Journalisten kunnen niet meer de politicus van de mens onderscheiden: Baudet liep terecht weg

Nederland heeft het nu weer een aantal dagen over Thierry Baudet, niet alleen vanwege het feit dat die met zijn hoofd op het magazine staat van het Algemeen Dagblad, maar ook omdat hij wegliep uit een interview met Wilfred Genee. Terecht, want Genee had het boek niet gelezen en wilde maar al te graag praten over Thierry Baudet de politicus.

Natuurlijk, je bent naast je formele functie ook nog het gezicht van je partij en je representeert in je vrije tijd informeel ook datgene waar je aan gebonden bent. Toch moeten mensen, vooral journalisten, een onderscheid maken tussen iemand in zijn functie als bestuurder of politicus en als mens of een andere functie.

Baudet kan van alles: muziek maken, schrijven, oreren, debatteren, noem het maar op. Als mens onderscheidt die zichzelf op vele manieren en zo moet je hem ook benaderen. Als je een afspraak hebt met Baudet De Schrijver, dan is het erg ongepast om hem te bevragen alsof hij Baudet De Politicus is op dat moment.

De complexiteit van de mens erkennen en haar vele functies en rollen is niet alleen weggelegd voor de meest intelligente mensen. Iedereen kan het, maar gemakshalve doen weinig mensen het. Als het goed uitkomt, dan wijst men andere mensen op hun fouten en wat voor invloed dat heeft op welke rol. Als iemand dronken wordt, dan tast dat zijn rol aan als bestuurder, of manager, of noem eens wat anders.

Het is belachelijk dat we niet consistent kijken naar mensen in hun complexiteit, of hen zo behandelen. We doen het ook niet bij onszelf. Als we iets fout doen dat niets te maken heeft met andere rollen of functies die we hebben, dan hebben we daar de langste verklaringen en excuses voor, maar als het op anderen aankomt, dan simplificeren we hun karakter kapot.

Dat deed Genee ook. Hij had het boek niet gelezen en wist er ook niet veel over te zeggen of veel over te bespreken. Prima, maar als je dan een afspraak met Baudet De Schrijver maakt, behandel hem dan ook op die manier. Ga jezelf niet verstoppen achter het excuus dat Baudet De Politicus daar dan ook zit, alleen maar omdat je niets te zeggen hebt verder.

Na een minuut of zeven nam Akyol het interview over en bevroeg hij Baudet over het schrijfproces van zijn roman. Toen Genee wederom naar zijn politieke werk vroeg, was Baudet het zat. ,,Ik ben hier uitgenodigd om over het boek te spreken en heb geen zin om stiekem dan eigenlijk een politiek interview te gaan geven”, zei de politicus, die zijn koptelefoon afdeed en aanstalten maakte om weg te lopen.

Genee beloofde nog dat het later écht over het boek zou gaan, waarop Baudet weer ging zitten. Toen hij vernam dat hij dan wel even een reclameblok moest afwachten, was de maat vol en liep hij weg. ,,Nee, ik houd ermee op.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. swetsnek

  Journalisten zijn het stront van de aarde, te dom om voor de duvel te dansen.
  Het enige wat hun geleerd wordt is ,zuigen, zuigen, zuigen

  1. Ernst Quispel

   “het stront van de aarde”

   🙂

   1. Mart

    Je had het gisteren over ”de schaamte voorbij” ingevolge een uitlating van mij, maar zulk tuig vindt je blijkbaar ”lekker overkomen
    hypocrite die je bent

 2. Paaldanseres

  En terecht. Genee is gewoon een klein, drammerig, miezerig mannetje… net als pechtlul

 3. Henk-Jansen

  Ik vraag me af hoe de dames hier gereageerd hadden als het Pechtold was geweest in plaats van Baudet.

  1. swetsnek

   precies zo huilventje

  2. Frits Jansen

   Pechtold meende als mens een cadeautje te krijgen maar het boze volk meende dat hij dat als politicus kreeg. Ach, sommigen hebben maar weinig aanleiding nodig om te mopperen.

   De echte vraag is of Pechtold als politicus een gunst regelde als tegenprestatie voor die bezemkast (die in de mythevorming inmiddels een penthouse heet). Dat heeft het zuigend journaille nog niet weten bloot te leggen. Gek eigenlijk, want vooral Privé achtige bladen aarzelen niet om verhalen te verzinnen als ze onvoldoende feiten hebben.

   Pechtold kan daarmee in het nauw komen want bewijzen dat iets NIET is gebeurd is altijd lastig. Reaguurders reageren harder dan rechters.

 4. swetsnek

  We hadden hier vroeger een winkel die henk jansen heette die was ook al ruk kun je na gaan

  1. Frits Jansen

   De discussie moet hier over denkbeelden gaan, niet over (vermeende) achterlijkheid van de reaguurders.
   Al is daar bijna altijd aanleiding toe, zulke “ad hominem” aanvallen zijn stomvervelend voor het publiek.

 5. Frits Jansen

  Is er iemand die het nog kan volgen? Grapperhouse wordt verweten zijn menselijke kant te hebben laten zien (het blijft wennen om politicus te zijn) terwijl Baudet het vertikt om als politicus te worden aangesproken.

 6. Ernst Quispel

  Het boek schijnt van indrukwekkende literaire kwaliteit te zijn. Ik las vanmorgen de prachtige volzin: “Na het klaarkomen ging hij op de rand van het bed zitten”.

  🙂

  1. lugar

   Jij bent een zuigtrol dus dat geldt niet.

 7. Babaji538

  Akyol zit bij mij op de block.
  Al heel lang.
  En niet zomaar.
  Petra Hermans

 8. Luctor et emergo

  Ik heb Baudet hoog staan, maar vond hem nu wel erg snel weglopen. Toevallig hoorde ik het interview in de auto (BNR). Als hij verstandig is pareert hij het met een grapje, mensen houden niet van weglopers!

 9. Two Ravens Black Kettle

  Voetbal inside/international

  Laat filmpjes zien
  Waar Thierry staat te dansen
  Uit de context gerukt
  Maar geen fraai beeld desalniettemin.
  (was ook potsierlijk, fair is fair)
  Maar
  Hoe dom ben je dan om dan toch aan te schuiven bij Genée.
  überhaupt aanschuiven bij NPO/RTL/of hoe al die andere eenheidsworstzenders ook heten als niet-Kartel partij is olie- en oliedom.
  (ik geef toe, qua dit onderwerp ben ik enigszins van mening veranderd. Archetype Farage ging overal zitten. Subliem. Maar zelfs in het door en door corrupte heb je altijd nog een zeldzame Andrew Neil. in NL is alles 100% exact Orwell. Zweeds gecasteerd Ikea-balletje EU Surpise)
  Stop daar dus mee !
  Wees geen oen !
  Loop niet als een onnozele kabouter in de vooropgezette policor muizenval.
  De Media is de vijand.
  Ze zullen alles uit de kast halen om de jongens en meisjes die naar de naakte keizer of de stampende olifant wijzen om te brengen. De sociale dood. Ze hadden mazzel met Pim Fortuyn. Zoveel mazzel had de MSM zich niet in kunnen denken. Een haatvod als dagblad Trouw die opriep om Fortuyn met een biljartkeu af te slachten bestaat zelfs nog en wordt door de ‘grrrrisssten (lees Farizeeërs) algemeen beschouwd als een ‘fatsoenlijke’ krant.
  Doe
  Niet
  Mee
  Met
  HUN
  Pierlale dans

  Dus minder ego
  En nooit meer het kermisaapjesspelen bij de Inquisiteurs die Fortuyn de dood hebben ingejaagd.
  Ook niet potsierlijk weglopen
  Gewoon niet meer gaan !

  Decorum !

 10. Bes Tolen

  De titel van het artikel spreekt me meer aan dan de inhoud er na. Immers er is heel wat mis met de (westerse) journalistiek, die zich voor het grootste deel in een de bedreigende politieke werkelijkheid ontkennend tijdperk bevindt. Met als extra speciale journalistiek er van systematisch opgezette leugens om de tegenstanders van ”politieke correctheid” het leven zuur te maken en andere vermeende tegenstanders zoals bijvoorbeeld de Russen, in diskrediet te brengen.

 11. RobertMarsman

  De auteur van dit artikel gaat compleet voorbij aan het gegeven dat Baudet ten eerste altijd de politicus is. Baudet zit daar als politicus die een boek heeft geschreven en niet andersom. Politicus zijn is geen bijbaantje maar dat ben je 24/7 en dat ben je niet als auteur.

  Als politicus dien je altijd politieke vragen te beantwoorden dat hoort nu eenmaal bij je job. Hoe ongemakkelijk ze ook zijn en ook als je ergens zit om ergens anders over te praten. Een politicus die politieke vragen om welke reden dan ook uit de weg gaat is geen goeie politicus.

  Buiten dat om gaat Baudet natuurlijk wel overal zitten. Hij heeft er ook geen moeite mee om bv bij Pauw en bij Jinek te gaan zitten. Als hem dan vervolgens iets niet zint dan gaat hij ineens boos lopen tweeten dat ze allemaal veel te links zijn of dat ze hem om de tuin proberen te leiden en weet ik wat allemaal.

  Wees dan net zo consequent als Wilders en ga er niet zitten. Wilders gaat niet bij Pauw zitten of weet ik veel bij wie, Baudet heeft er weinig moeite mee.
  Baudet loopt wel altijd te zeuren op de journalistiek maar hij heeft ze we keihard nodig.

  Maar goed hij heeft zijn 5 minutes of fame weer gekregen en hij heeft weer iets om te bekritiseren.

  1. Frits Jansen

   Warempel een serieus verhaal op DDS.
   Wat u zegt klopt helemaal bij de huidige praktijk.
   Maar stel dat een ingenieur wordt uitgenodigd om over waterbeheer te praten die toevallig ook directeur is van een waterbedrijf. Als kijker wil ik weten over waterbeheer, maar nee, de zuigend journalist wil over de laatste rel weten.
   Geïnterviewden moeten vaker journalisten voor gek verklaren. Vrije pers? Soms vindt de toeschouwer meteen dat de interviewer zeurt.

   Wie durft tegen TWan Huis te zeggen: je me zeurt!
   Wie dat durft krijgt mijn stem.

 12. Frits Jansen

  De mens en het mens.
  Laten we wel politiek correct blijven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.