Eindelijk: Nederland beschuldigt Rusland officieel van het kapotschieten van MH17 (en vermoorden 298 mensen)

Geen categoriemei 25 2018, 11:00
Het heeft bijna vier jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. Een beetje. Na jaren stelt Nederland, samen met Australië, eindelijk Rusland officieel in staat van beschuldiging voor het uit de lucht knallen van MH17. Na jaren onderzoek is gisteren nog weer eens onomstoten vast te komen staan dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van het vanaf Schiphol vertrokken passagiersvoertuig allemaal Russen zijn.
Nieuwe ontwikkelingen rondom MH17. Het lijkt er namelijk op dat Rutte's onderste steen na jaren van graven, zwoegen en ploeteren is bovengehaald. Gisteren kwam het JIT - het onderzoeksteam dat de aanslag op de MH17 uit juni 2014 onderzocht - eindelijk met het langverwachte verloswoord: ja, het was echt Rusland dat het passagiersvliegtuig boven de luchten van Oost-Oekraïne aan flarden schoot. Russische soldaten, Russisch wapentuig, in een door Rusland begonnen oorlog. Helemaal, 100%, Rusland.
Alleen het Kremlin en complotdebieltjes blijven nog volhouden dat het stiekem Oekraïne, Israël of zelfs de EU was die met ingewikkelde false flag-aanvallen stiekem Rusland in een kwaad daglicht kwamen stellen. Hoe dan ook, voor het eerst in het MH17-dossier reageert premier Rutte kordaat en adequaat. Z'n BuZa-mannetje Blok verliet de wekelijkse ministerraadvergadering vroegtijdig om samen met zijn Australische ambtgenoot de Russen officieel in staat van beschuldiging te stellen:

"Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. De ministerraad heeft daartoe besloten op voorstel van minister Blok van Buitenlandse Zaken. Rusland is hiervan door beide landen op de hoogte gesteld.

Minister Blok (Buitenlandse Zaken): „Het neerhalen van vlucht MH17 heeft onherstelbaar leed teweeggebracht. Het kabinet heeft altijd gezegd: de waarheid rond vlucht MH17 moet boven tafel en er moet gerechtigheid komen voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Nederland heeft hiervoor de steun van de internationale gemeenschap. Op basis van de conclusies van het JIT staat nu voor Nederland en Australië vast dat Rusland verantwoordelijk is voor de inzet van de BUK-installatie waarmee vlucht MH17 is neergehaald. Het kabinet handelt hier nu naar door Rusland formeel aansprakelijk te stellen.’’"

Gaat Rusland betalen aan de slachtoffers en excuses aanbieden? Natuurlijk niet: het land heeft er een gewoonte van gemaakt allerlei complottheorieën en desinformatie te verspreiden rondom de MH17, met als doel de JIT te misleiden en juist Oekraïne in het verdomhoekje te plaatsen. Het Kremlin is too far down the rabbit hole om het tij nu nog om te keren en een groot mea culpa te maken.
Maar dat geeft niet. Er kunnen altijd nog een paar extra sancties worden afgekondigd tegen Poetin en z'n boevenkliek. Want gerechtigheid voor de nabestaanden van de MH17? Daar zullen we als vanzelfsprekend voor zorgen - linksom, rechtsom of hoe dan ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten