Marvel zet met nieuwe superheldenfilm weer volop in op identiteitspolitiek: islamitische superheld Ms. Marvel

Marvel gaat na Captain Marvel inzetten op een nieuwe film met daarin Ms. Marvel in de hoofdrol, een islamitische vrouw die geïnspireerd is geraakt door Captain Marvel. Daarmee lijkt de organisatie volop in te zetten op identiteitspolitiek en de rol van films als politieke instrumenten in een gepolariseerd politiek klimaat.

Kamala Khan, het eerste islamitische karakter van Marvel met een eigen stripboek, wordt de hoofdpersoon van een nieuwe Marvel-film. De hoofdrol voor Ms. Marvel, zoals Khans alter ego wordt genoemd, is van grote symbolische waarde en een belangrijke stap voor de representatie van moslims in superheldenfilms, zeggen fans en filmkenners.

“We zijn nu bezig met de film Captain Marvel“, vertelde directeur Kevin Feige tegen BBC. “Maar nadat we Captain Marvel hebben geïntroduceerd aan de wereld, hebben we plannen voor Ms. Marvel, de islamitische held die wordt geïnspireerd door Captain Marvel.”

Is het erg dat ze islamitisch is? Nee, dat interesseert mij echt geen ruk, maar het gaat er om hoe deze film gebruikt wordt in het debat en het politieke discours. Black Panther werd ook neergezet als emancipatiemiddel en gelijk was het heel moeilijk om écht kritiek te uiten op de film. Dat gaat ook gebeuren met de film met Ms. Marvel als hoofdrol.

Het gaat niet meer om de inhoud van de film, in context met andere Marvel-films, of over het entertainmentgehalte, maar over de politieke context en de waarde van de film als politiek middel in een uit de hand gelopen identiteitsdebat. Eerst was er een vrouwelijke vorm van de Ghostbusters (die gewoon echt heel slecht was), daarna Black Panther, en nu Ms. Marvel.

Waarom kunnen films niet gewoon leuk zijn of niet? Goed gefilmd of niet? Een meeslepend verhaal hebben of niet? Nee, het wordt gepolitiseerd en daarmee gelijk onderhevig gemaakt aan de politiek-correcte regels binnen zo een discussie. Het vernauwd, het benauwd, het maakt een echte inhoudelijke discussie onmogelijk. Ik kan niet wachten op de weken waarin de film de hemel in wordt geprezen, omdat het past in de narratief van het politiek-correcte discours. Jammerlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Bloem

  Heb Black Panter gezien, had heel hoge verwachtingen gezien de zeer goede kritieken in de media. Zonder de hooggespannen verwachtingen had ik vermoedelijk veel meer genoten van de film, nu was ik eigenlijk lichtelijk teleurgesteld. Jammer dat dit soort lichte kost gebruikt wordt voor indoctrinatie doeleinden. Nu weer een islamitische superheld, zal me benieuwen, waarschijnlijk wordt het in de media weer “opgeblazen”tot de beste Marvel film ooit. De superkracht van de hoofdpersoon bestaat er waarschijnlijk niet uit dat deze zichzelf zich tussen het winkelend publiek opblaast

 2. Knopper

  Haha, op een trieste manier, want dat zijn wel de helden binnen de islam

 3. Ni28

  Ms. Marvel, de vliegende islamitische bom.

 4. sjun

  De bezoekersaantallen oordelen hard maar fair over zulke meuk. Kennelijk wordt het project fors gesubsidieerd.

  Voor wat betreft Black Panther. Er wordt in die film een perfecte etnostaat gepromoot. Om een of andere reden is het volkomen OK als het om een zwarte etnostaat gaat. Opmerkelijk…

 5. Paaldanseres

  Gewoon ZIELIG!!.

 6. meanstreak2099

  ik lees al jaren strips en ik ken deze versie echt niet.
  als ze nou monica lebeau (de zwarte ms marvel) hadden gebruikt had ik het nog een beetje kunnen snappen maar dit niet echt

 7. sjun

  Wat voor eigenschappen krijgt deze islamitische Miss Marvell, kan ze zichzelf via de toegepaste strategie van de baarmoeder meerdere malen per jaar klonen of hebben ze haar zwarte ogen gegeven en een zichzelf herstellend maagdenvlies gegeven om als Houri dienst te doen voor wie er omhoog zit? https://www.youtube.com/watch?v=qk_VwZxN9bA

  1. gister

   of omkeren? moet ze het doen met een klein ventje van 9, net als mo, haar grote voorbeeld.

  2. Ernst Quispel

   Als je islamofobie in een mooie onversneden vorm wenst waar te nemen kan ik de bijdragen van Sjun van harte aanbevelen.

   1. sjun

    Iets meer bewustmaking over voortdurend door ‘Ernst’ gemunte termen kreten als islamofobie en racisme met betrekking tot iemand met een andere mening dan hij in een poging de aandacht af te leiden van wat er langzaam maar zeker verhelderd wordt: https://www.youtube.com/watch?v=0j4uryO3YRM

    1. gister

     ik denk dat ernst niet gaat kijken

   2. Dubbele Komma

    Islamfobie bestaat niet. Iedereen zou moeten huiveren om een ideologie die minimaal 270 miljoen andersdenkenden heeft uitgemoord.

    Dat Franse gezin dat uit de auto stapte in de beelden bergen had ook geen luipaardfobie. Maar het gezondste is toch om luipaardfobie te hebben bij meedogenloze roofdieren.. ..

 8. Duke

  Dat zagen we bij Wonder Woman ook al, maar toen was het een Israelische.
  En bij de de Thor films zijn er zwarte Asgardians en een zwarte Heimdall.
  Dat hele superheldenfilmgenre is een groot policorfeest geworden. Je mist er niets aan als je die rommel links laat liggen.

  1. meanstreak2099

   hier ben ik het niet met je eens, wonder woman was gewoon goed in mekaar gezet en stripgetrouw, een zwarte heimdall kan ik mee leven maar zolang het de karakter trekken heeft maar ms marvel is gewoon een compleet ander karakter

   1. Duke

    Of het goed of minder goed is doet er niet. Waar het om gaat is dat Wonder Woman geen joods personage is. Maar als het om joden of Israel gaat hebben er wel meer hier een dubbele standaard.

 9. Dubbele Komma

  Nepnieuws. Deze moslimheldin is nog niet ontdaan van haar clitoris.

  1. sjun

   Zou ze in de geest van islam een groene vormenverhullende burka aangemeten krijgen? Tenslotte moeten moslims toch al uitkijken geen andere idolen dan Mohammed te vereren…

   1. gister

    mohammed (t.e.a.b) ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.