Lichtpuntje aan de horizon: Europese top verzwakt perspectief van Balkanlanden op EU-lidmaatschap

Gisteren was Mark Rutte al op figuurlijke ramkoers met de president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, met betrekking tot de Balkanlanden. Vandaag heeft de Europese top uitgewezen dat lidmaatschap van de Europese Unie voor de Balkanlanden er nog lang niet in zit. Natuurlijk, binnen tien jaar kan het weer veranderen, maar het signaal was vandaag erg sterk. De mate van corruptie in die landen en angst voor electorale repercussies vanuit eigen land lijken de belangrijkste redenen te zijn voor veel Europese leiders om niet verder te gaan met dit project.

Aanvankelijk werd de top ‘Thessaloniki 2.0’ genoemd. De laatste top (2003) was in de Griekse stad en dit zou een soort nieuwe start worden van de afspraken die destijds waren gemaakt. Dat 2.0 werd snel geschrapt, omdat de Europese leiders veel minder ver willen gaan dan aan het begin van deze eeuw.

In de slottekst van de ontmoeting werd toen nog gesproken op het bieden van perspectief op het EU-lidmaatschap. Die zin is geschrapt. Het is nu het bieden van een Europees perspectief. Frankrijk en Nederland zien namelijk voorlopig niets in uitbreiding. President Macron vindt dat de huidige EU, na het vertrek van de Britten, eerst zelf de zaak op orde moet hebben.

Nederland is tegen uitbreiding, ook omdat een aantal Balkanlanden erg hoog scoren op de corruptie-index. En verder is een groot aantal regionale conflicten nog niet opgelost.

Deze veranderen lijken klein, maar zijn fundamenteel voor de verhoudingen tussen de Europese landen en de landen uit de Balkan. Het zegt genoeg dat de Europese leiders eindelijk merken dat uitbreiding van de Europese Unie uiteindelijk moet stoppen. Niet alleen waarschuwt de Oostenrijkse kanselier, Sebastian Kurz, voor de geopolitieke gevaren van toetreding van de Balkanlanden, maar ook de angst voor de eigen bevolking lijkt een factor te zijn binnen deze ontwikkeling.

De electorale consequenties zouden immens zijn als de Europese Unie tóch weer zou uitbreiden. In deze tijden van euroscepticisme moet de gevestigde politieke orde goed kijken naar de geluiden uit de maatschappij, mocht zij nog kans willen maken in de toekomst om aan het roer te staan.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Ik blijf duimen voor Italia
  Poetst Italia de plaat dan stort das EUSSR Soviet Reich in elkaar.
  Rest is kinderspel
  Want als de zaak niet implodeert dan zal de fascistoide EU landen en volkeren blijven kapen.

  1. Stork

   Ik heb nog nooit de indruk gehad dat de EU, en haar zuigende aanvoerders, met minder genoegen gaan nemen dan dat de hele wereld lid wordt van de EU. Ze rusten m.i. niet voordat dát een feit is.

   1. Frits Jansen

    Misschien stelt het u gerust dat de ASEAN een soort EU is voor de landen in Zuid-Oost Azië. Die worden dus géén lid van de EU.
    Vereiste is dat tenminste een deel van het land op het gebied ligt dat gemeenlijk voor Europa wordt gehouden.
    Daar hoort ook Kazachstan bij, het grootste land ter wereld dat niet aan zee ligt.
    Kazachstan kan voor DDS weer een nieuw mopperobject.
    (Het gedeelte van Kazachstan ten westen van de Oeral rivier wordt tot Europa gerekend).

    Economen weten al lang dat de Russische economie op termijn moet instorten, omdat die veel te eenzijdig op delfstoffen is gebouwd. Poetin doet er alles aan de schijn overeind te houden dat zijn land een echte grootmacht is, want als zijn land instort moet hij voor zijn leven vrezen. Dan moet hij een goed heenkomen zoeken in Voorschoten of zo, waar zijn dochter woonde.
    Bedenk trouwens dat er tien keer zoveel Chinezen zijn als Russen (1,4 mld) dus het land mag wel groot lijken met al z’n ijskoude toendra’s maar netto is het maar een prutslandje. Met een prutsmannetje aan het hoofd want Poetin is maar 1.68.
    De wereld heeft al veel last gehad van kleine mannetje met kleine CENSUUR en grote ego’s

  2. Frits Jansen

   De USSR was een eenheidsstaat, de EU is een statenbond. Maar dat zal u wel boven de pet gaan in uw woede – waar u waarschijnlijk voor betaald wordt als trol, want zulke onzin verzint een normaal mens niet.
   Scoort u veel clicks met uw hate speech?

  3. Guus Geluk

   Het was nochtans Churchill himself die opriep tot een Verenigde Staten van Europa enerzijds en een Europees leger anderzijds.

 2. Frits Jansen

  Toen Turkije nog zicht had op EU lidmaatschap voerde dat land allerlei hervormingen door, zoals afschaffing van de doodstraf. Toen dat uitzicht vervaagde werd Turkije een dictatuur die grondrechten massaal schendt.

  De opgave is nu om invloed te houden in de Balkan uiteraard zonder landen EU lid te maken die daar niet rijp voor zijn.

  Grootste uitdaging is het inmiddels tot ministaatje gereduceerde Servië van zijn grootheidswaanzin af te helpen, en on te zien dat ze meer hebben aan een westerse politiek dan aan Rusland.

 3. Pescador

  Aan de ene kant komen ze er wel bij want de subsidie is erg aantrekkelijk maar er gaan straks nog meer landen uit europa stappen zeker als men ziet dat het goed gaat met engeland. Als rutte niet zo bezig was met het zoeken naar een baantje dan waren wij mischien er ook al uit.

 4. Ni28

  Zonder de EU komt er oorlog, dat is de bekende riedeltje van Juncker die nog meer afzetgebieden voor de EU wilt en zijn naam plakken bij deze grote rijk. Met nog meer uitbreiding en zeker met de Balkan komt de oorlog echter weer dichterbij. Er is al ruzie en corruptie genoeg in de EU. Wat de Wilde Westen voor de VS was is de Balkan hezelfde voor Europa.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.