CBS over digitale zombies: jonge mensen zijn verslaafd aan social media en het aantal neemt toe

Geen categoriemei 17 2018, 11:00
Volgens mij heb ik het al vaker gehad in artikels over de verslaving van jonge mensen aan digitale communicatie en smartphones. Veel jongeren zijn een soort 'zombies' geworden waardoor ze bijna overal als er de tijd voor is hun smartphone grijpen en minutenlang naar hun schermpje staren. Niet alleen jongeren hebben er last van tegenwoordig, maar ook ouderen grijpen steeds meer naar hun smartphone, zij het als tijdverdrijf, zij het tegen eenzaamheid.

Van de mensen tussen 18 en 25 jaar zei vorig jaar 29 procent verslaafd te zijn. Drie jaar geleden was dat nog 19 procent. Sociale media nemen ook steeds meer tijd in beslag: van de jongvolwassenen is 29 procent 3 tot 5 uur per dag bezig met Facebook, Instagram en andere netwerken. In 2015 was dat nog 17 procent.

Een belangrijk motief lijkt de angst te zijn om dingen te missen: 34 procent is daar volgens het CBS bang voor. Bijna een kwart van de jongeren wordt naar eigen zeggen onrustig als ze berichten niet meteen kunnen lezen en 37 procent ervaart het als vervelend als ze geen toegang hebben tot het internet. Ook ervaren sommigen een slechte nachtrust door de verslaving.

Het is toch een beetje triest als de jonge generatie haar jeugd verzuimd door een machientje in hun handen en de 'angst om iets te missen'. God mag weten wat wij in het leven allemaal wel niet missen. Ik zou toch liever gaan voor af en toe naar een lezing gaan of een politiek evenement in plaats van gedreven naar ELK evenement gaan. Het voelt veel fijner als je direct wordt uitgenodigd, of als je af en toe je gezicht laat zien aan mensen. Dan wordt je gewaardeerd en voelen de momenten met elkaar extra speciaal. Daarnaast kan je je tijd besteden aan veel nuttigere dingen, zoals persoonlijke ontwikkeling, sport, muziek, kunst en cultuur.
De jeugd is nu gewend aan technische snufjes, maar een digitale 'detox' kan in de toekomst nog weleens heel belangrijk gaan worden voor jonge mensen. Als we geluk hebben komt er een tegenbeweging waarbij er behoefte is aan meer analoog leven. Kijken naar de zonsondergang, genieten van de maaltijd, glimlachen door een mooi nummer, in plaats van het digitaal meemaken en opnemen. Dat zou fijn zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten