Nou, dat duurde ‘slechts’ 15 jaar sinds Volkert van der G.’s veroordeling: eenderde korting op celstraf afgeschaft

Ongeveer vijftien jaar geleden werd Fortuyns moordenaar Volkert van der Graaf veroordeeld tot 18 jaar cel. Toen was al duidelijk dat de man slechts 12 van die jaren moest zitten, en er zes gewoon ‘gratis’ vrijgescholden kreeg. Sinds 2014 is de man die met een Firestar onze democratie om zeep hielp alweer vrij. Onverteerbaar, maar gelukkig gaat daar eindelijk eens wat aan veranderen.

Het is niet elke dag dat je de kans krijgt om maatregelen van het vlees-noch-viskabinet Rutte III krijgt aan te prijzen, maar vandaag is het dan zover: minister Dekker van rechtsbescherming (VVD) stuurt een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om eindelijk eens korte metten te maken met de gratis strafkorting die gevangenen krijgen op tweederde van hun celstraf. Voor celstraffen die langer dan zes jaar zijn, kan die korting binnenkort niet meer dan twee jaar bedragen.

Langdurig gestraften zoals Volkert van der Graaf kunnen dan nooit meer aanspraak maken op een riante strafkorting van zo’n zes van de achtien jaar. Tegelijkertijd kan slecht gedrag in de bajes harder worden meegewogen om zo’n voorlopige invrijheidsstelling wellicht helemaal niet uit te keren. Het wordt weer een beetje een privilege voor gevangenen die zich goed hebben gedragen, in tegenstelling tot een automatisch recht dat alle boeven automatisch krijgen.

Dekker vertelt over de onrechtvaardigheid van het huidige systeem:

“Onlangs nog, op werkbezoek in een gevangenis, raakte Dekker verder overtuigd van zijn plan. Gevangenisbewaarders vertelden soms machteloos te staan tegenover bajesklanten die zich misdroegen. ,,Ze voelden zich in het gezicht uitgelachen.’’

Want nu nog komen criminelen standaard in aanmerking om na twee derde van hun straf te worden vrijgelaten. En heeft hun gedrag tijdens de gehele periode van hun gevangenschap daar nagenoeg geen gevolgen voor. ,,Terwijl iemand die een bewaarder slaat, zijn kans eigenlijk al heeft verspeeld, ook als dat aan het begin van de detentie is”, zegt Dekker.

Dat vat hij nu in een wet. Net als het verkorten van de voorwaardelijke invrijheidstelling: niet langer een derde eraf, maar maximaal twee jaar.”

Prima dat daar binnenkort dus paal en perk aan wordt gesteld. De Volkerts en de cipiermeppers van deze wereld mogen lekker zo lang als maar mogelijk is in de nor blijven zitten om hun zonden te overdenken. De rechtsstaat is er namelijk niet alleen om criminelen tegen willekeur te beschermen, maar ook om te waarborgen dat de gehele rest van de samenleving niet wordt opgezadeld met vogelvrije gewetenloze schurken.

Schiet dus maar op met die wet: mij kan-ie niet snel genoeg komen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

  1. Guus Geluk

   Ik constateer dat iemand op internet de onderbuik laat lekken, namelijk de schrijver van dat artikel.

   Vermakelijk is het gebral over de vermaledijde socialisten. Vermakelijk, omdat de socialisten en sociaaldemocraten in Nederland aan de grond zitten. Het kabinet wordt thans gedomineerd door liberalen en christenen.

 1. buitenbeentje

  Een beginnetje. Nu nog minimum straffen en levenslang voor verkrachters en kinderschenders.

 2. Baron von Munchhausen

  Het is een wetsvoorstel!
  M.a.w. het komt er NIET door! Adviserende instanties zijn zeer links en zullen adviseren dat het “niet in belang van de dader is” om zijn straf uit te zitten!
  Mocht het wel door de Kamer komen: rechters gaan lagere straffen geven. En zo verandert er feitelijk niets!

 3. Guus Geluk

  Dekker: “,,Ik denk niet dat we zijn doorgeschoten. We moeten ook kijken naar de impact op anderen dan de dader. Wij hebben ook de opdracht mensen te beschermen. En de maatschappij als geheel. Veel mensen snappen gewoon niet dat iemand na twee derde van zijn straf weer buiten staat. Dat gevoel van onrechtvaardigheid baart mij zorgen. Dus dat gat wil ik dichten.’’”

  Eens.

 4. Ernst Quispel

  Langdurige straffen hebben zelden veel zin: het kost de belastingbetaler veel geld en beperkt de recidive niet.

  Dit soort besluiten betreffen een, ontoereikende, poging de onderbuik te bevredigen.

  1. Holland

   Langdurige straffen hebben wel degelijk zin, omdat ze de maatschappij beschermen tegen recidive van criminelen en bovendien het rechtvaardigheidsgevoel bevredigen. De maatschappij gaat boven het slachtoffer.

   1. Pit

    @Holland: Aan linkse dovemansoren, zoals je weet. Dat soort gelooft en denkt dat het allemaal wel meevalt.

    #annefaber

   2. Frits Jansen

    De meeste straffen zijn toch eindig, en dan is het van belang dat de ex-crimineel die ontslagen wordt uit de gevangenis daar zo op is voorbereid dat we geen last meer van ‘m hebben.

    De werkelijkheid is helaas dat beginnende criminelen in de gevangenis meer ervaren “collega’s” ontmoeten die ze reuze behulpzaam zijn als ze de gevangenis verlaten en alles kwijt zijn: baan vouw huis reputatie zelfvertrouwen. Dat verklaart recidivecijfers van 70%
    Criminologen weten al lang dat jeugdige criminelen op het rechte pad komen zodra voorzien is in Werk Woning en Wijf.

  2. sonar

   Kwippemans wil de misdadigers gelijk vrij laten,echt linkse gedachte goed.
   Altijd maar tegen de maatschappij keren,schoften en klaplopers zijn het.
   De link van DD een geweldige weergave van de linkse meute.

  3. palko

   @Ernst, een langdurige straf heeft, in mijn ogen, altijd zin. De samenleving wordt er gewoon een stukje veiliger van. Het belang van de samenleving vind ik véle malen belangrijker dan dat van een misdrijfpleger. Los hiervan hoop ik dat Volkert van der Graaf snel zijn wél verdiende straf krijgt: Dat hij zijn aardse leven verwisselt voor het helse leven.

   1. Pit

    @Palko: Hij zal, los van W i m p i e die God dankbaar is voor de dood van Pim Fortuyn, weinig vrienden hebben denk ik?

  4. Ni28

   Het zijn de mensen met jouw mening die veel ellende veroorzaken voor de gewone nette burger. Loslopende criminelen vormen misschien een deel van jouw leven maar niet van de nette burger die terecht bang voor is.

  5. Original NL

   Langdurige straffen hebben zelden veel zin: het kost de belastingbetaler veel geld en beperkt de recidive niet…
   ……Dit is helaas grotendeels juist……
   als u daarmee bedoelt dat het zelden afschrikt.(dacht dat half zwart amerika in de bak zit).
   Maar Holland heeft ook gelijk als hij stelt dat de maatschappij erbij gebaat is dat misdadigers niet vrij rondlopen .
   Dus langdurig straffen heeft misschien een lage preventive werking maar wat is het alternatief quispel, iedereen maar laten lopen na een gesprek met een geitewollen sokken therapeut ???
   Dan toch liever langdurig de bak in !
   Zag vorige week bij opsporing verzocht camera beelden van een zwartjoekel bij een pin automaat geldopnemen met de pas van een 80 jarige vrouw die hij met extreem grof geweld had beroofd.
   Dergelijke beesten moeten gewoon nooit meer op straat kunnen komen en mogen wat mij betreft met 50 man in een kooi op water en brood tot de dood er op volgt.

   1. Original NL

    Als in het door mij aangehaalde geval het mijn moeder had betroffen zou een 5 minuten durig bezoekje aan de dader van mij met een honkbalknuppel dit probleem goedkoop hebben opgelost!

   2. Ernst Quispel

    “en mogen wat mij betreft met 50 man in een kooi op water en brood tot de dood er op volgt.”

    Deze gruwelijke straf hadden ze bij ISIS nog niet bedacht. Het maakt wel pijnlijk duidelijk dat de barbaren onder ons leven.

  6. sjun

   De beste beperking van recidive is de doodstraf. Maar om een of andere reden wordt die oplossing bij bewezen schuld dan weer niet voorgestaan. Zelf vermoed ik dat het met pecunia opleverende probleem instandhouding te maken heeft. Een soortgelijke reden zie ik voor het ontstaan van een geëntameerde welkomstcultuur.

   1. Ernst Quispel

    De ironie wil dat in de ‘geëntameerde welkomsculturen’ de middeleeuwse doodstraf vaak nog bestaat.
    Sjun wordt dus op zijn wenken bediend.

 5. Ni28

  Dekker komt achter dat een straf serieus genomen moet worden. Maar dat wist de gemiddelde burger al veel eerder. Moordenaars lopen na een paar jaar weer vrij rond en mensen die achter de tralies horen krijgen vrijkaartjes om naar buiten te komen en gelijk weer in de fout gaan. Jammer dat er helaas weer slachtoffers vallen. De vrijheid/blijheid benadering van Links is afstotelijk.

 6. Frits Jansen

  Rechters rekenden al lang de netto straf die ze eigenlijk wilden geven terug naar de bruto straf waar de korting van af ging. Als die korting wordt verminderd gaan ze dus lagere straffen opleggen, zodat misdadigers even lang in de bak zitten.

  Sinds de Verlichting, zo’n 250 jaar, bestaat het besef dat een beschaafd land zich matigt in de straffen die het uitdeelt.

  Wie vindt dat dat anders moet is een crypto-moslim.

  1. Original NL

   Welke verlichting??
   Straat verlichting?

   1. Frits Jansen

    Het spijt me als mijn reactie voor u te hoog gegrepen was. Met de Verlichting (met een hoofdletter) wordt een ontwikkeling in de 17de eeuw aangeduid waarin ratio (rede) won van geloof, en definitief met de Middeleeuwen werd afgerekend.
    In 1584 werd Balthazar Gerards nog gevierendeeld, ten overstaan van een joelende menigte op de markt in Delft. Dat vinden we nu niet beschaafd meer, al was die Balthazar nog zo’n lui.

    Volgens DDS echter werd Willem van Oranje terecht vermoord want hij was harstikke links.

 7. Frits Jansen

  Waar zou ons land nu zijn als Pim niet vermoord was? Eén positief punt moet wel genoemd worden: Wilders had geen poot aan de grond gekregen.
  Maar verder hadden we Berlusconi/Trump taferelen gehad. Was de LPF niet ook een zootje geworden als Pim was blijven leven? Maar dan voor veel langer.
  Ik mag het niet hardop zeggen maar ik vrees dat Volkert ons land een dienst heeft bewezen, al is moord een afkeurenswaardig middel.

 8. Step one

  Uit wraak voor de politieke moord op Pim Fortuyn door Groen Linkser Volkert van der Graaf riep ik op tot goedprater [W]im [H]utten te lynchen. Laan van Poot 284, Den Haag, tel. 070-3253854/06-54284446.

  1. springmaarachterop

   Nou, nou, nou…..

  2. Ernst Quispel

   Wonderlijk dat de redactie dit toelaat en niemand bezwaar maakt.

   1. springmaarachterop

    Uh, dat deed ik net ……

   2. springmaarachterop

    Je hebt het natuurlijk wel aan jezelf te danken, dit dan weer wel ……..

    1. Ernst Quispel

     Ik vind het onaanvaardbaar dat je mensen die hier niets mee te maken hebben op deze wijze bedreigt.

     Van dit soort idiotie komt vroeger of later ellende en die zal DDS worden aangerekend.

     1. Guus Geluk

      Ernst Quispel,

      Eens, vervelend dat dit blog radicaal-rechts tuig aantrekt.

      Zulke nationalistische trollen maken het doorgaans niet lang.

  3. Holland

   Deze oproep is verwerpelijk en (waarschijnlijk) strafbaar. Hoe abject je iemands mening ook vindt, oproepen tot geweld om deze mening te smoren is zwakzinnig en gevaarlijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.