Fiscus heeft de zaken zelf totaal niet op orde; gebruikt wel 900 applicaties!

De Belastingdienst zit flink in de penarie, het rammelt aan alle kanten! Zo meldt de Telegraaf.

Door een opeenstapeling van problemen en het pappen en nathouden als enige gebruikte instrument voor een oplossing, is het einde dan praktisch nabij voor de Belastingdienst. Wat mankeert ze daar nou dan bij de Belastingdienst? We zetten het even op een rijtje.

Allereerst gaat het mis bij een ICT systeem dat maar tot eind 2019 wordt onderhouden en pas in 2021 vervangen wordt. De eerste lus van deze Gordiaanse knoop waar menig staatssecretaris flink wat lussen doorheen heeft gehaald.

Een tweede (en zeker niet het laatste) aspect; blijkbaar opereert de fiscus met zo’n 900 applicaties (Hoe krijg je het voor elkaar?!) die allemaal in verbinding staan met elkaar op een of andere wijze. Deze applicaties zijn nodig voor het innen van belastingen, registratie en uitkeren van toeslagen. Zelfs iemand met weinig ICT kennis begrijpt dat als dus het eerder genoemde ICT systeem vervangen moet worden, de vervanger moet kunnen communiceren met al die 900 applicaties (Serieus, HOE DAN?!).

Ten derde, personeelsproblemen. Deze is dubbel want menig vertrekkend ambtenaar krijgt het soort regeling waar de kachel flink van kan blijven laaien. Leuk voor de ambtenaar, balen voor de Belastingdienst. Het kost namelijk flink wat geld én er treedt ‘braindrain’ op: de kennis en ervaring verlaat het bedrijf en wordt niet vervangen. Vind maar eens een jong talent dat zich tussen die grijze muizen wil begeven! En niet alleen dat, vind er maar eens een die verstand heeft van 900 (eerlijk waar…) applicaties om z’n werk te kunnen doen!

Wat een drama! Mag u raden wie hier de rekening van krijgt gepresenteerd…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Adriaan

  Het lijkt me dus het ideale moment om eens flink wat aftrekposten op te voeren. Nee heb je, ja kun je krijgen. Je kunt altijd zeggen: Hoezo? Is dat niet aftrekbaar? Vreemd hoor. Nooit geweten.

  1. hans-e-pans

   We zullen binnenkort als inwoners van dit land wel extra moeten gaan bijpassen. Hoe snel kan een eens zo’n mooi land als Nederland zo snel snel naar de kloten geholpen worden?

 2. Stanly2000

  Een van de verantwoordelijken is gepromoveerd tot minister van economische zaken en klimaat!

  1. dannyvermeulen69

   word een goede combi jong gedaan oud geleerd.eerst samen met de roverheid door een bos van regels verzinnen om de burger uit te persen van hun zuur verdiende centen via dubieuze belasting diefstal..nu weer doorgeschoven naar de klimaat gekte volgende ronde daar gaan we weer ching ching jaja kassa kom maar op.. Nederland het spelde kopje in de aardbol gaat weer bloeden voor de rest van de mega planeet,

 3. wheelboy

  Nou snap ik Pinokkio Rutte .Hij schaft de dividend belasting af dat scheelt de belastingdienst een paar apps . Kunnen ze hun vizier op de gewone burger richten .Of die zijn belasting wel goed invult . Want de belastingdienst maakt geen fouten .Ehm

 4. Bes Tolen

  De top van de Belastingdienst heeft heel heel lang de goegemeente van politiek en kiezers kunnen wijs maken dat de Belastingdienst met voorsprong de allerbeste ambtelijke organisatie van Nederland was. De Belastingdienst heeft de laatste jaren wat dat betreft flinke kleerscheuren opgelopen. Maar de problemen zijn natuurlijk, dat valt ook uit de redactie van Wout Willemsen op te maken, niet ontstaan in de laatste jaren. De meer principiële fouten zijn al van oude datum. Eén daarvan is de grote afstand tussen het ministerie in Den Haag en de vestigingen waar het veldwerk wordt verricht en dat is door het hele land. Zij het dat de gouden driehoek Amsterdam Utrecht Rotterdam met de allermoeilijkste vaktechnische problemen wordt geconfronteerd. Waarvoor de nodige aandacht van boven ontbrak. Die afstand behelst de neerbuigende houding van Den Haag en de te verstrekken te verwerken informatie aan Den Haag. Dat gaat niet alleen over belastingtechnische vakkundige zaken maar over veel meer. Bij voorbeeld juiste informatie over het aanwezige personeel. Een heel droevige zaak. Het komt er globaal op neer dat de minst geschikten de betere posities toegespeeld krijgen en de meer geschikten en dat zijn er meer, heel veel moeten slikken. Hoe dat kan? Omdat er erfopvolging is om oneerlijke procedures om eigen mensen dwars te zitten, in stand te houden. Feiten, die nooit naar buiten komen want er is geen echte verantwoording. ”Geen verantwoorde verantwoording”. De Belastingdienst heeft om het zo te zeggen de traditie die mensen naar boven te halen, die in staat worden geacht de anderen er onder te houden en als het niet anders kan op een valse, gemene manier. Dat het niet anders gaat dan vals, gemeen waar het anders kan, is evenwel veelal regel. Intimidatie en angstcultuur zijn de woorden. Wat wil men dan nog verwachten van hoogste categorieën als inspecteurs en accountants waarvan de uitloopmogelijkheden wat status en salariëring betreft al sinds jaar en dag bewust beperkt zijn. Die zich ook nog eens gekneveld voelen. Logisch dus dat juist al die categorieën, die de grootste belastingtechnische verantwoording of het lelijkste werk, de kans om onder gunstige voorwaarden de dienst te verlaten met beide handen aangrepen. De laatste ronde massa ontslag was al door een onbegrijpelijk grote eerder vooraf gegaan. Accountants, inspecteurs, controleurs e.d., ze hadden er hun tabak van. Maar onbegrijpelijk dat zo iets gebeurt. Hoe volstrekt onbekwaam zo’n leiding op zo’n punt kan handelen. Maar zoals ieder die dit verhaal leest, zal begrijpen, is tijdig ingrijpen dus waar het nodig is, nooit een onderwerp geweest. Ja, als je geen gebruik maakt van je eigen voldoende bekwaam personeel… Precies, in Den Haag denken ze ”er komt maandelijks vanzelf zoveel geld binnen dat we ons over de rest niet zo druk hoeven te maken”. Kijk, met zo’n houding zou een bedrijf door concurrentie failliet gaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.