Linkse samenwerking om druk op Kabinet te zetten om asielzoekers niet weg te sturen: ''#stuurzenietterug''

Geen categoriemei 31 2018, 9:00
Het Kabinet wil de uitzetting van Afghaanse uitgeprocedeerde asielzoekers tegengaan, maar krijgt in dat proces te maken met een intense samenwerking tussen linkse partijen (GroenLinks, SP, PvdA) en non-gourvernementele organisaties (NGO's). Volgens deze partijen is Afghanistan helemaal niet veilig en mogen de asielzoekers helemaal niet teruggestuurd worden. Of dat waar is, is nog maar de vraag, want linkse partijen willen altijd dat asielzoekers niet uitgezet worden.

Officieel beschouwt Nederland Afghanistan als een veilig land, waardoor het toegestaan is om asielzoekers uit dat land terug te sturen. In maart besloot de Raad van State dat nadat een Afghaanse asielzoeker een rechtszaak tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had aangespannen. Bij die zaak werd hij ook al gesteund door diverse ngo’s. Zij eisen dat het terugsturen van Afghanen een halt wordt toegeroepen: het land is in oorlog, vinden zij. Vorig jaar werden negentig Afghanen uitgezet.

D66 en de ChristenUnie willen het ambtsbericht afwachten van het ministerie voor Buitenlandse Zaken. Dit bericht zal aangeven of Afghanistan wel of niet veilig genoeg is om mensen terug te sturen. Deze twee partijen zullen dan ook het zwakst zijn als het gaat om dit soort signalen uit de samenleving. Het is ook een grote kans voor deze partijen om hun 'linkse' signatuur wat te benadrukken, want zij moeten het van dit soort momenten hebben. Dit wordt hen namelijk niet snel vergeven door de linkervleugel van de partijen als de asielzoekers wel uitgezet mogen worden.

De terugkeer van Afghanen uit Europa werd tot 2016 vaak niet toegestaan door de Afghaanse regering. Twee jaar geleden sloten de Europese Unie en Afghanistan een deal: tot 2020 krijgt het Aziatische land elk jaar 1,3 miljard euro als het uitgeprocedeerde asielzoekers en economische migranten terugneemt.

Soms heb ik het idee dat dit soort landen heel goed weten wat ze ervoor kunnen krijgen. Waarom zouden ze hun eigen burgers niet willen laten terugkeren? Het is toch logisch dat dit soort landen zo veel mogelijk mensen nodig hebben om het land weer op te bouwen. Afghanistan lijkt zijn eigen onderdanen te gebruiken als middel om geld van de Europese Unie af te troggelen. Het is niet normaal dat het land 1,3 miljard krijgt van de Europese Unie. Dat is veel geld voor een land als Afghanistan. Het is weerzinwekkend dat dit soort gedrag beloond wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten