Gerechtigheid: immigratiekantoor in Bremen mag geen asielaanvragen meer beoordelen door fraude

Na grootschalige fraude, mag het kantoor van de Duitse immigratiedienst in Bremen voorlopig geen asielaanvragen meer beoordelen. Dat kantoor heeft namelijk 1200 verblijfsvergunningen mogelijk onterecht toegewezen. De Duitsers kampen al met veel problemen rondom immigratie en integratie, maar dit nieuws was een grote klapper bij onze Oosterburen. 

Het schandaal kwam vorige maand aan het licht, toen bleek dat de Bremense tak van de immigratiedienst te soepel was geweest met het afgeven van verblijfsvergunningen. Tussen 2013 en 2016 zouden minstens 1200 vluchtelingen, voornamelijk jezidi’s uit Irak, een vergunning hebben gekregen, terwijl hun identiteit niet goed is gecontroleerd. Zeker 18.000 gevallen worden opnieuw bekeken.

De vraag is of er steekpenningen zijn aangenomen of dat de directrice handelde uit medemenselijkheid. Tegen haar en vijf andere medewerkers loopt een gerechtelijk onderzoek vanwege corruptie en omkoping. Ook de betrokkenheid van de directie van het landelijke Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) wordt onderzocht. Zij zouden al langer hebben geweten van de onterechte verblijfsvergunningen. De leiding van BAMF ontkent.

Dit is dus niet alleen een kwestie van lokale fraude, maar ook van de hogere regionen van de organisatie. Als er zo veel gevallen opnieuw worden bekeken, dan is de kans groot dat heel veel migranten alsnog uitgezet moeten worden. Op social media is al langer sprake van verontwaardiging over de procedures van de Duitse migratiediensten. Mannen die duidelijk veel ouder lijken, worden gekenmerkt als ‘tieners’ en verblijfsvergunningen worden in Duitsland niet nauwkeurig genoeg beoordeeld door het hoge aantal gevallen. Er zit een bepaalde druk achter, waarbij de kwaliteit soms nogal tekort schiet.

Ook onze nauwkeurige Duitsers hebben natuurlijk een menselijke limiet en tolerantie voor de gang van zaken. Die grens lijkt voor steeds meer mensen bereikt te zijn. Dat is al te zien aan de winst van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland. Nog een aantal grote publieke schandalen en ook Duitsland bereikt een punt waarop ze hopelijk weer met wat ratio naar de migratieproblematiek gaan kijken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Floris

  Wie kijkt hier nog van op?

  Ik herinner me een klokkenluider van de IND die een boekje opendeed over ambtenaren die oogjes dichtknepen voor allerhande fraude. Van schijnhuwelijken tot liegen over afkomst. Zelfs Ayaan deed dat.

  Het probleem is dat die ambtenaartjes bijna allemaal snowflakes zijn.

 2. Ni28

  Eigenlijk is de Alternative für Deutschland een redder in nood geworden. De zittende macht is genoodzaakt om wat te gaan doen voordat zij door deze partij ingehaald worden. Dat kan een vloek zijn voor Duitsland maar in dit stadium hebben zij een nuttige functie. De zittende macht is de oorzaak van islamisering en opkomst van ultrarechtse partij tegelijk. Zij verliezen op twee fronten tegelijk.

 3. gister

  heftig! de boel besodemieteren?

  logisch als je weet dat ze van bovenaf zoveel mogelijk asielzoekers willen shaffen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.