Kabinet wil focus op gericht ontwikkelingshulp en voor landen rondom Europa: wel méér uitgeven

Het Kabinet wil de komende jaren meer uitgeven aan ontwikkelingshulp en noodhulp, maar schuift ook nog met geld in het bestaande budget. Zo wordt voor landen als Indonesië minder uitgegeven in het voordeel van landen zoals Irak en Jordanië. Het lijkt er op dat het Kabinet, al zal het niet concreet gezegd worden, inzet op een vorm van ‘preventie’ in een moralistisch jasje. Ten behoeve van ‘handel en groeimogelijkheden voor mensen in arme landen’. 

Het kabinet richt zich daarom vooral op conflictgebieden in de buurt van Europa, waar vluchtelingenstromen op gang komen en terroristische groeperingen vrij spel hebben. Ook de gebieden die ernstige gevolgen van klimaatverandering ondervinden of gaan ondervinden behoren tot de focusregio’s. Daar gaat 40 oplopend tot 80 miljoen euro per jaar naartoe.

Stabiliteit elders in de wereld betekent voor Nederland niet alleen veiligheid, zegt Kaag. Het betekent ook verdienvermogen voor Nederlandse bedrijven die hun kennis en technologie kunnen verkopen in landen die economisch gaan groeien.

In het beleid voor de komende jaren is daarom een grote rol weggelegd voor het Nederlandse bedrijfsleven en het mkb. “Overal ter wereld willen mensen uiteindelijk handel, en werken aan de groei van hun economie”, zegt Kaag. “De banen voor de jonge beroepsbevolking in ontwikkelingslanden moeten van bedrijven komen, niet van overheden.”

Vooral beleid ter preventie, zodat mensen in Afrika en het Midden-Oosten niet willen migreren naar Europa. Als het daar beter gaat, dan zullen ze niet naar Europa willen vertrekken. Het regeringsbeleid is daarbij ook gericht op handel en het bedrijfsleven. Zo zul je zien dat het morele gehalte achter dit beleid toch wat meer bedekt wordt door puur economisch pragmatisme en opportunisme.

Het is al een sterke verbetering vergeleken met het verleden. Minder zinloos uitgeven en meer focus op noodhulp en het stimuleren van handel. Zo wordt het dus minder ‘ontwikkelingshulp’ en meer een ‘investering’. Zo lijkt de naam van het ministerie dan ook nog het enige te zijn dat nog een beetje refereert naar de institutie van wat het ooit was. Mij hoor je niet klagen, ik vind het een goede ontwikkeling.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. oeioeivogel

  Ontwikkelingshulp of investeren, het geld hoeft maar een naam te hebben voordat het in bodemloze putten verdwijnt.

  1. Troelstra

   Investeren is toch rendementsgericht? Waarom rendeert ontwikkelingshulp niet? Het genereert niet het produkt ontwikkeling. De gelden verdampen in het niets. We kunnen het beter zelf op zak houden. We hebben dat geld trouwens zelf ook hard nodig.

 2. Floris

  “in het voordeel van landen zoals Irak en Jordanië.”
  ———————————————————-
  Irak stikt van de olie.

  Nuff said.

  Het westen giet geld in landen die het westen haten en reken maar niet op enige dankbaarheid.

 3. Ni28

  Doen de Chinezen dit niet al lang terwijl wij miljoenen euro’s al jaren in een bodemloze put deponeren?

 4. NoDoubt

  Jordanië, Irak, Palestijnen, Turkye, Griekenland. Straks Spanje en Italie, de pensioenen van de EU. Gelukkig is het niet het geld van de Nederlandse burger maar van de Nederlandse staat en bestaan er geen voedselbanken in NL en waren het geen Nederlandse burgers die waren gedupeerd door de NL-banken.

 5. poldi

  Weer een nieuwe manier gevonden om miljarden de grens over te gooien. Van al deze “nobele” doelen komt niks terecht.
  De vraag moet luiden: waarom moeten we ons uberhaupt met deze landen bemoeien. Het antwoord: Daar is geen enkele rationele grond voor. Dus niet doen. Geef het geld uit aan een goede grensbewaking en het uitzetten van illegalen. Daar wordt de Nederlandse samenleving wel beter van.

 6. poldi

  Onder het mom van “Iedereeen is van de wereld en de wereld is van iedereen” is er een wereldwijde communistische revolutie aan de gang. Hand in hand met moslims, die door hun geloof gelegitimeerd, van ongelovigen afpakken is het internationale socialisme/communisme bezig om bezit ten gunste van zichzelf te onteigenen.
  En alle middelen daartoe zijn geoorloofd.
  Het zeer ruime ontwikkelingssamenwerkings budget is niet anders dan losgeld waarmee we misschien nog wat uitstel kunnen kopen..

  1. Frits Jansen

   U loopt achter
   Communistenangst is van de jaren ’50 en beleefde nog een opleving in Vietnam maat is nu echt voorbij. We hebben nu de moslims om bang voor te zijn. Want politici hebben een vijand nodig.

 7. Frits Jansen

  We moeten leren van de Chinezen, die ontwikkelingshulp uitermate zakelijk inzetten.
  Geef een man een vis en hij heeft een dag te eten, geef een man een hengel en hij heeft zijn leven lang te eten (Chinees spreekwoord).
  Armoede is intussen wel de oorzaak van veel conflicten.

  1. sjun

   Henges zijn stukken goedkoper dan het blijven overmaken van pecunia dat maar erger aan de strijkstok blijft hangen. Geef mevrouw Al Qaq voortaan hengels mee om in Gaza aan werkwilligen uit te delen.

 8. J.C.

  Mevrouw Kwak heeft eindelijk het PVV licht gezien. De PVV zegt al jaren dat de mensen daar geholpen moeten worden en niet hier……..

 9. poldi

  Heb ik de vraag voor mw Kaag wat er pakweg de afgelopen 60 70 jaar met alle ontwikkelingsgelden is gebeurd. Dit soort plannen had met toen OOK al. Lees het boek ‘de crisiskaravaan’ van Linda Polman. Dat worden dus WEER miljarden voor de top van die landen. Mw Kaag heeft een ton boter op haar hoofd. Mooie praatjes, maar het gaat niks worden, als alleen de bankrekeningen van de leiders van die landen worden flink gespekt en die van mw Kaag zelf ook.
  De VN is ook een drama geldverslindende kletskoek organisatie. Lees maar in het boek van mw Polman.

 10. poldi

  Plagiaat
  ———

  Minister Sigrid Kaag (D’66) voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil de grondoorzaken van terreur en migratie tegengaan.

  Deze minister wil de wereld verbeteren. Maar het woordje Islam komt niet voor. Dat heeft kennelijk niets met terreur te maken.

  Een van de middelen is de transitie naar een circulaire economie. Alsof Moslims met zonnepanelen opeens geen terreuraanslagen plegen.

  Sigrid Kaag is Wereldvreemd.

  Dat zie je vaak bij mensen die bij geldslurpende grote internationale organisaties hebben gewerkt /cq jarenlang onder een kaasstolp hebben geleefd en alleen maar omgaan met mensen met hetzelfde gedachtengoed, cq dezelfde sekte.

 11. Step one

  Geen wonder dat het bolk zich bestolen voelt. Het gaat nog een keer gebeuren dat de guillotines weer uit het vet gehaald worden. Ze vragen er om.

 12. Pescador

  Waarom niet we hebben toch geld zat in nederland? Er is vast wel weer iets waarop we kunnen bezuinigen zodat er weer iets verdwijnt in nederland zoals filemonisch orkest, leger, zorg, scholing, pensioenen enz.enz. Enz.

 13. Lex

  JA JA weggegooid geld.

  Ik en velen met mij zijn van mening dat de kans groot is dat een in diepe corrupte zakken verdwijnt. Regiems die reikhalzend uitkijken naar dan heerlijke Nederlands geld.

  Hulp organisaties zijn met handen en voeten gebonden om in een land überhaupt iets te mogen doen veelal is voor ( wat hoort wat. )

  Veelal word er smeergeld betaald of eisen ze een deel van de hulpgoederen.

  Dus niet gek staan te kijken dat ons belasting geld in een of andere diepe zak verdwijnt van een hoge corrupte regeringsleider. Die veelal met de noorderzon verdwijnt.

  Stoppen met deze onzin laten ze eerst de armoede in ons eigen land aan goed aanpakken. Het is een schande dat in een van de rijkste landen zoveel armoede bestaat.

 14. Troelstra

  Hoe kun je arm zijn met zo´n rijkdom…?!

  De waarheid choqueert, maar het is toch de waarheid!

  Tegenwoordig worden we op alle televisiekanalen bestookt met oproepen van de UNESCO betreffende de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Ik wil iedereen eraan herinneren dat het voornamelijk gaat over landen die overwegend islamitisch zijn. Hun islamitische broeders zijn in oorlog met andere islamieten die opgejaagd worden en zonder enige gewetensbezwaren de hongerdood mogen sterven. Wat doen de islamitische buurlanden bovendien: NIETS! Maar het is aan ONS om te geven.

  Die landen hebben géén (en niet 2 of 3) miljard euro’s nodig om er bovenop te komen. In plaats van zeer luxueuze hotels te bouwen, dure 4×4’s te kopen en ijs- en schaatsbanen aan te leggen in de woestijn, zou het beter zijn dat elk van de Emiraten zijn geldbeugel zou openen in plaats van aan de werkende mensen van de ‘slechte westerse landen’ (wij dus, de niet-in-Allah-gelovende en kapitalistische heidenen) te vragen dat te doen. Indien iedere in Europa of elders gevestigde islamiet één euro zou geven voor Afrika, zouden zij na hun dood zeker in het Paradijs belanden.

  Reeds tientallen jaren, of zelfs meer, is er enkel misère in die landen en regelmatig worden wij aan die situatie herinnerd met verschrikkelijke beelden van bevolkingen die zijn voorbestemd om uit te sterven. Vrouwen en kinderen worden op de voorgrond gezet, opdat wij ons nog schuldiger zouden voelen en dit enkel met de bedoeling ons nog meer geld te ontfutselen. De islamitische vrouwen zetten, ten gevolge van hun “geloof” (en door hun hitsige mannen onderworpen), een hele resem kinderen op de wereld (de wil van Allah, die geen geboortebeperking tolereert?!), terwijl ze goed weten dat ze die kinderen niet zullen kunnen voeden.

  Weinig mannen te zien in deze reportages?! Waarom zijn deze fok-beesten, die hun harem en jonge pubermeisjes bevruchten, zich niet bewust van of verantwoordelijk voor hun eigen waanzin? Tweeduizend jaar achterstand en een blinde godsdienstige overtuiging zijn er de oorzaak van dat deze volkeren voor eeuwig veroordeeld zijn tot onderwerping en godsdienstige dogma’s die alleen een kleine groep machtswellustelingen en een superieure kaste ten dienste zijn. Denkt u nog steeds dat het onze schuld is en dat wij ons moeten verantwoordelijk voelen voor zoveel misère? Wanneer er in een land meer kogels dan graankorrels zijn, zal er nooit iemand in staat zijn iets te veranderen, ondanks alle goede wil en al het geld in de hele wereld. Dat is héél triest, maar, helaas, erg reëel. Dit is dus géén racistisch, maar wel een realistisch bericht om de ogen te openen van al wie niet wil zien of horen.

 15. Troelstra

  Iedere populatie van dieren groeit totdat alle voedselbronnen in gebruik zijn.
  We kunnen dat zien in de Oostvaardersplassen.
  Ook mensen reageren als de marges om te overleven te klein worden. Ze verlaten een (uitgeputte) streek of gaan elkaar dood maken. Als er hongersnood is dan is een AK-47 het beste gereedschap om te eten te hebben.

  Hoeveel onderwijzers hen je nodig als er gemiddeld 5 kinderen per gezin zijn?
  Hoeveel gezinnen zijn er nodig om voldoende surplus te hebben om een onderwijzer te eten te geven?

  >>

  Vruchtbaar Afrika: meer mensen, meer strijd

  […]
  In veel Afrikaanse landen zal het inwoneraantal in de komende dertig jaar verdubbelen, al dan niet verdrievoudigen, blijkt uit een­medium prognose van de Verenigde Naties. Dit komt neer op een inwoneraantal van ruim 2,5 miljard in 2050 – bijna 1,3 miljard meer dan nu.

  Zelfs al neemt het aantal geboorten per vrouw direct af, dan nog zal het aantal mensen in Afrika de ­komende decennia blijven toenemen. Dit komt door de leeftijdsstructuur van de ­bevolking, die heel jong is. De kinderen die vandaag leven, worden in de komende jaren ­volwassen. Omdat zij met zovelen zijn, zal het aantal nieuwe geboorten enorm stijgen. Ook als ze gemiddeld veel minder ­kinderen krijgen dan hun ouders.
  […]
  De bevolkingsgroei maakt het voor deze en andere landen in sub-Sahara-Afrika steeds ­lastiger om alle monden te vullen. “Voedsel-zekerheid is nog steeds een groot probleem. De agriculturele sector is niet zo productief als die moet zijn om iedereen te kunnen voeden in de toekomst”, aldus Kaps. Wanneer de ­infrastructuur niet in hetzelfde tempo groeit als het aantal inwoners, zorgt dat ook voor ­problemen. Er ontstaat dan een groot tekort aan bijvoorbeeld scholen, goede gezondheidszorg, wegen en elektriciteitsnetwerken.

  Kaps: “In veel landen groeit het aantal kinderen veel sneller dan dat de regering scholen en leerkrachten kan aanbieden”. Bovendien zal het voor de groeiende generatie jongeren nog lastiger zijn een baan te vinden.

  Dat er hierdoor meer onrust ontstaat in de regio, is volgens Kaps zeker een mogelijkheid. “Meer mensen betekent meer strijd om land, drinkwater, voedsel en andere middelen. Dat kan bijdragen aan conflict.” Het tekort aan ­deze essentiële middelen leidt al tot grootschalige migratiestromen, vooral op het Afrikaanse continent zelf. Wanneer landen overbelast raken door de grote toestroom vluchtelingen, kan dat voor spanningen zorgen.
  […]
  Gezinsplanning is volgens veel demografen de ultieme oplossing. Akinyoade heeft daar in de Afrikaanse context echter zijn twijfels bij. “Het krijgen van kinderen is in veel Afrikaanse landen een privéaangelegenheid van de ­ouders. Als overheid hoor je je daar niet mee te bemoeien.” Het stellen van eisen, zoals een kinderquotum in China, werkt volgens de ­demograaf niet. “De regering moet op andere manieren de discussie over de gezinsgrootte binnen de families zelf zien aan te wakkeren.” Dit kan volgens hem bijvoorbeeld door alleen subsidies of voordelen te geven aan gezinnen met een maximaal aantal kinderen.

  <<

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.