Nóg een overwinning voor Pieter Omtzigt! Fractievoorzitter EVP in Europese assemblee stapt op vanwege corruptieonderzoek

Nog een scalpel die Pieter Omtzigt kan toevoegen aan zijn toch al indrukwekkende collectie.

Het anti-corruptierapport van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa drie weken geleden heeft héél veel losgemaakt in Europa. Vandaag is bekend geworden dat de vierde fractievoorzitter van de EVP opstapt. Het gaat om de voorzitter van de Europese VolksPartij in de assemblee, Cezar Florin Preda. Eerder werd al bekend dat de voorzitter van de juridische commissie ook zou aftreden vanwege het rapport opgesteld door… onze eigen Pieter Omtzigt.

Elsevier legt uit:

In een brief aan zijn EVP-collega’s laat Preda weten terug te treden als voorzitter van de groep in de assemblee. Hij was al op non-actief gesteld, maar nu treedt hij ‘vrijwillig’ terug. In het rapport over leden die mogelijk verstrengeld zijn in corruptieschandalen rondom het regime in Azerbeidzjan wordt zijn naam vele malen genoemd. Preda ontkent overigens alle aantijgingen, en wijst op een document van zijn moederland Roemenië dat de beschuldigingen zou ontkrachten. Desalniettemin legt hij zijn functie als voorzitter neer. ‘Externe druk’ is volgens hem de reden om zich terug te trekken: in het licht van de naderende Europese verkiezingen (in mei 2019) moet ‘het imago, de principes en het doel’ van de EVP worden gewaarborgd, aldus Preda.

Uit het onderzoek — dat uiteindelijk werd uitgevoerd door drie onafhankelijke rechters — is gebleken dat de corruptie wijd verspreid is in de Raad. Dé grote initiatiefnemer is Pieter Omtzigt, Kamerlid voor het CDA. Preda is weliswaar fractievoorzitter van zijn eigen Europese EVP (daar is het CDA bij aangesloten), maar toch viert hij het besluit van Preda om op te stappen. En terecht, natuurlijk.

Het is tekenend voor de manier waarop Omtzigt te werk gaat. Hij is niet bang om ook naar zijn eigen partij te kijken. Daarbij is hij bereid om zijn nek verder uit te steken dan wie ook. Het was, toen hij begon, niet vanzelfsprekend dat vier fractievoorzitters wat corruptie zagen. Normaal gesproken was dit op een heel andere manier geëindigd dan met het ontslag van een hele groep machtige Europese politici. Het zegt ongelooflijk veel over Omtzigt en diens principes dat hij dit voor elkaar heeft gekregen; dat corruptie in de Raad nu écht wordt aangepakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Guus Geluk

  Nu Juncker en Selmayr nog.

  1. Guus Geluk

   Dom. Niet goed gelezen, dacht dat het ’t EP betrof.

   1. Control

    Geeft toch niets gekkie, je doet jezelf tekort door jezelf dom te noemen. Je bent juist een vriendelijk man en een gevoelige man.

    🙂

  2. Original NL

   …..Nu Juncker en Selmayr nog……
   En niet te vergeten verhofstadt en de rest van de megalomane eu.
   Nexit nu!!

   1. Control

    Nexit nu!!

    🙂

   2. Guus Geluk

    Als optimist is het mijn hoop dat de EU zonder Verhofstadt, Juncker en dergelijken kan worden toevertrouwd aan competente bestuurders. Deze zullen tot geen andere conclusie kunnen komen dan dat de EU dringend op de schop moet.

    Maar, zoals ik al schreef, ik ben een optimist.

    1. Control

     Een optimist en een vriendelijke vriend.

     😉

     1. swetsnek

      Hahahahahaahahaah fijne vent lol lol

     2. Guus Geluk

      Zwetsnek: “fjne vent”.

      Dank voor het compliment.

 2. Bloem

  Dit is slechts het topje van de ijsberg. Het zijn de kruimeldiefjes die nu het veld moeten ruimen. Het is maar goed de de VVD-leden en de Europese zusterpartijen niet grondig onderzocht zijn.

 3. Babaji538

  “In het kader van corruptie bij VW, Volkswagen,
  met wat dodelijke ongelukjes, noemt ‘The Guardian’,
  dit onder het kopje, bewustzijn.”

  Je kunt het eveneens een niveau (level) noemen,
  of dat men dacht van donkerte richting licht, te gaan.

  Als de mensheid al niet krankzinnig was,
  dan toch zeker, dubbel.

  Petra Hermans

 4. poldi

  Nu begrijp ik opeens waarom Juncker zo graag die corrupte landjes in de Balkan definitief bij Europa wil inlijven.
  Dan houdt hij beter zicht op de corruptie. Het feit alleen al dat een Roemeen de voorzitter is van de Raad van Europa is te krankzinnig voor woorden. Deze lieden, uit deze extreem corrupte landen, willen alleen maar Europa in om nog meer en op hoger niveau te konkelen. Het is corruptie die meer geld oplevert.

  Walgelijk dat wij in zo’n Europa moeten deelnemen. Je gaat er van over je nek.

 5. poldi

  Plagiaat
  ———

  Het is niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer. Conclusie: wegwezen Nederland als je nog een beetje hersenen hebt. Een verantwoorde NEXIT. Wij zijn niet geroepen om deze oplichters bende in stand te houden. Laat ieder zijn eigen broek maar ophouden. Zo verdwijnt het socialisme naar de achtergrond. Iedereen gelijk zeker? De grootste stommiteit die ooit is uitgevonden. Past allang niet meer in deze tijd. Noord Europa de serieuzen moet Zuid Europa de lanterfanten en lange neuzen trekkers op de been houden. Asociaal en kinderlijk tegelijk.

 6. poldi

  Een geweldige video over de achterlijkheid van de EU.
  Google even Brexit: Why Britain Left the European Union

 7. Ni28

  Met mensen als Omtzigt zou het met de EU beter gaan, jammer dat er van zo weinig zijn voor zo veel werk.

 8. poldi

  Plagiaat
  ———

  De EU is een momsterlijke bureaucratischische organisatie, waar doorheen jaarlijks miljarden, verspreid over allerlei geldstromen, lopen. Juncker wil alleen maar meer meer meer.
  De ervaring leert, dat hoe meer geldstromen je creëert, deste meer mogelijkheden er zijn voor sluwe individuen om deze af te tappen. In NL gebeurt dit ook, alleen meestal op een wat kleinere schaal. De EU ambtenaar, die ze baas hebben gemaakt over alle rietjes bijvoorbeeld, zit dus op rozen. Want alle rietjes fabrikanten gaan nu aan zijn kop zeuren voor uitzonderingen en zo. En alles heeft dan dus een prijs. O, meneer, u heeft nog een jaartje extra nodig om uw productie om te schakelen van plastic naar rijstpapier….. even vragen of het kan…..ja, hoor, voor 10% van uw omzet, over te boeken naar rekeningnummer xxx in Liechtenstein, krijgt u uw uitstel. Zo werkt dat, voor heel veel producten uit heel veel landen. De dictatuur van de ambtenarij.
  En laten wij wel wezen: zo zit ook NL al jaren in elkaar.
  Alleen doen onze calvinistische do-gooders net of corruptie niet in NL, maar alleen in zuidelijke landen voor komt. Niet dus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.