Journalisten kunnen niet meer de politicus van de mens onderscheiden: Baudet liep terecht weg

Geen categoriemei 20 2018, 13:00
Nederland heeft het nu weer een aantal dagen over Thierry Baudet, niet alleen vanwege het feit dat die met zijn hoofd op het magazine staat van het Algemeen Dagblad, maar ook omdat hij wegliep uit een interview met Wilfred Genee. Terecht, want Genee had het boek niet gelezen en wilde maar al te graag praten over Thierry Baudet de politicus.
Natuurlijk, je bent naast je formele functie ook nog het gezicht van je partij en je representeert in je vrije tijd informeel ook datgene waar je aan gebonden bent. Toch moeten mensen, vooral journalisten, een onderscheid maken tussen iemand in zijn functie als bestuurder of politicus en als mens of een andere functie.
Baudet kan van alles: muziek maken, schrijven, oreren, debatteren, noem het maar op. Als mens onderscheidt die zichzelf op vele manieren en zo moet je hem ook benaderen. Als je een afspraak hebt met Baudet De Schrijver, dan is het erg ongepast om hem te bevragen alsof hij Baudet De Politicus is op dat moment.
De complexiteit van de mens erkennen en haar vele functies en rollen is niet alleen weggelegd voor de meest intelligente mensen. Iedereen kan het, maar gemakshalve doen weinig mensen het. Als het goed uitkomt, dan wijst men andere mensen op hun fouten en wat voor invloed dat heeft op welke rol. Als iemand dronken wordt, dan tast dat zijn rol aan als bestuurder, of manager, of noem eens wat anders.
Het is belachelijk dat we niet consistent kijken naar mensen in hun complexiteit, of hen zo behandelen. We doen het ook niet bij onszelf. Als we iets fout doen dat niets te maken heeft met andere rollen of functies die we hebben, dan hebben we daar de langste verklaringen en excuses voor, maar als het op anderen aankomt, dan simplificeren we hun karakter kapot.
Dat deed Genee ook. Hij had het boek niet gelezen en wist er ook niet veel over te zeggen of veel over te bespreken. Prima, maar als je dan een afspraak met Baudet De Schrijver maakt, behandel hem dan ook op die manier. Ga jezelf niet verstoppen achter het excuus dat Baudet De Politicus daar dan ook zit, alleen maar omdat je niets te zeggen hebt verder.

Na een minuut of zeven nam Akyol het interview over en bevroeg hij Baudet over het schrijfproces van zijn roman. Toen Genee wederom naar zijn politieke werk vroeg, was Baudet het zat. ,,Ik ben hier uitgenodigd om over het boek te spreken en heb geen zin om stiekem dan eigenlijk een politiek interview te gaan geven'', zei de politicus, die zijn koptelefoon afdeed en aanstalten maakte om weg te lopen.

Genee beloofde nog dat het later écht over het boek zou gaan, waarop Baudet weer ging zitten. Toen hij vernam dat hij dan wel even een reclameblok moest afwachten, was de maat vol en liep hij weg. ,,Nee, ik houd ermee op.''

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten