Kabinet vindt de begroting van de Europese Commissie belachelijk, maar lijkt niet sterk genoeg

De afgelopen week hebben we veel gesproken over de nieuwe Europese begroting. Die zou namelijk, volgens de Europese Commissie, 300 miljard euro hoger begroot worden. Dit stuit een aantal landen tegen de borst, omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten en er daardoor minder geld beschikbaar is, maar ook minder geld uitgegeven hoeft te worden.

Uiteindelijk moet de groep landen in de Europese Unie meer gaan betalen, maar ook met minder landen die de contributie kunnen dragen. Dit zorgt, mathematisch en qua logica, voor een grote heisa, waarbij de Europese Commissie hoog lijkt te mikken en ergens in het midden wil eindigen. De eindconclusie blijft dus staan: Nederland en ook andere Europese landen moeten meer gaan betalen.

De Commissie wil al veel langer de begroting verhogen, maar komt met de vluchtelingencrisis in een scenario terecht, waarbij ze het misschien ook nog voor elkaar gaan krijgen. Daarnaast hebben Duitsland en Frankrijk, de grootste landen in de Europese Unie, een duidelijke pro-EU koers die ze willen varen.

Het Kabinet heeft nu ook gereageerd en zegt het plan van de Europese Commissie belachelijk te vinden. Er zijn minder landen, dus een verhoging slaat nergens op, daarna moet er juist gesneden worden in de uitgaven en moet er minder uitgegeven worden aan landbouwsubsidies, waar vooral Frankrijk op teert. 

Rutte noemt de voorgestelde begroting ‘onacceptabel’. ‘Met het voorstel van de Commissie loopt de rekening voor Nederland te hoog op,’ zegt Rutte in een persverklaring. ‘Een kleinere  EU als gevolg van Brexit moet ook een kleinere begroting betekenen. Dat vraagt om scherpere keuzes en bezuinigingen.’ Nederland wijst de voorgestelde begroting af.

Samen met Scandinavische landen en Oostenrijk vormen ze een front tegen de plannen van de Europese Commissie, maar uiteindelijk is de vraag of ze dit wel kunnen stoppen. Er komt sowieso een compromis en een compromis tussen minder en meer is altijd minder meer. Eindscenario is dus wel een stijging van de uitgaven. Daar gaat ook het hele project van de EU over. Tegenstellingen tussen meer Europese Unie en minder Europese Unie is altijd minder meer Europese Unie.

Daarnaast staan Duitsland en Frankrijk tegenover deze landen vermoedelijk. Dan gaat het dus uiteindelijk over ordinaire ‘powerplay’ tussen naties die machtig zijn en landen die minder machtig zijn. Dit toont ook gelijk de zwakte van de hele Europese Unie als politiek vredesproject, omdat het spel alleen maar op een andere manier gespeeld wordt. Zij het zonder agressie, maar soms even destructief door legalisme en instituties.

Met het vertrek van de Britten zullen de Nederlanders het veel moeilijker gaan krijgen en de Europese begroting is daar nog meer een voorbeeld van. Ik heb er niet veel hoop op, maar we zullen het zien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. netwat

  Als Frankrijk en Duitsland graag weer een oorlog op europese grond willen dan moeten ze vooral zo door gaan. Het vierten reich is in de maak in ieder geval.

 2. Ben Zine

  Schoothondje Rutte keft even voor de bühne, maar staat alweer hijgend en kwispelend te popelen om voor akkoord te tekenen bij zijn baasje Angela.

  1. DutchDropveter

   Kun je na gaan Brussel ziet een probleem! en vraagt om geld… oke?

   Maar Frontex en haar NGO’s dan? waneer wordt dat is aangepakt? dat kost geen geld dat is beleidsvoering gvd!

 3. Pit

  De handtekening is al gezet. Belastingverhogingen zijn in aantocht en premies gaan stijgen. Stem dus VVD!

  1. DutchDropveter

   BTW 25%
   Erfbelasting naar 43%
   BPM blijft het zelfde
   Wegenbelasting gaat omhoog
   Accijns op sigaretten verdubbelt bijna (behalve op drank huh hoezo)
   Dividend belasting naar 0%

   Rara wat klopt hier niet… .

   1. Ben Zine

    Het is inderdaad te ziek voor woorden. En die spilzieke, met geld smijtende EU-mob in Brussel wil het budget VERHOGEN van 1.000 miljard naar 1.300 miljard… Wat een volkomen geflipte wereld is dit toch…

 4. Guus Geluk

  Met z’n viertjes staan we in elk geval sterker dan in ons eentje. Gezamelijk kunnen Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden inzetten op een lagere EU-afdracht.

  Het zal niet geheel toevallig zijn dat in Nederland, Oostenrijk en Denemarken drie (centrum-)rechtse regeringen op het pluche zitten.

  1. DutchDropveter

   De beste manier voor een lagere afdracht is een nexit. Uiteraard zal dit economisch wat gevolgen hebben maar daar komen we overheen dat is na de tweedewereld oorlog ook gelukt vrijwel zonde hulp maar met doorpakken en je schouders er onderzetten.

   1. Guus Geluk

    DutchDropveter,

    Na de Tweede Wereldoorlog mede dankzij de Europese samenwerking van haar wonden hersteld. Het is werkelijk een illusie om te denken dat we het in de tijd van Rusland, Trump en het opkomende China, alleen redden.

    Volgens mij kan het gros der Nederlanders bevestigen dat een Nexit slecht is voor Nederland. Dat was de Brexit al.

    1. DutchDropveter

     Het is toch net zo goed een illusie dat we niet zonder EU kunnen? Dat we met elkaar handelsverdragen moeten sluiten komen we niet onderuit maar om ons nou voor te doen als een natie is jezelf en alles daarom heen voor de gek houden.

     Nogmaals men wordt op alle mogelijke manieren bang gemaakt. Als je dat nog steeds niet door hebt dan leef je dus echt in een bubbel. Je kan de aantal artikelen van de NOS en RTL tellen per week (eveneens het gebash op Trump).

     En wij zijn er helemaal niet hersteld door Europese samenwerking anders waren we wel gecomenseerd iets dat niet betaald kon worden dus werden er plannen gemaakt om stukken land van Duitsland te annexeren. Ook dit is door mensen zonder ruggegraat afgeketst.

     Het is dat we nog zoveel geld hadden na de oorlog dat we mensen uit noordafrika hierheen haalden om ons land opnieuw op te bouwen.

     1. Guus Geluk

      DutchDropveter,

      Nee, dat is geen illusie, dat is logica. Vooral een handelsnatie als Nederland heeft belang bij een Unie aan open grenzen en handelsverdragen. En we zijn een klein land: een sterke samenwerking met Europese landen is noodzakelijk.

      We worden niet bang gemaakt, maar de nadelen van een NEXIT moeten worden benoemd.

     2. DutchDropveter

      @Guus de EU =! geen handelsnatie! het is een welvaardverdelingsproject en ook nog ondemocratisch ook.

      Waar jij op doelt is puur handel oftwel de EEG. Iedereen zijn eigen wetjes en regels maar onderling kun je goed handeldrijven. de EU was never nooit nodig. En die zogenaamde vuist die de EU zou kunnen maken heb ik nog nooit gezien we gaan voor alles en iedereen op onze rug liggen dus wederom een illusie.

      En Guus jij bent het bewijs dat we worden bang gemaakt. Jij houd maar niet over de Brexit op. Het is iets wat het land helemaal naar de afgrond zou trappen. Maar ik hoor niemand over de langer termijn effecten maar men (zoals u) hebben het enkel over de korte termijn effecten dat is een pure vorm van bang maken en niet compleet zijn in je feiten.

     3. Guus Geluk

      DutchDropveter,

      U noemt het bangmakerij, ik noem het concreet de nadelen van een NEXIT benoemen. Deze zijn er namelijk in overvloed.

      De Brexit is schadelijk voor de Nederlandse economie enerzijds en schadelijk voor de samenwerking binnen de EU anderzijds. De Britten waren immers onze bondgenoot tegen verdere eurofederalisering. Als Europese macht hadden zij een goed blok kunnen vormen tegen de Frans-Duitse as.

      De EEG bestaat niet meer. In mijn optiek dient de EU zich te beperkten tot twee kerntaken: handel en veiligheid. Voor het overige moet het instituut zich nergens mee bemoeien.

     4. DutchDropveter

      Zo zijn er ook tientallen voordelen voor de korter termijn. Maar wat heb je aan het korte termijn? Helemaal als blijkt dat de EU niks anders is dan een soort Sovjet Unie.

     5. Luwadder R1

      Dutch Dropveter HELEMAAL MEE EENS!!!!! de EU is net als de Euro een illusie. En natuurlijk worden we bang gemaakt door die Brusselse drankorgels. puur om te voorkomen dat er meer landen uit die alcoholistenclub gaan. Theresa May heeft zich voor het karretje laten spannen door Jean- Claude ‘Alcoholica’ Juncker en z’n drankmaten. En de EU logica??????? Pffffffffffffffff!!!!!!!!!!!!!!!!!! toch belachelijk. De Europese vrijhandels associatie DAT!!!! is logica en NIET!!!! die alcoholistenclub die alsmaar meer macht en meer geld wil hebben. En Eurofielen die lijden een ernstige vorm aan tunnelvisie die sterk geloven aan de EU en hechten daar veel waarde aan. En alles waar de EU voor staat nemen ze blindelings aan voor waarheid. en wat is de praktijk van de EU ?? kost kapitalen, hebben een extreme drang naar bemoeizucht in de binnenlandse politiek en willen alsmaar meer macht en groter worden. De EU kost voor Nederland meer dan het opbrengt, dan ben je echt volledig van de pot gerukt om koste wat het kost maar lid te moeten blijven van dit stelletje drankzuchtige engnekken Handelsverdragen afsluiten kan ook buiten de EU. Wat dat betreft moeten de regeringen van de 4 landen afspraken buiten Brussel om gaan maken om samen uit die alcoholistenclub te stappen, krijgt Brussel een koekje van eigen deeg omdat die ook graag plannen maakt buiten de EU landen om.

    2. Guus Geluk

     DD,

     Ja, en voor de lange termijn. De EU vergelijken met de Sovjet-Unie is echter sterk bezijden de waarheid.

    3. glazenbol

     Jij kunt je naam beter veranderen in Guus Gelul.

     1. Guus Geluk

      DFTT.

   2. Hermann

    Het Marshall plan van de VS hielp ons er bovenop. Dat is juist Dutch !

    1. DutchDropveter

     Her en der hebben we natuurlijk wat hulp ontvangen maar het meeste hebben we toch echt zelf heropgebouwd.

     Door deze oorlog is het begin van de islamisering ingezet (wederom wir shaffen das)

   3. Ben Zine

    Precies… Hoe lang zal het nog duren voordat dit land de zegeningen van een Nexit mag ontvangen, en zal worden bevrijd en verlost van de beknellende verstikkende banden van de EU. Wanneer zal Nederland weer gewoon Nederland zijn… Met de Hollandse Florijn, de goeie ouwe gulden. Fuck Juncker, Fuck Verhofstadt, fuck dat stelletje mentaal gedegenereerde nonvaleurs in Brussel.

 5. Ni28

  Rutte weet dat hij het niet kan stoppen als zou hij het echt willen. Vandaar zijn houding van een held die durft. Straks wordt hij naar verwachtingen teruggefloten en is men boos op Brussel en niet Rutte. Dat moet het plan zijn. Plannen zijn leuk maar men verwacht resultaten. Ook van een regering die zo impopulair is als deze. De EU heeft veel meer geld nodig voor immigranten die Merkel welkom heeft geheten. Het wordt te duur en uitzettingen lijden tot gewelddadige acties zoals deze week in het Duitse Ellwangen waar 200 asielzoekers het aan het stok hebben gekregen met de politie. Zij snappen het niet zij zijn toch welkom dus blijven an alles is gratis. En dan de rekening die onevenredig verdeeld is. De netto betalers betalen steeds meer terwijl netto ontvangers niet of bijna niet belast worden. Zo maak je op den duur van netto betalers netto ontvangers. Huidige EU deugd voor geen bal. Welkome in Huize Puinhoop.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Tijdens de zogenaamde ‘Cambrium Explosion’ ontstonden diverse fyla.
  Een fylum was die van de Chordata (creaturen met een ruggengraat)
  Een ander fylum was die van de invertebraten (de ongewervelden)

  De meeste NLrs, de leugenachtige leden van dit slagroomkabinet voorop, vormen onderdeel van het tweede fylum.

 7. Frits Jansen

  Toekomstvisie is ver te zoeken, en dan is het wiedes dat ze geen geld willen uitgeven.
  Rutte houdt niet van “visioenen”, maar een leider moet wel visie hebben. En die is niet dat we met samengeknepen billen en gesloten beurzen wachten tot “het” over is.

  Minister Blok heeft wel eens gezegd dat je geen geld kunt uitgeven dat je niet hebt. Voor een ex-bankier een hele rare uitspraak. De meeste bedrijven zijn gecreëerd met geleend geld.

  De populisten hebben wel geen meerderheid maar verlammen wel onze visie op de toekomst.

  Misschien dat wonderkind Klaver nog een uitweg verzint, al vrees ik zijn communistische partijgenoten.

  1. Original NL

   Wonderkind klaver….???
   Populisten verlammen onze visie op de toekomst???
   Neem nog een biertje frits………je lult raar als je nuchter bent.

 8. Hermann

  Velen (hier op DDS) juichen de Brexit toe, zelfs als het ons veel geld gaat kosten. Het is een wondere wereld.

  1. Original NL

   Vrijheid heeft altijd een hoge prijs
   Het kost mensenlevens en/of geld.
   Nexit is vrijheid om weer zelf te kunnen bepalen wat goed voor je land is en dit niet door zwakzinnigen als merkel , juncker ed te laten bepalen.
   Nexit nu!!!

  2. DutchDropveter

   Men zit in dat de huidige bijdrage pas het topje van de ijsberg is. Daarnaast in 2005 is er tegen al eens goed tegen gestemd en werd er ook doorheen geduwd.

   Dus als u zegt dat hierop tegen zijn iets te maken heeft met wondere wereld wat is er dan in 2005 gebreurd een staatsgreep?

 9. Vit

  Kap eerst maar met die achterlijke maandelijkse verhuizing á 200 miljoen exclusief reis en verblijfskosten van parlementariërs, dat scheelt al een slok op een borrel.

  1. Original NL

   Idd vit om maar eens één van de vele miljarden kostende krankzinnige maatregelen te noemen van de junckertje nooit genoeg ploeg!

   1. denk eens na

    stop met de junk zijn consumptie bonnen te vergoeden dan wordt zelfs nederland netto ontvanger

 10. H.Vaes

  Ach….het verweer van Rutte is leuk voor de peilingen….want daar trappen ze weer in met zn allen.
  Wedden dat Rutte als een van de eerste zijn handtekening zet……

 11. Paaldanseres

  Wat een hypocriet verontwaardigd smoelwerk weer van deze droplul. Die rubberen dildo zal uiteindelijk gewoon bij het kruisje tekenen. ‘Take it to the bank’.

 12. van Urk

  De EU kost ons kennelijk nu ook veel geld. Ik betaal liever veel geld voor onze eigen staat en vrijheid dan om weer alles bepaald te laten worden door landen waar wij vroeger ons juist van vrij hadden gevochten. Wie nu nog pro-EU is moet wel donders blind zijn om niet te zien dat wij weer het volkje van de Lage Landen geworden zijn dat de schatkist moet gaan spekken van Franse, Spaanse en Duitse keizers. http://www.hansnetten.com/politiek/waarom-nederland-ten-onder-gaat.html

 13. Pescador

  Jongens we meten in opstand komen voor we helemaal naar de kloten zijn rutte kan liegen als een ngrote maar dat kunnen die timmerdoos en juncker nog beter

 14. Rechtsaf

  Brussel moet lekker opzouten, het beste is een Nexit..

 15. chrism

  Oplossing is simpel .

  Nexit en al die bang makers gaan dan maar emigreren naar het beloofde EU geld graai paradijs .
  Iedereen die tegen de Nexit en Brexit is die vult zijn zakken met geld wat niet van hun is .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.