. De laatste is GroenLinkser Linda Voortman. Ze wordt wethouder in Utrecht. De Tweede Kamer lijkt hierdoor een soort springplank te worden naar bestuurlijke functies in de publieke ruimte.

,,Ik voel me heel betrokken bij de lokale politiek”, motiveert Voortman haar besluit. Ze ‘deed’ de drie grote decentralisatiewetten waardoor gemeenten meer taken op hun bord hebben gekregen. Na acht jaar Kamerlid was ze naar eigen zeggen nog niet klaar. ,,Ik had het graag af willen maken.”

Natuurlijk, ik begrijp ook wel dat zo een functie echt heel erg leuk is. Daarnaast is het een goede mogelijkheid om verder te groeien in het bestuur van Nederland, maar waarom wordt de Tweede Kamer nu elke keer zo snel aan de kant gezet als plaats om te werken als er zoiets langskomt voor je neus? Kamervoorzitter Arib vindt het ook maar niets, want zij heeft al vaak aangegeven dat parlementariërs hun termijn moeten uitzitten.

Meer kritiek oogsten de overstappers die een carrièrepad buiten de politiek inslaan. In dat opzicht valt het tot nu toe mee. Vijf Kamerleden stopten ermee, omdat ze een andere baan vonden (Duisenberg), ‘niet meer de drive’ hadden (Jeroen Dijsselbloem), vanwege persoonlijke omstandigheden (Nine Kooiman en Elbert Dijkgraaf) of om plaats maken voor een nieuwe partijleider (Emile Roemer). Ter vergelijking: gedurende dezelfde periode in 2010 en 2012 telde de Kamer respectievelijk 8 en 7 van dergelijke stoppers.

Er zijn allemaal redenen, zij het carriere gericht of door persoonlijke omstandigheden, om niet verder te gaan als parlementariër, maar het lijkt de afgelopen jaren alsof deze functie gewoon een tussenstap is en niet een functie met een zeer hoge verantwoordelijkheid. Je vertegenwoordigt kiezers, maar dat lijkt toch vaak ondergeschikt. Besturen in de politiek of in de publieke sector lijkt altijd belangrijker. Daardoor is een zetel in de Tweede Kamer onderhevig aan inflatie en lijkt alles steeds minder serieus genomen te worden. Dat heeft een effect op de kwaliteit van de mensen die in de Tweede Kamer terecht komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Promeush

  Je kunt als kamerlid van een oppositie partij en ook als kamerlid van een regeringspartij totaal niets. In het ene geval wordt alles gewoon weggestemd en in he andere geval ben je alleen maar stemvee.

  1. Ego-non-solus

   Bij lezen van dit artikel was dit mijn eerste gedachte. Een geestdodender job dan deze bestaat er nauwelijks hoewel in de functiebeschrijving staat “zonder last of ruggespraak”. Dat suggereert dat er beroep wordt gedaan op het eigen verstand. Maar zoals u al impliceert, niets is minder waar.

 2. meijer61200

  Mijn innige condoleances voor Utrecht! Linda Voortman wordt wethouder bij jullie. Veel erger dan dit kun je het niet treffen. Sterkte met dit lid van de Groene Khmer.

 3. Ernst Quispel

  Er zijn dwazen die denken dat we dit probleem kunnen oplossen door het salaris van Kamerleden te verlagen.

  1. dannyvermeulen69

   geschreven door de grootste dwaas smeagul qwispel dork ..was je te laat om je str@nt emmer als eerste weer eens te legen ..word tijd dat de salarissen meer op het niveau van gemiddelde werkende burger komen zoals de echt hard werkende belasting betalers die meer hun verstand gebruiken ipv hun portemonnee,

  2. Holland

   Het probleem is op te lossen door Kamerleden een contract voor 4 jaar te laten tekenen dat onopzegbaar is. Het kan uitsluitend in geval van ernstige ziekte ontbonden worden en bevat de clausule dat bij een tussentijdse contractbreuk een forse boete betaald moet worden en er in geen geval tot de aflooptermijn een andere betaalde functie vervuld mag worden.

   1. EU kok

    quote:Het probleem is op te lossen door Kamerleden een contract voor 4 jaar te laten tekenen dat onopzegbaar is.
    .
    Strak plan, kunnen we 4 jaar lang genieten van brievenbuspissers en dat soort lui.
    Of Holland denkt eerst even na, dat is ook een mogelijkheid.

   2. meijer61200

    Op zich een prima plan, maar contract moet ook ontbonden kunnen worden bij ernstig disfunctioneren, of houden we dan weinig kamerleden meer over?

 4. J.C.

  @Promeush

  Inderdaad. En wat waren de linksliberalen weer onthutst destijds toen de heer Wilders van de PVV zei, dat de Tweede Kamer een nepparlement is. Maar ook hierin geeft de tijd de PVV weer eens volkomen gelijk.

  1. Meester Kong

   Weet je wat Nederland nodig heeft, Geert als dictator.
   die maakt van een doodziek land weer een gezond en welvarend land.
   Heil Geert..

   1. J.C.

    @Meester Kong

    Beste Mo, je hebt weer eens geen argumenten? Heil Allah.

   2. meijer61200

    Hahaha!! Geert moet samenwerken met Baudet. Dan is dit binnen de kortste keren de grootste partij in Nederland, en zullen de linkse fascisten zich vertwijfeld afvragen hoe dat nou toch kan?

   3. dannyvermeulen69

    bang HE meester kingdom ..je roept gelijk Wilders ja ja capitulatie kniel voor je koning
    Wilders de zeer bekwaam bestuurder van de nieuwe orde… speelgoed aapje kong

 5. Pit

  Als je de grootste politieke leugenaar voorop laat gaan, dan is het logisch dat je binnen no-time tal van parlementsleden verliest.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/De_leugen_regeert_(citaat)

  1. Guus Geluk

   Pit,

   Kom op, begin nu niet over de Verenigde Staten.

   1. Pit

    #pisvlek

 6. Peter Selie

  “Een jaar na installatie zijn er al 18 parlementsleden vertrokken: Tweede Kamer wordt een lachertje”

  Herstel, Tweede Kamer is een lachertje.

 7. Frits Jansen

  De meeste mensen stemmen toch op een partij, en dan zijn individuele Kamerleden toch echt vervangbaar. We weten het allemaal: het kerkhof ligt vol met onmisbare mensen.

  Baudet zal wel schreeuwen dat mensen alleen maar Kamerlid worden voor hun carrière. Maar bovenstaand lijstje laat zien dat dit meestal niet het geval is. En verder wordt de bestuurlijke ervaring van Kamerleden toch ook elders gewaardeerd, al herinner ik me ook verhalen dat ex-kamerleden maar moeilijk elders aan de bak komen, afgezien van de bekende toppers.

  Het meest maak ik mij zorgen over Duitenberg junior, die de baas van de vereniging van universiteiten werd. Als VVD-er zal hij de universiteiten wel willen omvormen tot commerciële bedrijven. Wetenschap is maar linkse flauwekul, vindt hij vast.

 8. Babaji538

  Het beste is, om mensen die triest zijn
  gewoon het gelijk te geven, hierin.
  Ik hoor en ruik ze, al van meters af
  aan komen lopen, als ze net warme aardappels
  hebben gegeten!
  Voor beide zijden is het duidelijk, dat mensen
  die triest zijn, gewoon niet in de gaten hebben,
  hoe triest ze zijn.

  Petra Hermans

 9. Pescador

  Tja , als blijkt dat er zo´n stel leugenaars aan de touwtjes staan te trekken zou ik er ook uit stappen. Ik denk dat dit op telossen is door de tweede kamer meer macht tegeven. Het is toch te gek voor woorden dat de heren duidelijk staan te liegen en aan dementie lijden, dat die gewoon kunnen door regeren zonder dat iemand rutte en zijn zooitje naar een verzorgingshuis kunnen sturen. Het is inderdaad de leugen regeert en dat is zeker niet gezond voor een land wat zo ziek is, de politie, de scholen , de bejaardecentrums, de zorg, de laqndmacht, de luchtmacht, de marine enz.enz.enz. Overal is geld tekort en verkeerd bezuinigd, en nog blijven ze door gaan er moet weer bezuinigd worden in de zorg die toch al te kort komt. Wanneer wordt nederland eens wakker en schoppen ze rutte pechtholt enz. Samen met europa het land eens uit. De mensen die nog steeds op de vvd stemmen zijn of harstikke gek of ze zijn rijk. Nederland is erg ziek ,ik ben blij dat ik er weg ben

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.